• "Gör 2017 till ditt bästa år någonsin! 7 säkra tips för framgång"

  Ulla-Lisa Thordén

 • "Att sprida olika typer av innehåll är en central del inom Social Selling."

  Fredrik Steinholtz

 • "Fem råd för att få kunderna mer nöjda."

  Anders Andersson

 • Ulla-Lisa Thordén
 • Fredrik Steinholtz
 • Anders Andersson

8 nummer

545 kr

Prenumerera
Våra experter
 • Anders Andersson

  Anders Andersson

  Grundare och ekonomiexpert

  Anders Andersson, som har grundat tidningen Driva Eget och driva-eget.se, har lärt svenskarna om ekonomi i över 30 år. Här på sajten och i varje nummer av tidningen ger han råd kring allt som rör ditt företags ekonomi.

 • Camilla Björkman

  Camilla Björkman

  f.d. chefredaktör

  Camilla var fram till november 2015 chefredaktör för Driva Eget. Du når henne via hennes hemsida camillabjorkman.com.

 • Anders Nyman

  Anders Nyman

  Expert på bluffakturor

  Anders Nyman är journalist med inriktning på fakturaskojare och bluffakturor. Han driver konsumentsajten Knyt.se och skriver i varje nummer av Driva Eget om skojarna, som han kämpat mot i över tio år.

 • Noshin Kardel

  Noshin Kardel

  Jurist

  Noshin Kardel är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Ulla-Lisa Thordén

  Ulla-Lisa Thordén

  Säljexpert

  Ulla-Lisa Thordén är säljtränaren som hjälper till att avdramatisera säljarbetet – det ska vara enkelt, kul och lönsamt. Hennes bästsäljare är bl a “Sälj dig själv och ta betalt”, “Luspank och idérik” och den senaste “22 sätt att sälja bättre”.

 • Ola Hedén

  Ola Hedén

  HR-konsult

  Ola Hedén är HR-konsult på Wise Group. Här och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring personal och ledarskap.

 • Susanne Lundgren

  Susanne Lundgren

  Företagsutvecklare

  Susanne Lundgren är företagsutvecklare inom landsbygdsföretagande på LRF. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på frågor kring landsbygdsföretagande.

 • Peter Nilsson

  Peter Nilsson

  Redovisningschef, LRF Konsult

  Peter Nilsson är redovisningschef på LRF Konsult. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring redovisning och bokföring.

 • Emma Wasberg

  Emma Wasberg

  Jurist

  Emma Wasberg är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Anders Gränsmark

  Anders Gränsmark

  E-handelsexpert

  Anders Gränsmark är affärsutvecklare på Jetshop. Här på sajten och i tidningen svarar han på frågor kring e-handel.

 • Isa Löfvendahl

  Isa Löfvendahl

  Beteendevetare

  Isa Löfvendahl är beteendevetare med grundläggande psykoterapiutbildning. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på dina frågor.

 • Björn Galant

  Björn Galant

  Allemansrätt och infrastruktur

  Björn Galant är expert på allemansrätt och infrastruktur på LRF och svarar på frågor kring dessa ämnen i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna, liksom här på sajten.

 • Max Söderpalm

  Max Söderpalm

  Säljcoach och författare

  Max Söderpalm är säljare, säljcoach och författare till en rad böcker om försäljning. Här inspirerar han dig till att göra fler och bättre affärer med konkreta råd kring försäljning.

 • Cecilia Gunne

  Cecilia Gunne

  Skattejurist

  Cecilia Gunne är skattejurist på Lindskog Malmström Advokatbyrå. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar hon på frågor kring skatter och juridik.

 • Yasemin Bayramoglu

  Yasemin Bayramoglu

  Chefredaktör

Frågor om ekonomi

I varje nytt nummer av Driva Eget får läsare svar på frågor från våra olika experter. Här är den senaste skörden med frågor. För att se tidigare expertsvar klicka på ett ämne i menyn.


 • Kan Försäkringskassan tvinga mig att lägga ner?

  Fråga:

  Jag är sjukskriven på 50 procent sedan lite mer än två år och har inte kunnat gå tillbaka till min tjänst inom vården. Startade då en webbutik, på Arbetsförmedlingens inrådan.

  Min handläggare på Försäkringskassan anser att 50 procent sjukersättning vore lämpligt och hon har lämnat förslaget vidare. Har även varit på TMU-utredning som styrker detta. Men FK vill nu även pröva min arbetsförmåga i samarbete med Arbetsförmedlingen. Det innebär att jag inte får arbeta i min egen firma så länge utredningen pågår. Att tillfälligt stänga min webbutik skulle rasera mycket av det som jag byggt upp. Jag har tyvärr ingen som kan sköta min butik under tiden.

  Kan FK tvinga mig att i princip lägga ner mitt företag? Min handläggare inser inte problemen utan tycker att jag då kan välja att avstå all eventuell ersättning från FK.

  Annika


  Expertsvar:

  Försäkringskassan kan inte tvinga dig att lägga ner ditt företag. Det är du som väljer hur du vill göra. Men för att du ska kunna ta ställning behöver du information om olika alternativ samt beskrivning av konsekvenser som de kan medföra. Därför behöver du ta kontakt med din handläggare på Försäkringskassan och fortsätta diskussionen om hur ni kan gå vidare.

  Försäkringskassan initierar personer med behov av arbetslivsinriktad rehabilitering hos Arbetsförmedlingen (AF) oavsett om de är arbetslösa, egna företagare eller har anställningen kvar. Detta har skapat problem hos AF vid anvisning till arbetsmarknadspolitiskt program, som i grunden inte skapats för att inkludera egna företagare och anställda. AF kan inte arbeta med arbetslivsinriktad rehabilitering utan att anvisa till ett arbetsmarknadspolitiskt program. Det gör att en del av de sjukskrivna som av FK identifierats ha behov av arbetslivsinriktad rehabilitering hos AF riskerar att inte kunna få samma stöd av dem som andra.

   

 • Hur gör jag för att få en vettig mammapeng?

  Fråga:

  Jag ska starta eget och har fått en bra början med förfrågningar och bokningar redan innan start. Jag börjar som enskild firma. Jag är dock rädd att säga upp mig från mitt nuvarande jobb med helt ok lön (28 000 kr/mån) då jag är nybliven mamma och har planer på fler barn. Vilken sjukfösäkring bör man ha och hur ska jag tänka när jag tar ut min lön för att få en skälig mammapeng om jag får barn igen?

  Kristina


  Expertsvar:

  Den som driver eller arbetar i ett aktiebolag har rätt till SGI utifrån uttag av lön. Enskilda näringsidkare och handelsbolagsdelägare har under företagets första 24 månader rätt till SGI utifrån vad en anställd person med motsvarande arbetsuppgifter och arbetsomfattning har i lön enligt Statistiska Centralbyrån. Efter 24 månader beräknas SGI utifrån det faktiska överskottet i företaget.

  Under föräldraledighet skyddar man SGI genom avstå förvärvsarbete för vård av barn under ett år. Från och med att barnet fyller ett år måste man ta ut föräldrapenning motsvarande den omfattning man avstår förvärvsarbete för vård av barn för att skydda SGI. Så länge man befinner sig i ett SGI-skydd spelar det inte någon roll om tidigare arbete finns kvar.

  Om man startar företag under SGI-skyddad tid prövar Försäkringskassan om den tidigare inkomsten fortfarande är skyddad eller om den nya inkomsten av deltidsarbete är högre och därmed ska ligga till grund för ny SGI.

  För specifika frågor om den egna situationen kan du kontakta Försäkringskassans kundtjänst på 0771–524524.

  /Andreas Stjernberg,

  Försäkringskassan

   

 • Kan kunden vägra betala för konsultationen?

  Fråga:

  Jag har varit på konsultation i tre timmar hos en kund och efter det fått i uppdrag att utforma delar av kundens trädgård. Nu vill kunden inte betala för att vi inte talat om timpriset. Vems skyldighet är det att upplysa om priset? Måste jag som säljare tala om det eller måste kunden fråga?

  Monica


  Expertsvar:

  Det ligger främst i ditt intresse att informera kunden om timpriset för konsultationen då du annars riskerar att genomföra en konsultation utan att få betalt. Kunden är inte skyldig att betala för konsultationen om denne inte blivit informerad om en kostnad eller om kunden, på grund av sedvana inom branschen, kan anta att konsultationen skulle göras utan kostnad. Kunden är alltså skyldig att betala om denne haft vetskap om kostnaden eller om det är brukligt inom branschen att sådan konsultation alltid innebär en kostnad.

 • Kan firman köpa mina verktyg?

  Fråga:

  Jag driver en enskild firma och använder i mitt arbete en del verktyg som jag haft sedan tidigare, alltså köpt privat. Kan firman köpa dessa av mig för marknadsvärde? Jag antar jag kan skriva en lista med priser och ta upp som verifikation, och helt enkelt låta företaget köpa dem av mig som privatperson?

  Jonas


  Expertsvar:

  Det stämmer att din enskilda firma kan ”köpa in” inventarier som du som privatperson redan äger, så länge priset är i enlighet med marknadsvärde. För att bedöma ett rimligt marknadsvärde kan du bland annat titta på hur mycket som har betalats för andra liknande verktyg i samma bransch, storlek, kvalitet med mera.

 • Hjälp mig att räkna!

  Fråga:

  Säg att jag köper in en vara för 1 000 kronor och 200 (20%) av det är moms. Sedan vill jag sälja den vidare med ett påslag på 200 kronor. Hur gör jag då? Räknar jag på 800 + 200 kronor eller räknar jag på 1 000 + 200 kronor? Eller ska jag ligga ute med momsen själv tills jag får tillbaka från Skatteverket?

   

  Christian


  Expertsvar:

  När du betalar 1 000 kronor betalar säljaren in 200 kronor i moms till staten. Den skatten ska i slutändan drabba konsumenten och när du säljer varan vidare kommer du betala moms endast på den värdeökning som skett. För att uppnå ett påslag på 200 kronor ska du alltså sälja varan för

  1 250 kronor (1 000 kronor + 200 kronor + 25 % utan 200 kronor). Det är viktigt att du har kvar fakturan för köpet eftersom det är just det faktum att du har debiterats moms vid inköpet, trots att du inte är konsument, som ger dig rätten att betala moms endast på värdeökningen.

  /Helena Robertsson,
  skatteexpert på EY

   

 • Hur redovisar jag köpen?

  Fråga:

  I min secondhandrörelse kommer jag att köpa prylar från privatpersoner som ju varken är momsregistrerade eller driver företag. Hur gör jag med kvitton då?

   

  Hedda


  Expertsvar:

   

  Du bör begära kvitton för att ha klara bevis för att dina kostnadsavdrag är berättigade. Vad gäller moms är det säljaren som är skyldig att redovisa den till staten. Skatten beräknas på försäljningspriset och kan därefter kvittas mot den moms som säljare i tidigare led har redovisat. Om du köper varor av privatpersoner som inte är skyldiga att betala eller redovisa moms kommer det inte finnas någon tidigare skatt att kvitta mot och du får därför betala 25 % av försäljningspriset i skatt (20 % om priset är listat inklusive moms).

  /Helena Robertsson,
  skatteexpert på EY

   

   

 • Hur hyr jag ut mig själv?

  Fråga:

  Jag funderar på att hyra ut mig själv som kanslist till idrottsföreningar och undrar lite hur jag kan gå tillväga och vad jag måste tänka på?

   

  Magnus


  Expertsvar:

  Du bör börja med att registrera någon typ av firma –enskild firma, handels- eller aktiebolag. För att du skatterättsligt sedan ska anses utföra en näringsverksamhet och inte vara anställd hos föreningarna måste du uppfylla kraven på yrkesmässig och självständig förvärvsverksamhet.

  Det är parternas gemensamma vilja som i huvudsak avgör om uppdraget bedrivs självständigt. Viktiga kriterier för att bedömas som självständig är att du själv bestämmer hur du löser uppdraget, att du har rätt att anta andra uppdrag parallellt samt att du har rätt att avböja ytterligare uppdrag från din uppdragsgivare. Uppgifterna du utför bör också vara specifika och avgränsande.

  /Helena Robertsson,
  skatteexpert på EY

   

   

 • Hur bokför jag utdelning?

  Fråga:

  Vi har i vårt AB satt in pengar till en kapitalförsäkring (konto 1385). Nu har det kommit en utdelning från kapitalförsäkringen. Hur bokför jag då denna?

  Annsofie


  Expertsvar:

  Kapitalförsäkringen är ett schablonbeskattat konto och utdelning är således skatte­fri. En utdelning bokförs på ”kredit”-sidan som en ”Realiserad värdeökning kapitalförsäkring, ej skattepliktig” på konto 8226. Samtidigt förs samma belopp in på 1385 på ”debet”-sidan och kan benämnas ”Svenska kapitalförsäkringar”.

   

 • Hur mycket kan jag ta i utdelning

  Fråga:

  Jag har ett aktiebolag där jag är ensam anställd. Hur mycket får jag ta i aktieutdelning 2017 om jag startade företaget oktober 2015? Har förlängt räkenskapsår till slutet 2017. (Kan jag räkna med någon sorts utdelning från året 2015?) Tar ut en lön på 430 000 per år.

   

  /Emil


  Expertsvar:

   

  Beräkningen av gränsbeloppen i 3:12-reglerna sker utifrån föregående kalenderårs utbetalade löner. Det innebär att du enligt huvudregeln kan ta ut 50 % av 430 000 kronor, alltså 215 000 kronor. Vill du ta ut mer utdelning kommer det till att börja med beskattas som tjänst. Om du skulle ta ut så mycket att du uppnår takbeloppet ( 90 IBB) beskattas vidare utdelning som kapitalvinst.

   

 • Får jag ta ut utdelning?

  Fråga:

  Får man ta ut aktieutdelning om man inte har tagit ut lön 2015? Företaget betalar lön till anställda med cirka 40 miljoner kronor för 2015.

  Ninos


  Expertsvar:

  Det finns inget krav på att man ska ta ut lön för att få aktieutdelning i ett eget bolag. Du kan ta ut ett schablonbelopp på 156 475 kronor för 2015. Vill du ta ut mer än så beskattas överskjutande del som inkomst. Men detta förutsätter att det är ett fåmansbolag och att du själv äger 100 procent av aktierna. Om du hade tagit ut lön själv (och tillräckligt mycket lön!) hade du i stället kunnat räkna utdelningen utifrån den så kallade lönesummeregeln.

 • Får man använda personkontot till företaget?

  Fråga:

  Läsaren Seija undrar i Driva Eget nr 8/2015 om hennes dotter som har FA-skatt får använda sitt personkonto i Nordea för enstaka insättningar från sin enskilda firma. Hon har fått olika svar från olika personer på Nordea. Här nedan följer svar från Driva Eget och Nordea.

  /Camilla Björkman, Driva Eget


  Expertsvar:

  Driva Eget har pratat med Nordeas presschef som med hänvisning till bankens jurister svarar att nej, man får inte använda sitt personkonto hos dem för företagstransaktioner.

  Det finns ingen lag på att du måste ha ett separat konto för företaget och man kan tycka att det inte borde spela någon roll bara man själv skiljer transaktionerna åt. Men bankerna bestämmer själva sina regler. Det är dock inte säkert att det är likadant hos andra banker.

  Oavsett vad måste det vara tydligt för kunderna vad som gäller.

  Här följer ett kompletterande svar från Nordea i sin helhet:

  Nordea tillhandahåller två olika transaktionskonton, ett för privatpersoner och ett för företag.

  Transaktionskontot för privatpersoner är ett konto avsett för konsumentändamål och tillhandahålls för konsumenters löpande transaktioner. Enligt punkten 3 i de allmänna villkoren för Personkontot är kontot avsett för insättning av lön, pension, studiestöd eller andra regelbundna automatiska insättningar.

  Transaktionskontot för företag tillhandahålls förutom juridiska personer också privatpersoner som driver rörelse. Kontot är enligt punkten 1 de allmänna villkoret för kontot avsett för löpande in- och utgående betalningar för näringsidkare.

  Nordea har idag inget transaktionskonto för enskilda näringsidkare som också är avsett för att användas för mer personligt bruk. Ett sådant konto skulle skapa problem för näringsidkaren eftersom privat användning av den totala insättningen kan medföra skattekonsekvenser.

  Driva Egets kommentar på sista stycket: Det finns som sagt ingen lag på att man måste ha två separata konton, även om det är att rekommendera. Skattekonsekvenser kan det först bli om du inte håller isär företaget och privatpersonens pengar.

 • Belåna gården – en bra guldkant?

  Fråga:

  Eftersom vår gård under åren inte gett så stort överskott får jag och min fru låg pension nu som pensionärer. Men gården är obelånad och värd ett par miljoner. Därför låter det bra när Svensk Hypotekspension nu erbjuder oss extra pengar varje månad om vi belånar gården med deras system. Är det en bra ”guldkant” för oss?

  Tore


  Expertsvar:

  Jag tycker absolut att ni ska skaffa er ”guldkant”. Det finns då olika typer av seniorlån. Det hos Svensk Hypotekspension ger er ett belopp varje månad. Till skulden som uppstår läggs ränta att betalas först när lånet avslutas.

  Det är ett smidigt system, men den effek­tiva räntan är ungefär dubbelt så hög som för ett vanligt bolån. Rent ekonomiskt är det därför mycket bättre att ni går till banken och försöker få ett bolån på så stort belopp som ni behöver extra för kanske tio år framåt. De pengar som ska användas långt fram i tiden kan ni placera i en fond och de som ni behöver de närmaste åren på ett bra bankkonto.

  Problemet kan dock vara att bankerna kan vägra att ge bolån till dem som har mycket låg pension. Seniorlån kan då vara en bra lösning. Det viktigaste är att ni får er guldkant.

 • Hur påverkas pensionen av förlusten?

  Fråga:

  Jag och min man har i många år drivit en liten gård, vid sidan av våra anställningar, som gått med förlust. Förlusterna har vi sparat för kommande kvittning. För två år sedan slutade jag min anställning och började försörja mig som konsult i enskild firma.

  Den ackumulerade förlusten rullar nu in i min firma och därmed behöver jag inte betala skatt. Följden av detta är att jag inte får göra avdrag för pensionssparande. Stämmer verkligen detta? Hur kommer detta att påverka min pension i framtiden? Nästa år har jag tömt ut min ackumulerade förlust från gården.

  "Småländska Lisa"


  Expertsvar:

  Du har påverkats av en myt som försäkringsbolagen gärna sprider: att pensionsförsäkring är enda sättet att pensionsspara. Den totala allmänna pension som du en gång får blir något lägre på grund av att du i två år inte betalar in sociala avgifter. Då har du ju heller ingen inkomst att dra pensionspremie ifrån.

  Men eftersom du inte betalar någon skatt får du förhoppningsvis lite pengar över som du kan spara på annat sätt tills du blir pensionär. Pensionsförsäkring kan du faktiskt strunta i även när du börjar att betala skatt. Det avdrag du får då äts oftast upp av ökad skatt när du tar ut pension på försäkringen.

  Om du har en årsinkomst under brytpunkten för statlig skatt, cirka 435 000 kronor, lönar det sig oftast bäst att spara till pension på annat sätt. För spara till pension bör alla egenföretagare göra då de inte får någon tjänstepension. Ofta är det då bäst att spara i kapitalförsäkring, trots att insättningen inte är avdragsgill.

 • Hur ska min andel i bolaget värderas?

  Fråga:

  Jag äger 25 procent av ett aktiebolag där verksamheten har blivit såld. På bankkontot för bolaget finns ca 90 000 kronor, min kompanjon som äger 75 procent av bolaget vill nu köpa min andel. Hur ska den värderas?

  Är det så enkelt som 25 procent av 90 000 kronor? Ska det betalas skatt på dessa pengar, och i sådana fall hur mycket?

  Stefan


  Expertsvar:

  Hur mycket du ska ha betalt är en förhandlingsfråga mellan dig och säljaren. Tänk efter om det verkligen inte finns något värde i bolaget utöver pengarna, ta i så fall med det i diskussionen om betalningen till dig. Har bolaget något inarbetat varumärke, någon kundlista eller några avtal som kan ge bolaget intäkter?

  Om det trots allt bara blir 25 procent av de 90 000 kronorna så blir det ingen skatt.

 • Är att belåna huset en bra ”guldkant?”

  Fråga:

  Min fru och jag har drivit en liten butik som inte gett så stort överskott. Därför får vi låg pension nu när vi blivit pensionärer.  Men vi har en obelånad villa som är värd ett par miljoner. Därför låter det bra när Svensk Hypotekspension nu erbjuder oss extra pengar varje månad om vi belånar huset med deras system. Är det ett bra sätt att skaffa en ”guldkant” som pensionär?

  Sture


  Expertsvar:

  Jag tycker absolut att ni ska skaffa er ”guldkant” efter allt slit i butiken. Det finns då olika typer av sådana här seniorlån. Det hos Svensk Hypotekspension ger er ett belopp varje månad. Till den skuld som då blir läggs ränta som ska betalas först när lånet avslutas.

  Det är ett smidigt system, men den effektiva räntan är ungefär dubbelt så hög som om för ett vanligt bolån. Rent ekonomiskt är det därför mycket bättre att ni går till banken och försöker få ett  bolån på så stort belopp som ni behöver extra för kanske tio år framåt. De pengar som ska användas långt fram i tiden kan ni placera i en fond och de som ni behöver de närmaste åren på ett bra bankkonto.

  Problemet kan dock vara att bankerna kan vägra att ge bolån till dem som har mycket låg pension. Seniorlån kan då vara en bra lösning. Det viktigaste är ju ändå att ni skaffar er den ”guldkant” som ni längtar efter.

 • När ska jag ta ut pensionsförsäkring?

  Fråga:

  Jag driver egen verksamhet sedan 25 år och har sparat ihop en del via pensionsförsäkringar.
  Hur hittar jag bästa hjälpen för att få svar på när det är lämpligt att ta ut pensionsförsäkringen?
  Jag undrar till exempel om jag bör spara vinsten i bolag för att ta ut senare. Jag vill ha hjälp av någon oberoende som inte svarar på ett sätt som bara gynnar den bank eller dylikt som vederbörande jobbar för.

  Claes-Göran Erlandson


  Expertsvar:

  När du frågar oss på Driva Eget har du kommit rätt för vi är oberoende och tänker endast på läsarnas bästa. Vi har skrivit mycket om detta ämne i Driva Eget och på driva-eget.se/
  pension och driva-eget.se/jobbskatteavdrag.

  Det går att ta ut från privata pensionsförsäkringar från det att man är 55 år. Grundrådet är att man ska börja så tidigt som möjligt och i stället dra ned på lönen från sitt företag innan man fyller 66 år.

  När man är i 60-årsåldern och har ett aktiebolag är det bra att minska på lönen från bolaget och i stället skatta av lite mer med bolagsskatt. Dessa pengar plockar man sedan ut som lön från och med det år man fyller 66 år eftersom jobbskatteavdraget då höjs och de sociala avgifterna sänks till 10,21 procent. På de första 100 000 kronorna av lönen blir skattesänkningen då hela 20 000 kronor.

  Eftersom det inte blir något jobbskatteavdrag på pensionsuttag är det bättre att leva på pension än på lön före fyllda 66 år. Så du är inne på rätt spår när du skriver om att spara bolagsvinsten till senare.

 • Hur mycket måste vi ta ut i lön?

  Fråga:

  Driva Eget skriver om de nya utdelningsreglerna och nämner att ägarnas lön ska uppgå till 365 000-566 000 kronor för att löneregeln ska kunna användas. Gäller det alla företagsledare?

  Vi är tre ägare som har 33, 33 respektive 25 procent av aktierna. Övriga aktier är fördelade på de anställda. Är det våra totala löner som ska uppgå till minst 365 000 kronor?

  Therese L


  Expertsvar:

  Om ni tre huvudägare är närstående i samma familj behöver endast en av er ha tagit ut denna årslön under 2013 för att löneregeln ska kunna användas för att i år ta ut utdelning enligt de nya reglerna. Kalkylen på driva-eget.se/utdelning visar hur mycket det är.

  Om ni däremot inte är släkt måste var och en av er ha tagit ut det belopp som kalkylen visar. De anställda som äger mindre än fyra procent av aktierna i företaget kan inte längre tillämpa dessa 3:12-regler.

 • Varför säger banken nej?

  Fråga:

  Hur kommer det sig att bankerna är så ovilliga att låna ut pengar här i Norrbotten? Vi är ett litet turistföretag som har försökt låna både i vår egen bank och försökt byta bank, men allt är helt omöjligt. Vi hade cirka 400 000 kronor i inkomst efter nio månader men det har ingen betydelse verkar det som.

  Norrlänning


  Expertsvar:

  Inte kan väl bankerna i Norrbotten vara sämre på att låna ut än andra? Men ge inte upp. Tänk igenom din situation igen. Du kanske ska skriva om affärsplanen som du ska visa upp i samband med låneansökan?

  Försök berätta tydligt i den hur pengarna ska användas i företaget, hur du ska tjäna pengar och när du kan betala tillbaka det du lånat. Argumentera även muntligt på ett lugnt och trovärdigt sätt.

  Försök också hitta bättre säkerhet. Det kan vara tveksamt om du ska blanda in din privata ekonomi i företagets affärer men kanske är det enda chansen. Genom att du själv går i borgen eller tar din fastighet som säkerhet visar du att du själv tror på ditt företags framtid.

 • Får jag vara delägare i en skogsfastighet?

  Fråga:

  Jag är halvtidspensionär och min far börjar komma till åren. Nu undrar han om jag och min bror vill ta över en skogsfastighet. Jag kommer inte att jobba i skogen, det gör ett skogsbolag eller i enstaka fall min bror. Men om vi gör en avverkning – kan jag i sådana fall ta del av eventuell vinst?

  Mikael Karlsson


  Expertsvar:

  Jag uppfattar det som att du är ”rädd” för att mista din sjukersättning (om det nu är det du har). Det finns – beroende på när Försäkringskassan fattat sitt beslut om sjukersättning – olika regler för ersättningen och hur mycket man tillåts arbeta utan att mista den. Man bör därför säkerställa vilka regler som gäller i detta fall.

  Av din fråga kan man dra slutsatsen att ägandet blir passivt och inkomster från fastigheten betraktas som passiv inkomst från näringsverksamhet. Sådan inkomst är egentligen en kapitalinkomst och alltså ingen inkomst som man får för att man arbetat. Man borde därför kunna hävda att arbetsförmågan, och sjukersättningen, inte påverkas av endast ett passivt innehav av skogsfastighet.

  Men eftersom Försäkringskassans bedömningar inte alltid är lätta att förutse bör du kontakta dem och säkerställa att de gör samma bedömning.

  Fredrik Rosén, skattejurist

 • Hur ska vi öka vår lönsamhet?

  Fråga:

  Vi säljer mycket och har massor av jobb i vårt företag men varje månad går vi ändå back.

  Hur eller var ska jag titta för att förbättra vår lönsamhet?

  Anna


  Expertsvar:

  Det är ingen ovanlig sits du befinner dig i och många känner nog igen sig. Det första du behöver göra är att se över företagets kostnader. Högre kostnader än intäkter är en omöjlig ekvation. Ni behöver kanske inte göra drastiska förändringar utan kan förhoppningsvis göra många små justeringar för att få en bättre kostnadsbild.

  Fundera också på er prissättning och vilka jobb ni tar. Räkna ordentligt på vad det kostar att producera er tjänst eller vara och sätt pris därefter. Självklart måste ni väga ert pris mot vad kunderna är villiga att betala men tänk då på att ni kanske inte ska ta alla uppdrag.

  Det kan löna sig att ha färre kunder som är villiga att betala vad det faktiskt kostar än många som inte förstår värdet av er.

  Susanne Lundgren, företagsutvecklare

 • Varför fattar inte banken hur företag funkar?

  Fråga:

  Jag och min sambo har privat köpt en lägenhet i Stockholm för 6,7 miljoner. Vi har en kontantinsats på 2,4 miljoner efter att ha sålt vår villa. Vi behöver alltså lån på 4,3 miljoner.

  Jag tar ut en lön ur mitt bolag som ligger strax under brytpunkten, alltså cirka 35000 kronor i månaden, och min sambo har lön som anställd på 30000 i månaden.

  Banken säger att det är för lite för att kalkylen ska gå ihop och ger oss inget lån. Men banken tar inte med utdelning som jag får från bolaget på över 100000 per år.

  Ingen vettig företagare tar ut mer än de belopp som jag tar varje månad som lön, eftersom det inte är skatteeffektivt. Ska jag verkligen behöva ta ut mer pengar ur företaget för att få låna?

  Varför fattar banken inte hur ett företag fungerar? Vad gör jag?

  Rickard


  Expertsvar:

  Detta är ett bra exempel på hur fyrkantigt vissa banker kan resonera. Börja med att förklara för banken hur framtiden för ditt bolag ser ut och varför du tror att du och din sambo klarar av att betala ränta och amortering på lånet. Gör en egen kalkyl där du tar med utdelningen.

  Om banken inte förstår dig tycker jag att du ska kontakta andra banker och locka dem med att du flyttar över även företagets affärer om du får bostadslånet.

 • Hur ska jag våga prata om pengar?

  Fråga:

  Jag har precis startat eget och ska sälja tjänster till företag. Problemet är att jag är usel på att prata om pengar – jag hatar att ta upp frågan om betalning och det slutar allt som oftast med att jag lägger mig alldeles för lågt.

  Vad ska jag göra?

  Miryam


  Expertsvar:

  Du beskriver ett mycket vanligt problem hos företagare. Det sitter
  ofta så djupt inrotat i oss att det är fult att prata om pengar att det hänger med även när man driver eget.

  Mitt råd till dig är att träna på människor du känner genom rollspel. Träna på att högt och tydligt berätta vad det kostar – och på att möta motargumenten som kan komma.

  När du väl går in i en förhandling med en kund, förbered dig ordentligt. Ta fram en tydlig prislista med olika paketpriser, så blir det lättare för dig att plocka bort eller lägga till tjänster efter att du lyssnat in kundens budget. Våga sitta tyst efter att du har sagt ditt pris – nervöst babbel visar bara att kunden kan få pruta.

  Kom ihåg: för varje gång du gör det här känns det lite lättare.

  Heja, heja!

  Camilla Björkman, Driva Eget

 • Ska jag vänta med att fakturera?

  Fråga:

  När jag slutade min anställning i våras startade jag en liten konsultverksamhet. I år har jag 180 000 kronor i anställningsinkomst och i firman har jag hittills dragit in 150 000 kronor. Det jag jobbar ihop nu mot slutet av året blir cirka 100 000 kronor och det har jag ännu inte fakturerat. Min nisch är sådan att konsultinkomsterna blir minimala nästa år.

  Vad är skattemässigt bäst – att fakturera 100 000 i år eller vänta tills nästa år när jag fyller 67 år?

  Erik N


  Expertsvar:

  Från och med det år man fyller 66 år är jobbskatteavdraget extremt bra för de första 100 000 kronorna i årslön eller från överskott i en enskild firma. 20 procent av inkomsten blir då en direkt skattesänkning.

  Så om du väntar med att fakturera 100 000 kronor till nästa år blir det 20 000 i sänkt skatt – 15 000 kronor mer än om du fakturerar i år. Det beror på att jobbskatteavdraget bara är 5 procent av den del av årsinkomsten som ligger över
  100 000 kronor.
  Hade inkomsten i år blivit högre hade skattevinsten blivit ännu större, om du då kommit över brytpunkten för statlig skatt, som för pensionärer går vid 450 000 kronor.

 • Vågar jag satsa på Akelius konto?

  Fråga:

  Är nöjd prenumerant på Driva Eget och undrar om jag ska våga satsa på Akelius inlåningskonto, som ger 5 procent, medan storbankerna ligger på högst 2 procent i ränta?

  Staffan J


  Expertsvar:

  Att räntan är så här hög beror på att detta konto inte har statlig insättningsgaranti, som för bankerna och många finansföretag är på ett belopp som motsvarar 100 000 euro per år och person.

  Akelius pengar används för fastighetsfinansieringar. Kontot har funnits i många år och spararna har hittills alltid fått tillbaka sina insatta pengar utan problem.

  Här kan du se vilka konton som just nu har högst ränta: www.driva-eget.se/konton

 • Ska jag ta mindre betalt i början?

  Fråga:

  Jag håller på att starta upp ett företag som PR-konsult. Än har jag inte haft några kunder men jag vet några företag som jag tror att jag skulle kunna hjälpa. Ska jag erbjuda dem ett lägre pris eftersom jag inte har några tidigare kunder att visa upp?

  Michelle


  Expertsvar:

  Grattis till nya företaget! Du skriver inte om du har jobbat i PR-branschen förut. Har du det, och har erfarenhet av det du ska göra åt dina nya kunder, ska du inte ta lägre betalt. Tvärtom, lyft fram din erfarenhet och visa att du är ett proffs. Har du ingen praktisk erfarenhet kan det vara en bra idé att ha ett antal testkunder som får prova din tjänst mot en lägre kostnad. Om inte annat för att träna dig på det du sedan ska sälja som en värdefull tjänst. Se till att välja företag som passar in i den nisch du sedan ska rikta dig till.

  Camilla Björkman, Driva Eget

 • Kan jag investera företagets pengar i en kapitalförsäkring?

  Fråga:

  Jag funderar på att investera en del av mitt bolags överlikviditet i en företagsägd kapitalförsäkring. Stämmer det att man bara kan använda skattade pengar till detta?

  Är det i så fall tidigare balanserad vinst man använder? Kan man inte använda oskattade pengar i bolaget för detta och sedan betala bolagsskatt på eventuell vinst?

  Carl


  Expertsvar:

  Det går utmärkt att investera företagets medel i en kapitalförsäkring som ägs av bolaget. Att placeringar i kapitalförsäkring bara kan göras av skattade medel beror på att bolaget inte kan föra över befintliga värdepapper till en kapitalförsäkring utan att först sälja dessa värdepapper, och då betala bolagsskatt på vinsten.

  Därefter belastas kapitalförsäkringen med årlig avkastningsskatt som för 2013 är 0,447 procent. Uttag ur försäkringen beskattas inte hos bolaget.

  Bolaget kan alltså realisera tillgångar, föra över pengarna till en kapitalförsäkring och betala skatten på eventuell vinst först senare och med andra medel. Men tänk på att bolaget numera betalar årlig avkastningsskatt grundat på två saker:
  • Vad som finns i försäkringen vid årets ingång.
  • De belopp som betalats in som premier under året (halv avkastningsskatt på det  som betalas in efter juni).

  Det är inte lönsamt att först betala in premier och sedan ta ut medel för att betala skatt. Bolaget bör därför spara de summor som behövs för skatten utanför försäkringen.

 • Jag är för billig, hur höjer jag mitt pris?

  Fråga:

  Jag jobbar som coach och tar 450 kronor i timmen, inklusive moms, för en timmes samtal. Det är privatpersoner jag coachar så de har inte så mycket pengar. Jag coachar i snitt åtta kunder i veckan, men vissa hör av sig på mejl och vill ha gratishjälp. Hur höjer jag priset utan att tappa alla kunder?

  Sanna


  Expertsvar:

  Du bör ha tre strategier. För det första, berätta för dina kunder att de har fått detta låga pris under din uppstart, men att du nu kommer att behöva höja det. Försök att i samma veva erbjuda något extra som gör att prisökningen inte känns så farlig, som till exempel en halvtimmes extracoachning vid ett tillfälle eller att du bjuder in alla dina kunder till en föreläsning.

  Det blir också din andra strategi: att hålla föreläsningar och coacha i större grupper. Studera vad andra kurser och utbildningar kostar och sätt ett pris som matchar det.

  Din tredje strategi blir att börja söka dig till en annan kundgrupp. Kan du coacha företag i stället för privatpersoner, som inte betalar med skattade pengar och som kan se ett ekonomiskt värde i din coachning? Deppa inte om du förlorar några kunder på ditt högre pris – du vinner snabbt igen dem.

  Camilla Björkman, Driva Eget

 • Varför startar ex-politiker AB?

  Fråga:

  Jag har noterat att flera före detta politiker med avtalspension har startat egna aktiebolag. Nästan ingen startar enskild firma och de tar alla ut utdelning i stället för lön.

  Kan jag av detta dra slutsatsen att detta är en smart lösning även för mig? Är det bättre att ta ut utdelning än lön rent skattemässigt? Varför gör politikerna annars så – handlar det om att inte gå miste om sina pensionspengar?

  Leif


  Expertsvar:

  I politikers villkor ingår ofta att de har rätt till lön även under en övergångsperiod efter det att de slutat sin politiska tjänst och att den rätten minskar om de får ett nytt jobb och alltså får lön.
  Jag kan inte beskriva de villkoren i detalj. Däremot kan jag som skattejurist begripa att dessa politiker ofta startar ett bolag och ser till att deras nya uppdragsgivare anlitar och betalar detta bolag. Då hamnar ersättningen för deras arbete nämligen i bolaget, där de kan sparas till senare eller tas ut som utdelning.
  Dessa övergångsregler för politiker skulle förstås kunna kompletteras med att det ska ske en nedsättning även om den före detta politikern utför uppdrag genom eget bolag. Men det kanske inte finns så stort intresse för en sådan ändringen…

 • Hur köper jag bäst bolaget?

  Fråga:

  Jag har i dag enskild firma. Jag har nu fått möjligheten att köpa upp ett aktiebolag i samma bransch när den nuvarande ägaren ska gå i pension. Detta är en jättemöjlighet för mig. Men nu undrar jag vad jag ska göra med min enskilda firma. Ska jag lägga ner den eller kan bolaget på något sätt köpa den av mig? Jag har såväl en kundstock som inventarier och lager. Vad är bäst?

  Annika


  Expertsvar:

  Reglerna för denna typ av affärer är mycket komplicerade. Men visst kan bolaget köpa tillgångarna (inklusive goodwill i form av kundstock med mera) och betala en ersättning som motsvarar marknadsvärdet. Att beräkna marknadsvärdet för den enskilda firman är dock inte det lättaste.
  Det finns dessutom olika situationer där det kan vara aktuellt att överlåta tillgångarna för ett högre pris än det bokförda/skattemässiga värdet, beroende på hur dina inkomster ser ut i övrigt. Även att överlåta tillgångarna till ett underpris är möjligt och kan vara ett alternativ i vissa lägen.
  Men hur affären ska gå till måste bedömas från fall till fall och du bör ta hjälp av ett proffs i form av en revisor, en redovisningskonsult eller liknande.

 • Vilken ränta kan jag ta av mitt bolag?

  Fråga:

  Mitt företag behöver kapital och banken säger nej. Så därför tänker jag låna ut mina privata pengar till mitt AB. Men hur mycket kan man ta ut i ränta av sitt företag om man lånar ut pengar till det? Hur många procent är möjligt?

  Johan B


  Expertsvar:

  För att räntan inte ska räknas som förtäckt utdelning eller lön till dig ska räntan vara marknadsmässig. Om du tar ut för hög ränta kommer den del som överstiger marknadsmässig ränta att antingen behandlas som lön och belastas med arbetsgivaravgifter eller behandlas som utdelning.

  Vad som är marknadsmässigt är svårt att avgöra för just fåmansbolag. Högsta Förvaltningsdomstolen har i ett rättsfall godkänt att statslåneräntan plus 3 procentenheter tas ut. Med en statslåneränta på 1,4 procent kan man alltså få en ränta på 4,4 procent som bara kapitalbeskattas med 30 procent hos dig och är avdragsgill i bolaget.

  Detta är ett av de absolut mest skatteeffektiva sätten att få ut medel ur sitt bolag eftersom det inte blir någon dubbelbeskattning. När du tar ut utdelning med 20 procents skatt hos dig har ju bolaget först betalat 26,3 procents skatt på vinsten. Den sammanlagda skatten på sådan utdelning blir då 41 procent av bolagets inkomst, medan den bara blir 30 procent när du tar ut ränta.

 • Är strukturerade produkter bra?

  Fråga:

  Jag blir då och då kontaktad av ekonomiska rådgivare, som har olika idéer om hur jag ska investera företagets pengar. Den senaste tiden har allt fler rekommenderat ”strukturerade produkter”, som tydligen ska gå upp när börsen går upp, men inte kan förlora något värde. Det låter för bra för att vara sant. Därför undrar jag vilka risker som kan finnas med att använda strukturerade produkter.

  Osäker


  Expertsvar:

  Precis som du antyder finns det både plus och minus med dessa. Den vanligaste formen är aktieindexobligationer, som i princip fungerarar så här:

  • Du satsar 110 000 kr på ett visst aktieindex under ett visst antal år, 100 000 kr i nominellt belopp med 10 procent i överkurs.
  • Om detta index stiger under löptiden kan du få en mycket bra avkastning. Om index sjunker har du en garanti att du får tillbaka det nominella beloppet, och alltså inte förlora mer än 10 000 kr och det courtage du betalat.

  Risken är alltså mindre än för aktier och aktiefonder. Men avgifterna är höga, och vissa strukturerade produkter har krångliga villkor som är svåra att förstå.

  I stället för att ge ränta köper utgivaren derivat som följer index eller aktiekorgar. Nu när räntan är låg blir det inte mycket pengar för sådana derivat. Detta är en anledning till att strukturerade produkter nu inte är så populära. Ändå kan en del vara intressanta att ha i en portfölj där riskerna ska spridas väl.

 • Ska jag hyra ut mig själv?

  Fråga:

  Jag är plåtslagare och jobbar just nu på ett företag för 175 kr i timmen. Nu funderar jag på att starta företag och låta mitt företaget hyra ut mig till min arbetsgivare. Detta eftersom min firma då får 350 kr i timmen.

  När jag räknar på det verkar det som om jag skulle tjäna på det. Dessutom är jag 22 år gammal och har läst att det då är lägre egenavgifter, vilket skulle innebära en ännu större skillnad. Tycker ni att jag ska bilda företag i stället för att gå som anställd?

  Niklas R


  Expertsvar:

  För att du ska kunna göra det krävs att du verkligen har en egen självständig verksamhet med egna verktyg och tar eget ansvar för skatter och avgifter. Det är du som är din egen arbetsgivare, och du ska kunna arbeta åt andra uppdragsgivare, även om du i början ska kunna ha en enda. Du måste skaffa F-skattsedel.
  Rent ekonomiskt är det mycket bättre att du fakturerar 350 kr i timmen från en egen firma än att få ut 175 kr i timmen som anställd. Om du jobbar 40-timmarsvecka kan du då fakturera 56 000 kr på en månad. Skriv in det beloppet i denna kalkyl: www.driva-eget.se/fakturaellerlon.
  Du ser då att detta motsvarar en inkomst som anställd på hela 283 kr i timmen. Då har vi tagit hänsyn till att du som egenföretagare inte har semester och själv måste betala in 15, 07 procent i egenavgifter, nästan häften av det normala, eftersom du är under 26 år.
  Även om du får en del högre kostnader för exempelvis verktyg och bokföring verkar det vara klart lönsamt för dig at vara din egen. Men tänk på att du då inte har någon anställningstrygghet.

 • Vad gör jag när kunden inte betalar?

  Fråga:

  Jag har en storkund som inte betalar sina fakturor. Ska jag verkligen behöva anlita ett inkassoföretag? Hur gör jag bäst?

  Flitiga Lisa


  Expertsvar:

  Börja med att skicka påminnelsefakturor. Hjälper inte det så ring kunden och fråga varför du inte får betalt. Det gäller ju ofta att försöka behålla en bra kundrelation trots att betalningen dröjer.
  Får du ändå inga pengar får du fundera över om du ska vända dig till ett inkassoföretag och hur detta påverkar dina framtida affärer med kunden. Det finns mängder av inkassoföretag på marknaden, exempelvis är Svea Ekonomi och Intrum Justitia.

  Det finns dock ingen lag på att använda ett inkassoföretag för indrivning, och för att sänka kostnaden kan du faktiskt skicka inkassobrevet själv. Fast det är många krav som måste uppfyllas för att inkassobrevet ska vara giltigt, och det är lätt att göra fel.
  Men med en ny nättjänst från företaget Mfin kan du själv på några minuter fylla i alla uppgifter kring skulden och företaget som du har en fordran på. Sedan skickas det fullständiga ärendet automatiskt iväg.
  Tjänsten kostar 50 kr, vilket med den lagstadgade inkassoavgiften på 160 kr innebär att inkassoärendet kan bli en plusaffär.

 • Är pensionsförsäkring bäst?

  Fråga:

  Försäkringssäljarna tycker att jag ska ta pensionförsäkring. Men är det verkligen alltid det bästa alternativet?

  Fundersam


  Expertsvar:

  Börja med att dela upp frågan på en försäkringsdel och en spardel. För en småföretagare är det alltid viktigt att ha ett bra försäkringsskydd, som ger familjen pengar vid dödsfall och svåra sjukdomar.

  Försäkringsbolagen vill gärna klumpa ihop dessa försäkringar med ett sparande. De använder försäkringen som ett argument för pensionsförsäkring. Men försäkringsbiten kan lika gärna ligga separat i livförsäkringar och sjukförsäkringar.

  Pensionssparande är alltså inte liktydigt med pensionsförsäkring. För den som försöker få lägsta möjliga skatt och har ett aktiebolag är det ofta bättre att skatta av vinsten, placera pengarna i vanliga fonder eller i en kapitalförsäkring och ta ut pengarna som lön fr o m det år du fyller 66 år.

  Det beror på att pensionsinkomster efter en pensionsförsäkring numera beskattas mycket hårdare än lön, som ger extra stort jobbskatteavdrag till pensionärer.
  Men för en bolagsägare som är i 30-årsåldern och tycker att det är en fördel att pengar inte kan tas ut förrän efter 55-årsdagen kan ändå pensionsförsäkring vara ett bra alternativ. Läs mer om det

  här.

  För dig som har enskild firma är det också mest naturligt med pensionsförsäkring, men när det bara är fem år kvar till pension är det också i en enskild firma ofta bättre att avstå från pensionsförsäkring och då sätta av pengar till expansionsfond och periodiseringsfond.

 • Kan företaget satsa på kapitalförsäkring?

  Fråga:

  Jag funderar på att placera en del av bolagets pengar i en kapitalförsäkring, men har många frågor kring detta.

  Är det fördelaktigt jämfört med att placera företagets överskott i vanliga fonder och aktier?

  Vilka skatteregler gäller?

  Vad som krävs rent bokföringsmässigt? Räcker det med att bokföra kontanta insättningar och uttag? Vinsten är ju ändå inte skattepliktig.

  Hur gör jag när jag säljer kapitalförsäkringen? Hur bokför jag vinsten?

  Lisa


  Expertsvar:

  Både för privatpersoner och företag är skatteuttaget för en kapitalförsäkring en avkastningsskatt på cirka 1 procent på kapitalet varje år. Eftersom den skatten tas ut på kapitalet den 1 januari är det bästa att vänta med att sätta in pengar till efter årsskiftet.
  Inne i kapitalförsäkringen kan du när som helst byta aktier och fonder utan skattekonsekvenser och utan krångel i kommande deklaration.
  Ofta går det att placera pengarna både i fonder och aktier. För att kalkylen ska bli bra gäller det att avgifterna inte är för höga, och hos nätmäklarna är det inga försäkringsavgifter alls.
  Tänk på att vinsten på pengar som du nu har placerat i fonder ska beskattas innan de sätts in i en kapitalförsäkring.
  För att kapitalförsäkringen ska bli bättre än vanligt sparade där vinsten beskattas måste den årliga avkastningen vara minst 3-4 procent.
  Kapitalförsäkringar förvaltas av försäkringsbolagen och därför ska köp och försäljningar inom försäkringen inte bokföras i försäkringstagarens företag. Det är bara kontanta insättningar och uttag som ska bokföras.
  När du säljer kapitalförsäkringen bokförs vinsten som en icke skattepliktig intäkt. En förlust bokförs som en icke avdragsgill kostnad.

 • Får jag A-kassa när butiken brunnit ner?

  Fråga:

  Jag driver en egen butik, och nu har det hemska hänt att en brand totalförstört hela butiken. Har jag då rätt till a-kassa, eller finns det någon annan ersättning jag kan få. Jag har ju inte möjlighet att bedriva någon verksamhet förrän lokalen har renoverats.

  Ledsen företagare


  Expertsvar:

  Företagare räknas som arbetslösa i två situationer. Dels när du inte längre har något att göra med företaget, det vill säga har sålt eller avregistrerat det. Men du kan också, under vissa omständigheter, räknas som arbetslös om du gör ett tillfälligt uppehåll i din verksamhet. Under uppehållet måste du skriva in dig hos arbetsförmedlingen och vara beredd på att ta en anställning. Varken du eller någon annan får heller jobba aktivt i företaget.

  Detta kan bli svårt för dig eftersom du troligtvis kommer att behöva utföra administrativt arbete i företaget under renoveringstiden. Det kanske inte heller är aktuellt för dig att söka andra jobb under tiden. Slutsatsen är att a-kassa troligtvis inte är en lösning för dig, men hör dig för hos en handläggare på din a-kassa för säkerhets skull.

  Däremot ska du kontakta ditt försäkringsbolag och höra vad du har för skydd genom dem. I de flesta företagsförsäkringar ingår en del som heter avbrottsförsäkring. Den ger ersättning när det sker avbrott i verksamheten av olika slag, exempelvis brand.
  Försäkringen ersätter fasta kostnader som måste betalas under avbrottet, som avtalade löner och sociala avgifter, hyra, el- och telekostnader mm. Den kan även ersätta dig för den vinst som företaget skulle ha gjort om branden inte inträffat.

 • Var finns det fler drakar som vill investera?

  Fråga:

  Jag är intresserad av att komma i kontakt med entreprenörer likvärdiga dom som presenteras i Draknästet. Investerare helt enkelt. Finns det några forum, förutom TV, där jag kan komma i kontakt med potentiella investerare?

  Kapitalsugen


  Expertsvar:

  Vid träffarna som Connect (www.connectsverige.se) anordnar över hela Sverige går det till ungefär som i Draknästet. Uppfinnare och andra småföretagare som söker riskkapital presenterar sina idéer inför några riskkapitalister, som sedan investerar i en del av projekten.

  Riskkapitalisternas förening (www.webforum.com/svca) kan också förmedla kontakt med personer som skulle kunna hjälpa dig med pengar.

  Men när du väljer gäller det att försöka hitta investerare som både kan bidra med pengar och erfarenhet som du kan ha nytta av i ditt företag.

 • Hur gör pensionärer med överskottet ?

  Fråga:

  Jag driver ett mindre bolag, som har överskott på några hundra tusen kronor. Jag är pensionär och har alltså passerat 65-årsgränsen. Hur hanterar jag bäst överskottet i bolaget?

  Staffan


  Expertsvar:

  Du ska absolut inte sälja bolaget. Behåll det så länge det finns pengar i bolaget, och vara glad över att man från och med det år man fyller 66 år kan använda sig av två fördelaktiga regler:

  * De sociala avgifterna på löneuttag är bara 10,21 procent.

  * Jobbskatteavdraget är extra fördelaktigt. Det är 20 procent av den del av arbetsinkomsten som ligger under 100 000 kr. Skatten på lön är därmed längre än på pension.

  Enligt dagens regler är det alltså mycket fördelaktigt att försöka ta ut upp till 100 000 kr per år i lön från bolaget.

  Om pengarna räcker kan man dessutom ta ut utdelning år för år. Skatten på denna är 20 procent, men eftersom den först belastas med bolagsskatt blir det totala skatteuttaget 41 procent.

 • Får en sjukpensionär starta eget?

  Fråga:

  Jag har sjukpension sedan 12 år och vill starta en enskild firma. Får jag göra det som sjukpensionär, och hur mycket får jag jobba för att samtidigt behålla min pension?

  Frisk nog!


  Expertsvar:
   

  Med en tidigare sjukpension har du troligtvis det som i dag kallas för hel sjukersättning. Har du haft det sedan före den 1 juli 2008 så får du arbeta som anställd eller driva eget utan att direkt förlora din ersättning.

  I år kan du med hel sjukersättning tjäna upp till 42 400 kr om året utan att ersättningen påverkas alls. Skulle du tjäna mer räknas ersättningen ned med 50 procent av det belopp som överstiger 42 400. Tjänar du 52 400 kr under ett år så kommer alltså din sjukersättning att dras ner med hälften av de överskjutande 10 000 kronorna, alltså 5 000 kr.

  Så om du klarar av att driva en enskild näringsverksamhet trots din sjukdom så har du mycket att vinna rent ekonomiskt.

  Reglerna för hur du får arbeta medan du har varaktig sjukersättning ändrades den 1 juli 2008 och blev mer restriktiva. Dubbelkolla därför med försäkringskassan om vad som gäller i just ditt fall. Glöm inte heller att du, innan du sätter igång, måste ansöka hos Försäkringskassan om att arbeta med sjukersättning.

 • Är småbankernas konton lika säkra?

  Fråga:

  Jag undrar om ett sparkonto hos de små bankerna och kreditmarknadsbolagen är lika säkra som storbankernas konto, som ju har mycket lägre ränta. Tänkte placera hustruns arv och även företagets överlikviditet och vill inte riskera någonting.

  Tacksam läsare


  Expertsvar:

  De flesta av dessa omfattas av den statliga bankgarantin. Så om du sätter in mindre än 500 000 kr är dessa konton precis lika säkra som ett konto i storbankerna. Men se efter så att det verkligen finns bankgaranti, Akelius Spar har ingen. Här ser du var räntan är högst: www.driva-eget.se/konton.
  Tänk på att det ibland kan handla om annat än räntans storlek. Om du placerar en stor summa på ett konto i någon storbank kan du kanske förhandla dig till fördelar som uppväger den sämre räntan.

 • Försvinner anmärkningen om jag ombildar till AB?

  Fråga:

  Jag driver byggfirma som enskild näringsidkare och omsätter ca 3 miljoner om året. 2009 kom jag efter med räkningar och fick då en betalningsanmärkning. Har nu fått förfrågan om ett stort jobb, men det kräver mer personal och maskiner och banken säger nej.

  Ska nu ombilda till aktiebolag och funderar på att köpa ett bolag som funnits några år och har fin historik. Skulle detta fungera för att kunna få låna pengar till mitt företag så att det kan växa ännu mer? Eller hur kan jag lösa det här?

  Johan


  Expertsvar:

  Att bilda ett nytt aktiebolag kommer inte att lösa alla dina problem. När man räknar på kreditvärdigheten i ett företag tittar man på flera parametrar. Dit hör bokslutsinformation och betalningsanmärkningar på företaget, men även information om styrelsen. Finns det styrelseledamöter i bolaget med privata betalningsanmärkningar från tidigare enskild näringsverksamhet kan risken ? inte minst för nystartade företag ? påverkas. Därför kan du få svårt att låna pengar även om du köper ett AB med fin historik.

  Jag tycker att du ska ta ytterligare en diskussion med banken och förklara orsaken till betalningsanmärkningens tillkomst och visa att den är betald. Dessutom bör du presentera en budget och likviditetsplan.  Då omprövar förhoppningsvis banken sitt beslut

 • Hur vet jag att jag stödjer en seriös insamlingsorganisation?

  Fråga:

  Jag blev nyligen uppringd av en kvinna från något som skulle vara en riksorganisation för utsatta barn. Jag blev tagen av hennes berättelser och beslutade mig för att stödja organisationen.

  När jag senare kollade upp företaget visade det sig att det ägdes av ett callcenterföretag. Företaget hade 34 procents vinstmarginal 2008. Nu undrar jag som småföretagare hur jag kan avgöra om organisationen jag vill stödja är seriös eller inte?

  Stefan


  Expertsvar:

  Bästa sättet är att ta reda på om företaget har ett 90-konto. Då vet du att de varje år kontrolleras och att minst 75 procent av de insamlade pengarna används för välgörenhet. Här hittar du en förteckning över välgörenhetsorganisationer med 90-konton: www.insamlingskontroll.se

  Tänk på att pengar till välgörenhet normalt inte är en avdragsgill kostnad. Men det har nu kommit ett rättsfall från regeringsrätten som ger aktiebolagens ägare rätt att ge bort sin egen utdelning till välgörenhet utan skatt. Pengarna har dock först belastats med bolagsskatt, 26,3 procent.

 • Vad ska jag tänka på vid fakturering?

  Fråga:

  Jag har just startat ett aktiebolag och ska nu skicka min första faktura. Vad ska jag tänka på?

  Premiärnervös


  Expertsvar:

  En det företagare väntar för länge med att skriva faktura. Gör det direkt när du har gjort jobbet. Då riskerar du inte att missa något och du får in pengarna tidigast möjligt.

  Gör upp med kunden i förväg om vilken betalningtstid som gäller. 10, 20 eller 30 dagar är det normala.   Om du har gjort upp med kunden att det blir dröjsmålsränta om betalning försenas så ska det också anges.

  Det finns bra dataprogram där du lätt skriver ut fakturor och där du också automatiskt kan få ut påminnelsefakturor om pengarna inte kommer in i tid. I en del program förs fakturauppgifterna automatiskt in i en bokföringsdel.

  Men det räcker inte med att du har fakturorna på datorn. Betalda och obetalda fakturor ska du sätta in i datumordning i en pärm som du sedan lämnar till din redovisningskonsult eller revisor.

 • Ska jag pensionsspara?

  Fråga:

  Jag har en liten enskild firma som gör vinst. Jag skulle vilja börja pensionsspara och undrar därför – hur gör jag det på bästa sätt i min firma?

  Elisabeth


  Expertsvar:

  Du kan med avdragsrätt pensionsspara via din enskilda firma. För inkomståret 2009 kan du dra av 12 000 kr plus 35 procent av överskottet i din enskilda firma.

  Om det är fördelaktigt att pensionsspara i firman beror dock på verksamhetens överskott. Har du låga intäkter riskerar nämligen ett privat pensionssparande att minska din allmänna pension.

  Pensionsavdraget minskar ju din redovisade inkomst och kan därför i vissa fall göra att du går miste om en del av din allmänna pension. För att få full nytta av det allmänna pensionssystemet krävs att du i deklarationen för 2009 redovisar en inkomst på minst  380 200 kr. Därför kan det ibland vara bättre att strunta i pensionsförsäkring och i stället spara i vanliga fonder.

 • Hur säljer jag till USA via webben?

  Fråga:

  Jag vill starta upp en webbtjänst riktad mot den amerikanska marknaden. Måste man ha speciella tillstånd för det eller kan man sätta upp en webbsida här i Sverige, göra den på engelska och marknadsföra sig bäst man vill?

  Anonym


  Expertsvar:

  Om det rör sig om en webbtjänst - där beställning, betalning och leverans sker elektroniskt – behövs inga speciella tillstånd. Vid försäljning av tjänster tas ingen tull eller punktskatt ut och i USA finns heller ingen moms.

  I stället blir det något som kallas för sales tax. Storleken på denna skatt kan variera beroende på vilken tjänst du säljer, om köparen är en privatperson eller ett företag och till och med beroende på vilken stat köparen bor i.

  Som du förstår är detta en invecklad fråga och det är bäst att du undersöker just din typ av försäljning med en amerikansk revisor. Du kan även kontakta Exportrådet för mer hjälp.

 • Hur skriver jag fakturan?

  Fråga:

  Jag har just startat ett aktiebolag, och ska nu skicka min första faktura. Vilken information måste jag ha med på fakturan?

  Nybörjaren


  Expertsvar:

  Naturligtvis ska din faktura innehålla uppgifter vem som är betalningsmottagare, vad fakturan avser, till vilket plus- eller bankgiro betalning ska ske, fakturanummer och faktura- och förfallodatum.

  Om du har F-skattsedel ska ditt momsregistreringsnummer också stå på fakturan. Om du har gjort upp med kunden att det blir viss dröjsmålsränta om betalning sker det att fakturan förfallit till betalning så bör detta anges på fakturan.

  Var noga med att kontrollera så att namn och adress på mottagaren är rätt.

 • Kan jag slippa köpa kassaapparat?

  Fråga:

  Jag har en fotvårdklinik med rätt få kunder och dålig lönsamhet. Måste jag verkligen skaffa kassaapparat nu när den nya kassaregisterlagen kommer vid årsskiftet? Finns det verkligen inget sätt att slippa denna investering.

  Anonym


  Expertsvar:

   Jo, det finns faktiskt ett hittills rätt okänt sätt att slippa köpa en dyr kassapparat:

  I stället för att stämpla in betalningen i en kassaapparat kan du skriva ut en kontantfaktura på sin dator och lämnar den till kunden, som då kan betala kontant.

  Skatteverket har inte ordentligt upplyst om denna möjlighet, men för företagare som har rätt få kunder och ändå har dator och printer i lokalen är kontantfaktura en bra möjlighet.

  Fakturerad försäljning behöver inte registreras i någon kassaapparat. Med fakturerad försäljning menas även försäljning mot kontantfaktura, oavsett om kunden betalar med kort eller kontanter. En kontantfaktura ska innehålla samma slags uppgifter som en vanlig faktura.

  Om du skriver ut kontantfakturor från ett bokföringsprogram kan du automatiskt bokföra affären direkt, och därmed uppfylla bokföringslagens krav.

  Börjar du med kontantfakturor behöver du inte vara rädda för att göra något enstaka misstag, så att en och annan kontant försäljning sker utan kontantfaktura. Det finns nämligen ett undantag från kravet på certifierat kassaregister för den som säljer mot kontant betalning för högst fyra prisbasbelopp per år. Det går nämligen alltid att sälja kontant för upp till 169 600 kr under 2010, utan att skriva någon faktura alls för dessa försäljningar.

 • Varför säger banken nej?

  Fråga:

  Hur kommer det sig att bankerna är så ovilliga att lån ut pengar här i Norrbotten? Vi är ett litet familjeföretag som har försökt låna både i egen bank och försökt byta bank, men allt är helt omöjligt. Vi hade ca 400 000 kr i inkomst efter 9 månader, men det har ingen betydelse verkar det som.

  Norrlänning


  Expertsvar:

  Inte kan väl bankerna  i Norrbotten vara sämre på att låna ut än andra? Men det handlar till sist alltid om vad banktjänstemannen själv tycker. Kanske har du haft otur och hela tiden hamnat hos pessimistiska nejsägare.

  Men ge inte upp. Tänk igenom din situation igen.  Du kanske ska skriva om affärsplanen som du ska visa upp i samband med låneansökan. Försök  berätta tydligt i den hur pengarna ska användas i företaget, hur du ska tjäna pengar och när du kan betala tillbaka det du lånat.

  Försök också hitta bättre säkerhet. Genom att du själv går i borgen eller tar din fastighet som säkerhet visar du att du själv tror på ditt företags framtid.

 • Kan jag köpa tavlor på företaget?

  Fråga:

  Jag driver ett AB och har kontor i ett rum hemma i villan. Kan jag ändå köpa inventarier, till exempel tavlor och möbler, på företaget?

  Frilansaren


  Expertsvar:

  Om inventarierna är till nytta för verksamheten och för att du kunna få in pengar så kan du köpa in inventarier på företaget. Det är viktigt att det du köper har rörelsetillhörighet, alltså tydligt kan avskiljas från resten av hemmet. Du måste också upprätta ett anläggningsregister över vad firman har köpt in och äger.

 • Hur ökar jag min trygghet?

  Fråga:

  Jag har ett företag med en anställd. Jag är med i SmåA, småföretagarnas A-kassa, men det är det enda i trygghetsväg. Hur kan jag säkra min inkomst om jag blir gravid eller långvarigt sjuk?

  Hundbiten


  Expertsvar:

  Alla i Sverige har ett visst grundskydd från den allmänna sjukförsäkringen. Men det räcker inte alltid och därför kan det vara bra att komplettera den allmänna delen med en sjukförsäkring för att trygga inkomsten vid längre tids sjukdom. Många sjukförsäkringar kompenserar din och dina anställdas inkomstförlust med upp till 90 procent, men jämför villkor och avgifter innan du bestämmer dig.

  Övriga försäkringar som jag tycker att du ska överväga är olycksfallsförsäkring, livförsäkring samt sjukvårdsförsäkring för att få effektiv hjälp inom den privata vården vid sjukdom.

  Via Försäkringskassan finns även en möjlighet att teckna en försäkring mot sjuklönekostnader, men den ger ingen extra ersättning utan innebär att du har ett skydd mot personalens sjuklönekostnader.

  Mitt tips är att kontakta Försäkringskassan och privata försäkringsbolag för att prata igenom just din situation och hur du ska göra för att hitta ett bra upplägg.

 • Kan jag köpa bolag billigt?

  Fråga:

  Jag vill starta ett eget aktiebolag, men har inte de 100 000 kr som behövs. Nu har jag blivit erbjuden att köpa ett befintligt aktiebolag med förluster för ett mycket lägre pris. Vilka konsekvenser får det? Och vad innebär det egentligen att köpa ett lagerbolag?

  Utan kapital


  Expertsvar:

  Jag vill varna dig för att köpa ett bolag som har gått med underskott och har dålig ekonomi. Om du bedriver din vinstgivande verksamhet, kan de vinster du gör gå åt till att betala av skulder som den tidigare ägaren har förorsakat bolaget.

  Till råga på allt får bolaget inte dra av de tidigare uppkomna förlusterna. Det finns en spärr för underskottsavdrag som kan slå till när ett bolag byter ägare. Det är därför ingen bra idé att köpa ett förlustbolag.

  Om du i stället köper ett lagerbolag, det vill säga ett nybildat bolag från någon leverantör som exempelvis Standardbolag, får du ett bolag där du vet att det inte kommer några oväntade krav. För ett sådant bolag behövs det dock 100 000 kronor i aktiekapital. Om du vill slippa avgiften som Standardbolag tar kan du bilda ett aktiebolag själv på Verksamt.se.

 • Vad kostar månadslönen för firman?

  Fråga:

  I TV-programmet Vinna eller Försvinna i TV1 har jag hört två av huvudpersonerna klaga över att de inte har råd att ta ut t lön ur sina företag. Men vad kostar det ett företag att ta ut lön när de till slut ändå hade råd med att ta ut lite pengar? Vad är företagets totalkostnad för en månadslön på 20 000 kr? Hur ska man tänka när det gäller egen lön för ett nystartat företag?

  Nyföretagare


  Expertsvar:

  Många småföretagare glömmer ibland bort sig själva och att de måste ha lön när de börjar räkna på företagets lönsamhet. Under första året får man ibland räkna med att avstå från lön och kanske leva på sparade pengar. Men om verksamheten senare går så dåligt att det inte blir något över får man börja fundera på att antingen försöka öka intäkterna eller dra ned på kostnaderna. Går inte det är ett alternativ faktiskt att lägga ned.

  Men ofta får en egenföretagare räkna med en lägre månadslön än som anställd. När företaget i framtiden säljs kan det ju också komma in pengar som kan kompensera det lägre löneuttaget. Går företaget riktigt bra är det ofta skattemässigt bäst att nöja sig med en månadslön strax under brytpunkten för statlig skatt, ca 32 000 kr. Resten kan sparas i företaget.

  Utöver själva löneutbetalningen måste företaget betala egenavgifter (enskild firma) eller arbetsgivaravgifter (AB). När man jämför lön på 20 000 kr som anställd och lika mycket från eget företag bör man också ta hänsyn till att egenföretagaren inte får någon semester och inte har någon tjänstepension som ju en löntagare har.

  Om man gör denna jämförelse i vår kalkyl HÄR finner man att en lön för en löntagare på 20 000 kr motsvarar 29 000 kr för en enskild firma om man tar hönsyn till firmans egenavgifter och räknar med kompensation fär semester och tjänstepension. Administration och andra kostnader i firman har då inte tagits med.

 • Hur får jag betalt från utlandet?

  Fråga:

  Jag funderar på att börja sälja mina produkter utomlands. Men hur gör jag för att vara säker på att få betalt för de varor jag skickar iväg?

  Utlandssugen


  Expertsvar:

  Innan man börjar exportera varor kan det vara bra att kontrollera om de utländska kunderna är kreditvärdiga. Ta då hjälp av UC och Exportrådet.

  Att ta emot betalningar från utlandet är inget problem. Antingen kan de utländska pengarna gå direkt in på ditt vanliga konto, där pengarna direkt växlas till svenska kronor.

  Du kan också öppna ett valutakonto. Detta kan vara praktiskt om du även får fakturor i den utländska valutan, eftersom du då helt slipper växlingsavgifter.

  Vid utlandsbetalningar ger banken dig ett Iban-numret, som innehåller ditt bankkontonummer och säkerställer att kontouppgiften är korrekt angiven. Det är viktigt att din kund får både detta nummer och den Bic-kod som finns för varje bank.

  Det finns också andra betalningssätt som stärker din position som säljare i en exportaffär. Ett av dessa sätt kallas dokumentinkasso. Via din bank skickar du då ett dokument till kundens bank. Köparen måste betala sin bank för varan för att få ut dokumentet, vilket garanterar din betalning.

  Går exporten till ett instabilt land är det bättre att använda en remburs. Då tar kundens bank på sig ansvaret att betala för varan så länge som du som säljare kan visa upp dokument på att varan har gått iväg som den ska.

 • Måste jag betala på tio dagar?

  Fråga:

  Jag undrar vilka regler som gäller för betalningsvillkor? Jag har fått lära mig att 30 dagar netto alltid gäller på tjänster som faktureras om inget annat överenskommits. Men nu kräver min leverantör tio dagars betalning. Vad gäller egentligen?

  10 eller 30 dagar?

  Anonym


  Expertsvar:

  Om du inte tidigare har avtalat om när fakturan ska betalas så är du enligt huvudregeln skyldig att betala när säljaren begär det. Det är alltså inte fel av din leverantör att ha betalningsvillkor 10 dagar, om ni inte har avtalat något annat.

  För säljaren är det fördelaktigt med kortare betalningsvillkor, medan det för köparen är tvärtom. Betalningsvillkoren kan därför spegla styrkeförhållandet mellan två affärsparters. Under tuffa perioder är ändrade betalningsvillkor ett sätt för företag att förbättra sin likviditet. Den starkaste parten kan då förhandla igenom villkor som är bättre för denne.

  Om du är missnöjd med betalningsvillkoren på tio dagar kan du försöka förhandla med dina leverantörer om nya villkor. Försök hitta villkor som passar er båda.

   

 • Är det dags att binda bolånen?

  Fråga:

  Är det bra läge att binda sitt boendelån nu eller ska man vänta och ligga kvar med rörlig ränta?

  Louise


  Expertsvar:

   Jag brukar främst rekommendera rörlig ränta, och hittills har det nästan alltid varit bäst. Men det finns fördelar med att ha bunden ränta, eftersom du då vet dina kostnader lång tid framåt.

  Vad experterna tror om räntan i framtiden  avspeglar sig i den bundna räntan ? ju högre räntehöjning de tror på i framtiden desto högre är den bundna räntan.

  Om du tror på hög inflation i framtiden och därmed räntehöjningar kan detta vara ett argument för att binda. Har du stora lån kan du binda en del, för att på så sätt sprida riskerna.

 • Vilken strategi ska jag ha när jag vill låna?

  Fråga:

  Jag behöver låna en miljon för att ha råd att utveckla en ny produkt i mitt aktiebolag. Nu fundera jag över vilken strategi jag ska ha när jag går till banken och vilken typ av banklån man kan få. Vilka papper brukar bankerna vilja se när man ska låna? Vilka alternativ till banklån finns?

  Kreativ företagare


  Expertsvar:

  Det är viktigt att banken får förtroendet för dig när du kommer och att banken förstår vad som ska finansieras och hur du ska klara att betala tillbaka lånet. Förbered dig väl inför bankbesöket. Gå till fler banker, och spela ut dessa mot varandra.

  Banken vill se en kort konkret affärsplan som visar hur din affärsidé är lönsam, vilka kunder du har och vilka framtidsutsikter du ser. Så vill banken se en budget och din senaste årsredovisning.

  I banken kan du få vanligt banklån, men också checkkredit, som kan hjälpa dig när företaget tillfälligt har ont om pengar. Var försiktig med att ta din privata bostad som säkerhet. Fast ett lån med en villa som säkerhet kan å andra sidan vara ett sätt att låna till mycket låg kostnad.Statliga ALMI kan ställa upp med lån utan att kräva lika stor säkerhet som banken. Det går ofta att kombinera ett banklån med ett Almilån.

  Ytterligare ett sätt att finansiera din produkt är att få finansiering via riskkapitalister eller affärsänglar. Detta går i princip ut på att du ger bort en liten ägarandel av ditt bolag mot att du får pengar.

   

 • Ska jag ta extrajobbet på firman?

  Fråga:

  Jag har en enskild firma som sysslar med översättningar. När mina uppdrag på firman inte räcker till tar jag tillfälliga projektanställningar med lön. Nu har jag fått frågan från en av dessa arbetsgivare om jag vill fakturera dem från firman i stället för att få lön.

  Vad är egentligen bäst? Att varva anställningar med intäkter från firman, eller att låta allt gå genom firman?

  Tolken


  Expertsvar:

  Om du har F-skattsedel kan du själv välja om du ska ta ut lön som anställd eller fakturerar från din firma. Vad som är bäst beror på hur mycket betalt du får från den tillfällige arbetsgivaren. När du fakturerar får du själv betala arbetsgivaravgifter och du får ingen semesterersättning eller tjänstepension.

  För att de två alternativen ska bli ekonomiskt likvärdiga måste du därför i faktureringsalternativet ha mycket mer betalt än i lönealternativet. Låt oss säga att du som anställd får 10 000 kr för ditt extraarbete. Enligt den kalkyl som finns här på vår hemsida.  motsvarar detta 14 400 kr utan hänsyn till tjänstepensionen, som varierar kraftigt beroende på ålder och fackligt avtalsområde.

  Om det ska löna sig för dig att fakturera i stället för att ta ut lön måste du kunna fakturera minst 16 000-17 000 kr. På fakturan lägger du 25 procent i moms, och med 17 000 så slutar fakturan på 21 250 kr.

 • Kan jag ha A-kassa och firma?

  Fråga:

  Jag har tappat min största kund som står för 40 procent av min omsättning, och kan inte längre leva på firmans intäkter. Jag har hört att man bara kan få arbetslöshetsersättning om företaget är helt inaktivt. Därför undrar jag om jag kan lägga över företaget på min make? Då kan väl företaget fortsätta att fungera, om än i minskad omfattning, och jag kan få arbetslöshetsersättning?

  Susanne


  Expertsvar:

  Nej, det upplägget känns tveksamt. För det första är du själv en viktig del av verksamheten i din konsultfirma. För det andra är frågan hur du tänkte lösa situationen när det i så fall går bättre för företaget.

  Grundregeln är att en företagare inte kan kombinera arbetslöshetsersättning med egen verksamhet, och för att få arbetslöshetsersättning som företagare ska alla möjligheter att driva företaget vidare vara borta.

  Du kan dock begära ett tillfälligt uppehåll för att kanske starta igång rörelsen när tiderna är bättre. För att få tillfälligt uppehåll får ingen verksamhet bedrivas i företaget och svackan i rörelsen får inte bero på säsongsvariationer.

  Det främsta rådet jag kan ge dig är att du kontaktar din a-kassa för att diskutera igenom din situation. Olika a-kassor har olika regler, och det är viktigt att du löser din situation på ett sätt som är förenligt med de regler som berör just din situation. Om du handlar på ett sätt som a-kassan inte senare kan godta blir ju läget problematiskt för dig.

  Läs mer här.

 • Gäller insättargarantin företag?

  Fråga:

  På Driva Egets sajt har jag upptäckt att det finns många kreditinstitut som ger betydligt bättre kontoränta än storbankerna. Hur kan det komma sig? Jag funderar på att sätta en del av företagets pengar på ett sådant högräntekonto. Men gäller insättargarantin också för mitt aktiebolag?

  Enmansföretagare


  Expertsvar:

  Så bra att du upptäckt att det hos oss finns ständigt aktuella uppgifter på bästa kontoräntan. För andra läsare  berättar jag gärna att detta finns på www.driva-eget.se/konton.

  De pengarna som storbankerna får in på våra sparkonton används till stor del för bostadslån, där räntan i maj låg strax under  2 procent efter riksbankens senaste sänkningar. Därför är räntan på deras konton nu mycket låg.

  Kreditmarknadsföretag som Collector och Capinordic Bank ger kontokrediter till mycket högre ränta och kan därför betala över 3 procent på sina inlåningskonton.  Deras enda chans är att få in pengar på inlåningskonton, eftersom de inte kan låna av storbankerna eller riksbanken.

  Men nästan alla av dessa har banktillstånd och därmed samma statliga insättargaranti som storbankerna. Denna garanti är nu 500 000 och gäller alla konton,  både de med rörlig och de med fast ränta. Den gäller både privatpersoner och företag. Du kan alltså lugnt sätta in upp till 500 000 kr på var och en av dessa banker.  Akelius Spar har dock inte insättargaranti.

 • Är rörlig eller bunden ränta bäst?

  Fråga:

  Vad är bäst rörlig eller bunden boränta? Och hur ska man resonera när man väljer mellan det ena eller det andra?

  Kalle


  Expertsvar:

  Som du kan se i ränteöversikt för lån här   ligger rörlig ränta, tremånadersränta och ettårsränta mellan två och tre procent. Treårsräntan är lite högre och femårsräntan är nästan dubbelt så hög som tremånadersräntan.

  Detta speglar vad marknaden tror att räntan blir i genomsnitt  per år den närmaste tiden. Experterna tror att räntan ska fortsätta ned senare i år, vända upp någon gång under nästa år och efter ytterligare något år ligga betydligt högre än i dag.

  Om du nu ska ha rörligt eller bundet lån är ett svårt val. Hittills har alltid rörlig ränta varit bäst, men det är ju inte säkert att det blir så i framtiden.

  Om du tror att lågkonjunkturen ska bli långvarig tror du samtidigt att räntan  ska ligga kvar på en låg nivå länge, och då ska du välja rörlig ränta eller tremånadersränta.

  Tror du att konjunkturvändningen kommer redan i början av nästa år kan bunden ränta vara bäst, eftersom dagens låga ränta snabbt går upp vid en konjunkturvändning.

  Du kan också se bunden ränta som en slags försäkringspremie. Har du lån  med femårig ränta i dag vet du ju exakt vad din lånekostnad blir i fem år.

  Eftersom det är svårt att säga vad som är rätt kan du ha en del rörligt och en del bundet, särskilt om det gäller stora lån.

 • Varför stiger räntefonderna?

  Fråga:

  Jag är förvånad över att Roburs svenska räntefond på bara några månader under finanskrisen stigit med 10 procent efter att ha nästan legat stilla i flera år. Alltså en jättebra utveckling av denna annars så utskällda fond. Kan jag få en vettig förklaring?

  Rolf


  Expertsvar:

  När marknadsräntan  sjunker stiger värdet på långa obligationer. Efterfrågan stiger när många vill köpa ett papper som kanske har 5 procents garanterad årsränta. Därmed stiger kursen på räntefonder, som ju innehåller obligationer.  Det är vad som hänt med många räntefonder nu när marknadsräntan sjunkit. Men eftersom många tror att räntan vänder upp om några år stiger inte kursen för en del obligationer med lång löptid.

 • Måste jag ha kassaapparat?

  Fråga:

  Jag har ett litet postorderföretag och omsätter omkring 100 000 kr i vår postordershop, men våra likvida medel är bar en liten del. Enligt telefonbesked från Skatteverket så skulle vi omfattas av den nya kassaregisterlagen och tvingas ha kassaapparat, eftersom vår totala omsättning är över fyra basbelopp.

  Skatteverket säger att det är den totala omsättningen som gäller,inte vad du hanterar i likvida medel. Men enligt Driva Egets februarinummer så är det kontantbetalningarna som skall överstiga fyra basbelopp.

  Peter Wegefel


  Expertsvar:

  Telefonbeskedet från Skatteverket är fel. Det är kontant omsättning på upp till fyra prisbasbelopp som gäller innan kassaregister behöver införskaffas. Denna information är lätt att hitta även på Skatteverkets hemsida. Välj “Kassaregister” i kolumnen till höger på startsidan och sedan  ”Undantag”.

   

 • Är alla bankkonton säkra?

  Fråga:

  När jag läser bankernas erbjudande om fasta ränteplaceringar står det att den omfattas av den statliga insättningsgarantin. När jag läser på Riksgäldens hemsida står det att fasta ränteplaceringar inte omfattas av garantin. Vad gäller egentligen?

  Undrande företagare


  Expertsvar:

  Innan regeringen förbättrade insättargarantin var den garantin 250 000 kr och gällde bara konton där man när som helst kunde ta ut pengarna. För vissa fasträntekonton gällde alltså inte garantin.

  Men när regeringen höjde gränsen till 500 000 kr beslöt man samtidigt att garantin skulle omfatta alla typer av bankonton. Efter det har staten kommit med ett nytt garantiprogram som i princip garanterar allt i bankerna.

  Du kan alltså vara helt lugn. Alla bankkontopengar i svenska banker och utländska banker med kontor i Sverige är säkra. Det finns ingen risk att någon svensk bank går i konkurs, trots finanskrisen.

 • Hur investerar vi förskottet?

  Fråga:

  Vi är ett litet företag som helt plötsligt har fått mycket pengar att investera. Inom kort kommer vi nämligen att få ett förskott på cirka tre miljoner kronor för ett arbete som ska utföras och vara klart om ungefär ett år. Med tanke på hur oroligt allt är just nu på finansmarknaden vet vi inte hur vi vågar investera de pengarna. Det är ju pengar som firman behöver framöver och som vi inte kan riskera att förlora. Vad är bästa och säkrast?

  Prenumeranten Anita


  Expertsvar:

  Även när det inte är finanskris rekommenderar jag ränteplaceringar  för så här korta placeringar. Det naturliga är då ett bankkonto, där du förhandlar dig till en bra ränta.

  Med tanke på att marknadsräntan ser ut att vara på väg ner kan en lång ränteplacering vara en möjlighet, eftersom kursen på sådana stiger när marknadsräntan sjunker. För så här mycket pengar kan en statsobligation eller en bostadsobligation vara ett bra alternativ, trots att man tagit hänsyn till en förväntad räntesänkning när dagens kurs sätts.

 • Hur resonerar banken när jag vill låna

  Fråga:

  Jag behöver låna en större summa pengar för att kunna expandera min verksamhet. Nu fundera jag över hur bankerna resonerar när de ska bevilja lån till företag och vilken typ av lån man kan få. Vilka papper brukar bankerna vila se när man ska låna.

  Företagare som vill växa


  Expertsvar:

  Det är viktigt att banken får förtroendet för dig som kund och att banken förstår vad som ska finansieras.  Är det en investering blir det ett banklån eller finansiering med leasing.

  Är det en rörelsefinansiering som ska täcka upp korta svängningar i likviditeten så kan du få checkkredit eller finansiering genom factoring?
  Factoring innebär att kapital frigörs genom belåning av kundfakturor, medan leasing innebär möjlighet att hyra maskiner eller annat genom banken. Banklån för investeringsbehov ges även ibland tillsammans med ALMI.

  Banken tittar även på kundens förmåga att betala tillbaka lånet/krediten samt vilka säkerheter du kan lämna. Kostnaden för finansieringen beror bl a på löptid och risknivå. För att kunna bedöma ditt företags kassaflöde och återbetalningsförmåga behöver din bankkontakt titta på siffror som visar hur det går för ditt företag.

  Vid rörelsefinansiering behöver banken även få en inblick i hur behovet ser ut under året. De vanligaste dokumenten som banken vill se är det senaste årsbokslutet och din affärsplan inklusive din bedömning av ditt företags marknadsförutsättningar.
  För att kunna ta ställning till ditt företags kreditbehov brukar banken också vilja se på din resultat- och likviditetsbudget för de närmsta åren samt en budgeterad kassaflödesanalys som visar ditt företags återbetalningsförmåga av de krediter som du önskar.  Ta hjälp av exempelvis Nyföretagarcentrum om det här känns svårt

 • Vilken pension ska jag ta ut först?

  Fråga:

  Jag är en 62-årig höginkomsttagare som varit anställd som tjänsteman i hela mitt liv och nu ska starta eget. Jag har haft en årsinkomst som legat långt över brytpunkten för statlig skatt. Eftersom jag betalat in mycket pengar på privata pensionsförsäkringar under åren kommer jag att ligga över brytpunkten även som pensionär. Nu när jag ska köra igång ett eget aktiebolag funderar jag på om jag ska ta ut någon lön ur bolaget och om jag ska börja ta ut pension. Vad är i så fall bäst ? att ta ut allmän pension, tjänstepension eller på den privata pensionsförsäkringen?

  Nybliven enmansföretagare


  Expertsvar:

  Grunden för skatteplanering för både företagare och privatpersoner handlar om brytpunkten. Det gäller att försöka komma under den. För inkomståret 2008 går gränsen för 20-procentig statlig skatt vid en årsinkomst före grundavdrag på 340 900 kr (för 25 procentig skatt vid 507 100 kr ). Din strategi bär då vara att inte ta ut någon lön alls ur bolaget. Ta i stället ut pension upp till brytpunkten. På det sättet kan du få ut en större del av pensionen med låg beskattning än vad du fått om du fortsatt att vara anställd.

  Året efter det att du fyllt 65 år bör du dock ta ut drygt 70 000 i lön från bolaget, om dagens regler för jobbskatteavdrag och sociala avgifter då gäller. Den lön du tar ut blir då nästan skattefri och de sociala avgifterna blir låga.

  Men för de närmaste åren blir frågan vilken av pensionerna du ska ta ut. Jag frågade Greger Landstedt, försäkringsrådgivare på Max Mathiesen, och han svarar så här:
  - Det är svårt att säga säkert vad som är bäst. Det beror på familjesituation och på hur försäkringarna är konstruerade. Normalt rekommenderar vi inte att ta ut den allmänna pensionen i förtid. Men i detta fall skulle det vara naturligt att ta ut denna och dessutom en del av tjänstepensionen och den privata pensionsförsäkringen. ITPK-delen i tjänstepensionen tas ut under fem år, och att börja det uttaget vid 62 år kunde vara en bra möjlighet.

  Om du ska ta ut den allmänna pensionen i förtid gäller det först att ha klart för sig hur mycket pensionen för all framtid minskar. De reglerna ser ut så här:
  Den delen av pensionen som tillhör gamla pensionssystemet minskar med 0,5 procent för varje månad som återstår tills du fyller 65 år ? alltså 6 procent per år. Den del som tillhör nya systemet minskar ungefär lika mycket.  Om du räknar med att få 15 000 kr i månaden i pension när du fyller 65 får du resten av livet ungefär 18 procent mindre om du tar ut pensionen tre år i förtid. Den minskningen för dig ännu större, eftersom du inte arbetar ihop några nya pensionspengar under de tre sista åren före 65 år.
  Om förtida uttag av allmän pension är lönsamt eller inte beror alltså främst på hur länge du lever. Om pengarna som tas ut i förtid placeras med 4 procent i avkastning blir det lönsamt om du blir yngre än 83 år.

 • Vågar jag ha pengar i Parex Bank?

  Fråga:

  Jag har sett att Parex Bank har högre inlåningsränta än de flesta. Finns det någon hake med att räntan är så hög? Finns det någon risk med att ha pengarna där? Hur är det till exempel med insättargarantin? Kan även ett företag öppna konto i den banken?

  Försiktig banksparare


  Expertsvar:

  Banken är en av Lettlands äldsta och största banker med kontor i tio länder.  Under finanskrisen har banken fått så stora problem att den tagits över av lettiska staten. Även om problemen där är stora lär staten inte sätta sin egen bank i konkurs. Dessutom gäller den svenska bankgarantin också en utländska banker med kontor i Sverige. Bankgarantin har nu höjts till 500 000 kr och gäller konton med både rörliga och fast ränta.

  Banken har svenska kontor bara i Stockholm och Malmö och har inte alla tjänster som storbankerna har. Men det går att koppla ett bankkort till en del konton. Här kan du se hur bankens inlåningsränta ligger i förhållande till andra banker: www.driva-eget.se/konton

  Även företag kan öppna konto i banken. Men då måste firmatecknaren personligen besöka något av de två bankkontoren och ha med sig ett färskt registreringsbevis för företaget.

 • Hur söker jag EU-bidrag?

  Fråga:

  Jag har ett litet aktiebolag och har hört att det finns en hel del olika EU-bidrag man kan ansöka om som företagare. Men vilka har rätt att söka EU-bidrag, och hur hittar jag dem? Och hur går själva ansökningen till?

  Anonym


  Expertsvar:

  Sedan år 2007 är det en ny budgetperiod inom EU och det finns mycket pengar som ska fördelas – en allt större andel ska nu också gå till små företag.

  Det är svårt att få en överblick över alla de olika program och stöd som finns. Därför rekommenderar jag dig att först gå in på www.eugrantsadvisor.se som är en sökmotor där du gratis kan få information om olika offentliga medel som finns för företag. Enterprise Europe Network som fungerar som EU-kommissionens förlängda arm kan också ge hjälp.

  EU-medel fördelas antingen direkt från EU-organ eller via nationella organ. För att kvalificera sig för medel direkt från EU är det ofta ett krav att företag från flera EU-länder samarbetar med en ansökan.

  Svenska Vinnova (www.vinnova.se) erbjuder också finansiellt stöd för att ta fram ansökningar om EU-bidrag, och erbjuder också egna stöd och bidrag.

Fråga våra experter

Vill du ha proffssvar på dina frågor om dig och ditt företag? Då kan du få hjälp av Driva Egets experter. Vi väljer ut några av de frågor som kommer in och besvarar dem i vår tidning och på sajten.


Tack för din fråga. Om den väljs ut kommer den att besvaras i tidningen och här på sajten.
Följ Driva Eget
Följ oss på facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ @drivaeget
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på Google+
Läs mer i tidningen
8 nr 545 kr

TEMA: Trygga din pension
Alternativa sparformer
Hon skippar bankens tips
Så lyckas han med sina placeringar
Hög risk för småföretagare

Dessutom:

 • Firman hemma – dra av för lokalerna
 • Så köpte hon sitt drömjobb
 • Hitta din exportmarknad