• "Gör 2017 till ditt bästa år någonsin! 7 säkra tips för framgång"

  Ulla-Lisa Thordén

 • "Att sprida olika typer av innehåll är en central del inom Social Selling."

  Fredrik Steinholtz

 • "Fem råd för att få kunderna mer nöjda."

  Anders Andersson

 • Ulla-Lisa Thordén
 • Fredrik Steinholtz
 • Anders Andersson

8 nummer

545 kr

Prenumerera
Våra experter
 • Anders Andersson

  Anders Andersson

  Grundare och ekonomiexpert

  Anders Andersson, som har grundat tidningen Driva Eget och driva-eget.se, har lärt svenskarna om ekonomi i över 30 år. Här på sajten och i varje nummer av tidningen ger han råd kring allt som rör ditt företags ekonomi.

 • Camilla Björkman

  Camilla Björkman

  f.d. chefredaktör

  Camilla var fram till november 2015 chefredaktör för Driva Eget. Du når henne via hennes hemsida camillabjorkman.com.

 • Anders Nyman

  Anders Nyman

  Expert på bluffakturor

  Anders Nyman är journalist med inriktning på fakturaskojare och bluffakturor. Han driver konsumentsajten Knyt.se och skriver i varje nummer av Driva Eget om skojarna, som han kämpat mot i över tio år.

 • Noshin Kardel

  Noshin Kardel

  Jurist

  Noshin Kardel är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Ulla-Lisa Thordén

  Ulla-Lisa Thordén

  Säljexpert

  Ulla-Lisa Thordén är säljtränaren som hjälper till att avdramatisera säljarbetet – det ska vara enkelt, kul och lönsamt. Hennes bästsäljare är bl a “Sälj dig själv och ta betalt”, “Luspank och idérik” och den senaste “22 sätt att sälja bättre”.

 • Ola Hedén

  Ola Hedén

  HR-konsult

  Ola Hedén är HR-konsult på Wise Group. Här och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring personal och ledarskap.

 • Susanne Lundgren

  Susanne Lundgren

  Företagsutvecklare

  Susanne Lundgren är företagsutvecklare inom landsbygdsföretagande på LRF. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på frågor kring landsbygdsföretagande.

 • Peter Nilsson

  Peter Nilsson

  Redovisningschef, LRF Konsult

  Peter Nilsson är redovisningschef på LRF Konsult. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring redovisning och bokföring.

 • Emma Wasberg

  Emma Wasberg

  Jurist

  Emma Wasberg är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Anders Gränsmark

  Anders Gränsmark

  E-handelsexpert

  Anders Gränsmark är affärsutvecklare på Jetshop. Här på sajten och i tidningen svarar han på frågor kring e-handel.

 • Isa Löfvendahl

  Isa Löfvendahl

  Beteendevetare

  Isa Löfvendahl är beteendevetare med grundläggande psykoterapiutbildning. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på dina frågor.

 • Björn Galant

  Björn Galant

  Allemansrätt och infrastruktur

  Björn Galant är expert på allemansrätt och infrastruktur på LRF och svarar på frågor kring dessa ämnen i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna, liksom här på sajten.

 • Max Söderpalm

  Max Söderpalm

  Säljcoach och författare

  Max Söderpalm är säljare, säljcoach och författare till en rad böcker om försäljning. Här inspirerar han dig till att göra fler och bättre affärer med konkreta råd kring försäljning.

 • Cecilia Gunne

  Cecilia Gunne

  Skattejurist

  Cecilia Gunne är skattejurist på Lindskog Malmström Advokatbyrå. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar hon på frågor kring skatter och juridik.

 • Yasemin Bayramoglu

  Yasemin Bayramoglu

  Chefredaktör

Skulle jag ha strukit över fakturan?

Hej!

Jag har drabbats av företaget Nummerupplysningen.se, som skickade en förtryckt blankett med mina uppgifter. Eftersom jag nyligen flyttat, ville jag ändra till den nya adressen, då jag trodde att detta företag samarbetade med någon myndighet, typ Skatteverket eller Bolagsverket. Jag noterade att det stod en text “Lägg till utökad sökbar information….” till en kostnad, men detta var inte intressant för mig, varför jag inte tänkte mer på det. Jag fick dock en chock, när en faktura damp ned på 5895:- och en kopia på den ursprungliga blanketten som jag fyllt i. Nu framgick det tydligt att det s.k. “avtalet” var bindande i 24 månader och förlängs automatiskt om det inte sägs upp.

Jag bestred självklart genast fakturan till företaget Nummerupplysning.se och till Alfa fakturaservice, som hanterade fakturan, eftersom jag inte ansåg att jag gjort någon beställning utan bara en ändring. Jag polisanmälde ärendet, och blev där avrådd att betala. Jag anmälde det även till Svensk handel, vilket jag också nämnde i mitt bestridande. Jag fick dock ett hotfullt mail till svar, där man hänvisar till två mål, som man anser sig vunnit.

Nu till min fråga: Tillsammans med mitt bestridande skickade jag också en scannad kopia på fakturan. Skulle jag dessutom ha strukit över den? Eller är det något mer som jag missat och borde ha gjort? Det fanns heller ingen redovisad moms på fakturan.

Mvh

Anne


Expertsvar:

Hej Anne!

Du har agerat helt korrekt. Att stryka över fakturan gör varken till eller från. Rent juridiskt kan du argumentera dels att du svarat av misstag, eftersom du precis flyttat och trodde att företaget samarbetade med myndigheterna, dels att utformningen av blanketten varit vilseledande.

Att Nummerupplysningen hänvisar till två tidigare domar de vunnit kan du kontra med domen 2013-04-22 i mål K2416-12 i Stockholms tingsrätt. Där slår domstolen fast att Nummerupplysningen måste ha varit medvetna om att talongen kan undertecknas av misstag på grund av sin utformning. Den som i det målet skrivit under har därmed vilseletts, och ska inte vara bunden av avtalet.

Domen i mål K2416-12 har inte överklagats av Nummerupplysningen till Svea Hovrätt, vilket man antagligen gjort om man varit säker på att vinna. Jag har tidigare konstaterat att Nummerupplysningen bara stämt ett fåtal av alla de som ansett sig lurade. Istället lever man gott på sina hot.


Dela post
Kommentarer (2)
 • Låt dem inte bluff-företagen vinna. Stå på er!

  Daniel

  2013-07-09 14:00

  Svara

 • Jag har också fått detta erbjudande till mitt företag. Då jag tidigare har fått bluffakturor har jag blivit mycket mera försiktig. Detta erbjudande har jag icke returnerat.

  Karl Axel Malmsten

  2013-06-24 14:00

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera

Fråga våra experter

Vill du ha proffssvar på dina frågor om dig och ditt företag? Då kan du få hjälp av Driva Egets experter. Vi väljer ut några av de frågor som kommer in och besvarar dem i vår tidning och på sajten.


Tack för din fråga. Om den väljs ut kommer den att besvaras i tidningen och här på sajten.
Läs mer i tidningen Driva Eget
8 nr 545 kr

Nr 5/2017 – bara i papperstidningen:

TEMA: Kickstarta hösten!
* 8 steg till bättre hälsa – och lönsamhet
* Quick fixen som funkar

Följ Driva Eget
Följ oss på facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ @drivaeget
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på Google+
Läs mer i tidningen
8 nr 545 kr

TEMA: Trygga din pension
Alternativa sparformer
Hon skippar bankens tips
Så lyckas han med sina placeringar
Hög risk för småföretagare

Dessutom:

 • Firman hemma – dra av för lokalerna
 • Så köpte hon sitt drömjobb
 • Hitta din exportmarknad