• "Gör 2017 till ditt bästa år någonsin! 7 säkra tips för framgång"

  Ulla-Lisa Thordén

 • "Att sprida olika typer av innehåll är en central del inom Social Selling."

  Fredrik Steinholtz

 • "Fem råd för att få kunderna mer nöjda."

  Anders Andersson

 • Ulla-Lisa Thordén
 • Fredrik Steinholtz
 • Anders Andersson

8 nummer

545 kr

Prenumerera
Våra experter
 • Anders Andersson

  Anders Andersson

  Grundare och ekonomiexpert

  Anders Andersson, som har grundat tidningen Driva Eget och driva-eget.se, har lärt svenskarna om ekonomi i över 30 år. Här på sajten och i varje nummer av tidningen ger han råd kring allt som rör ditt företags ekonomi.

 • Camilla Björkman

  Camilla Björkman

  f.d. chefredaktör

  Camilla var fram till november 2015 chefredaktör för Driva Eget. Du når henne via hennes hemsida camillabjorkman.com.

 • Anders Nyman

  Anders Nyman

  Expert på bluffakturor

  Anders Nyman är journalist med inriktning på fakturaskojare och bluffakturor. Han driver konsumentsajten Knyt.se och skriver i varje nummer av Driva Eget om skojarna, som han kämpat mot i över tio år.

 • Noshin Kardel

  Noshin Kardel

  Jurist

  Noshin Kardel är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Ulla-Lisa Thordén

  Ulla-Lisa Thordén

  Säljexpert

  Ulla-Lisa Thordén är säljtränaren som hjälper till att avdramatisera säljarbetet – det ska vara enkelt, kul och lönsamt. Hennes bästsäljare är bl a “Sälj dig själv och ta betalt”, “Luspank och idérik” och den senaste “22 sätt att sälja bättre”.

 • Ola Hedén

  Ola Hedén

  HR-konsult

  Ola Hedén är HR-konsult på Wise Group. Här och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring personal och ledarskap.

 • Susanne Lundgren

  Susanne Lundgren

  Företagsutvecklare

  Susanne Lundgren är företagsutvecklare inom landsbygdsföretagande på LRF. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på frågor kring landsbygdsföretagande.

 • Peter Nilsson

  Peter Nilsson

  Redovisningschef, LRF Konsult

  Peter Nilsson är redovisningschef på LRF Konsult. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring redovisning och bokföring.

 • Emma Wasberg

  Emma Wasberg

  Jurist

  Emma Wasberg är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Anders Gränsmark

  Anders Gränsmark

  E-handelsexpert

  Anders Gränsmark är affärsutvecklare på Jetshop. Här på sajten och i tidningen svarar han på frågor kring e-handel.

 • Isa Löfvendahl

  Isa Löfvendahl

  Beteendevetare

  Isa Löfvendahl är beteendevetare med grundläggande psykoterapiutbildning. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på dina frågor.

 • Björn Galant

  Björn Galant

  Allemansrätt och infrastruktur

  Björn Galant är expert på allemansrätt och infrastruktur på LRF och svarar på frågor kring dessa ämnen i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna, liksom här på sajten.

 • Max Söderpalm

  Max Söderpalm

  Säljcoach och författare

  Max Söderpalm är säljare, säljcoach och författare till en rad böcker om försäljning. Här inspirerar han dig till att göra fler och bättre affärer med konkreta råd kring försäljning.

 • Cecilia Gunne

  Cecilia Gunne

  Skattejurist

  Cecilia Gunne är skattejurist på Lindskog Malmström Advokatbyrå. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar hon på frågor kring skatter och juridik.

 • Yasemin Bayramoglu

  Yasemin Bayramoglu

  Chefredaktör

Lurad av Minadressandring.se

Jag skulle hjälpa min gamla mamma att flytta och gick in på nätet och hamnade på minadressandring.se. Jag fick sedan hem Skatteverkets blankett för adressändring – som är kostnadsfri att använda – och en faktura på 495 kronor. Vad ska jag göra?

Håkan Borg, Täby


Expertsvar:

Söker du på adressändring på Google så hamnar Min Adressändring överst som sponsrad länk. Det är samma tjänst som adressavisering.se, som Driva Eget varnade för 2014. Samma person, som förekommer under 14 avsnitt i belastningsregistret bland annat för försök till grovt bedrägeri, har registrerat såväl adressavisering.se som minadressandring.se.

Några detaljer har ändrats i ”erbjudandet”. Bland annat har du inte längre valet att få Skatteverkets blankett kostnadsfritt skickat till dig, utan du måste samtidigt beställa vad de kallar ”säker adressändring”:

”Säker adressändring är en tjänst för personer som är folkbokförda i Sverige. Tjänsten innehåller bevakning av dina personliga uppgifter i myndigheternas register. Varje vecka sker en manuell systemuppdatering där du kommer att få ett direkt meddelande via e-mail när någon uppgift om dig förändras”.

Precis som tidigare lämnar du ut dina personuppgifter över en okrypterad (det står inte https i webbläsarens adressfält) anslutning som kan avlyssnas på vägen. Vilket företag som står bakom sidan anges till skillnad från adressavisering inte, och den enda kontaktuppgiften är ”Johan Karlsson, PR & Information Manager” med e-postadressen johan@minadressandring.se. Däremot framgår på fakturan du fått att den ska betalas till företaget Sydmetod AB, som också är företaget bakom numera släckta adressavisering.se.

– Man ska tänka sig för ordentligt innan man lämnar personliga uppgifter till företag man inte känner väl, sade kommissarie Anders Olofsson vid polisens nationella bedrägericenter om Adressavisering. Om företaget är allmänt oseriöst eller har dålig datasäkerhet kan personuppgifterna hamna i fel händer och vålla skada. I värsta fall kanske till och med leda till att man blir id-kapad, menade han.

Som privatperson har du ångerrätt på 14 dagar. Men oavsett detta anser jag att du bör bestrida fakturan eftersom Min Adressändring uppgett vilseledande uppgifter. På sajtens förstasida står nämligen att ”Min adressändring har som uppdrag att verkställa och bevaka ändringar i folkbokföringen”. Det är lätt att därmed tro att det handlar om ett officiellt myndighetsuppdrag, men det är inte sant.

Skatteverket gick efter uppmärksamheten kring Adressavisering ut och förtydligade att ”eftersom det är Skatteverket som har hand om folkbokföringen i Sverige är det till oss du anmäler din flytt”. Läs mer här.

Till Konsumentverket har Min Adressändring anmälts sju gånger i år, bland annat för vilseledande marknadsföring och vilseledande prisinformation.


Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera

Fråga våra experter

Vill du ha proffssvar på dina frågor om dig och ditt företag? Då kan du få hjälp av Driva Egets experter. Vi väljer ut några av de frågor som kommer in och besvarar dem i vår tidning och på sajten.


Tack för din fråga. Om den väljs ut kommer den att besvaras i tidningen och här på sajten.
Läs mer i tidningen Driva Eget
8 nr 545 kr

Nr 5/2017 – bara i papperstidningen:

TEMA: Kickstarta hösten!
* 8 steg till bättre hälsa – och lönsamhet
* Quick fixen som funkar

Följ Driva Eget
Följ oss på facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ @drivaeget
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på Google+
Läs mer i tidningen
8 nr 545 kr

TEMA: Trygga din pension
Alternativa sparformer
Hon skippar bankens tips
Så lyckas han med sina placeringar
Hög risk för småföretagare

Dessutom:

 • Firman hemma – dra av för lokalerna
 • Så köpte hon sitt drömjobb
 • Hitta din exportmarknad