• "Gör 2017 till ditt bästa år någonsin! 7 säkra tips för framgång"

  Ulla-Lisa Thordén

 • "Att sprida olika typer av innehåll är en central del inom Social Selling."

  Fredrik Steinholtz

 • "Fem råd för att få kunderna mer nöjda."

  Anders Andersson

 • Ulla-Lisa Thordén
 • Fredrik Steinholtz
 • Anders Andersson

8 nummer

545 kr

Prenumerera
Våra experter
 • Anders Andersson

  Anders Andersson

  Grundare och ekonomiexpert

  Anders Andersson, som har grundat tidningen Driva Eget och driva-eget.se, har lärt svenskarna om ekonomi i över 30 år. Här på sajten och i varje nummer av tidningen ger han råd kring allt som rör ditt företags ekonomi.

 • Camilla Björkman

  Camilla Björkman

  f.d. chefredaktör

  Camilla var fram till november 2015 chefredaktör för Driva Eget. Du når henne via hennes hemsida camillabjorkman.com.

 • Anders Nyman

  Anders Nyman

  Expert på bluffakturor

  Anders Nyman är journalist med inriktning på fakturaskojare och bluffakturor. Han driver konsumentsajten Knyt.se och skriver i varje nummer av Driva Eget om skojarna, som han kämpat mot i över tio år.

 • Noshin Kardel

  Noshin Kardel

  Jurist

  Noshin Kardel är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Ulla-Lisa Thordén

  Ulla-Lisa Thordén

  Säljexpert

  Ulla-Lisa Thordén är säljtränaren som hjälper till att avdramatisera säljarbetet – det ska vara enkelt, kul och lönsamt. Hennes bästsäljare är bl a “Sälj dig själv och ta betalt”, “Luspank och idérik” och den senaste “22 sätt att sälja bättre”.

 • Ola Hedén

  Ola Hedén

  HR-konsult

  Ola Hedén är HR-konsult på Wise Group. Här och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring personal och ledarskap.

 • Susanne Lundgren

  Susanne Lundgren

  Företagsutvecklare

  Susanne Lundgren är företagsutvecklare inom landsbygdsföretagande på LRF. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på frågor kring landsbygdsföretagande.

 • Peter Nilsson

  Peter Nilsson

  Redovisningschef, LRF Konsult

  Peter Nilsson är redovisningschef på LRF Konsult. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring redovisning och bokföring.

 • Emma Wasberg

  Emma Wasberg

  Jurist

  Emma Wasberg är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Anders Gränsmark

  Anders Gränsmark

  E-handelsexpert

  Anders Gränsmark är affärsutvecklare på Jetshop. Här på sajten och i tidningen svarar han på frågor kring e-handel.

 • Isa Löfvendahl

  Isa Löfvendahl

  Beteendevetare

  Isa Löfvendahl är beteendevetare med grundläggande psykoterapiutbildning. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på dina frågor.

 • Björn Galant

  Björn Galant

  Allemansrätt och infrastruktur

  Björn Galant är expert på allemansrätt och infrastruktur på LRF och svarar på frågor kring dessa ämnen i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna, liksom här på sajten.

 • Max Söderpalm

  Max Söderpalm

  Säljcoach och författare

  Max Söderpalm är säljare, säljcoach och författare till en rad böcker om försäljning. Här inspirerar han dig till att göra fler och bättre affärer med konkreta råd kring försäljning.

 • Cecilia Gunne

  Cecilia Gunne

  Skattejurist

  Cecilia Gunne är skattejurist på Lindskog Malmström Advokatbyrå. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar hon på frågor kring skatter och juridik.

 • Yasemin Bayramoglu

  Yasemin Bayramoglu

  Chefredaktör

Kan jag vinna mot Nummerupplysningen.se?

Vad kan det finnas för möjligheter att vinna i tingsrätt när det gäller Nummerupplysningen.se i Tallin?

Jag brukar vara den som ger mig själv en klapp på axeln för att jag upptäcker bluffakturor (stött på ett par genom åren). Men tusan att jag skulle falla dit till sist!

Fick ett erbjudande från Nummerupplysningen.se om att ändra befintliga uppgifter. Dock noterade jag inte det finstilta att medverkan kostar 5 895 kronor + moms per år i två år.

Nu har de tydligen ändrat sina blanketter så att man inte ska bli förvillad vilket jag alltså blev i alla fall.

Jag är beredd att driva ärendet vidare trots att jag fått erbjudande om halva priset – det vill säga 5 895 kronor + moms (momsen är en kostnad för mig då jag inte är momsregistrerad).

Jag skulle önska lite råd angående detta. Och om jag skulle förlika – vad är ett rimligt pris?

Ser fram mot svar då detta gör mig sömnlös!

Susanne


Expertsvar:

Hej Susanne!

Du är långt ifrån ensam att ha blivit lurad av Nummerupplysningens ”uppdateringsblankett”. Jag antar att du fått samma mejl från Nummerupplysningens Henrik Johnsson efter att du bestridit fakturan som de flesta andra.

I höstas synade Driva Eget hans påståenden i mejlet. Här är sanningen om Nummerupplysningen.se:s hot och påståenden:

”Vi har vunnit flera mål i tingsrätten”
Påståendet att det finns ”flera” domar i tingsrätten där Nummerupplysningen.se vunnit är inte sant. Det finns ett (1) vunnet mål, som nu är flera år gammalt.

”Målet vi förlorade är inte tillämpbart på nuvarande utskick”
Efter att Nummerupplysningen förlorat målet K2416-12 i Stockholm påstod Henrik Johnsson att erbjudandet ändrats markant sedan dess. Bland annat ska den gula färgen motparten påstods ha sagt sig vilseletts av bytts ut till grönt. I domen nämns dock inget alls om färgen! Istället menar rätten att talongen är vilseledande främst genom att den gör intryck av att mottagaren redan är befintlig kund. Det fortsätter även den senaste blanketten att göra.

I en färskare dom, FT6154-13 från 4/10 2013, resonerar Södertörns tingsrätt på samma sätt: ”Talongen har […] till sin utformning varit vilseledande eftersom den indicerar och ger undertecknaren föreställningen att det endast rör sig om en korrigering av uppgifter när så inte är fallet. Uppgiften om att ’Nummerupplysningen.se står för portot’ förstärker eller vidmakthåller undertecknarens villfarelse”, skriver tingsrätten bland annat. Har man blivit lurad eller vilseledd att ingå ett avtal gäller det inte, enligt Avtalslagen.

”En tingsrättsdom är inte prejudicerande”
Nummerupplysningen påstår att tingsrättsdomarna inte är prejudicerande, utan att varje mål avgörs för sig. Det är sant – men varför har då Nummerupplysningen bara stämt företagare som vägrat betalat i nio fall sedan 2012?

I tre fall vann den stämde företagaren, i ett fall blev det förlust, och i fem fall valde företagaren att förlika.

Den senaste förlusten för Nummerupplysningen.se, i Södertörns tingsrätt, överklagade Nummerupplysningen.se till hovrätten – men drog sedan tillbaka överklagandet utan att förklara varför. Antagligen vågar de inte få just en prejudicerande dom till sin nackdel. Inga företagare har sedan förlusten stämts i tingsrätten.

Sammanfattningsvis: Det finns i dag ingen orsak att vara rädd för att bli stämd av Nummerupplysningen.se. Flera olika tingsrätter har funnit utskicket medvetet vilseledande och avtalet därmed ogiltigt. Någon förlikning bör du därför inte ingå.

Ha i stället is i magen och fortsätt vägra betala!

Läs också:

 


Dela post
Kommentarer (2)
 • Hej, jag undrar hur det gick i det här fallet. Jag är i samma situation nu, i nov 2015, och undrar hur jag ska agera.

  Katarina

  2015-11-24 11:54

  Svara

 • Men så skönt att få ditt svar!

  Det hjälper mig mycket och stärker mig i mitt val att inte betala.

  Stort tack!

  2014-02-21 14:00

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera

Fråga våra experter

Vill du ha proffssvar på dina frågor om dig och ditt företag? Då kan du få hjälp av Driva Egets experter. Vi väljer ut några av de frågor som kommer in och besvarar dem i vår tidning och på sajten.


Tack för din fråga. Om den väljs ut kommer den att besvaras i tidningen och här på sajten.
Läs mer i tidningen Driva Eget
8 nr 545 kr

Nr 6/2017 – bara i papperstidningen:

TEMA: Fixa pensionen!
* Så ser regelverket ut
* Alternativen & strategierna

Följ Driva Eget
Följ oss på facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ @drivaeget
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på Google+
Läs mer i tidningen
8 nr 545 kr

TEMA: Trygga din pension
Alternativa sparformer
Hon skippar bankens tips
Så lyckas han med sina placeringar
Hög risk för småföretagare

Dessutom:

 • Firman hemma – dra av för lokalerna
 • Så köpte hon sitt drömjobb
 • Hitta din exportmarknad