• "Gör 2017 till ditt bästa år någonsin! 7 säkra tips för framgång"

  Ulla-Lisa Thordén

 • "Att sprida olika typer av innehåll är en central del inom Social Selling."

  Fredrik Steinholtz

 • "Fem råd för att få kunderna mer nöjda."

  Anders Andersson

 • Ulla-Lisa Thordén
 • Fredrik Steinholtz
 • Anders Andersson

8 nummer

545 kr

Prenumerera
Våra experter
 • Anders Andersson

  Anders Andersson

  Grundare och ekonomiexpert

  Anders Andersson, som har grundat tidningen Driva Eget och driva-eget.se, har lärt svenskarna om ekonomi i över 30 år. Här på sajten och i varje nummer av tidningen ger han råd kring allt som rör ditt företags ekonomi.

 • Camilla Björkman

  Camilla Björkman

  f.d. chefredaktör

  Camilla var fram till november 2015 chefredaktör för Driva Eget. Du når henne via hennes hemsida camillabjorkman.com.

 • Anders Nyman

  Anders Nyman

  Expert på bluffakturor

  Anders Nyman är journalist med inriktning på fakturaskojare och bluffakturor. Han driver konsumentsajten Knyt.se och skriver i varje nummer av Driva Eget om skojarna, som han kämpat mot i över tio år.

 • Noshin Kardel

  Noshin Kardel

  Jurist

  Noshin Kardel är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Ulla-Lisa Thordén

  Ulla-Lisa Thordén

  Säljexpert

  Ulla-Lisa Thordén är säljtränaren som hjälper till att avdramatisera säljarbetet – det ska vara enkelt, kul och lönsamt. Hennes bästsäljare är bl a “Sälj dig själv och ta betalt”, “Luspank och idérik” och den senaste “22 sätt att sälja bättre”.

 • Ola Hedén

  Ola Hedén

  HR-konsult

  Ola Hedén är HR-konsult på Wise Group. Här och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring personal och ledarskap.

 • Susanne Lundgren

  Susanne Lundgren

  Företagsutvecklare

  Susanne Lundgren är företagsutvecklare inom landsbygdsföretagande på LRF. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på frågor kring landsbygdsföretagande.

 • Peter Nilsson

  Peter Nilsson

  Redovisningschef, LRF Konsult

  Peter Nilsson är redovisningschef på LRF Konsult. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring redovisning och bokföring.

 • Emma Wasberg

  Emma Wasberg

  Jurist

  Emma Wasberg är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Anders Gränsmark

  Anders Gränsmark

  E-handelsexpert

  Anders Gränsmark är affärsutvecklare på Jetshop. Här på sajten och i tidningen svarar han på frågor kring e-handel.

 • Isa Löfvendahl

  Isa Löfvendahl

  Beteendevetare

  Isa Löfvendahl är beteendevetare med grundläggande psykoterapiutbildning. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på dina frågor.

 • Björn Galant

  Björn Galant

  Allemansrätt och infrastruktur

  Björn Galant är expert på allemansrätt och infrastruktur på LRF och svarar på frågor kring dessa ämnen i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna, liksom här på sajten.

 • Max Söderpalm

  Max Söderpalm

  Säljcoach och författare

  Max Söderpalm är säljare, säljcoach och författare till en rad böcker om försäljning. Här inspirerar han dig till att göra fler och bättre affärer med konkreta råd kring försäljning.

 • Cecilia Gunne

  Cecilia Gunne

  Skattejurist

  Cecilia Gunne är skattejurist på Lindskog Malmström Advokatbyrå. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar hon på frågor kring skatter och juridik.

 • Yasemin Bayramoglu

  Yasemin Bayramoglu

  Chefredaktör

Varför saknar vi konsumentskydd?

När en privatperson köper en vara finns det en konsumentköplag som skydd. Det finns då ångervecka för den som blir erbjuden något och ångrar sig.

Men varför har vi småföretagare sämre skydd? Om vi vilseleds av en säljare i telefon och säger ja till ett luddigt erbjudande har vi mycket sämre möjligheter att dra oss ur. Varför är det på det sättet , och vad är det för lagar som skyddar oss från att blir lurade?

Lurad enmansföretagare


Expertsvar:

Som du skriver gäller inte konsumentköplagen när en näringsidkare gör en affär med en annan näringsidkare. Vid köp av lös egendom gäller då i stället köplagen.

Konsumentköplagen är tvingande och innehåller paragrafer om exempelvis ångervecka.  Köplagen är inte alls lika stark och utgår ifrån att det är två ungefär jämnstarka parter i en affärsuppgörelse. Den kan dessutom förhandlas bort när parterna gör upp om en affär.

Den är därmed inte avpassad till situationen när ett skojarföretag ringer och försöker lura en enmansföretagare, som ju kan anses vara i samma situation som en privatperson. Det utnyttjar de företag som med fräcka metoder försöker få småföretagarna till att säga ja i telefon till erbjudanden om att exempelvis vara med i någon katalogtjänst som ibland inte ens existerar .

Om företagaren säger ja till något märkligt erbjudande spelas detta in på band och används som bevis emot de företagare som inte betalar den faktura som sedan kommer.  Det är två svårt att komma undan, även om man bör försöka.

Det gäller alltså att se upp för att bli lurad.  Se upp särskilt för företagen på Svensk Handels varningslista, och ta hjälp här: www.svenskhandel.se och www.driva-eget.se/varningslista.


Dela post
Kommentarer (3)
 • Jag har fått en faktura från Creditsafe för något ej beställt.Har endast testat deras fri kreditupplysning, vilket framgår av deras webbsida -bluff företag

  Lidija

  2014-12-08 21:05

  Svara

 • Det beror på om du har gjort beställningen i företagets namn eller i ditt eget och vad det är för något du köpt. Om du betalat kontant, eller mot faktura i ditt eget namn, och det är rimligt med hänsyn till varan, så kan du naturligtvis hävda att du handlat i egenskap av konsument. Men var försiktig med att börja beställa till företaget i ditt namn, annars kan du få problem med SKV!

  Jo

  2010-07-24 14:00

  Svara

 • Detta är en fråga:

  Kan en enskild firma hävda att man kan betraktas som privatperson och har ångervecka?

  Eva L.

  2010-06-29 14:00

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera

Fråga våra experter

Vill du ha proffssvar på dina frågor om dig och ditt företag? Då kan du få hjälp av Driva Egets experter. Vi väljer ut några av de frågor som kommer in och besvarar dem i vår tidning och på sajten.


Tack för din fråga. Om den väljs ut kommer den att besvaras i tidningen och här på sajten.
Läs mer i tidningen Driva Eget
8 nr 545 kr

Nr 7/2017 – bara i papperstidningen:

TEMA: Väx utan att anställa
* Smarta samarbeten ger bättre affärer
* Franchise: Låt andra kopiera din idé

Följ Driva Eget
Följ oss på facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ @drivaeget
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på Google+
Läs mer i tidningen
8 nr 545 kr

TEMA: Väx utan att anställa
Smarta samarbeten ger bättre affärer
Franchise: Låt andra kopiera din idé

Dessutom:

 • Planera skatten efter 60
 • Våga vara personlig – få fler kunder
 • Redo för GDPR? Undvik böter