Ska jag vara orolig för mig själv?

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 9 april, 2015

Jag har haft en påfrestande arbetsperiod då jag varit tvungen att arbeta mycket för att få ekonomin att gå ihop.

Samtidigt har jag lätt för att hamna i perioder av mycket arbete med svårighet att stänga av. Upplever att jag har mycket omkring mig med barn och hus och relationer som ska roddas.

Jag har nu fått svårt att sova, hjärnan känns som ”gröt” och det är svårt att ta in information för mig.

Märker att jag är vresigare hemma och vaknar med oro för att jag ska orka. Det här känns som mer än vanlig trötthet och jag börjar bli lite orolig. Behöver jag vara det?

Vi tänker ofta att vi ska prestera först för att sedan unna oss vila. Men vi behöver kontinuerlig återhämtning, varje dag, och under arbetstid, för att kunna prestera på ett tillfredsställande sätt och hålla i längden. D

et är en glidande skala mellan vanlig trötthet, där det går att vila upp sig relativt snabbt, och ett tillstånd som mer liknar utmattning. En del av dina symtom börja mer likna det senare och din oro bör tas på allvar. Fundera direkt på hur du kan få återhämtning. Sortera i dina åtaganden: vad vill du säga ja respektive nej till?

Var vaksam på hur ditt minne och din förmåga till koncentration ter sig, liksom din sömn, ditt humör och din aptit, och om du känner att du är mer orolig/har ångest eller om kroppen visar andra signaler, som huvudvärk.

Långsiktigt kan du behöva hjälp så att du inte hamnar här igen. Både på vårdcentral och företagshälsovård finns hjälp för detta.