• "Gör 2017 till ditt bästa år någonsin! 7 säkra tips för framgång"

  Ulla-Lisa Thordén

 • "Att sprida olika typer av innehåll är en central del inom Social Selling."

  Fredrik Steinholtz

 • "Fem råd för att få kunderna mer nöjda."

  Anders Andersson

 • Ulla-Lisa Thordén
 • Fredrik Steinholtz
 • Anders Andersson

8 nummer

545 kr

Prenumerera
Våra experter
 • Anders Andersson

  Anders Andersson

  Grundare och ekonomiexpert

  Anders Andersson, som har grundat tidningen Driva Eget och driva-eget.se, har lärt svenskarna om ekonomi i över 30 år. Här på sajten och i varje nummer av tidningen ger han råd kring allt som rör ditt företags ekonomi.

 • Camilla Björkman

  Camilla Björkman

  f.d. chefredaktör

  Camilla var fram till november 2015 chefredaktör för Driva Eget. Du når henne via hennes hemsida camillabjorkman.com.

 • Anders Nyman

  Anders Nyman

  Expert på bluffakturor

  Anders Nyman är journalist med inriktning på fakturaskojare och bluffakturor. Han driver konsumentsajten Knyt.se och skriver i varje nummer av Driva Eget om skojarna, som han kämpat mot i över tio år.

 • Noshin Kardel

  Noshin Kardel

  Jurist

  Noshin Kardel är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Ulla-Lisa Thordén

  Ulla-Lisa Thordén

  Säljexpert

  Ulla-Lisa Thordén är säljtränaren som hjälper till att avdramatisera säljarbetet – det ska vara enkelt, kul och lönsamt. Hennes bästsäljare är bl a “Sälj dig själv och ta betalt”, “Luspank och idérik” och den senaste “22 sätt att sälja bättre”.

 • Ola Hedén

  Ola Hedén

  HR-konsult

  Ola Hedén är HR-konsult på Wise Group. Här och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring personal och ledarskap.

 • Susanne Lundgren

  Susanne Lundgren

  Företagsutvecklare

  Susanne Lundgren är företagsutvecklare inom landsbygdsföretagande på LRF. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på frågor kring landsbygdsföretagande.

 • Peter Nilsson

  Peter Nilsson

  Redovisningschef, LRF Konsult

  Peter Nilsson är redovisningschef på LRF Konsult. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring redovisning och bokföring.

 • Emma Wasberg

  Emma Wasberg

  Jurist

  Emma Wasberg är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Anders Gränsmark

  Anders Gränsmark

  E-handelsexpert

  Anders Gränsmark är affärsutvecklare på Jetshop. Här på sajten och i tidningen svarar han på frågor kring e-handel.

 • Isa Löfvendahl

  Isa Löfvendahl

  Beteendevetare

  Isa Löfvendahl är beteendevetare med grundläggande psykoterapiutbildning. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på dina frågor.

 • Björn Galant

  Björn Galant

  Allemansrätt och infrastruktur

  Björn Galant är expert på allemansrätt och infrastruktur på LRF och svarar på frågor kring dessa ämnen i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna, liksom här på sajten.

 • Max Söderpalm

  Max Söderpalm

  Säljcoach och författare

  Max Söderpalm är säljare, säljcoach och författare till en rad böcker om försäljning. Här inspirerar han dig till att göra fler och bättre affärer med konkreta råd kring försäljning.

 • Cecilia Gunne

  Cecilia Gunne

  Skattejurist

  Cecilia Gunne är skattejurist på Lindskog Malmström Advokatbyrå. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar hon på frågor kring skatter och juridik.

 • Yasemin Bayramoglu

  Yasemin Bayramoglu

  Chefredaktör

Senaste frågorna och svaren

I varje nytt nummer av Driva Eget får läsare svar på frågor från våra olika experter. Här är den senaste skörden med frågor. För att se tidigare expertsvar klicka på ett ämne i menyn.


 • Kan Försäkringskassan tvinga mig att lägga ner?

  Fråga:

  Jag är sjukskriven på 50 procent sedan lite mer än två år och har inte kunnat gå tillbaka till min tjänst inom vården. Startade då en webbutik, på Arbetsförmedlingens inrådan.

  Min handläggare på Försäkringskassan anser att 50 procent sjukersättning vore lämpligt och hon har lämnat förslaget vidare. Har även varit på TMU-utredning som styrker detta. Men FK vill nu även pröva min arbetsförmåga i samarbete med Arbetsförmedlingen. Det innebär att jag inte får arbeta i min egen firma så länge utredningen pågår. Att tillfälligt stänga min webbutik skulle rasera mycket av det som jag byggt upp. Jag har tyvärr ingen som kan sköta min butik under tiden.

  Kan FK tvinga mig att i princip lägga ner mitt företag? Min handläggare inser inte problemen utan tycker att jag då kan välja att avstå all eventuell ersättning från FK.

  Annika


  Expertsvar:

  Försäkringskassan kan inte tvinga dig att lägga ner ditt företag. Det är du som väljer hur du vill göra. Men för att du ska kunna ta ställning behöver du information om olika alternativ samt beskrivning av konsekvenser som de kan medföra. Därför behöver du ta kontakt med din handläggare på Försäkringskassan och fortsätta diskussionen om hur ni kan gå vidare.

  Försäkringskassan initierar personer med behov av arbetslivsinriktad rehabilitering hos Arbetsförmedlingen (AF) oavsett om de är arbetslösa, egna företagare eller har anställningen kvar. Detta har skapat problem hos AF vid anvisning till arbetsmarknadspolitiskt program, som i grunden inte skapats för att inkludera egna företagare och anställda. AF kan inte arbeta med arbetslivsinriktad rehabilitering utan att anvisa till ett arbetsmarknadspolitiskt program. Det gör att en del av de sjukskrivna som av FK identifierats ha behov av arbetslivsinriktad rehabilitering hos AF riskerar att inte kunna få samma stöd av dem som andra.

   

 • Hur gör jag för att få en vettig mammapeng?

  Fråga:

  Jag ska starta eget och har fått en bra början med förfrågningar och bokningar redan innan start. Jag börjar som enskild firma. Jag är dock rädd att säga upp mig från mitt nuvarande jobb med helt ok lön (28 000 kr/mån) då jag är nybliven mamma och har planer på fler barn. Vilken sjukfösäkring bör man ha och hur ska jag tänka när jag tar ut min lön för att få en skälig mammapeng om jag får barn igen?

  Kristina


  Expertsvar:

  Den som driver eller arbetar i ett aktiebolag har rätt till SGI utifrån uttag av lön. Enskilda näringsidkare och handelsbolagsdelägare har under företagets första 24 månader rätt till SGI utifrån vad en anställd person med motsvarande arbetsuppgifter och arbetsomfattning har i lön enligt Statistiska Centralbyrån. Efter 24 månader beräknas SGI utifrån det faktiska överskottet i företaget.

  Under föräldraledighet skyddar man SGI genom avstå förvärvsarbete för vård av barn under ett år. Från och med att barnet fyller ett år måste man ta ut föräldrapenning motsvarande den omfattning man avstår förvärvsarbete för vård av barn för att skydda SGI. Så länge man befinner sig i ett SGI-skydd spelar det inte någon roll om tidigare arbete finns kvar.

  Om man startar företag under SGI-skyddad tid prövar Försäkringskassan om den tidigare inkomsten fortfarande är skyddad eller om den nya inkomsten av deltidsarbete är högre och därmed ska ligga till grund för ny SGI.

  För specifika frågor om den egna situationen kan du kontakta Försäkringskassans kundtjänst på 0771–524524.

  /Andreas Stjernberg,

  Försäkringskassan

   

 • Kan kunden vägra betala för konsultationen?

  Fråga:

  Jag har varit på konsultation i tre timmar hos en kund och efter det fått i uppdrag att utforma delar av kundens trädgård. Nu vill kunden inte betala för att vi inte talat om timpriset. Vems skyldighet är det att upplysa om priset? Måste jag som säljare tala om det eller måste kunden fråga?

  Monica


  Expertsvar:

  Det ligger främst i ditt intresse att informera kunden om timpriset för konsultationen då du annars riskerar att genomföra en konsultation utan att få betalt. Kunden är inte skyldig att betala för konsultationen om denne inte blivit informerad om en kostnad eller om kunden, på grund av sedvana inom branschen, kan anta att konsultationen skulle göras utan kostnad. Kunden är alltså skyldig att betala om denne haft vetskap om kostnaden eller om det är brukligt inom branschen att sådan konsultation alltid innebär en kostnad.

 • Kan jag hyra ut butiken till mitt AB?

  Fråga:

  Hej, jag har köpt ett hus där en del av huset är en butikslokal och den andra bostad. Kan jag som privatperson hyra ut butiksdelen till mitt aktiebolag? Det är nämligen genom aktiebolaget jag kommer att driva butiken och försäljning av varor. Hur debiterar jag aktiebolaget och bokför hyran i så fall?

   

  Myra


  Expertsvar:

  Du kan hyra ut butiksdelen till ditt aktiebolag. Eftersom det är ditt eget bolag kommer endast den marknadsmässiga delen av hyran att betraktas som hyra. Du bör ta reda på vad en marknadsmässig hyra är för din lokal genom att undersöka liknande butikslokaler samt göra det tydligt att lokalen enbart används som butik och inte som bostad.

  Den marknadsmässiga delen av hyran är avdragsgill som en kostnad hos aktiebolaget. Skulle du ta ut en högre hyra kommer överskjutande del betraktas som en utdelning till dig och beskattas enligt de regler som då gäller.

  När du hyr ut till ditt eget aktiebolag får du i din privata deklaration inte göra avdrag enligt schablonavdraget, utan endast avdrag för de merkostnader som uppstår på grund av uthyrningen, som till exempel ökat slitage på lokalen eller ökad vattenförbrukning.

   

 • Kan firman köpa mina verktyg?

  Fråga:

  Jag driver en enskild firma och använder i mitt arbete en del verktyg som jag haft sedan tidigare, alltså köpt privat. Kan firman köpa dessa av mig för marknadsvärde? Jag antar jag kan skriva en lista med priser och ta upp som verifikation, och helt enkelt låta företaget köpa dem av mig som privatperson?

  Jonas


  Expertsvar:

  Det stämmer att din enskilda firma kan ”köpa in” inventarier som du som privatperson redan äger, så länge priset är i enlighet med marknadsvärde. För att bedöma ett rimligt marknadsvärde kan du bland annat titta på hur mycket som har betalats för andra liknande verktyg i samma bransch, storlek, kvalitet med mera.

 • Så kan du använda vinsten nästa år i stället

  Fråga:

  Jag har en fråga gällande aktiebolag. År ett går med vinst, men jag förväntar mig att år två ska gå med förlust. Finns det något sätt att behålla pengarna utan att skatta för årets vinst för att sedan använda år två?

   

  Peter


  Expertsvar:

  Du kan utjämna resultaten mellan olika beskattningsår exempelvis genom avsättningar till periodiseringsfond och överavskrivningar:

  Avsättningar till periodiseringsfond

  Genom att göra en avsättning till en periodiseringsfond ett år och göra en återföring ett annat, kan man utjämna beskattningen för år med överskott och år med underskott. Varje års avsättning till en periodiseringsfond bildar en egen fond. Ett års avsättning får maximalt göras med 25 procent av bolagets överskott före avdraget. Obs! En avsättning till en periodiseringsfond ska återföras senast det sjätte beskattningsåret efter avsättningsåret. Det tidigast gjorda avdraget ska alltid återföras först.

  Om bolagetet har periodiseringsfonder, ska en årlig schablonintäkt beräknas och betalas. Den beräknas så här: 72 procent av statslåneräntan vid utgången av november året före beskattningsåret multiplicerat med summan av ingående periodiseringsfonder.

  Så här kan det se ut: Anta att summan av avsatta periodiseringsfonder uppgick till 80 000 kronor vid beskattningsårets ingång och att statslåneräntan var 1,50 procent. Schablonintäkten uppgår då till 864 kronor. (0,015 x 0,72) x 80 000 = 864 kronor).

  Överavskrivningar

  Ett annat sätt är att redovisa ackumulerade avskrivningar över plan, så kallade överavskrivningar. Detta är ett undantag där skattereglerna (om förutsättningarna är uppfyllda) medger en högre avskrivning än redovisningsreglerna.

  Som exempel: I räkenskaperna skrivs en tillgång anskaffad under året för 100 kronor av under fem år (alltså med 20 % per år). Enligt den skattemässiga huvudregeln får bolaget dock skriva av med 30 %, varför bolaget kan redovisa en överavskrivning om 10 kronor. Överavskrivningen ska redovisas som en obeskattad reserv och måste stämmas av årligen.

 • Värden blåste mig på kontraktet

  Fråga:

  Jag har blivit lovad, både muntligt och i skrift, en lokal i flertalet veckor nu, men hyresvärden har skjutit upp påskrivning av kontrakt under en 14-dagarsperiod. Jag har haft mer eller mindre daglig kontakt med denne och det har inte yttrats ett ord om att det skulle vara några problem. Tvärtom har jag blivit uppmuntrad av hyresvärden att fortsätta skapa mitt företag och försöka ha så mycket klart som möjligt tills ”hon som ska skriva kontrakt med mig” är tillbaka på jobbet.

  Nu efter 14 dagar, och efter att jag har registrerat allt, skaffat alla tillstånd, beställt varor, kassasystem, försäkringar, avtal och beställt inredning säger dom att ”nej, det är någon som lagt bud på att köpa fastigheten så vi kan inte hyra ut just nu”.

  Om jag kan bevisa att jag blivit lovad lokalen, både muntligt och skriftligt, men inte har ett kontrakt än, har jag någon som helst rätt till den lokalen då?

  Godiskungen


  Expertsvar:

  Det finns inget krav på att hyresavtal ska vara skriftliga, men det är rekommenderat att ha ett skriftligt avtal då det är enklare för parterna att kunna styrka att ett hyresförhållande föreligger samt vilka villkor som ska gälla.

  I ert fall uppstår det ju problem om det inte finns något skriftligt er emellan. Eftersom hyresvärden uppmuntrat dig och haft det agerande du beskriver skulle det dock kunna tolkas som att avtal har ingåtts eller att det finns en avsikt att ingå ett hyresavtal.

  Skulle det finnas något skriftligt er emellan som tydliggör avsikten att ingå hyresavtal är det självklart fördelaktigt för dig.

 • Har kommunen begått brott?

  Fråga:

  Vi har skrivit ett avtal med kommunen om att de ska förvärva del av vår tomt för att bygga särskilda boenden. Kommunen bryter nu avtalet då behov av boendet inte längre finns. Under övriga villkor i avtalet står: ”Detta avtal är giltigt under förutsättning att kommunen erhåller bygglov för avsedd byggnation, att avstyckning genomförs av området.”

  Kommunen har inte ens ansökt om bygglov. Lantmäteriet styckar inte av om inte preliminärt bygglov finns. Är detta ett avtalsbrott?

  Åsa


  Expertsvar:

  Utifrån den informationen du lämnat låter det som att kommunen begått avtalsbrott vilket leder till att du har rätt till skadestånd. Rekommendationen är att du vänder dig till en jurist för att få vidare hjälp med ärendet.

 • Hjälp mig att räkna!

  Fråga:

  Säg att jag köper in en vara för 1 000 kronor och 200 (20%) av det är moms. Sedan vill jag sälja den vidare med ett påslag på 200 kronor. Hur gör jag då? Räknar jag på 800 + 200 kronor eller räknar jag på 1 000 + 200 kronor? Eller ska jag ligga ute med momsen själv tills jag får tillbaka från Skatteverket?

   

  Christian


  Expertsvar:

  När du betalar 1 000 kronor betalar säljaren in 200 kronor i moms till staten. Den skatten ska i slutändan drabba konsumenten och när du säljer varan vidare kommer du betala moms endast på den värdeökning som skett. För att uppnå ett påslag på 200 kronor ska du alltså sälja varan för

  1 250 kronor (1 000 kronor + 200 kronor + 25 % utan 200 kronor). Det är viktigt att du har kvar fakturan för köpet eftersom det är just det faktum att du har debiterats moms vid inköpet, trots att du inte är konsument, som ger dig rätten att betala moms endast på värdeökningen.

  /Helena Robertsson,
  skatteexpert på EY

   

 • Hur redovisar jag köpen?

  Fråga:

  I min secondhandrörelse kommer jag att köpa prylar från privatpersoner som ju varken är momsregistrerade eller driver företag. Hur gör jag med kvitton då?

   

  Hedda


  Expertsvar:

   

  Du bör begära kvitton för att ha klara bevis för att dina kostnadsavdrag är berättigade. Vad gäller moms är det säljaren som är skyldig att redovisa den till staten. Skatten beräknas på försäljningspriset och kan därefter kvittas mot den moms som säljare i tidigare led har redovisat. Om du köper varor av privatpersoner som inte är skyldiga att betala eller redovisa moms kommer det inte finnas någon tidigare skatt att kvitta mot och du får därför betala 25 % av försäljningspriset i skatt (20 % om priset är listat inklusive moms).

  /Helena Robertsson,
  skatteexpert på EY

   

   

Fråga våra experter

Vill du ha proffssvar på dina frågor om dig och ditt företag? Då kan du få hjälp av Driva Egets experter. Vi väljer ut några av de frågor som kommer in och besvarar dem i vår tidning och på sajten.


Tack för din fråga. Om den väljs ut kommer den att besvaras i tidningen och här på sajten.
Läs mer i tidningen Driva Eget
8 nr 545 kr

Nr 5/2017 – bara i papperstidningen:

TEMA: Kickstarta hösten!
* 8 steg till bättre hälsa – och lönsamhet
* Quick fixen som funkar

Följ Driva Eget
Följ oss på facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ @drivaeget
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på Google+
Läs mer i tidningen
8 nr 545 kr

TEMA: Kickstarta hösten
8 steg till bättre hälsa – och lönsamhet
Quickfixen som funkar
Träningen gör dem till bättre företagare

Dessutom:

 • NYTT! Varumärkesskolan
 • Superskojarnas nya bluff
 • Bli FA-skattare – slipp riskerna