• "Gör 2017 till ditt bästa år någonsin! 7 säkra tips för framgång"

  Ulla-Lisa Thordén

 • "Att sprida olika typer av innehåll är en central del inom Social Selling."

  Fredrik Steinholtz

 • "Fem råd för att få kunderna mer nöjda."

  Anders Andersson

 • Ulla-Lisa Thordén
 • Fredrik Steinholtz
 • Anders Andersson

8 nummer

545 kr

Prenumerera
Våra experter
 • Anders Andersson

  Anders Andersson

  Grundare och ekonomiexpert

  Anders Andersson, som har grundat tidningen Driva Eget och driva-eget.se, har lärt svenskarna om ekonomi i över 30 år. Här på sajten och i varje nummer av tidningen ger han råd kring allt som rör ditt företags ekonomi.

 • Camilla Björkman

  Camilla Björkman

  f.d. chefredaktör

  Camilla var fram till november 2015 chefredaktör för Driva Eget. Du når henne via hennes hemsida camillabjorkman.com.

 • Anders Nyman

  Anders Nyman

  Expert på bluffakturor

  Anders Nyman är journalist med inriktning på fakturaskojare och bluffakturor. Han driver konsumentsajten Knyt.se och skriver i varje nummer av Driva Eget om skojarna, som han kämpat mot i över tio år.

 • Noshin Kardel

  Noshin Kardel

  Jurist

  Noshin Kardel är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Ulla-Lisa Thordén

  Ulla-Lisa Thordén

  Säljexpert

  Ulla-Lisa Thordén är säljtränaren som hjälper till att avdramatisera säljarbetet – det ska vara enkelt, kul och lönsamt. Hennes bästsäljare är bl a “Sälj dig själv och ta betalt”, “Luspank och idérik” och den senaste “22 sätt att sälja bättre”.

 • Ola Hedén

  Ola Hedén

  HR-konsult

  Ola Hedén är HR-konsult på Wise Group. Här och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring personal och ledarskap.

 • Susanne Lundgren

  Susanne Lundgren

  Företagsutvecklare

  Susanne Lundgren är företagsutvecklare inom landsbygdsföretagande på LRF. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på frågor kring landsbygdsföretagande.

 • Peter Nilsson

  Peter Nilsson

  Redovisningschef, LRF Konsult

  Peter Nilsson är redovisningschef på LRF Konsult. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar han på frågor kring redovisning och bokföring.

 • Emma Wasberg

  Emma Wasberg

  Jurist

  Emma Wasberg är jurist på avtal24.se. I varje nummer av Driva Eget har hon en avtalsskola där hon skriver om avtal och juridik. Här på sajten och i tidningen svarar hon också på frågor kring detta.

 • Anders Gränsmark

  Anders Gränsmark

  E-handelsexpert

  Anders Gränsmark är affärsutvecklare på Jetshop. Här på sajten och i tidningen svarar han på frågor kring e-handel.

 • Isa Löfvendahl

  Isa Löfvendahl

  Beteendevetare

  Isa Löfvendahl är beteendevetare med grundläggande psykoterapiutbildning. Här på sajten och i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna svarar hon på dina frågor.

 • Björn Galant

  Björn Galant

  Allemansrätt och infrastruktur

  Björn Galant är expert på allemansrätt och infrastruktur på LRF och svarar på frågor kring dessa ämnen i Driva Egets specialtidning till de gröna näringarna, liksom här på sajten.

 • Max Söderpalm

  Max Söderpalm

  Säljcoach och författare

  Max Söderpalm är säljare, säljcoach och författare till en rad böcker om försäljning. Här inspirerar han dig till att göra fler och bättre affärer med konkreta råd kring försäljning.

 • Cecilia Gunne

  Cecilia Gunne

  Skattejurist

  Cecilia Gunne är skattejurist på Lindskog Malmström Advokatbyrå. Här på sajten och i tidningen Driva Eget svarar hon på frågor kring skatter och juridik.

 • Yasemin Bayramoglu

  Yasemin Bayramoglu

  Chefredaktör

Senaste frågorna och svaren

I varje nytt nummer av Driva Eget får läsare svar på frågor från våra olika experter. Här är den senaste skörden med frågor. För att se tidigare expertsvar klicka på ett ämne i menyn.


 • Värden blåste mig på kontraktet

  Fråga:

  Jag har blivit lovad, både muntligt och i skrift, en lokal i flertalet veckor nu, men hyresvärden har skjutit upp påskrivning av kontrakt under en 14-dagarsperiod. Jag har haft mer eller mindre daglig kontakt med denne och det har inte yttrats ett ord om att det skulle vara några problem. Tvärtom har jag blivit uppmuntrad av hyresvärden att fortsätta skapa mitt företag och försöka ha så mycket klart som möjligt tills ”hon som ska skriva kontrakt med mig” är tillbaka på jobbet.

  Nu efter 14 dagar, och efter att jag har registrerat allt, skaffat alla tillstånd, beställt varor, kassasystem, försäkringar, avtal och beställt inredning säger dom att ”nej, det är någon som lagt bud på att köpa fastigheten så vi kan inte hyra ut just nu”.

  Om jag kan bevisa att jag blivit lovad lokalen, både muntligt och skriftligt, men inte har ett kontrakt än, har jag någon som helst rätt till den lokalen då?

  Godiskungen


  Expertsvar:

  Det finns inget krav på att hyresavtal ska vara skriftliga, men det är rekommenderat att ha ett skriftligt avtal då det är enklare för parterna att kunna styrka att ett hyresförhållande föreligger samt vilka villkor som ska gälla.

  I ert fall uppstår det ju problem om det inte finns något skriftligt er emellan. Eftersom hyresvärden uppmuntrat dig och haft det agerande du beskriver skulle det dock kunna tolkas som att avtal har ingåtts eller att det finns en avsikt att ingå ett hyresavtal.

  Skulle det finnas något skriftligt er emellan som tydliggör avsikten att ingå hyresavtal är det självklart fördelaktigt för dig.

 • Har kommunen begått brott?

  Fråga:

  Vi har skrivit ett avtal med kommunen om att de ska förvärva del av vår tomt för att bygga särskilda boenden. Kommunen bryter nu avtalet då behov av boendet inte längre finns. Under övriga villkor i avtalet står: ”Detta avtal är giltigt under förutsättning att kommunen erhåller bygglov för avsedd byggnation, att avstyckning genomförs av området.”

  Kommunen har inte ens ansökt om bygglov. Lantmäteriet styckar inte av om inte preliminärt bygglov finns. Är detta ett avtalsbrott?

  Åsa


  Expertsvar:

  Utifrån den informationen du lämnat låter det som att kommunen begått avtalsbrott vilket leder till att du har rätt till skadestånd. Rekommendationen är att du vänder dig till en jurist för att få vidare hjälp med ärendet.

 • Hjälp mig att räkna!

  Fråga:

  Säg att jag köper in en vara för 1 000 kronor och 200 (20%) av det är moms. Sedan vill jag sälja den vidare med ett påslag på 200 kronor. Hur gör jag då? Räknar jag på 800 + 200 kronor eller räknar jag på 1 000 + 200 kronor? Eller ska jag ligga ute med momsen själv tills jag får tillbaka från Skatteverket?

   

  Christian


  Expertsvar:

  När du betalar 1 000 kronor betalar säljaren in 200 kronor i moms till staten. Den skatten ska i slutändan drabba konsumenten och när du säljer varan vidare kommer du betala moms endast på den värdeökning som skett. För att uppnå ett påslag på 200 kronor ska du alltså sälja varan för

  1 250 kronor (1 000 kronor + 200 kronor + 25 % utan 200 kronor). Det är viktigt att du har kvar fakturan för köpet eftersom det är just det faktum att du har debiterats moms vid inköpet, trots att du inte är konsument, som ger dig rätten att betala moms endast på värdeökningen.

  /Helena Robertsson,
  skatteexpert på EY

   

 • Hur redovisar jag köpen?

  Fråga:

  I min secondhandrörelse kommer jag att köpa prylar från privatpersoner som ju varken är momsregistrerade eller driver företag. Hur gör jag med kvitton då?

   

  Hedda


  Expertsvar:

   

  Du bör begära kvitton för att ha klara bevis för att dina kostnadsavdrag är berättigade. Vad gäller moms är det säljaren som är skyldig att redovisa den till staten. Skatten beräknas på försäljningspriset och kan därefter kvittas mot den moms som säljare i tidigare led har redovisat. Om du köper varor av privatpersoner som inte är skyldiga att betala eller redovisa moms kommer det inte finnas någon tidigare skatt att kvitta mot och du får därför betala 25 % av försäljningspriset i skatt (20 % om priset är listat inklusive moms).

  /Helena Robertsson,
  skatteexpert på EY

   

   

 • Hur hyr jag ut mig själv?

  Fråga:

  Jag funderar på att hyra ut mig själv som kanslist till idrottsföreningar och undrar lite hur jag kan gå tillväga och vad jag måste tänka på?

   

  Magnus


  Expertsvar:

  Du bör börja med att registrera någon typ av firma –enskild firma, handels- eller aktiebolag. För att du skatterättsligt sedan ska anses utföra en näringsverksamhet och inte vara anställd hos föreningarna måste du uppfylla kraven på yrkesmässig och självständig förvärvsverksamhet.

  Det är parternas gemensamma vilja som i huvudsak avgör om uppdraget bedrivs självständigt. Viktiga kriterier för att bedömas som självständig är att du själv bestämmer hur du löser uppdraget, att du har rätt att anta andra uppdrag parallellt samt att du har rätt att avböja ytterligare uppdrag från din uppdragsgivare. Uppgifterna du utför bör också vara specifika och avgränsande.

  /Helena Robertsson,
  skatteexpert på EY

   

   

 • Kan värden höja hyran?

  Fråga:

  Jag arbetar som frisör och har frågor angående hyresavtal på hyrstolar. Har salongsägaren rätt att höja hyran varje år bara för att han vill, trots låga räntor? Har han rätt att renovera eller köpa ny inredning till salongen och lägga detta på min hyra?
Jag har i dag ett avtal där städning ingår. Nu vill salongsägaren att vi ska städa varsin vecka istället, utan hyressänkning. Han säger att han däremot inte höjer hyran. Kan han göra såhär?

  Fundersam


  Expertsvar:

  Man kan inte göra förändringar i avtalsvillkoren ensidigt om det inte finns uttryckligt förbehåll för detta i avtalet. Utan indexklausul, ingen hyreshöjning. Nödvändiga renoveringar som höjer standarden på lokalen kan i och för sig motivera en hyreshöjning, även om det i första hand bör ske i samband med förlängning av en hyresperiod. En hyresgäst kan svårligen vägra betala en rimlig del av kostnaden för en renovering som var nödvändig och dessutom medför nytta.

  /Anders Perméus, Avtal24

   

   

 • Ska jag starta hobbyverksamhet eller firma

  Fråga:

  Hej! Jag vill starta eget som fransstylist. Jag kommer att ta ett pris på cirka 500 kronor per kund. Jag studerar och har ett extrajobb redan, vill dock ha detta vid sidan om för en kul grej. Min fråga är om det är en enskild firma jag ska starta eller om det är en hobbyverksamhet? Jag förstår inte skillnaderna. Sedan undrar jag också vad skatten och momsen blir? Säg att jag har 10–15 kunder i månaden.

  Josefin


  Expertsvar:

  Hej! Vad kul att du vill driva en egen verksamhet! Oavsett om du vill göra det som hobby eller i enskild firma måste du skatta för den vinst som du kan tänkas göra. Skillnaden är i hur du redovisar den till Skatteverket – som inkomst av tjänst eller näringsverksamhet.

  Det finns inga exakta gränser för när det ena eller andra gäller. Men för att det ska räknas som hobby ska du uppfylla tre kriterier: det ska inte vara din huvudsakliga syssla, du ska göra det på fritiden och du ska göra det utan vinstsyfte. Nu kan man göra vinst ändå, men tanken är att en hobbyverksamhet ska handla om enstaka uppdrag. Jag gissar att Skatteverket tycker att 10–15 uppdrag/månad är mer än så. Alltså är mitt råd att du startar enskild firma.

  Det är lite svårt att säga exakt hur hög skatten blir eftersom vi inte känner till dina omkostnader. Men eftersom du räknar med intäkter över 30 000/år måste du registrera dig för moms.

  Säg att kunden ska betala 500 kronor, då får du först räkna bort 100 kronor för moms (25 %). Därefter drar du av dina omkostnader. Av resterande summa ska du betala 28.97 procent i egenavgifter. Då har du din lön, som sedan ska beskattas beroende på komunalskatten där du bor. Lycka till – och läs mer på: driva-eget.se/hobby.

 • Hur försäkrar jag mig om att kunden inte skadar varan?

  Fråga:

  Hur skriver jag på fakturan när vi ska sälja truckar och en traktor så att inte kunden dels skadar objektet innan de betalat och vad händer ifall de inte betalar?

   

  Jan


  Expertsvar:

  Ansvaret av varan regleras i köpeavtalet, där ska det alltså skrivas in från vilken tidpunkt köparen ansvarar för varan. Ett avtal ingås dock inte genom att du på fakturan skriver denna information, det måste båda parterna komma överens om. Har ni inte avtalat något om risken för varan gäller Köplagens regler. Risken för varan övergår då på köparen när varan avlämnas.

  Med avlämnande menas enligt huvudregeln då kunden hämtar varan. Om ni i stället har avtalat om transportköp sker avlämnandet först när säljaren transporterat varan och överlämnat den till köparen. När avlämnandet är gjort och varan räknas som överlämnad till köparen har risken för varan gått över på köparen. Köparen ansvarar då för eventuella skador som uppkommer på -varan oavsett om betalning skett eller inte.

  Skulle fel på varan uppstå men köparen kan visa att felet redan fanns där innan varan togs emot, eller att säljaren på något sätt är ansvarig, har köparen rätt att exempelvis hålla inne betalningen. Skulle köparen inte betala i tid har säljaren olika möjligheter. Dels kan säljaren ha rätt till dröjsmålsränta, dels att köpet hävs. Ett allra första förebyggande steg är att skriva ut betalningsdag och dröjsmålsränta på dina fakturor. Skulle köparen sedan inte betala i tid kan du vända dig till kronofogdemyndigheten för att få hjälp att driva in beloppet eller kontakta ett inkassobolag.

 • Hur ska jag hinna med sociala medier?

  Fråga:

  Jag har så ont om tid! Hur ofta måste jag egentligen uppdatera webben och sociala medier? En del av mina konkurrenter verkar inte göra annat än hänga på nätet. Jag förstår inte hur de hinner.

  Markus


  Expertsvar:

  Det beror på vad som är rimligt för dig, och vad ditt syfte med att synas på nätet är. Generellt är kvalitet viktigare än kvantitet, men några gånger per vecka om du vill bygga en relation med dina följare och inte tappa synlighet.

  Väg nytta mot tid och tänk långsiktigt. Är det värt att ta dig tiden för att till exempel få fler kunder i längden? Kan det gå ihop att ta in hjälp?

  Effektivisera dina uppdateringar genom att göra en innehållsplan för en längre period, skriv flera uppdateringar på en gång och använd ett verktyg som Hootsuite eller Buffer för att schemalägga dem. Då kan du i perioder lägga bort tankarna på webben fast dina kanaler ändå uppdateras.

  Tänk på att välja kanaler utifrån var dina idealkunder finns, du behöver inte synas i alla.

  Sedan är det viktigt att du följer statistiken på dina inlägg, din sajt (exempelvis med Google analytics, se hur på driva-eget.se/googleanalytics) och dina kundbokningar för att säkerställa att du får rätt effekt, och om inte –se över strategin.

 • Hur bokför jag utdelning?

  Fråga:

  Vi har i vårt AB satt in pengar till en kapitalförsäkring (konto 1385). Nu har det kommit en utdelning från kapitalförsäkringen. Hur bokför jag då denna?

  Annsofie


  Expertsvar:

  Kapitalförsäkringen är ett schablonbeskattat konto och utdelning är således skatte­fri. En utdelning bokförs på ”kredit”-sidan som en ”Realiserad värdeökning kapitalförsäkring, ej skattepliktig” på konto 8226. Samtidigt förs samma belopp in på 1385 på ”debet”-sidan och kan benämnas ”Svenska kapitalförsäkringar”.

   

Fråga våra experter

Vill du ha proffssvar på dina frågor om dig och ditt företag? Då kan du få hjälp av Driva Egets experter. Vi väljer ut några av de frågor som kommer in och besvarar dem i vår tidning och på sajten.


Tack för din fråga. Om den väljs ut kommer den att besvaras i tidningen och här på sajten.
Läs mer i tidningen Driva Eget
8 nr 545 kr

Nr 4/2017 – bara i papperstidningen:

TEMA: 10 steg till eget företag
* Testa din affärsidé
* Så lyckades vi! Inspireras av andra

Följ Driva Eget
Följ oss på facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ @drivaeget
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på Google+
Läs mer i tidningen
8 nr 545 kr

TEMA: 10 steg till eget företag
Välj bolagsform, skriv affärsplan och registrera
Testa din affärsidé
Så fick de kunder dag ett

Dessutom:

 • E-handel: Bonda med dina kunder
 • Vi granskar företagskonton
 • Fakturaskojarna som går till fogden