Belåna gården – en bra guldkant?

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 9 april, 2015

Eftersom vår gård under åren inte gett så stort överskott får jag och min fru låg pension nu som pensionärer. Men gården är obelånad och värd ett par miljoner. Därför låter det bra när Svensk Hypotekspension nu erbjuder oss extra pengar varje månad om vi belånar gården med deras system. Är det en bra ”guldkant” för oss?

Jag tycker absolut att ni ska skaffa er ”guldkant”. Det finns då olika typer av seniorlån. Det hos Svensk Hypotekspension ger er ett belopp varje månad. Till skulden som uppstår läggs ränta att betalas först när lånet avslutas.

Det är ett smidigt system, men den effek­tiva räntan är ungefär dubbelt så hög som för ett vanligt bolån. Rent ekonomiskt är det därför mycket bättre att ni går till banken och försöker få ett bolån på så stort belopp som ni behöver extra för kanske tio år framåt. De pengar som ska användas långt fram i tiden kan ni placera i en fond och de som ni behöver de närmaste åren på ett bra bankkonto.

Problemet kan dock vara att bankerna kan vägra att ge bolån till dem som har mycket låg pension. Seniorlån kan då vara en bra lösning. Det viktigaste är att ni får er guldkant.