Våga öppna nya dörrar

Mikaela Holegård

Publicerades: 10 september, 2015

Är ett nej verkligen dåligt? Jag tänker på det där samtalet som man ibland ringer till en ny kontakt eller det där meddelandet som man skickade på facebook. Du vet, när man söker kontakt eller samarbeten i olika projekt och sammanhang. Bara steget att ta kontakt kan vara oerhört värdefullt. Kanske inte idag, men någon gång i framtiden.

Min syster brukar rynka på näsan ibland när jag pratar om mitt sätt att nätverka. Jag tycker om att ta del av andras erfarenheter och frågar gärna om hjälp i olika sammanhang för att lära mig. Hon kan säga saker som ”gör något själv någon gång istället för att fråga andra..”. En, enligt mig, klassisk kommentar i sammanhanget när en person inte förstår värdet av att öppna dörrar.

En nyckel i att kunna jobba med olika projekt, som jag trivs med att göra, är att vara modig. Man kan definiera begreppet modig på olika sätt och i det här sammanhanget syftar jag mot att vara nyfiken och att våga. Det är en stor fördel om du är nyfiken och vågar nätverka och lära känna nya personer, men framför allt våga presentera dig själv. Det är också viktigt att våga testa. Våga öppna nya dörrar och se vad som finns på andra sidan. Våga ringa det där samtalet till en person som kanske kan hjälpa dig. Om inte, nej då har du undersökt saken och har fått svar på din fråga.

Jag tycker om att öppna dörrar, och det innebär i praktiken att jag knyter kontakter och att jag vågar testa. Det är onödigt att uppfinna hjulet på nytt. Jag vill undvika merjobb genom att fråga om andras erfarenheter och kunskap om olika saker. De kanske känner någon som känner någon… Alla kan bidra med något, och jag är alltid noga med att själv bidra där jag kan. Om jag kan få hjälp att gå en rakare väg i ett projekt som spar mig tid är det oerhört värdefullt.

I somras var jag på mässa för att visa min ena produkt. Redan innan anade jag att företaget som arrangerade mässan i syfte att hitta nya ”storsäljare” var fel kanal för min PÅL, och jag tackade först nej till erbjudandet att delta. Men så tog nyfikenheten över. ”Tänk om”-tankarna blev allt fler och jag blev för nyfiken för att inte åka de dryga 43 milen enkel resa för att testa. Jag hade rätt i min gissning om hur det skulle gå, men hade jag inte åkt hade jag alltid undrat vad som hade kunnat hända.

Just ”testa” är ett bra ord att ta med sig. Testar man inte får man aldrig veta, och det är på de små avstickarna på resan som man lär sig otroligt mycket. Därför vill jag ge följande tips för att våga öppna nya dörrar:

1. Våga berätta för andra vad du gör. Hitta relevanta personer som kanske kan bidra med något och säg ”Jag är på gång att… Har du något tips/Hur skulle du tänka om det här?”.

2. Lägg inte ner ett projekt som inte funkar just nu. Fundera på varför och lägg det vilande. Kanske är du för tidig med din idé? Kanske har du bara inte öppnat rätt dörr än? Plötsligt kanske du får förutsättningarna, och rätt väg, att fortsätta – och lyckas hela vägen fram!

3. Våga testa! Det hänger ihop med punkt 2. Ju fler dörrar du öppnar, och håller öppna, kan vara förutsättningen för att lyckas i ett framtida projekt. Underhåll kontakterna på ett sunt sätt.

Som parentes kan jag berätta om hur jag fick ett efterlängtat uppdrag på det här sättet. Efter ett event på Science Park i Eskilstuna skickade jag ett meddelande på Facebook till en tjej som fick prata om sitt företag och sin resa för oss i publiken. Det här är lite mer än ett år sedan och personen jobbade med grafisk design. Min tanke var att presentera mig och se om vi kunde samarbeta då jag under den här tiden sökte fler skrivuppdrag. Jag fick ingen direkt respons, men det visade sig att jag hade öppnat en dörr. I somras blev jag nämligen kontaktad av samma person som tipsade mig om att de söker en copywriter på byrån som hon jobbar på. Plötsligt hade jag den värdefulla kontakten för att få ett uppdrag som jag önskat få i ett års tid och jobbar nu som konsult för dem sedan en månad tillbaka!  Så våga ta kontakt, för man vet aldrig vad en öppen dörr kan leda till. (Och du, det går alltid att stänga en dörr när helst man vill 😉 )