Företagskultur = Lönsamhet!

Mikael Espenkrona

Publicerades: 1 november, 2010

Efter ett mycket givande arbetsmöte med väldigt kompetenta människor satt jag och min kollega och mycket gode vän, Mats, kvar och ventilerade reflektioner och tankar.

I samtalet luftar Mats sin oro för att alltför många av dagens ledare saknar insikt om hur avgörande företagskulturen egentligen är för ett företags framgång.

Vi resonerade kultur en liten stund och Mats gjorde ett par intressanta jämförelser med Idrottsvärlden. Hur kommer det sig att:

  • det i ishockey är fullt okej att puckla på varandra efter avblåsning, att de t o m kan kasta handskarna och fightas så länge uppgörelsen stannar på isen, medan man i handbollen, som är en mycket tuffare närkampssport, utan skydd, aldrig ser den typen av beteende?
     
  • en fotbollsmatch kan få adrenalinet på sin publik så uppumpat att det rinner över i blodiga uppgörelser och kravaller, när en rugbymatch, som verkligen borde få blodstinna adrenalinpundare att vilja fightas, får sin publik att umgås och ta en öl tillsammans efter matchen?

Vi kom fram till att det helt enkelt handlar om att ”Hockeykulturen”, ”Handbollskulturen”, ”Fotbollskulturen” och ”Rugbykulturen” helt enkelt fungerar så, att det är så nedärvt och så inkört, på gott och ont, att det blivit självklart för alla inblandade.

I varje företag finns det en egen kultur, nedskriven eller inte, och det är den som formar alla inblandade, på gott och ont, på ett lika självklart sätt som i idrotten.

Hur man behandlar varandra, kunder och leverantörer, hur man förhåller sig till rutiner och regler, hur man respekterar tider mm.

Både jag och Mats är väldigt klara över att ett företags framgång är helt beroende på hur företagskulturen ser ut och fungerar och att det är ledarskapet som måste underbygga och driva kulturen framåt.

Vi enades om att ett företag egentligen är extremt skört om den ytterst ansvarige inte lever efter samma regler som gäller för resten av medarbetarteamet,

Tänk dig själv:

  • Om morgonmötet skall börja 8.00 och alla är där utom ledaren som släntrar in tio över varje gång?
  • Om alla förväntas jobba stenhårt under den närmaste tuffa perioden och ledaren då åker på semester?
  • Om det skall snålas i ena änden och skålas i den andra?

Ja, ni fattar,

…det dröjer det inte länge innan anarki råder, ingen bryr sig, var och en gör som den vill, osäkerheten sprider sig när företagskulturen är otydlig, stämningen sjunker, stjärnorna ser sig om efter andra utmaningar och de som blir kvar ser plötsligt en kaosartad tunnel av konstant mörker som de inte vet hur de skall ta sig ur.

Att förändra kulturer är inte enkelt, men det har en avgörande betydelse för företagets framgång.

Att som ledare inte förstå hur det egna förhållningssättet till företagets spelregler påverkar medarbetarna är naivt och farligt.

Fel ledarskap kan rasera vilket fint företag som helst och det kan gå fort.

Den typen av ledare måste antingen väckas snabbt eller avlägsnas.

Walk the talk är ingen klyscha – det är en förutsättning för framgång!

 

Vi hörs snart igen!
/M