• "Nytt avsnitt i PR-skolan: Var du än befinner dig i Sverige – så här skapar du ditt företags lokala PR-karta!"

  Anna Fagerström

 • "6 guldregler som räddar din förhandling från stressade beslut som kan kosta massor!"

  Ulla-Lisa Thordén

 • "Tack vare Social Selling har jag mycket mer tid över som jag spenderar på min familj."

  Fredrik Steinholtz

 • "Fem råd för att få kunderna mer nöjda."

  Anders Andersson

 • Anna Fagerström
 • Ulla-Lisa Thordén
 • Fredrik Steinholtz
 • Anders Andersson

8 nummer

545 kr

Prenumerera
 • Marcus Frödin

  Marcus Frödin

  Entreprenör och författare

  Marcus Frödin från Arvika är entreprenören bakom inspirationsföretaget Universe Imagine som han driver tillsammans med kollegan Stefan Olsson. De är också författare till några av Sveriges mest sålda entreprenörskapsböcker, uppskattade föreläsare och utbildare inom personligt entreprenörskap. De vill att du som företagare ska kunna leva på egna idéer, få mer saker att hända och må bra under tiden!

Det är värdet du skapar som avgör

BloggFrån kön på mataffären häromdagen.

Kvinnan framför mig i kön inser att kassören i kassan bredvid inte har någon kö så hon skyndar dit och jag hänger på. Väl framme vid kassörskan så utbbrister damen framför mig.

Jasså här sitter du utan någonting att göra. Ja det är väl det som är själva meningen; att man ska göra så lite som möjligt på så lång tid som möjligt så länge man har betalt för det.

Om jag hade varit denna persons chef så hade jag blivit vansinnig över inställningen.

Som företagare så handlar det alltid om att leverera så mycket värde som möjligt så att kunderna vill betala för det som du levererar. Kunder är fantastiska människor som gillar det du gör så mycket så att det är beredda att betala pengar för det.

Ibland när jag känner mig lite ur form och slö så brukar jag rycka upp mig själv genom att fråga mig själv. Marcus, vad skapar du för värde just nu?

Den frågan får oftast fart på mig.

Värde kan du skapa för dina kunder, för dig, för samhället, för dina vänner och familj eller helt enkelt för dig själv.

Ibland är att ta det lugnt (och gör något som på ytan verkar meningslöst) helt rätt värdeskapande grej att göra.

Två bra frågor att ställa sig är:

Vilket/vilka värden skapar jag just nu?
Är det de värden jag vill skapa?

Så vad skapar du nu?

Dela post
Kommentarer (4)
 • Tack för feedback och att ni delar med er av era erfarenheter, fortsätt skapa!

  /Marcus

  2012-02-02 14:00

  Svara

 • Som naprapat vill jag skapa smärtfrihet,rörelse och balans i kroppen hos dem som söker min hjälp.Ofta får man också ett stort förtroende i form av samtalspartner,vilket i bland leder till att personen får entusiasm och energi till att göra positiva förändringar på många olika plan.Så svaret på frågan måste bli att jag skapar positiv energi:)))

  re

  2012-02-02 14:00

  Svara

 • Jag skapar just nu mer inspiration efter ett mycket bra möte med en ny samarbetspartner som skall leda till nya ledarskapsutbildningar som skall ge kunderna ny inspiration, mer motivation, bättre arbetsmiljö och personlig utveckling. Känner mig kanonnöjd med dagen :)

  Håller med om en bra blogg :)

  Björn

  2012-02-02 14:00

  Svara

 • Just nu skapar jag kraft (egen) genom att vila och läsa blogg. :-) Strax skapar jag framtid, genom att laga mat åt barnen. Och senare skapar jag spänning och engagemang (hoppas jag), när jag skriver vidare på min bok igen. :-D

  Bra blogg, glada hälsningar från Linda

  L

  2012-02-02 14:00

  Svara

 • Läs in flera

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Det gäller att våga vidare

BloggVåga vidare

Jag berättade i för inlägget om den chokladfabrik som vi håller på att starta. Det är lätta att börja tvivla på sig själv och projektet när det är som mest intensivt och man är mitt uppe i det, kommer vi att lyckas?

Att lyckas kan vara känsligt. Medvetet eller omedvetet kan det styra dina tankarna till ”Vad ska andra säga? Kommer de fortfarande att tycka om mig om jag förändras? Tänk om de tycker jag blir kaxig?” och så vidare. När du lyckas kan också andra omedvetet uppfatta det som att du bekräftar deras ”misslyckande”, att de inte kommer att vara lika bra eller betyda lika mycket för dig längre. Det kan vara mycket känsligt. Av ren omtänksamhet kan också andra vilja skydda dig från risken att du ska misslyckas. Och när det ser ut som nedan i den kommande chokladfabriken några dagar  innan allt ska vara klart så är det ju lätt att börja tvivla :-( :-)

Chokladfabrik - saker

Genom att inte stödja dig i dina utmaningar försöker de skydda dig från den smärta det kan innebära att misslyckas. De tycker om dig och vill inte se dig möta motgång. Deras snällhet leder i det här fallet dock också till att de inte får uppleva när du lyckas. Sedan finns så klart även den vanliga traditionella avundsjukan. På svenska kallar vi den för Jantelagen. Den säger kortfattat att ”du skall inte tro att du är någon” och finns givetvis i de flesta andra kulturer också, om vi väljer att lägga märke till den. Uppmaningen är enkel: Skit i vad andra tycker! Det är deras problem, inte ditt. Låt inte fantasier om vad andra skall tänka, tro eller tycka hindra dig. Låt inte andras val att inte utvecklas påverka ditt val att utvecklas. Låt inte andras  omtänksamhet eller heller avundsjuka hindra dig från att göra det du vill.

Jag återkommer med hur det går me chokladfabriken och hur det går med att VÅGA LYCKAS!

Ha en GO tid!

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Hjälp en chokladfabrik är på gång...
Våga skapa chokladfabrik!

BloggHar just varit och inspekterat ett av våra nyaste entreprenörsprojekt, skapandet av en chokladfabrik. Ena sekunden känns det helt galet och överväldigande för att i nästa sekund bara vara helt inspirerande. Så är det väl med idéförverkligande, det killar i magen ibland:-). Det gäller att våga!

På min gångväg tillbaka från chokladfabriken kommer tankarna om det här med mod.

Att vara personlig entreprenör handlar mycket om att våga. Funderardu på att bli brandman? Prova att vara det, i fantasin eller i verkligheten. Fantisera om hur det skulle vara att rädda barn, prinsessor och prinsar från brinnande hus. Eller åk till brandstationen och se vad de egentligen gör (du kanske blir förvånad) eller så provar du att elda upp mammas garage och försöka släcka det med trädgårdsslangen( Obs metafor men ni fattar min poäng:-)

När du vågar pröva att göra innebär det att det kommer att bli lite knasigt ibland. Mamma kanske blir arg över sitt nerbrunna garage. Du måste lära dig att våga misslyckas. För det är vad som oundvikligen kommer att hända förr eller senare när du testar nya okända saker som du kanske inte riktigt bemästrar än. Det viktiga är hur du förhåller dig till misslyckandet och hur du tolkar det. Se vad du kan lära dig och gå sedan vidare, det går att lära från allt som händer. Även om din mamma kanske inte kommer att ha lika lätt att hitta lärdomar från det som hänt med hennes tidigare vackra garage – eller kanske gör hon det?

Jag har aldrig skapat en chokladfabrik tidigare men nu gör jag det. Blir spännande och skrämmande att följa processen framöver.

Njut i vardagen!

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Personligt entreprenörskap – ett förhållningssätt till livet

BloggEntreprenörskap i traditionell bemärkelse brukar oftast förknippas med företagande. För mig är ett personligt entreprenörskap så mycket mer än så, även om det ibland utspelas inom ett företagande. Det handlar istället om den kraft som driver dig framåt, som gör att du tar dig från där du är i dag till dit du vill komma, steg för steg, oavsett vad det gäller.

Personligt entreprenörskap är ett förhållningssätt till livet och allt du gör. Det handlar om att ställa in ditt fokus på möjligheter så att du ser dem när de dyker upp. Det handlar om att ta sig an möjligheterna med kraft, lust, vilja, energi och inspiration. Det är att göra saker, vara handlingskraftig – att verkligen våga ställa den där frågan och vara beredd att möta svaret.

Personligt entreprenörskap är bron mellan tanke och handling. Din förmåga att göra verklighet av dina idéer. Idéer om hur du vill leva ditt liv och om de saker du vill skapa i ditt liv. Att göra saker handlar inte om att bara om att få vad som helst att hända, utan om att göra just det som du känner för just nu i livet. Det som är bra för dig och som samtidigt också är  bra för världen. Hitta dina personliga passioner!

Så vad är din passion här i livet?

Enjoy

/Marcus

 

 

 

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Vem är stark?

Blogg
Vem är stark?
Ensam är stark, brukar det sägas. Fel! I världen som personlig entreprenör
gäller oftare att även om du är stark i dig själv, så är du svag ensam. Tillsammans
med andra kan du vara gigantisk.

Att samarbeta med andra, särskilt med människor du tycker om och inspireras
av, är belönande på många sätt. Väldigt få människor skapar stora
saker själva. Även om det är en person som får äran, finns det oftast en
mängd stödjande människor som inte syns där bakom.

Många av de mest framgångsrika företag som skapats har gjorts i
företag med dubbla ledare, det som kallas för dualistiskt ledarskap. Kolla på
The Beatles, vad hade McCartney varit utan Lennon och tvärt om? När du
jobbar tillsammans med andra skapas en dynamik som kan vara oerhört viktig
för att skapa ett bra resultat. Du tvingas anpassa dig, förklara noga och
tydligt vad du menar och vill för att kunna jobba effektivt tillsammans, vilket är
bra eftersom det tvingar fram en grundläggande kvalitet.

Att det sedan ibland är mer utmanande att vara två som ska komma överens är en bonus:-)

Så vem jobbar du bäst tillsammans med?

Let´s cocreate!

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Samla de bästa du vet

BloggAtt förverkliga drömmar och idéer är enklare, roligare och kraftfullare tillsammans med andra människor.Så samla de bästa du vet.

Börja samla på människor. Positiva, roliga och spännande hjärnor. Människor
som lever i nuet, tänker på framtiden, har mål, vill göra, vill leva. Börja associera
dig själv med positiva människor och människor du tycker om eller har
som förebilder. Du behöver inte känna personerna, du kan börja förknippa dig
med dem ändå.

Det är inte så ofta jag är så här krass, men att förverkliga drömmar är helt
enkelt förbannat svårt tillsammans med negativa människor. Och det är
mycket svårt och tråkigt att göra det ensam. Du behöver energi från andra och att välja vem du umgås med är ofta nödvändigt för att få saker att hända,
förverkliga drömmar och må bra i livet.

Kanske ska du lägga till några personer som inspiration i ditt liv. Samtidigt kanske du ska umgås mindre med en del ockå?

Enjoy!

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Två sätt att få det högst huset

BloggJag har funderat en del på det här med att skapa saker. Här i världen stöter man ju på olika människor av olika karaktär. Ibland möter man drömmare som aldrig kommer längre än till att drömma. Det händer också att man träffar drömförstörarna, dom som säger – det går aldrig eller – vad ska det vara bra för? när du berättar om dina idéer. Sedan finns det drömförverkligarna!

Två sätt att få det högsta huset
Det finns två sätt att få det högsta huset i staden. Antingen bygger du det
högsta själv eller så river du alla andras. Det är säkert enklare att lägga
bomber i alla de andra husen och smälla av, då står ditt hus ensamt högst
och vackrast efteråt. Därför krävs det mer av dig, om du i stället ska våga
satsa på att bygga det högsta huset.

Du riskerar mycket mer av det mesta
(förutom möjligen fängelsestraff). Men då har du också så mycket trevligare
under tiden, för att inte tala om när det är klart, jämfört med om du har
sprängt ner alla andras hus.

Så vem är du just nu? Hur gör du för att förverkliga dina drömmar? Eller kanske stannar du vid själva drömtanken.

Drömförverkliga med inspiration där ute:-)

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Hävstånga dig framåt

BloggHej igen!

Att förverkliga idéer och affärsidéer i synnerhet kräver sin man/kvinna tid, engagemang och kunskap. Det finns hävstänger, lär dig använda dem.

Använd hävstänger
Alla har vi lika många timmar på dygnet. De människor som får mer gjort än
andra har hittat sätt att använda sin tid på mer effektiva sätt. Ett sätt är att
lära dig använda hävstänger för att skapa hävstångseffekter, det vill säga sätt
att få mer gjort med mindre resurser eller kraft. De vanligaste hävstängerna
människor använder sig av och som du kan använda dig av är:

Andra människors kunskap
Genom att använda andra människors kunskap behöver du själv
inte investera samma tid i att lära dig det som de har lärt sig. Det är
därför det kan vara användbart att använda dig av en erfaren mentor
inom ditt fält, samt revisorer, jurister, marknadsförare eller andra
experter.

Andra människors tid
Andra människors tid kan du ha hjälp av genom att till exempel
anställa eller anlita ett gäng människor, betala dem och se till att de
skapar mer värde som du kan ta betalt för än vad de kostar.

Andra människors pengar
Pengar från andra kan du använda som hävstång för att skapa
möjlighet att testa idéer som du kanske inte skulle kunna göra med
dina egna hårt förvärvade slantar. Det är just vad banker och
riskkapitalister hjälper till med och det är inte konstigare än så.

Vilka fler hävstänger finns det för dig att använda i ditt entreprenörskap?

GO!

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Överlev på dem – idéerna alltså!

Blogg
Pengakoderna
Om du vill leva ekonomiskt på din idé, vilket ju är själva idéen med företagande, finns det
tre saker som är viktiga. Tre förutsättningar du alltid behöver ha med dig för
att lyckas.

Det första är att du måste gilla och vara bra på det du gör. Vilka ni är, du
själv som entreprenör och de du jobbar med, det ni gör och hur bra ni gör det,
är den första faktorn som är avgörande.

För det andra behöver någon annan, gärna flera, gilla det du gör så mycket att de vill betala för det, och dessutom
faktiskt ha råd att betala det pris du begär. Att det finns en marknad (människor) med ekonomiska resurser (pengar) är med andra ord den andra
faktorn.

För det tredje behöver dina kunder, de som skall betala kalaset, förstå
att just du är rätt person att köpa av. Du behöver paketera det du gör till något
begripligt som andra förstår, tycker passar dem och får reda på att det finns.
Annars vill de inte köpa. Vet de inte om vad du kan erbjuda kan de absolut
inte köpa.

Ditt koncept, det vill säga det sätt du paketerar det du säljer
tillsammans med din marknadsföring av denna produkt, är den tredje faktorn.

Ett annat sätt att säga det här på är att det alltid behövs en säljare, en
marknad med människor eller företag som behöver det som säljs och en
attraktiv produkt som folk känner till. 

Enkelt att skriva men kanske tuffare att göra?

Eller vad tycker du?
 

 

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Hitta idéerna! De utvecklingsbara och utbytbara.

BloggHej igen!

Idag lite tankar om det här med idéer

Att vara entreprenör och företagare bygger ju i grund och botten på att jobb med någon idé som du brinner för och som dina kunder också brinner för. Det gäller att ha en bra idé. Då kan du leva på egna idéer! Nedan kommer fortsatt en utdrag ur boken Att få saker att hända.

Idéhantverk
Att leva på egna idéer är ingen konst – det är snarare ett hantverk. Att få ihop dina idéer med helheten i hur du vill leva ditt liv i rimlig balans och må bra, det är däremot en konst.

Här är en skön formel att ta med dig för att lyckas leva på egna idéer:

se + samla + skapa + dela = allting är möjligt

Du behöver först kunna se möjligheterna för att kunna agera. Idéer finns omkring dig hela tiden, det du behöver göra är att lära dig att se dem och det så starkt så att du får lust och motivation att göra någonting med de idéer du vill skall genomföras. Lev som en samlare av idéer, kunskap och resurser. Samla in det du gillar och gör det i överflöd, för att kunna använda det bästa sedan när du behöver det. Planera och handla fokuserat utifrån det du vill göra. Då upptäcker du vad som fungerar och vad som inte fungerar, så att du kan justera dina idéer tills det blir som du tänkt dig eller kanske till och med ännu bättre. Dela med dig av så mycket du bara kan.

Tänk bra-bra – att det du gör skall vara både bra för dig och bra för andra i allt du gör. 1980-talets vinn-vinn-tänkande känns idag så självklart för att lyckas att det nästan är snudd på fånigt att tipsa om att det är viktigt. Men det är faktiskt en bra sak att ta med för säkerhets skull, i allting du gör. Att inte agera utifrån att båda parter ska tjäna på ett samarbete, är som att gräva din egen grav som personlig entreprenör.

Så vilka idéer ska du sätta igång och dela med andra för att få dem att växa?

Ha det gott därute!

/Marcus

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Där du ska jobb hårdast!

BloggHej!

Här kommer forsättningen på utdrag ur boken Att få saker att hända. Idag fortsättning om dig som personlig entreprenör

Där du ska jobba hårdast
Att se dig själv som anställd av dig själv handlar också om att arbeta mer på dig själv än på ditt jobb. När du skall ta ett nytt jobb eller uppdrag är inte frågan ”vad får jag här?”, utan ”vem blir jag här?”. Det är hur mycket ett uppdrag utvecklar och berikar dig som bör styra ditt val av vad du gör med din tid. Genom att du hela tiden utvecklar dig själv, bli mer, så kommer du oundvikligen att mer.

Bli proaktiv
Att vara proaktiv i allting du gör är en av de mest kännetecknande egenskaperna hos personliga entreprenörer. Det handlar om att själv styra vad som skall hända. Du kan jämföra det med att vara reaktiv, vilket betyder att reagera utifrån det vad andra har gjort och det som händer dig. Om du så bara har de minsta tankefrön till idéer, kontaktnätverk, kunskap och drivkraft kan du ta dig själv till ett läga där det är svårt att se oöverstigliga hinder. Från den utgångspunkten är det lätt att bygga upp det du behöver.

Skit in – skit ut
Om du levererar dåligt, får du också dåliga belöningar. Det är till och med så att när du levererar bra så får du ganska dåligt betalt. För att sticka ut och bli vald behöver du leverera mer än vad din kund förväntar dig. Kan du leverera extraordinärt kommer också dina belöningar att bli mycket stora tillbaka. Du får det du ger. Skit in, skit ut.

Lycka till med din utveckling som personlig entreprenör!

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Läs mer i tidningen Driva Eget
8 nr 545 kr

Nr 6/2016 – bara i papperstidningen:
TEMA: Vässa din digitala affär
Se upp för skattesmällen
Kvittokoll – det här gäller
Nischa eller satsa brett? Lyckas med din strategi

Anta utmaningen – anställ dig själv

BloggJag kommer med start idag att lägga ut utdrag från den första boken om personligt entreprenörskap Att få saker att hända som jag skrivit tillsammans med Stefan Skoglund. Boken är världens första bok om Personligt entreprenörskap, jag hoppas du hittar inspiration att få ännu mer saker att hända med ditt personliga entreprenörskap.

Anta utmaningen – anställ dig själv
En av vår världs största slöseri av naturresurser är alla drömmar som tillåts gå i kras. Det behöver inte vara så när världen är full av möjligheter. Det finns mängder av ostartade företag där ute. Det finns ohyggligt mycket jobb som behövs göras, som ännu inte görs. Det finns ofantliga kvantiteter med ännu outvecklade idéer att utveckla. Det finns gigantiska resurser och potential som kan användas på bättre sätt hos alla människor. Bestäm dig för att spela en nyckelroll i ditt liv och anta utmaningen att leva som personlig entreprenör.

Se dig själv som självanställd
Fråga dig själv: skulle du vilja anställa dig själv? Om inte, varför? Fatta ett beslut nu om att mentalt anställa dig själv och om vad du behöver göra för att vara värd den lön du skulle vilja betala till dig själv. Du är nämligen alltid anställd av dig själv. Det är ett förhållningssätt som du bör utgå ifrån oavsett vad du gör. I ideella projekt, anställningar och om du driver dina egna företag.

Börja se dig själv som självanställd, vilket inte nödvändigtvis betyder att du måste starta ditt eget företag. För att för att få den ”lön” du vill få i fråga om belöningar från omvärlden, som företagare eller anställd, behöver du inse att du själv är ansvarig för vilket värde du skapar. Oavsett om det handlar om en relation, ett jobb, ett kunduppdrag, ett ideellt uppdrag eller någonting annat så får du alltid ”betalt” utifrån vad du levererar.
 

Har du antagit utmaningen?

Lev med stor påsk-lust! smiley

Marcus

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Släpp traktorratten!

BloggJag bor på landet i en liten by.

Häromdagen på en promenad, stötte jag på en granne som hade stannat sin traktor och pratade med en annan granne. Samtalet gjordes medan han fortfarande satt kvar i traktorn hållandes i ratten. Då slog det mig att många har en tendens att ständigt ha “saker” mellan sig och det människor och situationer de möter. Det kan vara en traktor, en motorsåg, en cykel, en bildörr, ett skrivbord, ett konferensmöblemang, en laptop, eller en powerpointpresentation.

Släpp garden, släpp in verkligheten, ge dig i kast med livet, träffa människorna på riktigt, möt dina medarbetare, dina kunder och utmaningar . Som personlig entreprenör gäller det kliva fram även om känslan i magen kanske säger “stå kvar i den trygga vrån” då tar du kontroll över situationen. Nu kan du börja jobba framåt på riktigt.

Så vilken traktorratt ska du släppa?

Lev med lust!

/Marcus

Dela post
Kommentarer (1)
 • Sååå rätt, men sååå svårt att göra till dagens handling.

  N.M/Kristinehamn

  2013-02-18 14:00

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Följ Driva Eget
Följ oss på facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ @drivaeget
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på Google+
Sök allabolag.se
Dagens aktieindex
Läs mer i tidningen
8 nr 545 kr

TEMA: Vässa din digitala affär
Kvittokoll! Det här krävs & så sparar du smart
Se upp för skattesmällen
Ta strid mot Bolagsupplysningen