• "Gör 2017 till ditt bästa år någonsin! 7 säkra tips för framgång"

  Ulla-Lisa Thordén

 • "Att sprida olika typer av innehåll är en central del inom Social Selling."

  Fredrik Steinholtz

 • "Fem råd för att få kunderna mer nöjda."

  Anders Andersson

 • Ulla-Lisa Thordén
 • Fredrik Steinholtz
 • Anders Andersson

8 nummer

545 kr

Prenumerera

Nytt inslag i bloggen!

BloggI dag tänker jag köra igång ett nytt inslag i bloggen – en enkät med företagande föräldrar. Kända, framgångsrika, spännande, okända, kreativa. Ja, alla olika sorters.

Först ut är en grafisk formgivare och illustratör som jag har supergillat länge: Isabelle Norman Sällström från Piteå som driver Isa Form AB.

Hon är även mamma till Theo, snart åtta år, och Eddie snart tre år.

Så, vad är det mest positiva med kombon att vara företagare och förälder?

– Jag har mer ledig tid med barnen än om jag skulle ha jobbat 8-17. Jobbet är flexibelt och jag kan jobba efter att barnen har lagt sig, förlänga sommarlovet och andra lov. Jag har också sett till att vara ledig en dag i veckan med dem då jag lägger ifrån mig jobbet helt och hållet.

Vad har du på gång i ditt företag just nu?

– Jag jobbar med flera frilansuppdrag till bland annat Bigso och Skellefteå kommun samt skissar på nya produkter till min formbutik.
 

Läs mer om Isa Form HÄR – och har du någon företagande föräldrar som du vill ha svar från, önska gärna: majastina@driva-eget.se

Form a' la Isa.

Ha en fin fredag! I helgen ska jag ta tillvarata företagar- och föräldrafriheten genom att resa iväg med Sven söderut! (Må alla SJ-gudar vara med oss.)

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Idag är ingen vanlig dag

BloggVet ni vad? Idag är en lite ovanlig dag. Min sista dag som webbredaktör på Driva Eget. Och som bloggare här.

Ni förstår att det känns konstigt. Varje vardag det senaste ett och ett halvt året har min morgonrutin varit att skriva och uppdatera sajten. Lite som att ha ett litet barn – mata med nyheter liksom.

Men på måndag blir det annat! Då ska jag ägna mig helt åt mitt företag, frilansa för tidningar, sajter, fortsätta konsulta för IVA och Almi, åka runt och prata om min bok – och skriva mer.

Den här hösten har verkligen RIVSTARTAT, så många roliga uppdrag igång – och även om den här bloggen inte uppdateras mer så fortsätter jag självklart blogga på majastina.se, instagramma och twittra. Fortsätt gärna att fråga om frilans, företagande, ekonomi och familjeliv! Mejl: hej@majastina.se eller kommentera direkt i bloggen.

Och jag lämnar inte Driva Eget helt. Filar redan på nästa temajobb!

Tack alla grymma läsare, fantastiska Driva Eget – och ha en härlig företagarhöst!

Vi ses på majastina.se!

Foto: Pernilla Sjöholm

Foto: Pernilla Sjöholm

 

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Läsarfråga: ”Hur gör jag med momsen vid paketpris?”

BloggDet kom en läsarfråga från frilansjournalisten Tina:

”Jag är journalist sedan 14 år, i maj registrerade jag en enskild firma och ska i höst satsa på att frilansa. 

Jag har en fråga som jag har funderat på under hela sommaren: Om man erbjuds ett paketpris för ett reportage med både text och bilder – hur gör man då med momsen? För det är ju olika momssats för artiklar och bilder

Jag har till exempel fått paketpris på 6 400 kronor ex moms för text och bilder för ett reportage.
Om redaktören inte går med på (eller inte kan reda ut!) hur man ska fördela ersättningen mellan texten och bilderna, är det då bäst att välja 6 eller 25 procent moms?
Vad rekommenderar du?

Tack för en jätteinspirerande blogg! Hoppas att du kan hjälpa mig med min fråga så att jag kan få iväg mina första fakturor! :-)

Svar:

Hej,

Tack för fina ord och grattis till dina första insålda jobb! Härligt!

Jag känner igen problematiken – upplevde detsamma under mina första jobb. Jag stod där med ett paketpris men olika momssatser!

Jag löste det hela genom att se på hur stor del av jobbet som var text och hur stor del som var bilder. Detta bekräftar Skatteverket är rätt sätt att göra.

Säg att du skriver en längre text och tar en enstaka bild som följer med – då ska du ta 6 procent på hela priset. Är det snarare ett större bildjobb, så kör du 25 procent.

Men! Var går gränsen? tänker du då. Ja, där har inte Skatteverket ett tydligt svar. De värderar inte en bild i X antal tecken. Och de värderar inte heller hur mycket tid man lägger på varje enskild arbetsuppgift. Men de utgår från att texten ofta är huvudparten av jobbet – utan texten hade det inte blivit ett jobb, och även om det följer med flera bilder så hade de inte haft någon funktion utan texten och då är det 6 procent moms som gäller.

Om du istället gör ett så-här-gör-du-reportage med bilder för att illustrera något, då är det snarare 25 procent.

Skicka fakturor är ju bland det roligaste som finns, så nu hoppas jag att du blir extra pepp på att göra det! Heja dig i frilanshösten!

Finns det fler frågor kring frilans eller moms? Mejla gärna hej@majastina.se så svarar gärna jag!

Trevlig fredag alla frilansare och företagare!

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Tips: Kompensera om du går ned till deltid

BloggLäser i dagens UNT att KD vill att den totalt intjänade premiepensionen ska delas lika mellan makar som har gemensamma barn under tolv år.

BRA förslag tycker jag! Det vinner många kvinnor på, som går ned till deltid när barnen är små. Läste i Ta makten över din pension att bara 8 500 årligen för över sin premiepension till sin fru (98 procent) eller make (ynka 2 procent).

Jättefå, eftersom de 8 500 bara är en halv procent av alla som har möjlighet att göra det – och desto fler kvinnor än så jobbar ju deltid.

Att överföra premiepension är ett väldigt bra sätt att kompensera om man väljer att gå ned deltid. Dagens tips!

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
3 efter semester-tips!

BloggÄr det fler än jag som har dragit igång efter semestern nu i veckan?

– Nu ska vi se till att ha kvar det här härliga, lugna semestermoodet så länge det går, sa jag under söndag kväll till Henrik när jag prydligt hängde upp måndagens kläder – redo.

Ungefär klockan 8:07 måndag morgon kände jag mig otroligt uppstressad.

Dumt. Jag vet. Men det beror ju på att jag ska och vill påbörja så många roliga projekt samtidigt. Så, för en strukturmänniska som jag ju är gäller det att strukturera.

Här kommer mina tre bästa efter semester-tips:

 1. Gör tid för dina nya idéer! Låt inte alla lösa idélappar som blev nedskrivna under semestern bara bli lösa lappar. Skapa tid för dem i kalendern! Det är det nya som får ditt företag att utvecklas. Kanske ska företaget ta en ny vändning i höst?
 2. Tänk på träningen! I sommar har jag hållit fast vid mina tre-fyra träningspass i veckan. När jag nyss läste recensionsexemplar av snart utkomna Hälsa på recept fick jag bekräftat, åter igen, att kreativiteten mår bäst om jag fortsätter göra tid för min träning. Dessutom dämpas stressen – vilket jag insåg måndag kväll när veckans första pass avslutades. (I slutet av augusti kommer förresten mer info om boken!)
 3. Prioritera! Du – och JAG! – hinner inte allt. Välj vad du vill fokusera på i företaget och följ den vägen. Se till exempel över vilka jobb som ger bäst betalt. Bestäm dig för vilka projekt som inte ger betalt än, men kanske senare, som du vill satsa på. Plus vilka nya kunder/uppdragsgivare du vill ha. Då undviker du förhoppningsvis att lägga tid på fel saker. Att tänka på när du planerar i kalendern!

Jag säger hej höst och börjar klottra på mitt senaste hjälpmedel – en tidig present från min vän Cecilia: en pricka-av-lista! Älskar!

struktur

 

Dela post
Kommentarer (2)
 • Och dina tips behöver jag!! Tack :)

  Emilia Arvidsson

  2014-08-15 22:00

  Svara

 • Underbart med en pricka av lista! Jag har haft en bra sommar och ser fram emot hösten, med den skira solen och den krispiga luften. Jag har haft kontakt med en redaktör angående bröllopsrep och ska återkomma till henne typ nu, så håll tummarna :) annars hör jag av mig om jag behöver tips! Jag är supernyfiken på vad du ska göra i höst? Något nytt projekt?

  Dina bilder från Horla har skvallrat om en fin sommar för er, där vila och träning varvats – härligt! Min träning hamnade lite i lä men hoppas på återhämtning av motivationen.

  Hälsa på recept lät intressant, ska kolla upp! Just nu läser jag in mig på plaster och plastbantning till ett reportage, har en känsla att jag kommer påverkas…

  Vi håller kontakten :) Jag skriver svar på denna blogg framöver

  Emilia

  http://www.enemilia.se

  Emilia Arvidsson

  2014-08-15 21:58

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Just nu: Glass i rekordlass!

BloggicecreamHur många glassar har du ätit i år? Glassföretagare rapporterar om rekordförsäljning i sommarhettan.

– Försäljningen går riktigt bra, det är 15–20 procent upp jämfört med förra året trots att det var en bra sommar, säger Triumfglass vd Anders Müntzing till Dagens Industri.

Förra året tillverkade de 15 miljoner liter glass.

Även Carlsberg Sverige har det hett i hettan – med ökad försäljning och då främst en ökning av cider.

En annan spännande siffra är från Elgiganten. I början av juli ökade deras försäljning av klimatprodukter, som fläktar och luftkonditionering, från samma tid förra året med – 900 procent!

Jag är inte den typiska konsumenten, inser jag – har inte ätit en endaste glass i sommar och inte heller druckit en enda cider. Men jag skriver under på en av sommarens övriga trender: ekomat!

Och om jag skulle satsa på en glass i sommar så skulle det bli Angelas “därproducerade” – läs gärna min intervju med henne och bli inspirerad av hennes hållbara företagande.

angela-hafström

Angela Hafström på Mormor Magdas Därproducerade Glass. Foto: Pressbild

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Sommar-kom-ihåg!

BloggPrecis innan sommaren drog igång fick jag ett mejl från en snart föräldraledig företagare. Hon hade fått sin SGI och föräldrapeng bestämd av Försäkringskassan. MYCKET lägre än vad hon själv tyckte. De hade till exempel inte tagit med hela hennes A-skatt.

“Är det någon idé att ens överklaga?” frågade hon.

Svar: JA! Det är verkligen idé. Jag har flera vänner och företagsbekanta som har gjort det – och fått rätt.

Se det inte heller som något så stort som en överklagan. Se det som att ett mejl eller brev med info från dig. Ni ska helt enkelt komma överens och du ska ge dem hela bilden.

Heja!

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Sommarserie: Systrarna Schulman-Widell

BloggFortsätter i min sommarserie bland inspirerande föräldraföretagare till två kändisar: Systrarna Schulman-Widell.

Amanda Schulman och Hannah Widell, som släppte fasta tv-jobb, inspirerar för att de vågade satsa på eget. Självklart har de guldkontakter som få, men de visar att det går att vara mammor, karriärskvinnor, företagarsystrar och det känns som att de är som systrar till en hel bunt andra kvinnor i Sverige i och med deras populära podd.

Jag har inte fastnat för den, men jag tycker att bredden av spännande saker som de gör inspirerar. Och nu är de aktuella med boken The Golden Year: Ta makten över ditt liv på ett år.

schulman-widell
Deras bolag Perfect Day Media AB omsatte 9,1 miljoner förra året – en ökning med drygt 3 miljoner från året innan. Resultat efter finansnetto på 874 000 kronor.

Bra siffror! Bra systrar!

Och jag blev glad på Instagram häromdagen när jag såg en bokbloggare hurra över att både min och systrarnas bok hade kommit på posten:

majastina-skarstedt

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Sommarserie: Inspirerande föräldraföretagare!

BloggÅh, det finns så många av dem – inspirerande företagare som är föräldrar.

Därför tänker jag i en ganska icke-kontinuerlig sommarserie presentera några föräldraföretagare som inspirerar mig.

Först ut: Hon som får mig att sprinta intervaller uppför den här mördarbacken på semestern 17 gånger i sol och svett:

fjällbacka
Hon heter Johanna Svanbeck och driver företaget Happy Monday.

johanna-svanbeckJag kom i kontakt med Johanna när hon körde “Mamma boot camp” för oss nyblivna mammor i Stadsträdgården i Uppsala. Där sladdade vi in med våra barnvagnar och fick träna i gräset medan barnen sov eller jollrade bredvid. Johanna körde passen.

Så himla härligt! Jag fastnade för att passen var så tuffa. Och för att Johanna var så tuff. Pushade oss till att alltid ge det lilla extra.

Efter förra sommaren kände jag att jag liksom aldrig kom någon vart med min egna löpträning och inte heller mina försök till att vara nyttig.

Så då gick jag Johannas kost- och träningsprogram på distans, fick världens bästa pepp, övningar och kostråd. Känner mig som en NY människa!

Johanna är inte bara företagare, hon är mamma till två grabbar och har även heltidsjobb. Ändå svarar hon supersnabbt när jag skickar mejlfrågor om ditten och datten.

Johanna inspirerar enormt!

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Sommarbusiness!

BloggTänk – jag var lite skeptisk till att jobba tre veckor i juli. Går det verkligen att göra business då? Är inte hela Sverige i sommarkoma?

Jag såg även en läsarfråga till våra experter innan sommaren som handlade om just det, hur man säljer under ledigheter (se svar i kommande nummer).

Jag ska inte redovisa hela svaret, men vår säljexpert Max sa ungefär att: “Jovisst går det alldeles lysande att göra affärer i sommar!”

Han har rätt! I går drog jag in ett STORT uppdrag! Vilken lycka – andra arbetsdagen efter första semesterperioden.

Jag smygtittade mejlen så där som man gör på semestern efter en vecka och hade fått in en offertförfrågan. Jag la några timmar på att formulera mig och skickade ganska raskt en offert – och YES! Jobbet är mitt.

Ska berätta mer om vad det är när det väl är igång, men det handlar om framgångsrika företagare så det känns väldigt inspirerande. Hurra!

Är vi fler som jobbar just nu?

Så här ser min frilansutsikt från sommarstället ut:

utsikt-arbetsplats

 

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Frilanslycka på semestern är…

Blogg… att få svarsmejl från redaktörer och uppdragsgivare som okejar varenda sista minuten-jobb. Härligt!

Därför spenderas den mesta tiden nu med näsan mot solen, i boken och i vattnet. I dag kom värmen!

Och det är ju nu – när ledigheten sätter in – som det liksom får plats för nya idéer att dyka upp. Då gäller det att ha en anteckningsbok nära, eller mobil, och bara klottra ned idé för idé. Det kommer ju en höst!

Nyfiken: Vilka semesterplaner har ni?

maja-bryggan

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Läs mer i tidningen Driva Eget
8 nr 545 kr

Nr 7/2017 – bara i papperstidningen:

TEMA: Väx utan att anställa
* Smarta samarbeten ger bättre affärer
* Franchise: Låt andra kopiera din idé

P1:s Kropp & själ!

BloggI går var jag med i P1:s Kropp & Själ – hör gärna programmet här!

Så roligt det var, och vilken proffsig redaktion. Jag får alltid en kick av radio. Har ju självt drivit produktionsbolag inom radio och det kanske ska blir mitt höstmål – att satsa mer på att sälja in radioproduktioner.

Något annat roligt från gårdagen var att min bok hamnade på Adlibris “Aktuellt i media”-sida – i topp!

adlibris

Sådant gör såklart semesterlediga mig (med stressutslag så här första dagen på semestern) extra glad!

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Midsommar 2014

BloggÅh, härliga midsommar! Älskar kickstarten som alltid midsommar innebär. Något nytt är på G – ofta semestern.

I år skulle Henrik jobba på själva aftonen, så vi kom iväg mot Västergötland först vid 11-snåret.

Må alla SJ-gudar vara med oss, tänkte jag. Och tänk! I år ville alla oss väl.

Mellan Uppsala-Stockholm hann jag knyta en midsommarkrans och på centralstationen i Stockholm blev det lite såsom busschaufförer agerar – de hejar på varandra. Vi med krans hejade inte på varandra, men log åtminstone.

Och där såg jag den perfekta midsommarbusinessen: Visst borde det stått en kransförsäljare i rusningen som lätt hade tjänat storkovan om hen hade sålt färdigknutna blomsterkransar. Ett tips till någon inför nästa år?

midsommarafton-majastina

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Följ Driva Eget
Följ oss på facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ @drivaeget
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på Google+
Sök allabolag.se
Dagens aktieindex
Läs mer i tidningen
8 nr 545 kr

TEMA: Väx utan att anställa
Smarta samarbeten ger bättre affärer
Franchise: Låt andra kopiera din idé

Dessutom:

 • Planera skatten efter 60
 • Våga vara personlig – få fler kunder
 • Redo för GDPR? Undvik böter