Gör föräldraförsäkringen mer jämställd

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 21 november, 2013

I går röstade Europaparlamentet, med stor majoritet, igenom en kvoteringslag som innebär att börsföretag ska ha minst 40 procent kvinnor i sina styrelser om sju år.

Det är än så länge ett förslag som nu går till EU:s ministerråd där medlemsländerna fortfarande kan stoppa förslaget.

I Dagens industri i dag sågar finansmannen Sven Hagströmer förslaget. Hans lösning på fler kvinnor i styrelserna? Delad föräldrapenning!
– En delad föräldraförsäkring är den enskilt viktigaste politiska åtgärden, sager Sven Hagströmer till Di.

Hagströmer är också grundare och finansiär av stiftelsen Allbright som just verkar för att öka andelen kvinnor i företagens toppskikt.

Jag röstar helt för Hagströmers lösning. Jag tror också att delad föräldrapenning krävs för att få kvinnor att hålla jämna karriärsteg med männen – och att få fler kvinnor att starta företag överhuvudtaget.

PM Nilsson skrev i gårdagens ledare på Di: ”Om man med kvotering menar att man aktivt försöker könsbalansera sina styrelser så är det ingen tvekan om vad man ska göra. Att investera i framtidens kunskapssamhälle är att investera i fler kvinnor, det är enkel matematik.”

Nja. Det låter så enkelt. Men jag skulle inte tycka att det var enkelt att sitta i en styrelse till största del för att det är tvunget att få in tillräckligt många kvinnor. Jag vill sitta i styrelsen på grund av min kompetens. Enbart.

Och om det går för trögt, om vi inte får in tillräckligt många kvinnor tillräckligt snabbt – ja, då måste man gå till grunden istället. Vari ligger problemet?
Till stor del när vi blir föräldrar. När de flesta mammor tar ut de flesta föräldradagar.

Därför måste föräldraförsäkringen bli mer jämställd.