Sveriges Television sprider fördomar mot företagare

Janne Näsström

Publicerades: 16 februari, 2016

Läsarna av den här bloggen har inte kunnat undgå min passion för cirkus och varieté. Men det är ett intresse med komplikationer.

Nyligen avslöjade Sveriges Television att ett gäng offentliga chefer i Gävleborg kostat på sig en storslagen fest i påkostad lokal, med god mat och högklassig underhållning. SVT utförde mediernas grundlagstagade uppgift att granska den offentliga makten. Så långt är bevakningen för mig fri från invändningar.

Problemet är att SVT låter en jonglör bli symbolen för slöseriet. Han heter Johan Wellton, är en världsartist, och var en av de billigare i skaran av föreläsare och artister. Ändå blev jonglören symbolen för slöseriet.

I Sverige har cirkus och närstående verksamheter låg status. Som exempel har vi ett uttryck för kaos – rena rama cirkusen. I verkligheten är cirkus motsatsen – perfektion. Vilket Johan Wellton är ett bevis på. Sök efter honom på Youtube och häpna.

Den som går på djupet kommer att finna ett anstötligt tankegods. Cirkusfolk betraktas som tattare. Och visst, det finns många svarthåriga av romskt och judiskt ursprung i vår lilla värld.

Vad det handlar om är fördomar som oreflekterat underhålls av t ex SVT-journalister och djurrättsaktivister.

De senare kräver förbud mot uppvisning av djur på cirkus, men funderar inte på det lämpliga i att privatpersoner kör runt på och visar upp hästar och hundar. Men de är ju blonda…

Fördomarna slår även mot oss företagare i branschen. Som exempel får min hemkommun Västervik varje sommar besök av 2-3 bra cirkusar – Maximum, Brazil Jack och Olympia. Varje sommar har de med sig världsstjärnor. Men lokaltidningen skriver vanligen inte ett ord om deras besök och i kommunens evenemangskalender glöms de bort.

I mitt fall blir det extra konstigt. Under större delen av året är jag en respekterad konsult och skribent. Men under sommaren med varietétältet så förvandlas jag till en av de oberörbara.

Min gissning är att Cirkus Cirkör kallas sig nycirkus av just det här skälet. Med undantag från djuren så sysslar de med vanlig cirkus. Men Cirkus Cirkör, det är finkultur. Övriga vill finfolket inte ta i med tång.

Som avslutning ska nämnas att svenska cirkusar numera bara visar upp tamdjur. Den indiska elefanten har varit i människans tjänst i 5 000 år.