Därför är småföretagare bättre rustade för framtiden

Janne Näsström

Publicerades: 29 oktober, 2015

Vi småföretagare har ett försprång mot flertalet i den anställda majoriteten. Vi tycker att arbete är kul. Annars hade vi varit anställda.

Det här brukar hållas emot oss. Har man roligt på jobbet så är det tveksamt om man förtjänar lön. Den lutherska moralen stadgar att arbete ska vara hårt och smärtsamt. Det ska kännas att man har jobbat.

Globaliseringen har vänt upp och ned på begreppen. För oss svenskar räcker det inte längre med hög arbetsmoral. Kineser och indier arbetar hårdare och är mycket lydigare. Det räcker inte heller med hög utbildning. Till priset av en svensk civilingenjör får man fem indier med bättre utbildning vid högre rankade universitet.

Men loppet är inte kört för det. Vår svärson arbetar i IT-branschen och företaget lägger ut en hel del kodning på högutbildade indier. Vilket har sina risker. De är fostrade i ett hierarkiskt samhälle där man gör som chefen säger, även om det är fel. Till Sveriges fördel talar att vi oftare vågar säga ifrån om något är fel.

Men det räcker inte med ett självständigt tänkande. En dyr svensk måste även vara högpresterande. Det kan man endast och enbart vara om man tycker att jobbet är roligt. Den som betraktar anställningen som ett sätt att få lön och bara följer order kommer förr eller senare att ersättas med en algoritm eller en indisk eller kinesisk akademiker.

Småföretagare blir man för att man brinner för jobbet och inte trivs med att springa i ledband. Det är vad som krävs på den svenska arbetsmarknaden inom en inte alltför avlägsen framtid.