• "Gör 2017 till ditt bästa år någonsin! 7 säkra tips för framgång"

  Ulla-Lisa Thordén

 • "Att sprida olika typer av innehåll är en central del inom Social Selling."

  Fredrik Steinholtz

 • "Fem råd för att få kunderna mer nöjda."

  Anders Andersson

 • Ulla-Lisa Thordén
 • Fredrik Steinholtz
 • Anders Andersson

8 nummer

545 kr

Prenumerera
 • Janne Näsström

  Janne Näsström

  Journalist och företagare

  Janne Näsström från Västervik är en debattlysten journalist som arbetat med reklam och marknadsföring sedan 80-talet. Har varit företagare i 20 år, och driver idag eget bolag som konsult. Han arbetar bland annat i högskoleprojekt kring affärsutveckling.

Mina 12 skarpaste och sista råd till blivande företagare

BloggJag har skrivit krönikor i pappersutgåvan av Driva Eget nästan från tidningens start. Nu slutar jag både med det och med bloggandet.

Mitt syfte med skrivandet är att förändra. Det har visat sig omöjligt och då är insatsen bortkastad. I politikernas och näringsfrämjarnas ögon är vi företagare bara en nyttighet som de använder för egna syften och för att göra intryck på viktigare väljargrupper.

Men innan jag slutar kommer här mina allra viktigaste erfarenheter av mer än 25 års företagande på heltid:

1: När du träffar en företagsrådgivare, fråga om han eller hon haft hela sin försörjning av eget företag. Är svaret nej, res dig upp och gå. Okunniga rådgivare kan leda dig i fördärvet.

2: Var observant på att det tar en massa tid att söka bidrag och att du kan tvingas deformera din affärsidé. Bidrag kostar ofta mer än vad de smakar.

3: Du kan bara få stöd för affärsidéer inom områden godkända av centrala myndigheter. Håll koll på t ex Tillväxtverkets program och Vinnovas utlysningar. Försök lista ut vad som är rätt svar i ansökan. Vad du skriver kommer att prickas av mot en mall och samma sak gäller utvärderingen. Räkna inte med bidrag utan se ansökan som en lottsedel.

4: Får du inte uppbackning där du bor, kolla intresset i andra kommuner. Med stor sannolikhet får du ett mer positivt bemötande.

5: Om du saknar en affärsidé och lockas av att styra dig själv, satsa på franchising. Då får du del av en utprovad affärsidé. Bidragsberättigade affärsidéer ligger vanligtvis 3-5 år efter marknaden.

6: Banken kräver dig på personlig borgen och inteckningar i villan, tro inget annat. Räkna på vad ett misslyckande kostar, t ex hur mycket din boendekostnad skulle öka med företagslån på toppen. Klarar du av det – kör. Är det tveksamt – avstå från företagandet.

7: De viktigaste formerna av riskkapital är egna besparingar, en anställning som du kan sköta med vänster hand tills företaget bär sig och en välavlönad sammanboende som ensam klarar familjens försörjning. Har du ingendera, slå företagandet ur hågen.

8: Anställ inte närstående. De stängs av från trygghetssystemet. För att de ska återfå sina rättigheter kan du tvingas lägga ned företaget.

9: Anställ aldrig någon för att vara snäll eller för bidragen. Anställ bara personer som kan dra in minst lika mycket som de kostar, utan bidrag, för alla bidrag är tidsbegränsade. Du har inga skyldigheter att skapa jobb åt andra.

10: Anställ bara personer som du utan dåligt samvete kan göra illa. Visst, jag spetsar till det, men du måste ha en professonell attityd till personal. Får du ett beslut från Kronofogden om löneutmätning ned till existensminimum, ska du verkställa det utan hänsyn till att det t ex leder till att en småbarnsfamilj ställs på bar backe. Det är socialtjänstens ansvar. Därför ska du inte anställa släkt och andra som du vill ha fortsatt goda relationer till.

11: Sätt en tidsgräns för när nyanställda ska dra in till sina egna kostnader. Avskeda dem som inte uppnår målet, det är lagligt och heter arbetsbrist. Ingen kommer att tacka dig för att du försörjer andra vuxna individer ur egen ficka och riskerar företagets fortlevnad.

12: Går företaget dåligt, vänta inte för länge att sätta det i konkurs. Bara översittare, själva för fega eller för fina för F-skatt, tycker att det är skamligt.

Tack för den tid som har varit. Om du är intresserad av att följa vårt varietéprojekt, besök oss i sommar, vi kör fram till i början av september. Mer information om programmet finns på www.variete.se. Vill du kontakta mig så är e-posten janne@nasstrom.se.

Dela post
Kommentarer (11)
 • Har lärt mig en massa av Janne här på bloggen,
  Ovärderliga tips!

  Ser fram emot premiären av Talang i TV 4 i vår.

  Shimada

  2017-01-31 17:28

  Svara

 • Trolleri på Cirkus Wictoria:
  https://www.youtube.com/watch?v=BoK4RmQ9bpc

  Shimada

  2016-08-30 16:55

  Svara

 • Hörde att ni ska trolla i TV 3:s talang.
  Spännande!

  Shimada

  2016-07-23 13:42

  Svara

 • Läser i VT om varitén:
  http://www.vt.se/nyheter/vastervik/publiksucc-i-nya-folkparken-om4184688.aspx
  C’est si bon! skulle Jaques Tati kanske sagt…

  Shimada

  2016-06-24 23:49

  Svara

 • Läs in flera

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Har våra styrande och deras tjänstemän en skruv lös?

BloggVi småföretagare hyllas på finare middagar. Emellanåt får vi även pris.

Men i vardagen så är vi inte särskilt mycket värda. Det kommer hela tiden små markeringar om det från omgivande samhälle. Som exempel får anställda sin skatteåterbäring innan midsommar. I egenskap av företagare med aktiebolag får jag vänta på pengarna till veckan innan jul, trots att bolaget deklarerar i särskild ordning, trots att jag är anställd och har aldrig tagit ut någon vinst, vilket innebär att blanketten K10 redan är ifylld vid deklaration på nätet. Det finns inga praktiska skäl till att jag ska behöva vänta, det är inget annat än en hint om att jag som småföretagare är av en lägre stående sort.

Föraktet visas även öppet.

Om du som liten företagare inriktar dig på att driva en stabil verksamhet och snällt betalar dina skatter, hånas du för levebrödsföretagare. Då anses man inte ha förstått företagarens uppgift i samhället, att på stor personlig risk anställa andra människor och betala dem avtalsenliga löner.

Men det som är allra märkligast, är att du får skit om du har F-skatt och är registrerad för moms. Det anses tyda på ett osund enskilt vinstintresse. Som bekant är det väldigt fult om en liten företagare tar ut vinst och betalar bolagsskatt. Just  skatten tycks vara problematiskt, tar företagaren ut lön och betalar skatt och arbetsgivaravgift så heter det att han eller hon skor sig.

Har våra styrande och deras tjänstemän en skruv lös?

Dela post
Kommentarer (2)
 • Jag har fått slutskattebesked i Juni både i år och förra året trots att jag har två AB och tar utdelning från båda. Kan så klart bero på att man då får kvarskatt så staten vill ha in pengarna så fort som möjligt även om de funnits på det privata skattekontot sedan utdelningen betalades ut.

  Frågan är bara varför du betalar in för mycket skatt så att du får låna ut en massa pengar till staten? Som företagare så kan man ju väldigt enkelt styra skatteinbetalningarna så att det varken blir för mycket eller för litet. På din egen lön ansvarar du ju själv för hur mycket skatt du drar av och för företaget så är det bara att lämna in en ny prel deklaration om man märker att det diffar för mycket åt något håll så får man nya belopp att betala resterande månader på året.

  Martin Nilsson

  2016-06-07 14:28

  Svara

 • Det handlar inte om så mycket pengar. Det handlar om principen om att alla ska behandlas lika. Förra året kom mitt privata slutskattebesked i början av december. Kan säkert vara så att staten blir mer alert när de ska ha in mer i skatt.

  Janne Näsström

  2016-06-10 12:10

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Då började jag nedräkningen mot likvidationsbalansräkning

BloggHösten 2013 såg det ut som om jag skulle förlora flera av mina uppdragsgivare. Trenden var tydlig – de anställde egna skribenter och formgivare. Unga, hungriga och produktiva. Som skulle producera mer i huset till lägre kostnad.

Det började med att alla gjorde samma sak. Satte sig i möten och började planera. Varenda projekt som jag fått klartecken för blev uppskjutet, inte ett öre gick att fakturera på flera månader.

Å ena sidan borde jag veta att verkligheten skulle bli en annan. Efter 40 år på arbetsmarknaden har jag varit med om liknande tidigare. Bland annat skulle alla under den skattesubventionerade hemdatorns tid göra sina egna annonser och broschyrer. Hemdatorn och stulna programvaror förvandlade varenda människa till fullfjädrad reklambyrå.

Helt plötsligt framstod grafiskt arbete som så enkelt att Stina i växeln kunde sköta det på ledig tid och säljaren Pelle svänga ihop produktblad medan han pratade med kunder.

På kort tid halverades antalet anställda på reklambyråerna. Kunderna köpte formgivning och skribenter. Men det som kallas original, det gjorde man själv eller fick gratis från tryckerierna.

Det tog ett tag innan amatörerna fattade att de var just amatörer. För så är det alltid, det vi inte kan, tror vi är enkelt. Ett nutida exempel är hånet mot statsminister Stefan Löfvén för hans förflutna som svetsare. Vad hånarna inte fattade är att licenssvetsare inom försvarsindustrin är mer kvalificerat än flertalet skrivbordsjobb.

Åter till ämnet. Mina erfarenheter sedan förr gjorde mig inte lugn. Den här gången var det inte amatörer som skulle ta över, utan unga akademiker med rätt utbildning.

Jag startade nedräkningen till likvidationsbalansräkning. Och började samtidigt söka anställningar. Mitt CV sopar golvet med varenda ung kandidat. Spelade ingen roll. Som bekant är Sverige det mest åldersdiskriminerande landet i världen. Det såg kolsvart ut.

Men efter årsskiftet vaknade marknaden. De nyrekryterade fick inte ur sig texter och analyser enligt tidsplan, de ägnade massor av tid till research och att diskutera.

Vad göra – ringa den där gamla gubben som på grund av sin ålder betraktats som hopplöst improduktiv.

2015 var jag tillbaka på banan igen och nu rullar det på som förr. Mycket av det som jag jobbar med, har jag tidigare erfarenhet av och kan skriva initierat om allt från mätteknik till skogsbruk utan att ägna dagar åt att googla.

En annan fördel som man får med åldern är att telefonskräcken sedan länge har försvunnit. Härom dagen ringde jag Tyskland runt för att få tag i bilder. Unga i samma situation ägnar timmar åt att formulera ett mej på grammatiskt korrekt tyska och inväntar snällt svar. Gubbar lyfter luren och 15 minuter senare ligger bilderna i mejlkorgen.

Under resans gång har jag funderat på varför ålder är så viktigt i Sverige. Min slutsats är att datorn har blivit den ledande metaforen. Det ska vara den senaste modellen med senaste programvaran. Och den senaste hjärnan med den senaste utbildningen.

Sanningen är den att hjärnans programmering i huvudsak sker genom erfarenhet, inte genom utbildning.

Dela post
Kommentarer (1)
 • En äldre herre har startat ett ett Bilmuséum här i Härnösand ( Helgonets P1800 ovanför ingången). Förra turistsäsongen var visst en stor succé. ( delvis kanske också pga mycket regnande.
  Smitingens havsbads servering kanske var mindre nöjda förra säsongen) Huruvida gentlemannen sett in i framtiden eller sett bakåt låter jag vara osagt….

  Shimada

  2016-05-29 13:07

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Privata skolor skämmer ut privat företagande

BloggJag har tröttnat på skallet mot privata skolor. Inte för att jag vurmar för privatiseringar utan för att det påstått privata i verkligheten är offentlig sektor på anabola steroider.

I fallet skolan är min uppfattning att ägandet inte är det viktiga utan att det finns pedagogiska alternativ och inriktningar. Det var skälet till att vi stannade kvar i lilla Västervik, även om var och en inser att det var förödande för min karriär. Att bo i en liten kommun anses visa att du saknar det rätta drivet och prioriterat annat än karriären här i livet.

Vilket vi också gjorde när det gällde barnen.

Vad som lockade oss kvar hette Kvännaren-projektet. Det var en integrerad förskola och skola med en pedagogik med drag av montisori. Det var kommunen som gjorde satsningen, mycket beroende på den framsynte skoldirektören Nils Westberg.

På 1980-talet låg Kvännaren i den pedagogiska frontlinjen. Under en period arrangerades årliga konferenser i Västervik med deltagare från hela landet, lärarna var efterfrågade föreläsare och själv blev jag som förälder intervjuad i Aktuellt, ett inslag som dåvarande skolminister Göran Persson kommenterade med att skolan var en spjutspets.

Under de år som våra barn gick på Kvännaren fungerade det fantastiskt bra. Personalen var högmotiverad och våra barn fick en ovanligt bra start i livet. I en kommunal skola, öppen för alla i upptagningsområdet.

Om Nils Westberg istället startat en privat skola, så hade vi satt barnen där.

Så länge det handlar om pedagogik och inriktning är jag helt med på att skolor kan drivas som aktiebolag eller kooperativ. Men de måste ge något annat och mer än den vanliga kommunala skolan.

Det finns exempel på privata alternativ av det rätta virket. Men flertalet privatskolor har ingen bärkraftig pedagogisk idé. De ägs av riskkapitalbolag med enda mål att ge investerarna maximal avkastning. Och de giriga investerarna är vi alla genom AP-fonderna, tjänstepensionerna och våra privata pensions- och fondsparanden hos bankerna. Med andra ord samma offentliga sektor som finansierar det hela med skolpeng.

Offentlighetens tjänstemän skämmer ut de idéburna privata alternativen och skapar ännu mer enfald i en värld i akut behov av motsatsen.

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Lär av Silicon Valley – framtidsföretag sysslar inte med hushållsnära tjänster

BloggPå Utbildningsradions webbplats urplay.se finns en dokumentärfilm som alla politiker och näringsfrämjare borde se. Den heter Pionjärerna i Silicon Valley och handlar om världsledande entreprenörskap.

På 1950-talet var dalen utanför San Fransisco känd för sina fruktodlingar. Hit kom den blivande nobelpristagaren William Shockley, avhoppare från ärevördiga Bell Labs, för att starta eget och förverkliga sina visioner om framtidens halvledarteknik. Han anställde tolv unga disputerade forskare.

Avhoppet var en protest mot den hierarkiska ledarstil som fortfarande kännetecknar amerikanska storföretag. Medarbetarna ska veta sin plats och göra vad de blir tillsagda.

Efter Nobelpriset blev Schockley allt svårare att samarbeta med och åtta av de unga forskarna beslutade att hoppa av sina högavlönade tjänster. De satte allt de ägde och sina karriärer på spel för att starta Fairchild Semiconductors, det företag som lade grunden för hela den moderna IT-tekniken. Begåvade akademiker drogs till företaget, men hoppade sedan av för att starta egna företag. Dessa kallas idag för Fairchildrens, Fairchilds barn, och är vid det här laget över hundra bolag.

Till sist lämnade även två av ledarna sin egen skapelse, Gordon Moore och Robert Noyce, för att med stor personlig risk starta Moore & Noyce Electronics. Folkhumorn döpte snabbt bolaget till moore noice (mer oljud) så man bytte namn till Intel.

Än idag är motorn i Silicon Valley att högutbildade och välutbildade hoppar av trygga anställningar för att förverkliga sina idéer i egna företag. Skillnaden är att det numera finns riskkapital som gjort galna idéer möjliga att förverkliga. I Sverige hade t ex Google och Facebook stannat vid spännande idéer och aldrig blivit verklighet.

Den svenska traditionen har istället varit intraprenörer. Anställda har trotsat ledningen och utvecklat varor och tjänster efter egna huvuden, inte sällan stick i stäv med styrelsens riktlinjer. Det här brukar kallas svartjobb och framgångsrika företagsledare har förstått att ta vara på denna fantastiska resurs. Exempel på framgångsrika svartjobb är AXE telefonväxel, GSM-telefonen, magsårsmedicinen Losec och senast Volvo Drive, modellerna som räddade biltillverkningen kvar i Sverige.

Tyvärr har den gamla amerikanska lydnadskulturen invaderat svenska storföretag och även den offentliga sektorn. Traditionen med svartjobb motarbetas kraftfullt, samtidigt som vi svenskar krampaktigt håller oss fast vid trygga anställningar.

I Silicon Valley är det högavlönade och välutbildade som tar riskerna och startar nya företag.

I Sverige satsar vi på ROT- och RUT-avdrag för att de lågutbildade, som storföretagen inte vill veta av, ska bli företagare.

Hur tänker de politiker och tjänstemän som tror att det svenska välståndet ska tryggas med hushållsnära tjänster och en växande besöksnäring?

Dela post
Kommentarer (3)
 • Modellsnygg magiker med modétidningsmagi och modern musik – Ekaterina:
  https://www.youtube.com/watch?v=gB9XvPX0Iiw

  Shimada

  2016-05-16 22:32

  Svara

 • Har just sett en dokumentär på Kunskapaskanalen om framväxten av Intel.
  Intressant att Intel introducerade och anammade en demokratisk struktur där alla kunde kommunicera med alla i den öppna lokalen och att allas åsikter respekterades och ingen tystade. Demokratiskt helt enkelt.
  Kanske det var där SAS-Janne hämtade en del av sina idéer om att bryta hierarkier och skapa en positiv atmosfär. F.ö. skulle SAS ha haft en starkare ställning om sammanslagnignen med Lufthansa hade lyckats under Jannes ledning.
  Intressant med dessa uppfinnare/företagare i Silicon Valley
  Lite groovy som i Mannen från U.N.C.L.E.

  Shimada

  2016-05-08 19:30

  Svara

 • Sett uppgift på att endast 50% av nystratade företag överlever 5 år.
  Vore intressant att se hur detta fördelade sig mellan olika utbildningsbakgrund, kunskap i företagande och man/kvinna. De jag träffade på Uppsala universitet tillhörde oftast företagarfamlijer och levde i en helt annan värld än de som går Starta eget kurser på några veckor.

  Shimada

  2016-05-08 11:37

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Riktiga företagare kan inte misslyckas

BloggJag har varit företagare i över 25 år. Företagare på riktigt med personligt ansvar för hela min försörjning.

De allra flesta som kallar sig företagare är i själva verket anställda. Utan personligt ansvar, utan någon form av risktagande, mer än risken att förlora sin anställning och under en tid vara försörjd av fallskärm eller A-kassa.

De allra flesta förstår inte vad personligt ansvar innebär, trots att alla, nästan i varje fall, fick lära sig det i barndomen.

Ansvar är när man som liten sparkar en fotboll genom någons fönster. Då får man lära sig att ansvar betyder att man betalar för en ny fönsterruta och städar upp efter sig. Eller rättare sagt, det är föräldrarna som får betala. Själv fick jag i en liknande situation sona mitt brott med indragen veckopeng. Det räckte inte för att betala skadan, men jag fick mig en minnesbeta som sitter i än idag.

Men de flesta tycks ha glömt.

För majoriteten av alla vuxna är det alltid någon annan som bär ansvaret. Själva smiter de och skyller ifrån sig. Och inbillar sig att ansvar, det begränsar sig till att man får skämmas och känna sig utsatt ett tag.

Verkligt ansvar känns djupt ner i plånboken.

Så gör det för småföretagare. Blir det fel så får man stå sitt kast och betala. Oavsett om man själv bär skulden eller om orsaken är att marknaden tog en annan vändning än företagaren eller dennes rådgivare, inte sällan en offentligt anställd näringsfrämjare, trodde.

Spelar ingen roll. Ansvar ska utkrävas och samhällets bestraffningsmaskineri drar igång. Har man satt villan som säkerhet för lån i företaget, då säljer kronofogden den. Och räcker inte överskottet från den försäljningen för att lösa skulderna så blir det utmätning på lön ned till existensminimum resten av livet.

Ofta räcker det inte med att den drabbade betalar själva skulden. Kostnaden kan bli flerdubbelt större med kronofogdens avgifter och inkassobolagens ockerräntor.

Jag har skrivit om det här förr. Och använt det vedertagna begreppet misslyckade företagare. Vilket fick en läsare att rättmätigt protestera. Hur kan det vara ett misslyckande att våga, att satsa och ta långt mycket större risk än någon av börsföretagens anställda direktörer?

Det verkliga misslyckande är att gömma sig bakom en anställning. Att inte våga. Att inte ta några risker. Och att förvänta sig att någon annan ska ordna jobb med hög lön.

Riktiga företagare kan inte misslyckas. Även om resan slutar med konkurs.

Dela post
Kommentarer (2)
 • Lite grön vårmagi – någon?
  https://www.youtube.com/watch?v=7AvqWIil4BA

  Shimada

  2016-05-02 00:56

  Svara

 • Personligen är jag väldigt fascinerad av de som behållit en anställning (ev gått ner i tid) men som startat ett litet företag och tänkt “smått” och byggt utifrån det utan stora risker.
  Typ unik produkt som säljs på postorder med lager i källarvåningen och som sedan gått över till fler produkter.
  Sån grej skulle jag personligen kunna tänka mig att pröva på.
  Knappast 500 000 i satsning utan minst universitetsstudier i företagande som grund. ( ekonomistudenterna i Uppsala hade ju lite andra perspektiv än de som man har i 3 veckors kurserna i starta eget som jag stiftade bekantskap med när jag tog mitt ECDL på ett datortek med ett sådant inslag inbakat.
  Det kanske har med mitt stjärntecken att göra?

  Shimada

  2016-05-01 23:40

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
EU vill inte veta varför vi undviker att anställa

BloggJag svarade just på en enkät från Företagarna i samarbete med den Europeiska Socialfonden. De ville veta vilket rekryteringsbehov jag har under de närmaste 24 månaderna. Däremot var de inte intresserade av att veta varför jag och andra företagare inte tänker anställa, trots att vi skulle behöva.

Själv har jag bränt mig rejält på anställda. Det slutade med att jag som privatperson tvingades lösa ut den anställde från Kronofogden.

Det är mitt motiv för att aldrig anställa någon med nuvarande lagar och regler. Hur mycket jag än skulle behöva.

För de flesta småföretagarna är det stora hindret risken att bli personligt betalningsansvarig för anställdas sjuklön och rehabilitering. Och med tanke på den pågående epidemin av långtidssjukskrivningar med psykosociala diagnoser och krav på ett ännu större arbetsgivaransvar, har riskerna för småföretagare att anställa aldrig varit större än vad de är idag.

Men det vill Europeiska Socialfonden inte veta.

Jag utgår från att deras samarbetspartner Företagarna informerar politikerna och deras byråkrater om hur det ligger till.

Dela post
Kommentarer (4)
 • Man kan nog definiera ordet ‘fokus’ på väldigt olika sätt.
  Till exempel fokusera på ett problem i syfte att skapa en lösning eller förändring.
  Eller fokusera på ett problem genom att läsa om det.

  Ingvar

  2016-05-13 18:06

  Svara

 • Konstiga regler kring företagande.
  Låter fullständigt orimligt att vara ansvarig för någons privata ekonomisituation som du beskriver.
  Som hämtat ur Grönköpings veckoblad.

  Shimada

  2016-04-30 15:18

  Svara

 • Hej Janne,

  Tack för att du svarat på vår kompetensbarometer! Syftet med just denna enkät är att kartlägga företagens faktiska kompetensbehov och vilka hinder företag ser kopplat till att hitta rätt kompetens. Det du beskriver om varför man som företagare inte vill anställa är en annan mycket viktig fråga och något som vi på Företagarna i andra undersökningar har haft stort fokus på. Vill du veta mer om vårt arbete och våra resultat ur denna aspekt får du gärna kontakta oss direkt.
  Vi vill även tipsa om att bli en del av Företagarnas panel, via http://www.foretagarna.se/Opinion/Foretagarnas-Panel/ så att vi kan fortsätta att ta del av dina erfarenheter och upplevelser kopplat till ditt företagande.

  Mvh,
  Hanna Cederqvist och Lars Ilmoni
  Företagarna

  Hanna Cederqvist

  2016-04-27 10:02

  Svara

 • Jag är medlem i Företagarna sedan 15 år och medlem i panelen sedan nästan lika längre. Jag har inte sett något stort fokus på varför vi företagare inte anställer.

  Janne Näsström

  2016-04-29 11:24

 • Läs in flera

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Varför är moderaterna så fientligt inställda till cirkus?

Blogg 

cirkus_3_low

Varför tycker moderaterna så illa om cirkus? Det är ingenting som står i partiprogrammet, men i handling är det Sveriges mest cirkusfientliga parti. Bara under det senaste året har partiet riktat två hårda slag mot en bransch där jag delvis är verksam.

Sommaren 2015 skapade det moderata oppositionsrådet i Västervik rubriker i rikspressen genom att motioner om förbud mot vilda djur på den kommunala cirkusplatsen. Jag tog den lokala debatten och det slutade med att han drog tillbaka motionen, men utanför vår kommun är det många som tror att Västervik förbjudit djur på cirkus.

I sak ligger det till så här. I sommar turnerar fem svenska cirkusar med ett 50-tal tamdjur. Det finns inga vilda djur på cirkus i Sverige. Inför säsongen har alla kontrollerats av respektive länsstyrelse. Veterinärerna anmärkte bara på småsaker. Om motsvarande hade gjorts på tävlingar för hundar eller hästar, hade det hittats mycket mer.

För ett par månader sedan var det dags igen. Moderaternas gruppledare i Växjö gjorde en PR-kupp genom att kalla en seriös cirkusartist för strippa. Hon framträdde på en konferens ordnad av Sveriges kommuner och landsting.

Den moderate ungtuppen gjorde ett PR-klipp och blev omnämnd i samtliga riksmedier.

I verkligheten framträdde hon med ett av cirkusens mest klassiska nummer, chinese pole, med rötter i 1300-talet. Hon var klädd som kvinnliga atleter brukar, fast med glitter.

Moderaten från Växjö borde vid det här laget ha bett om ursäkt. Det har han inte gjort, utan hävdar fortfarande att numret var opassande, eller malplacé som han valde att uttrycka det, på en middag för viktiga kommunalpolitiker.

I helgen deltog jag i World Circus Day, anordnad av Akademien för cirkuskonstens bevarande i just Växjö. I enlighet med traditionerna hölls en högmässa med predikan av kaplan och biskop blandat med cirkusnummer.

De medverkande artisterna hade minimal klädsel. Med glitter. Biskopen gjorde inte en antydan om att det skulle vara opassande på en högmässa. Vilket får mig att undra om moderaterna är en filial till de kristna fundamentalisterna i USA.

Sanningen är en annan. Cirkus är en pytteliten bransch utan mäktiga lobbyister. Man kan utan risk sparka och slå på cirkus utan att riskera besvärande publicitet och röstflykt i den urbana medelklassen.

Istället spelar moderata politiker skamlöst på cirkusens låga status. Gräver man lite djupare finns där fördomar om tattare, giriga judar och tjuvaktiga zigenare.

Det här drabbar alla svaga grupper, inte minst småföretagare. Under flera år drev Skatteverket en kampanj om att småföretagare låg bakom nästan allt skatteundanhållande och svartjobb. Det var en lögn, deras eget utredningsmaterial visade att det mesta svartjobbet görs av privatpersoner vid sidan om en anställning. Och vilka det är som undanhåller skattepengar vet vi numera, när Skatteverket inriktar sig på storföretag och skatteparadis.

Och alltihop kokar ned till att det är bekvämt att skylla på någon annan, gärna svaga grupper utan lobbyister. Oavsett om det är cirkus eller småföretagare.

Bilderna är från högmässan, med lättklädd kvinna, kaplan och biskop.

 

 

cirkus_1_low

Dela post
Kommentarer (2)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Så gör du när kunden hotar stämma skiten ur dig

BloggAllt oftare hotas det med stämning, både i det privata livet och yrkesmässigt. Folk ska stämma varandra för det ena och det andra.

Om du blir hotad som företagare, kan du med största sannolikhet vara lugn. Sverige är ett annat land än USA, där stämningskulturen har gått över alla gränser.

Tyvärr tycks allt fler hämta sin verklighetsuppfattning från amerikanska teveserier. Det mest komiska fallet jag känner till handlar om en flyktig bekant. Äktenskapet knakade samtidigt som han fick ett nytt och högavlönat jobb.

Hustrun och hennes mamma kom fram till att det bästa för henne vore att begära skilsmässa och sedan skulle hon och barnen kunna leva gott på underhållet. Mor och dotter hade tittar för mycket på amerikanska såpor. I Sverige är kvinnor självständiga individer som förväntas försörja sig själva. Det enda underhåll som utgick var det lagstadgade för barnen, men i det här fallet blev utslaget delad vårdnad så den teveindoktrinerade före detta hustrun fick inte många kronor.

I Sverige stämmer vi bara varandra i undantagsfall. Och då handlar det om civilprocesser där parterna får stå för sina kostnader, vilket är ett stort risktagande.

Ordningen i vårt land är att vi genom olika instanser och branschinitiativ ska komma överens med varandra. Ett exempel är om en konsument blir missnöjd med en vara eller tjänst. Första steget är att vända sig till kommunens konsumentrådgivare, som bedömer om klagomålet är skäligt och kommer med råd om hur man kan gå vidare. Nästa steg kan vara en anmälan till Allmänna Reklamationsnämnden, vars utslag är en rekommendation om hur tvisten ska lösas. Följer inte företaget det, så blir det publicering på svarta listan. Visst händer det att ärenden går vidare till rätten, men utgångspunkten i Sverige är att parterna ska komma överens på en rimlig nivå.

Blir du hotad av någon som ska stämma skiten ur dig, så kan du vara lugn, under förutsättning att du som företagare agerat inom de ramar som t ex konsumentköplagen och konsumenttjänstlagen sätter upp.

De flesta småföretagare säljer tjänster. Här finns en god regel att förhålla sig till. Enligt konsumenttjänstlagen är du expert och kunden okunnig. Vill kunden att du ska göra något som du vet inte fungerar, ska du avråda. Om kunden står på sig, gör du en skriftlig avrådan med motivering. Har du avrått så faller hela ansvaret på kunden. Sedan kan de roa sig med att försöka stämma dig så mycket de vill.

Dela post
Kommentarer (1)
 • Eller så får man måhända försöka få kunden att komma i rätt stämning….

  Shimada

  2016-04-16 20:32

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Det är skitprat att Alexandra Pascalidou skatteplanerar

BloggGenom en länk på Faceboook hamnade jag på en blogg tillhörande en känd debattör. Ämnet var Alexandra Pascalidou, medieprofil och företagare med vänsterinriktning. Texten handlade om att hon skatteplanerar och agerar omoraliskt utifrån sitt politiska ställningstagande.

Min enda kommentar är – skitsnack.

Jag kollade på Alexandra Pascalidous bokslut. Hon tar ut en hyfsad lön på gränsen till statlig skatt. Utöver det gör hon utdelning enligt schablonregeln. Dessutom betalar hon duktigt med bolagsskatt och återför återstoden till företaget.

Min gissning är att hon överlämnat bolagets ekonomi till en redovisningsbyrå, med instruktionen att hålla sig väl inom de legala gränserna. Och resultatet blev den för fåmansföretagare sedvanliga blandningen av lön så långt det motiveras av framtida pension och därutöver utdelning med 44 procents skatt (Bolagsskatt + skatt på utdelning).

Vi småföretagare är landets i särklass största nettobetalare av skatter och avgifter. Av två skäl. Dels läggs merparten av skatterna direkt och indirekt på lön. Den ensamme företagaren har, beroende på frånvaron av skalfördelar, en större lönekostnadsandel och betalar därför mer i skatter och avgifter. Vidare har småföretagare begränsad tillgång till trygghetssystemet, trots att vi betalar fulla avgifter. Därför är vi Skatteverkets allra mest värdefulla kunder.

Politikerna har till liten del kompenserat oss för detta, genom kapitel 57 i inkomstskattelagen. Tidigare hette bestämmelsen 3:12 och var en straffbeskattning av småföretagare. Numera ger den skattelättnader på utdelning upp till en viss nivå. Vi får en slant tillbaka för att vi osjälviskt finansierar bl.a. den offentliga sektorns höga och växande kostnader för sjukskrivningar.

Det är helt oacceptabelt att kalla denna kompensation för skatteplanering. Oavsett om den som gör lågbeskattat uttag är moderat eller en vänsterperson som Alexandra Pascalidou.

Dela post
Kommentarer (5)
 • Du missar Pascalidous hyckleri, hon är en person som ständigt uttalar sig om att skatterna borde vara högre för de som tjänar mer och själv gör hon vad man kan för att betala så lite skatt som möjligt. Tydligen så är det bara andra som skall betala mer inte hon själv.! Detta är i och för sig ingen ovanlig åsikt i vänsterkretsar men det är likväl ett enormt hyckleri.

  Martin Nilsson

  2016-04-19 11:03

  Svara

 • Visst, hon gör inget onormalt eller ojuste. Men jag tvivlar på att särskilt många väljare, särskilt på Pascalidous vänsterkant, har någon koll på vad som är normalt och inte för småföretagare, eller vad som verkligen är skatteplanering i bemärkelsen att vidta särskilda åtgärder enkom i syfte att minska beskattningen.

  Kanske kan det öppna ögonen på några vänstermänniskor att även “deras egna” hanterar näringsdeklarationen på sådant sätt som de har för vana att anklaga företagare i allmänhet för i termer av mygel.

  Det är inte mygel. Det är helt normalt bruk av befintliga regler helt i linje med deras tanke och syfte.

  Kjell Rilbe

  2016-04-13 08:10

  Svara

 • Alexandra uttalar sig säkert själv om hon skule vilja, men varför skulle just hon behöva deklarera i varje vägskäl?

  Shimada

  2016-04-13 10:22

 • P.S. Kom just på att SAS Janne hade som idé att utplåna hiearkier och främja kommunikation mellan alla inom företaget och göra alla delaktiga i en gemenskap.
  Han blev ju väldigt poppis! ( fastän flyget är en hård bransch nu med personalpolitik som går stick i stäv med SAS-Jannes idéer. Jag kan nämna ett flygbolag som ex. men låter bli eftersom alla säkert redan känner till namnet.

  Shimada

  2016-04-12 16:20

  Svara

 • Läs in flera

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Läs mer i tidningen Driva Eget
8 nr 545 kr

Nr 7/2017 – bara i papperstidningen:

TEMA: Väx utan att anställa
* Smarta samarbeten ger bättre affärer
* Franchise: Låt andra kopiera din idé

Varför ska småföretagare betala krigsskador i offentlig sektor?

BloggRegeringen föreslår att arbetsgivarna ska betala ännu mer för sjukskrivna. Senaste budet är 25 procent av sjuklönen efter 90 dagars sjukskrivning.

Det är offentlighetens arbetsgivare som orsakar den skenande sjukfrånvaron. Mestadels handlar det om psykiska diagnoser.

Enligt statistik från SCB är genomsnittlig arbetstid för svenska män 32 timmar i veckan och 28 timmar för kvinnor. I genomsnitt har anställda svenskar 33 dagars semester om året. Om jag arbetade så lite och tog mig så mycket betald ledighet skulle mitt företag gå i konkurs.

Varför blir folk sjuka av trygg anställning och reglerad arbetstid, medan vi som lever i otrygghet och arbetar långt mycket mer håller oss friska?

Förklaringen luktar så fort man öppnar dörren till större arbetsplatser, i synnerhet till offentliga sådana med en hög andel unga kvinnor.

Det luktar ångest och rädsla. Ångest över att inte duga, rädsla att göra fel.

Om det bara hade varit för lukten. Tillståndet syns även i statistiken. Offentligt anställda söker läkarvård med psykiska skador motsvarande vad som drabbar krigsoffer.

Jag tror mig veta varför det blivit så här. Det kallas kvalitetssäkring, kompetensbaserad rekrytering och riskminimering. Innebörden är att bara perfekta människor efterfrågas. Vilket även styrks av forskning, t ex rapporten IFAU 2012:13. I den växer bilden fram av en närmast fascistisk rekryteringskultur. Där personer över 55 år inte är önskade, där överviktiga sorteras bort, där personer med fler än två hemmavarande barn inte är aktuella.

Ingen är perfekt, inte ens personer med vältrimmade kroppar, utan kroniska sjukdomar eller funktionsnedsättningar, med exakt rätt akademisk utbildning i de önskade åldrarna mellan 35 och 45 år.

Lägg kravet om felfrihet på vanliga människor och resultatet kan inte bli annat än posttraumatiskt stress, med andra ord psykiska krigsskador.

Som liten företagare är jag till del befriad från eländet. Mina kunder betalar bara för vad jag levererar och slipper ansvaret för min sjuklön och eventuell rehabilitering. Jag slipper kravet på att vara 40 år och perfekt.

Samtidigt är det upprörande att vi småföretagare som knappt aldrig är sjuka ska behöva betala kostnaderna för det krigstillstånd som råder i offentliga verksamheter.

Dela post
Kommentarer (4)
 • Labero kommer tillbaka till Sverige 13 oktober med ny show.

  Här snackar han bl.a om hur många som delar på gaget i en stor show ( och visar häftig Close-up effect!):

  https://www.youtube.com/watch?v=V07uWGMcblY

  Jag skulle gärna kolla in en J.N. budget för Close up, Salongsmagi, och Scenmagi.
  Såg f.ö att Howard Thurston hade 8 järnvägsvagnar för sin rekvisita.

  Allt detta som anknytning till tidigare inlägg om gage för illusionister…

  Shimada

  2016-04-07 13:41

  Svara

 • P.S. Det bör kanske påpekas att modellen använts inom både röd/grönt block och blått block och har i båda fallen resultarat i samma avhumaniserade tänkande. ( toppen på varje arbetsplats med NPM utgörs avekonomistyrda byråkratkontrollanter) En slags blandning av Thatchers syn på att det inte finns något samhälle och en byråkratmodell med totalkontroll som i gamla Sovjetunionen.

  Shimada

  2016-04-06 15:24

  Svara

 • Det är alltså inget nytt utan en gammal prinicp som kom med industrialiseringen, där människan är en utbytbar enhet. De som byts ut först är förstås den som inte hänger med i tempot (läs: äldre eller sjuka) Ekonomin ses bara i det lilla perspektivet. Det sparas pengar på en avdelning och det ger en fjäder i hatten åt ekonomiansvariga, men totalt sett är det frågan om kontroapruduktiva, inhumana eller rent av livsfarliga effekter i de fall där ex en patient med livshotande sjukdom inte får adekvat vård pga att eknomiska mål sätts före de medicinska.
  NPM inget nytt med – en medeltida människosyn.

  Shimada

  2016-04-06 12:51

  Svara

 • NPM New Public Mangagement är den effektivitetssträvan som inom offentlig sektor skapar underbemanning, stress och sjukskrivning och självklart innebär en risk inom sjukvård/äldrevård för den vårdtagande. NPM är kommer från Taylorismen. Sjukskriving = dyrt för samhället och lidande för den som går in i utbrändhet.

  Shimada

  2016-04-06 12:31

  Svara

 • Läs in flera

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Så mycket måste du debitera för att ta ut en skamligt låg lön

BloggI trollerikretsar diskuteras ständigt hur mycket man ska ta betalt för sina framträdanden. Det finns en tydlig skiljelinje mellan de många amatörerna, som nöjer sig med att finansiera ny rekvisita, och ett fåtal proffs som har sin försörjning av verksamheten. Dessutom finns den kulturella aspekten – vi måste värna om och hålla vår konstart levande.

Frågan är intressant för andra artister och även för alla ensamföretagare, vilka är den dominerande delen av företagsamheten i Sverige.

Här följer en kalkyl för proffs som utmynnar i ett rekommenderat gage. Observera att professionell betyder yrkesverksam och inte är någon kvalitetsstämpel.

Vi utgår från en lön på 25 000 kr i månaden. Enligt landets lärare och poliser är det skamligt lite, rena hånet. Men vi nöjer oss med det. Med arbetsgivaravgift, försäkring och pension motsvarande vad anställda har enligt avtal samt avsättning för semester kostar det 450 000 kr om året. Ett enklare kontor med dator och bredbandsanslutning, webbplats, telefon och så vidare går loss på 100 000 kr om året.

I USA finns trollkarlar som lever på samma akt ett helt liv. För att överleva i Sverige måste du producera minst en ny föreställning om året, vilket kostar runt 100 000 i ny rekvisita o dyl. Vidare behöver du åka på ett par kongresser och vara med på en handfull seminarier. 50 000 kr. Till det kommer resor, en mindre ljud- och ljusanläggning och annat för 100 000 kr.

En professionell trollkarl måste omsätta minst 800 000 kr om året.

Genomsnittlig årsarbetstid i Sverige är drygt 1 600 timmar (Källa: OECD). Så lite kan en småföretagare inte arbeta, då blir det konkurs. Vi räknar istället på 2 000 timmar.

Större delen måste en professionell artist ägna åt marknadsföring och försäljning samt att underhålla sina färdigheter och träna in nytt. Man måste även delta i kongresser och seminarier samt hålla sig ajour med utvecklingen på andra sätt. Det här tar 75 procent av tillgänglig arbetstid. Återstår till intäktsskapande föreställningar 500 timmar.

Priset per föreställning beror på hur många timmar den kräver. Kan man bränna av två barnkalas på en dag så blir resultatet ett, kör man företagsjobb så blir det ett annat.

Hur lång själva föreställningen är, spelar mindre roll. Oavsett om den är 15 minuter eller 45 så tar en föreställning 4-8 timmar inklusive resor, förberedelser och upprensning efteråt.

Det hela landar på att en professionell trollkarl har utrymme för 60 föreställningar om året. Vilket är mycket. Ändå blir gaget 13 500 kronor exklusive moms för att den kalkylen ska gå ihop.

Dela post
Kommentarer (10)
 • En liknande rutin som den visades på TV i Schenkmanis prorgram:
  https://www.youtube.com/watch?v=SnzD7xMenrw&ebc=ANyPxKqb2_fe6qLBQiPWQocPKg6KSn7khEJROegpJWrm41ZXE172CGywo5NovnkdcULLZIThoYzV

  Shimada

  2016-04-04 18:43

  Svara

 • Försöker komma på vilka magiker som har en budget med 100 000kr för ny rekvisita årligen + 50 000kr att bränna på seminarier. Det lyckas inget vidare för mig. Det var väl Joe Labero som var den förste i Sverige med stora illusioner i stor show i Sverige? Showen han satte upp på Berns var inte finansierad ur hans egen ficka utan av investerare. Häromkring är det nog faktiskt bara John Martin (han blir bättre och bättre i flera gengrer) som har några stora illusioner på sitt program vad jag känner till. Rätta mig gärna om jag har fel. Det kanske är er show i Västervik som är den största i Sverige efter Labero? Sen ser jag flera etablerade magiker (inga namn) som har röda bokslut så det verkar inte vara läge för så mycket rekvisitainköp direkt.
  En av de bästa akter jag har sett var en svensk juniormästare i magi som körde en fingerborgsrutin i TV på 70-talet. Har glömt hans namn men det var stil på allt. Scen, klädsel, musik, stegrande effekter och grand final. Kan fortfarande vissla det musikstycke som han använde men har ingen aning om namnet på det. Rekvisita i innerfickan + en bandspelare alltså… Önskar TV hade kört det igen. Det hade varit kul om du presenterat lite olika budgetar för olika maginivåer. Din close-up standard är f.ö. fenomenal. Scenprogrammet hoppas jag se en vacker sommardag.

  Shimada

  2016-04-04 17:38

  Svara

 • Det var förstås Johnny Lonn som var med i Tati’s Varité. Minnet är associativt som Proust visat så briljant.
  Letar efter Max Torello och andra gamla legender i rörlig bild just nu. Hector El Neco funnen otroligt nog. Förminskar en kortlek med bravur…

  Shimada

  2016-03-31 23:55

  Svara

 • Grattis Västervik till avancemanget upp i hockeyallsvanskan!

  Shimada

  2016-03-31 22:22

  Svara

 • Läs in flera

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Följ Driva Eget
Följ oss på facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ @drivaeget
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på Google+
Sök allabolag.se
Dagens aktieindex
Läs mer i tidningen
8 nr 545 kr

TEMA: Väx utan att anställa
Smarta samarbeten ger bättre affärer
Franchise: Låt andra kopiera din idé

Dessutom:

 • Planera skatten efter 60
 • Våga vara personlig – få fler kunder
 • Redo för GDPR? Undvik böter