• "Gör 2017 till ditt bästa år någonsin! 7 säkra tips för framgång"

  Ulla-Lisa Thordén

 • "Att sprida olika typer av innehåll är en central del inom Social Selling."

  Fredrik Steinholtz

 • "Fem råd för att få kunderna mer nöjda."

  Anders Andersson

 • Ulla-Lisa Thordén
 • Fredrik Steinholtz
 • Anders Andersson

8 nummer

545 kr

Prenumerera
 • Helena Kubicek Boye

  Helena Kubicek Boye

  Bloggare

  Helena Kubicek Boye, 35, leg psykolog, entreprenör, Psykologilabbet – alltid först med den senaste psykologin! Produkter: iSelfhelp – apparna. Bok: Fri från depression med kost, motion och sömn. Utsedd till Årets Nytänkare 2010

  • Håll kontakten
  • RSS

Inbjuden talare ang medicinska appar

BloggBryter du ny mark?

Väntar du på att någon ska se vad du just gör, vilka tjänster du säljer eller värdet i just din produkt?

För snart två år sedan blev jag nominerad till Stora Psykologpriset för vi börjat bana väg med alternativa terapeutiska lösningar, som terapi över Skype. Därefter sålde vi pdf-program – självhjälp på nätet och för drygt ett år sedan lanserade vi våra första evidensbaserade självhjälpsappar under vinjetten iSelfhelp. Häromdagen såg jag en diskussion på LInkedIN om Skype-terapi, där var vi för tre år sedan! Och för tre år sedan blev vårt lilla företag omskrivna i en EU-tidskrift om Future solutions on mental health problems. Och 2010 fick vi pris för Årets Nytänkare (5 dagar efter att vår dotter fötts)

Men någon expert har vi inte börjat bli förrän idag, trots att jag gjort en handfull intervjuer i genomsnitt i månaden med olika medier senaste åren.

Idag står sig våra medicinska appar  väl på en marknad som idag består av flerat tusentals appar. Det gör mig stolt och glad över att vi lyckats nå dit och få ut våra produkter. Vi arbetar idag även som konsulter åt världens största läkemedelsbolag och tar fram nya innovativa lösningar för dem. Och häromdagen hade jag ett informellt möte med en av de största inom apoteksbranschen. Vi har slitit och kämpat för att nå dit vi är idag och därför var det ren och skär lycka när jag blev inbjuden att i egenskap av expert på området medicinska/psykologiska appar ska tala på en mässa inom kort.

Positivt omdöme i Läkartidningen värmer också den här månaden, liksom att tidningen Må Bra tipsar om oss i “bäst just nu”.

Så om du bryter ny mark kan du en dag plötsligt blivit expert på ett helt nytt område! Men kämpa på, det gör jag varje dag…

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Misstag 15: Visionen skymmer vardagen

BloggHäromdagen träffade jag en person som alltid inspirerar mig med nya tankar, idéer och teorier. Han berättade om en modell inom coachning och beteendförändring, som låter så självklar och enkel, men ändå har de flesta av oss inte förstått den. Jag kommer i fortsättningen använda detta perspektivet istället för det omvända. Och det går verkligen att applicera på oss egen-företagare.

I jakten på ekonomisk framgång, visioner och mål hamnar man lätt i ett glapp med verkligheten som gör att vi faktiskt missar verkligheten och vad den innehåller. Verkligheten innehåller EN VARDAG. Det är vår vardag hela vårt liv egentligen handlar om. Så istället för att du ska utgå från din vision, mål, drömmar eller delmål, vad du nu satt upp så utgå istället för DEN PERFEKTA VARDAGEN. Det ska vara en realistisk vardag som får dig att må riktigt bra. Drömde du som föreagare om frihet, då är det frihet i din vardag du ska hitta, inte vänta på ekonomisk frihet som väldigt få personer kommer vara villiga att gå hela vägen för att uppnå. (Hörde dessutom av samme person att genomsnittsåldern för att bli ekonomiskt oberoende är typ kring 50 år, och då har man kanske gett sitt liv i 15 år för detta.)..det gäller att välja rätt här, det gäller att välja så du får det du vill i din vardag. Och det är väldigt konkret till skillnad från en vision.

Tänk så här.

 • Hur vill du vakna?
 • Vad vill du vakna till?
 • Vem vill du vakna med?
 • Vad gör du när du går upp?
 • Vad äter du och gör du något annat, tränar?
 • Hur tar du dig till jobbet, var jobbar du…osv…tills du lägger dig
 • Vilka tankar har du när du ska somna?

Genom att måla upp bilden av den riktigt bra vardagen i ditt liv kommer du garanterat bli mer nöjd med varje dag än att leva för mål som kanske inte slår in förrän om femton år om de alls gör det. Tänk vad många dagar du missat då i jakten på en dröm.

Jag jobbar nu på att forma min vardag så att den givetvis såklart inte går i klinch med in vision men att jag lever varje dag och har upplevelser varje dag som gör mig tillfreds stark och uthållig.

TIPS!

www.gatudrommar.se

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Misstag 14: Du tror det är en lätt match ta in kapital

BloggTill min stora glädje hade jag flera hundra fler läsare nu jämfört för bara en månad sedan! Tack alla ni som läst, gilla gärna min blogg även på fb.

Idag tänkte jag att jag måste bara flagga för det som egentligen inte är ett misstag utan mer handlar om att justera sina förväntningar när det gäller att ta in kapital. Det finns successtories, en sådan vandrar nog på varje inkubator eller företagscenter. DET där företaget som fick in DOM pengarna av DEN investeraren så att DE sen kunde sälja hela företaget till en HEMLIG en ENORM summa. Jag har i alla fall hört och känt mig sjukt taggad av dessa stories. I vår bransch IT-branschen är konkurensen stenhård men ändå tror jag alla när den här drömmen.

Men går du i dessa tankar, det kan gälla såväl om du har en innovativ tjänsteide eller en produkt du vill utveckla. För guds skull, börja med att halvera din förväntning på vad detta kan utmynna i, räkna upp tiden du kommer lägga på detta gånger tio och var sedan mycket sparsam med vilken utdelning du tror att investeringen kan ge.

Jag har pratat med många entreprenörer som pitchat sin ide för affärsänglar, riskapitalister och investerare av olika slag. Och det finns mycket stor kraft som läggs på detta som så ofta numer utmynnar i besvikelse.

För det första, det är en enorm uppladdning inför ett sådana event – det är väldigt roligt och peppande – men kan också vara otroligt tufft att totalt bli sågad eller inte vald eller utvald för vidare gallring. Jag träffade en framgångsrik serieentreprenör som fått in 1 miljon nu i sitt bolag, jag sa grattis och han sa lite matt att han haft 150 investerarmöten som nästan helt tagit musten och lusten ur honom. Det resutlerade i denna miljon som nu skulle fylla hålen efter perioden med att söka efter investerare. Nu behövde han ragga nytt kapital…

Jag/vi har hela tiden varit väldigt ambivalenta till externa investerare/ägare men har inlett en sådan process. Vi värderar goda värderingar och långsiktighet och har hittat personer som har liknande fokus. Men på denna väg har vi haft otaligt antal pitcher, fått förklara och försvara vårt koncept. Ibland har det känts rentutav kränkande att stå och typ tigga om pengar – en av dessa gånger lovade jag mig själv att ALDRIG MER, men så var vi där återigen efter en tid. För en entreprenör vill ju inte ge upp.

Det man kan räkna med idag är i alla fall att vägen till en investering är betydligt längre och kräver mer tid av dig. Du kommer inte behöva visa bara likviditetsbudget, affärsplan etc utan ska helst redan ha kunder, partners och en säljorganisation igång, men herregud, om man har det kan man väl likväl gå till banken? Jag tror att dessa svårigheter att få in kapital är ett stort hinder för många brillianta idéer och småföretagare att växa idag.

Så vill du ha kapital, sträck på dig och bered dig på en lång tuff fight. Det är inte ett marathon utan snarare ett iron-man i bergen i Norge.

Och vill du investera kapital, snälla tänk på vad du utsätter entreprenörerna för och kräv inte det omöjliga! Hjälp entreprenören över första tröskeln, det kan vara helt avgörande

Dela post
Kommentarer (3)
 • …men ni måste ta deras perspektiv om ni ska bli framgångsrika i pengaraggandet!
  Det finns så enormt många snubbeltrådar i ett entreprenörsprojekt som inte går att förutse ens med bästa analys och mest erfarna styrelse/ledning. Vad investeraren gör är att anta att ditt projekt är ett av de ytterst få som verkligen lyckas och försöker förstå vad det kan ge tillbaka för att se om det kan betala för alla de projekt han också är investerad i, men som kommer att misslyckas.

  Johan

  2016-09-14 17:51

  Svara

 • Jag har förr om åren uppvaktat den kategori som du skriver om. Det mest tröstlösa är att flertalet saknar intresse för själva affärsidén. De vill bara diskutera hur mycket de ska tjäna när de gör sin exit om 3-5 år.

  Janne Näsström

  2014-02-09 14:00

  Svara

 • Exakt Janne….

  Helena

  2014-02-17 14:00

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Misstag 13: Dina starka sidor tar dig inte hela vägen fram

BloggIgår träffade jag en man som var fast anställd i en statlig organisation, säkert, tryggt och bra för både privatliv och ekonomin. Men han fullkomligt bubblade över av idéer han ville förverkliga som egen-företagare. “Alla tycker mina idéer är super”. Och det var dom. Verkligen, jag är böjd att instämma. Det var både affärsmässigt och socialt acceptabla ideer som borde kunna gå att förverkliga. Men då kommer vi till nästa steg. Entreprenören ska förverkliga. vilket innebär strategiskt, noggrannt, idogt, systematiskt arbete. Bara orden “Jobba igenom din affärsplan” kan få många entreprnörer att få krupp, för oftast är just dessa sidor inte entreprnörens starka sidor. Det finns andra som är mycket bättre på att jobba systematiskt, strategiskt och med uthållighet i organisatoriska uppgifter. 

Mannen jag träffade och väldigt många andra entreprenörer har en personlighet full med energi, på bekostad av uthållighet och att kunna förverkliga sina idéer. Som psykolog och entreprenör försöker jag jobba med personer för att de ska kunna nå sina mål även om vägen kommer vara jobbig. Några av mina strategier och råd är.

 

- Planera ditt arbete mycket väl i förväg ex 2 timmar varje dag med säljplan, varken mer eller mindre, använd sedan andra delar av din hjärna så du intre tröttar ut dig och blir less, arbeta hellre fokuserat än länge

- Ta pauser, sätt mobilen på ett larm som piper och påminner dig om att ta en paus, för en entreprenörshjärna vill inte gärna ta paus

- Hitta andra msk som tror på din ide som kan hjälpa dig att förverkliga den rent administrativt etc.

Håller du med mig?

Dela post
Kommentarer (1)
 • En entreprenör är någon som är beredd att ta stora personliga risker för att förverkliga sina idéer. Mannen du träffade saknar den viktigaste komponenten – mod. Det är många som bara snackar och fegar ur när det gäller.

  Janne Näsström

  2014-01-18 14:00

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Misstag 12: Gör inte fel när det går bra

BloggNyligen fick vi bloggare ett mail där vi fick reda på vilka av oss som var mer eller mindre besökta och jag hamnade inte helt oväntat i botten. Och först tänkte jag att det var ju inte så konstigt, för jag har ju inte varit speciellt aktiv här. Men sen började ju tävling – och entreprenörsmänniskan i mig se detta som en utmaning. Man har ju inte förlorat förrän man gett upp, eller hur! ;)

Så oavsett tävling eller ej med mina duktiga och aktiva medbloggare här på Driva Eget så har jag ett syfte med min blogg som jag ännu inte slutfört, så därför tänker jag nu bli en en mer aktiv bloggare.

Det misstag jag tänkte ta upp idag är kanske ett av de största man kan göra och som jag fått höra flera företagarkollegor göra. Det handlar om att när det går bra så tar man detta för givet och slappnar av, tänker att “nu rullar det på”, kanske tar ut lite mer i lön, slappnar av eller tänker inte framåt. Men det är ju dessa bra perioder som avgör om du kommer hålla i längden eller inte. Det är när kassaflödet är positivt som du ska gå till banken och förhandla och diskutera eventuella nya krediter. Det är när det går bra ev nya investerare eller delägare kan vara intresserade av att gå in eller det är ju när det går bra som du ska satsa i rätt riktning. Istället för att när det sedan är tomt i kassan försöka gå till banken, hitta kapital eller försöka satsa dig ur en eventuell kris.

Så har du lite flow, glid inte på detta utan använd flytet smart och bli ännu starkare.

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Har sommaren varit en topp eller flopp för dig?

BloggNågra veckors ledighet som företagare borde vara lagstadgat för även vi behöver koppla bort jobbet. Men det är inte lätt. Detta är några kommentarer jag fått från vänner och bekanta som driver egna företag efter sommaren.

- vi måste vara lediga annars jobbar vi jämt, men efter en vecka utomlands fick vi dubbelt så mycket jobb när vi kom hem- det var knappt värt det

- vår verksamhet, hotell, är en säsongsverksamhet med flest besökare på sommaren och vi sliter som tusan, flera i vår personal ville vara lediga större delen av sommaren så vi har fått ta in extra, och själva jobba dygnet runt..

- jag kommer aldrig mer åka iväg två veckor, håller på att jobba ihjäl mig nu för att hämta hem

Hur upplever du det?

Har sommaren varit en topp eller flopp för dig?

För lite eller för mycket jobb?

Bra eller dålig kassa?

Själv har jag nu tagit steget ut i sociala medier och gilla gärna Helenas sömnsida på fb, tack :)

ps: och bland Sommarpratarna tycker jag att Daniel Sachs, Red-One, Niklas Zennström var bland de mest inspirerande, ds

Dela post
Kommentarer (2)
 • jag har varit frustrerad för jag har en ny produkt jag vill gå ut med och “alla” är lediga och borta. Det känns bra att kunna köra igång nu igen

  Catharina36

  2013-08-11 14:00

  Svara

 • vi har haft en riktigt bra säsong p ga av vädret. Det svåra har varit att få in mer bra personal – så vi har jobbat mer än någonsin

  Tommy

  2013-08-11 14:00

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
FFF – Fokusera För Fan

BloggJag har inte varit en flitig bloggare och det har bara berott på att jag inte hunnit med, våren var hysteriskt intensiv, där vi drev flera projekt parallellt och även testkörde nya IT-produkter riktade till vården. En av händelserna som fick mig att tänka till, var mötet med en skarp men också väldigt rak riskkapitalist som efter min pitch uttryckte det som att “Ni har grymt bra tjänster, produkter och referenser, men nu måste ni FFF- fokusera för fan” sen tog han ett rejält bett av sin smörgås, tappade kalkonen på golvet, försvann under bordet några sekunder och stack upp huvudet igen. Där stod jag och kände mig lite irriterad och nonchalerad men vid närmare eftertanke hade han ju rätt. Och inte bara om mig, oss utan många av oss företagre. Vi vill helst stå på flera ben för att känna oss trygga, inte lämna möjlighet till en bra affär eller affärsområde. Men någongång måste man fokusera och våga satsa. Hans ord fick fäste i mig och jag har försökt fokusera sedan dess, skalat upp och skalat ner. Resultatet hoppas jag snart kommer bli tydligt.

Hoppas du har en fin sommar och fokusera nu på att ha lite ledigt också :)

//Helena

Dela post
Kommentarer (1)
 • yes detta är sant men ej alltid lätt

  lotta

  2013-07-31 14:00

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
KPK är det nya värdemåttet

BloggHela december och januari försvann och det har varit en sådan rejält rivstart på året att jag inte ens hunnit sitta ner och skriva ett enda litet blogginlägg. Ber om ursäkt för detta, bättring ska det bli nu!

Häromveckan var jag i Stockholm för dellansering av ett stort projekt vi drivit under hösten-  efter en trevlig boulerunda följd av middag fortsatte kvällen på Sturehof. Jag mötte upp en samarbetspartner som var där med det nätverk Founders Alliance som han är medlem i (ett för övrigt mycket trevligt inspirerande gäng!) Så mycket intressanta samtal det blev och där fick jag första gången på dessa två veckor höra om begreppet KPK, Kul Per Krona.

- Vi bestämde att nu är det KPK, som gäller, sa entreprenören som avslöjade sitt nya affärskoncept som han ska ge sig in i nu när han sålt av det han drivit upp tidigare.

Jag trodde det gällde Kapital Pengar..Kapital eller något, men förklaringen av det befriande trevliga uttrycket fick mig att tänka till såklart och fundera på hur jag själv har det med mitt företagande. Som entreprenör älskar man ju att skapa ideer, koncept och utveckla, driva på, men sedan tar förvaltningsfasen vid och då kan jag säga att KPK minskar något för mig. Men sedan ökar det igen när någon ny fas tar vid.

Förra helgen kombinerade jag slalom med 5-åringen  i Dalarna med jobb och mötte bland annat upp min vetenskaplige handledare – som är min mentor i en klinisk forskningsstudie som vi ingår i. Plötsligt nämner även han KPK, och såklart börjar även vi diskutera detta utifrån dagens krassa ekonomiska vilkor, vad är lycka, vad är värde, vad är självförverkligande och vad vill du egentligen? Han ställer mig dom enklaste men bästa frågorna och utifrån KPK kan man nå långt i att fundera över ens drivkrafter och hur man använder dem bäst. Och blir en framgångsrik företagare.

Så efter två månaders frånvaro blir jag ju nyfiken, hur värderar du ditt KPK just nu?

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
I topp på Aftonbladets lista

BloggJag har unnat mig några dagas kombinerad jobb och solresa för att både jobba effektivt och återhämta mig. Det har varit fantastiskt skönt, och när jag på min tredje dag sjönk ner i solstolen, nybadad efetr ett dopp i det ljumma havet plingar mailen till och det är min partner som hänvisar till en färsk publicerad artikel på Aftonbladets första sida.

Dumpa höstbluesen – med självterapi i mobilen  – 10 appar listas och vad ligger i topp om inte våra iSelfhelp-appar för depression och ångest.

Efter alla timmar och jobb som ligger bakom detta var det fantastiskt roligt och jag blev så glad. Vi kommer fortsätta utveckla verktyg som förbättrar hälsan genom den nya mobila tekniken. Och när man emellanåt får en bekräftelse på att verktygen används och uppskattas är detta värt allt! Allt verkligen.

Så nu, fulladdad med enerig fortsätter vi på Psykologilabbet vårt arbete!

Dela post
Kommentarer (3)
 • Jättefinblogg, kul att få börja prenumerera på den! – Jag saknar dig jättemycket, Helena, nu när jag är tillbaka på jobbet i S-hamn så är du inte kvar! (Just njutit av en eminent utredning du gjort här…)Hör gärna av dig!

  Kram, Susanne

  Susanne Ringskog Vagnhammar

  2012-11-06 14:00

  Svara

 • Hej Susanne! Jag såg din kommentar först nu, tack för dina fina ord. Jag uppskattade vårt samarete och Simrishamn är ju alltid i mitt hjärta fast svårt att få ihop praktiskt

  2013-02-06 14:00

 • Heja!

  Johan Rosendahl

  2012-10-26 14:00

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Att vara företagare handlar om att överleva

BloggVarslen ökar jämfört med förra året…

Lågkonjunktur…

Fler och fler står utan arbete…

Var fjärde ungdom utan arbete i X….

Negativa nyheter om sysselsättning och arbetsmarknad når oss varje dag, oktober brukar vara en riktig dystermånad för visso, men är det inte lite väl tungt just nu? Många av mina vänner som driver företag vittnar om detsamma, oförtusägbarheten i försäljning, indragen helgpersonal, minskad personal, mindre risk och mindre explansion, snarare tvärtom, hålla igen, spara och planera försiktigt. Vardagen som företagare idag handlar mycket om allt detta, men också i grund och botten om att överleva från månad till månad nu. Flera stora konkurser har drabbat elektronikkedjorna och små konkurserna följer därpå. Det är dystert, sorgligt och tufft för många branscher. Ett tufft berg att ta sig uppför, vad packar du i din överlevnadsryggsäck för att fortsätta mot toppen?

Hur gör du för att överleva som företagare just nu?

Vilka är dina viktigaste tips?

Dela post
Kommentarer (1)
 • Utveckla ditt sälj: “Blir ett prospect smartare av att träffa mig?” – ja, det är klart att de blir – de lär sig av dialogen med dig. Detta faktum har fått många av MINA kunder att bearbeta mer. Vidare: snacka ihop dig med ett cafe – och kör frukostmöten där för att informera om vad du gör. Så gör jag – kom på mina “LUCKc-frukostar” på Söder och i Vasastan. /Johan

  Johan Lange

  2013-05-01 14:00

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Multitasking

BloggEn ny studie som publiceras inom kort genomförd på Stockholms universitet har visat att män är bättre än kvinnor på multitasking, det vill säga att genomföra flera samtidiga uppgifter som belastar hjärnan på olika sätt. Detta går tvärtemot vad man brukar säga generellt. Och är därför ganska ögonbrynshöjande resultat!

Studien har även visat att skillnaderna är som störst när kvinnan har ägglossning och som minst när kvinnan har mensturation. Jag kan direkt bli mycket nyfiken på hur man ens kommit på att testa multitasking med dessa undervariablar i åtanke. Även män sägs ju ha sina “faser”, undra om dessa testats på samma vis. Sådana här studier är såklart roliga att läsa men kan bli något stigmatiserande, ungefär som att rödhåriga skulle vara på ett visst sätt framför blonda.

En annan sak man bör fundra på är uthålligheten vid multitasking. Jag kan mycket väl tänka mig att många män har lätt att fokusera på flera uppgifter under en avgränsad tid, som i ett experiment/studie, men frågan är om uthålligheten i vardagen för samma påfrestning kommer visa samma skillnader mellan könen….med tanke på hur samhället är inordnat. 

Mer forskning behövs, detta är ett spännande område!

Dela post
Kommentarer (1)
 • Nja, man kan ju ana att naturen har försett kvinnorna med andra intressen just den tid de har ägglossning. Då ska man föröka sig, inget annat. Män å andra sidan har den uppgift “hela tiden” – d.v.s. det finns inga natuliga hinder (ägget måset/ska ut) för fortplantyning. Så det är nog så att vi är hyfsat lika bra, men vissa tider har kvinnorna tankarna riktade mer än vnalöigt åt ett håll. Evolutionen är praktiskt lagd…

  ANdersn

  2012-10-08 14:00

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Läs mer i tidningen Driva Eget
8 nr 545 kr

Nr 7/2017 – bara i papperstidningen:

TEMA: Väx utan att anställa
* Smarta samarbeten ger bättre affärer
* Franchise: Låt andra kopiera din idé

Låt rädslan styra dig

BloggDu kan nog hålla med om att den vanligaste frågan man får som företagare är “hur vågar du?” – jag har skrivit om det förut.

Och jag svarar ofta att “hur vågar du inte förverkliga dina drömmar eller dig själv?”. För vi har ett liv, det är här och nu och inget annat, vi vet inget om framtiden, du vet inget om framtiden och man kan bara gissa hur det kan bli genom orsak verkan. Du kan påverka din vardag mer som entrprenör tror jag, du kan välja vem du arbetar med, vad du arbetar med, hur dina arbetsdagar och ledighet ser ut. Detta är en av de stora fördelarna med att vara entreprenör, men även som entreprenör hamnar man ju i tomgång ibland och trampar vatten. Då ska du lyssna inåt och fundera på vad det är som du undviker och vad du är rädd för. För det är precis där nyckeln till förändring kan finnas. Genom att gå kvar i invanda gamla mönster kan det bli vidmakthållande och du kommer inte vidare i din utveckling som person och företagare.

Några bra frågor att ställa sig själv med jämna mellanrum:

 • Vad undviker jag just nu?
 • Vad tror jag ska hända om jag utsätter mig för detta?
 • Vad är det värsta som kan hända om jag utsätter mig för denna rädsla?
 • Hur skulle jag hantera om det “värsta inträffar?”

Vad undviker du just nu? Vad är du rädd för?

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Inklämd som en hamburgare

BloggUnder min psykologutbildning fick jag och två kurskamrater uppdraget att analysera och förslå förändringar i en trög trött belastad organisation. Mest pressad av alla var kvinnan som satt som mellanchef och jag kommer aldrig glömma när hon sa “Jag känner mig som en hamburgare! klämd mellan två bröd”.

Emellanåt förstår jag henne precis för som entreprenör kan man också hamna i den situationen. För att utvecklas och kunna leverera behöver man kapital och resurser för att anlita personal och underleverantörer. Men för att komma dit behöver man kunder och uppdrag och en marknad och däremellan sitter man som företagare. Brödet i hamburgaren är uppdragsgivare ovanpå och under allt det som krävs för att kunna leverera uppdraget. Och däremellan ligger köttet som ska se till att allt gå ihop och att man får ihop hela projektet. 

Metaforen må vara banal eller köttig men såhär är verkligheten för många av oss mindre entreprenörer med stora drömmar och planer. Vi har långa ledtider, fördröjning på utbetalningar och under tiden ska man fortsätta leverera och helst expandera, iaf behålla position.

Dock vet jag inte om jag hade velat ha position av varken över eller underbröd men jag vet i alla fall att det är lätt att känna sig bränd eller att processen är seg däremellan.

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Följ Driva Eget
Följ oss på facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ @drivaeget
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på Google+
Sök allabolag.se
Dagens aktieindex
Läs mer i tidningen
8 nr 545 kr

TEMA: Väx utan att anställa
Smarta samarbeten ger bättre affärer
Franchise: Låt andra kopiera din idé

Dessutom:

 • Planera skatten efter 60
 • Våga vara personlig – få fler kunder
 • Redo för GDPR? Undvik böter