Tryckta tidningar är journalistik, inte internet

Hanna Brodda

Publicerades: 12 augusti, 2009

Snart är det dags för mig att ha premiär för min mediesajt på nätet. Premiärnerverna darrar. Inget är färdigt. Pysslade med lite administration i dag. Eftersom det är en mediesajt följer en viss byråkrati. Om du skriver en artikel i en tidning ska ingen regering eller multinationellt bolag kunna sätta dig i fängelse för att du skriver obehagligheter. Det  enda som behövär en Ansvarig utgivare. Trodde jag.

Grundlagsskydd vill jag förstås ha så att jag fullt ut kan vara den lille medborgarens utsände riddare mot etablisemanget – utan att hamna i fängelse. 

Jag surfade omkring på Patent- och registreringsverket, Post- och telestyrelsen, innan jag hamnade rätt på Radio- och tv-styrelsen. Det finns två olika anmälningsblanketter. Den ena är för medieplatser som tillhör en tidning och den andra för webbplatser. Utgivningsbevis för databas eller Anmälan om databas.
 

En webbplats är enligt lagen en databas, som är en samling information som ingen annan än du styr över. Alltså ingen får kommentera, diskutera eller bedriva forum utan att du granskar och godkänner varje inlägg. Du kan ju fatta hur kul den tråden blir med timmars eller kanske dagars fördröjning. En popup med: ”Ursäkta dröjsmålet, ansvarige utgivaren är på toaletten.”
En tidning, ett tv-program eller ett radioprogram ska sändas i nämnda medier för att vara journalistik. Definitionen på en tidning är tryckt och kommer ut minst fyra gånger per år.
Vänta nu, var passar jag och mitt företag in? Det gick inte att förstå på myndighetens hemsida och det var knappt så att jag förstod efter samtalet, men så här gick det:

Hej, jag ska göra en journalistisk nyhetssajt, med forum och möjlighet att kommentera för läsaren. Hur får jag grundlagsskydd?
– Det går inte att få det om du inte granskar och kan ansvara för allt, berättare Therese Köster, på Radio -och tv-styrelsen.

Men till exempel Aftonbladet, hur gör de?
– De är ett mediebolag, de räknas inte.

Okej, men vad är ett mediebolag?
– Aftonbladet har sin tidning som gör dem till ett mediebolag, men om du anser att du har ett mediebolag så kan du ansöka om utgivarbevis. Du kanske kan räknas som nyhetsbyrå till exempel, då är du också ett mediebolag. Vi granskar inte om du har ett mediebolag eller inte. Det är bara om det kommer in en anmälan och jag kan inte erinra mig att det någonsin kommer in några anmälningar. Lycka till!

Plötsligt förstår jag att Aftonbladet är rädd om sin pappersprodukt. Jag får väl också ge ut en laglig”stödtidning”, för att slippa hamna i tryckfrihetsmål det första jag gör. Men tryckfrihet, det hörs ju på namnet att det inte kan gälla på skärmen. Vad tänkte jag på.