Bidragen väckte mitt ha-begär

Hanna Brodda

Publicerades: 14 maj, 2009

Jag som hade sparat en del pengar och bara tänkte sätta igång. Det blev inte så. Hoppet om enkla pengar in väckte mitt ha-begär och nu är det som om alla bidrag, lån och statliga system äter all min tid. De var inte alls ”enkla” och jag vill bara jobba med mitt företag.

Inte bara vill. Jag borde verkligen. Det är väl rätt typiskt, precis i början av allt, produkten är inte ens färdig och då ska allt annat på plats samtidigt. Hela min privatekonomi ska tryggas, affärsplan, helst för ett par år, ska läggas upp och likviditetsbudget ska spikas. Det kanske är så för alla nyföretagare? Eller är det bara den hysteriska mediebranschen? Att idén måste realiseras i samma sekund den är tänkt, annars är det någon annan som hinner före. Det är nog så överlag, att bra idéer ligger i tiden, annars fungerar de inte. Nåväl, då hajjar ni. Vi sitter alla i samma båt.

Nu tillbaka till veckans statliga system som tagit mycket av min tid. Den sjukpenningsgrundande inkomsten, SIG, som Försäkringskassan beräknar sin utbetalning på om du blir sjuk, vaktar sjuka barn eller vill ta ut föräldraledighet. Den vill du helst behålla om du startar eget, om det dröjer innan du kan ta ut en bra lön från ditt företag. Det kan gå och det finns två metoder:

1. Antingen har du aktiebolag och då får du vara anmäld hos arbetsförmedlingen, som jag berättat om tidigare.

2. Eller, om du har enskild firma, då kan du hänvisa till att du är i ett uppbyggnadsskede och få oförändrad SIG under ett till två år. Varning dock! Reglerna är snåriga.

Som många av försäkringskassans
regler är de lite en bedömningssak från fall till fall. Om du startar eget får du behålla din sjukpenningsgrundande inkomst under uppbyggnadsfasen, i ett till två år. Den regeln finns antagligen till för att folk ska våga starta företag. Har du ett välavlönat jobb inom ett större företag så tar det förstås ett tag innan du kan ta ut lika stor lön från ett litet bolag, det ska inte påverka din föräldrapenning och liknande. Säkert finns den också till för att kvinnor ska våga starta företag, även om de har småbarn eller planerar att skaffa.

De ska tänka på följande:

  • Alltså inte starta aktiebolag, utan ha enskild firma. De två bolagsformerna ska inte vara någon större skillnad för den som startar, men i praktiken för en blivande förälder är skillnaden gigantisk. I ett aktiebolag måste du direkt visa vinst och ta ut en rejäl bruttolön för att få en rimlig föräldrapenning, i en enskild firma, det vill säga du har en f-skattesedel, behöver du inte ta ut någon lön alls. Du har kvar din gamla SGI.
  • Inte jobba extra. Jobbar du med något bredvid under de två första åren för att klara räkningarna räknas inte din uppbyggnadsfas längre. Bara en sådan där konstig inskränkning i regeln som är omöjlig att känna till och blir en obehaglig överraskning om du sedan blir sjuk.

Detta var vad kundtjänst uppgav i telefonen. I försäkringskassans regler framgår inte skillnaden på de olika bolagsformerna: läs här, paragraf 5.

Själv hoppas jag på den första regeln. Det har som sagt tagit en hel del tid och energi för att fylla i blanketter, skicka fram och tillbaka. Beslut har ej kommit i mitt fall. Jag ska berätta hur det går och vad som räddar eller fäller mig.

Hanna Brodda