Köp det du förstår!

Gustaf Brickman

Publicerades: 27 oktober, 2011

Min aktieportfölj har backat rejält i år, -35 procent lyser det när man loggar in på depån. Det är sämre än index, men i linje med övriga små råvarubolag som min portfölj till stor del består av. För att säkra upp har jag också en del klart tryggare investeringar på annat håll, så på det stora hela har mitt sparande lyckats ungefär lika dåligt som index, -17 procent någonting. Avskyvärda siffror, men det är inte det det här inlägget ska handla om.

I stället ska det handla om varför jag ändå sover gott om natten. Och när jag inte gör det!

Det kan kokas samman till ett enda brå råd – ett självklart råd som många ändå inte följer. VET VAD DU KÖPER, VAD DU ÄGER OCH VAD DU SÄLJER!

För att undvika hjärtattackerna när din portföljutveckling ser ut som ett taskigt EKG finns det tre metoder. Sticka huvudet i sanden och hoppas på det bästa, sälja och ta den eventuella förlusten – eller att känna dig trygg med dina innehav. Det sistnämnda är min rekommendation, och för att kunna känna den tryggheten behöver du kunskap, kunskap och kunskap.

Här är de bästa sätten att få kunskap om dina innehav, helst ska du tillskansa dig den innan du investerar – men hellre sent än aldrig.

  1. Läs på om branschen. Vilka hot och möjligheter finns det i sektorn där ditt bolag verkar. Omvärlden kan försändra förutsättningarna för din investering, och stirrar man sig blind på bolagets potential så kan det bli en dyrköpt läxa. Lagändringar, skattepolitik och annat kan påverka företagets vinstmöjligheter. Höjd oljeskatt i England sänkte till exempel ett av mina innehav för några månader sedan.
  2. Läs allt om företaget, och då menar jag allt. Prenumerera på pressmeddelanden, läs rapporterna, kolla insiderköpen och så vidare. Northland Resources har till exempel en webbkamera där man live kan följa arbetet med att bygga deras jättegruva i Lappland. Och det spelar ingen roll om det är råvaror, tillverkning eller något annat – det finns alltid information att hämta, som kan och bör påverka ditt beslut.
  3. Ta reda på allt om ledningen. VD, chefer och styrelse är oerhört viktiga delar i ett företag, i små men även i större. Vad har de gjort tidigare, hur har det gått och kanske framför allt – äger de själv en del i företaget? Och då menar jag inte den där posten som alla vd:ar pliktskyldigt äger, utan mer än så. VD, styrelse och chefer ska gärna äga mycket i företaget. De ska vara personligt investerade i företagets välgång.
  4. Ta personlig kontakt. Många ser detta som en omöjlighet, men det är det verkligen inte. Maila dina frågor till företaget, träffa dem på aktieträffar och ställ dem mot väggen om du inte är nöjd. I många av de bolag jag äger finns en ständig kontakt mellan aktieägare och bolagsledning. I mitt största innehav, det kanadensiska oljebolaget Black Pearl Resources, anordnades till och med ett möte i Stockholm så sent som i oktober. Jag var där tillsammans med 100-talet andra delägare och träffade vd:n och ekonomichefen. Mötet hade utannonserats på ett aktieforum på Avanza och varade i tre timmar. Där satt vi, ställde frågor, diskuterade och kände av. Och det är inget litet bolag vi pratar om, börsvärdet är åtskilliga miljarder och Lundin är en av huvudägarna. Trots det så tog de sig tid, och de svarar snabbt på mail om vi har frågor. Så testa, och får du inget svar är det ett tecken i sig. Inget bra tecken, men kanske ett viktigt.

Alla dessa fyra punkter har jag täckt när det gäller mina stora innehav. Men som en jobbig kontrast har jag några mindre innehav som jag köpt mer på känsla och impuls. Jag vet inte tillräckligt, för jag vet inte allt. Och där känner jag ofta att jag bara följer med upp och ner i en berg-och-dalbana som körs av någon annan. Någon som vet mer än vad jag gör. Det är ingen rolig känsla.