En Win-Win?

Gustaf Brickman

Publicerades: 13 februari, 2013

Gud vet att jag har gjort många dåliga försök att placera mina pengar på diverse obskyra marknader. Och det räcker gott med att Gud vet – för er andra vill jag inte ens berätta. Jag ägde till exempel ett visst lappländskt gruvbolag som nun kämpar mot klockan …

Men med det sagt så vill jag i alla fall berätta om en intressant marknad jag upptäckte härom veckan – den globala vinmarknaden. Volatiliteten är till exempel relativt låg och det är en marknad som är hyfsat oberoende av börsen. Om det är bra eller dåligt är upp till var och en att avgöra, men utifrån devisen om ägg och korgar så känns det ganska trevligt.

Det finns också en annan tilltalande aspekt – ett fint vin blir aldrig värdelöst. Framför allt inte för dig med ett stort vinintresse. För även om marknaden skulle kraschlanda i ett moln av eld och rök, så har du alltid kvar den där härliga kvällen när du kan korka upp flaskan och avnjuta den i goda vänners lag.

Än så länge har dock inte vinmarknaden visat några kraschtendenser alls, snarare tvärtom. 2012 backade visserligen det största vinindexet (ja, det finns ett sådant) Liv-ex Fine Wine 100 med 8,9 procent, men sett över två decennier har det levererat en årlig avkastning på nästan 15 procent. I stil med OMX30 så representerar Liv-ex Fine Wine 100 Index prisrörelserna för de hundra mest eftertraktade vinsorterna på börsen Fine Wine Exchange (ja, det finns en sådan).

Och kanske är det en helt rimlig utveckling. Tillgången till de riktiga toppvinerna – ofta från Bordeaux och Bourgogne – är begränsad och efterfrågan ökar från bland annat Indien och Kina. Då och då händer det naturligtvis dessutom att en flaska glider ner i en eller flera strupar, och det gör ju dina droppar än mer rara.

Det finns flera sätt att investera i vin. Ett är naturligtvis att lära sig marknaden, försöka hitta dyrgriparna och själv lagra dem under optimala förhållanden. Några tips på vägen kan då vara på sin plats. För det första – majoriteten av vinerna på vinbörsen är röda viner från Bordeaux och Bourgogne, samt så klart Champagne. Nästan 90 av vinerna i Liv-ex Fine Wine 100 är faktiskt Bordeaux-viner, att jämföras med Italien som har förärats två viner i indexet.

För det andra, en ytterst liten del av alla viner som produceras är något att ha ur investeringssynpunkt.

Om du känner att din palett inte har rätt fingertoppskänsla så finns det en annan väg att gå. Återigen i likhet med den ”vanliga” börsen så finns det vinfonder att satsa dina pengar i. De har dock en sak gemensamt – de kräver alla en substantiell investering, ofta från 100 000 kronor och uppåt.

Hur och om du väljer att investera i vin ska jag inte råda kring. Men visst är det en ganska trevlig tanke i denna ständigt larmande ekonomi – att det värsta som kan hända är att du får dricka vinet själv.