Läsarfråga: ”När kan jag försörja mig på att frilansa?”

Camilla Björkman

Publicerades: 31 maj, 2011

Hej Camilla,

tack igen för bästa bloggen! Tänkte fråga en sån där tråkfråga om pengar.

Saken är den att jag har lite redaktionsgig på gång för sommaren, åtta veckor som reporter. Jag ser det mest som ett sätt att öva upp att skriva snabbare (behövs!) och lite andra tips och trix. Förutom dessa positiva bitar får man ju också en riktig lön. MEN, jag tycker om friheten av att frilansa. Om jag, efter sommaren, får erbjudande på en tidning är det en säker väg att gå, men jag förstår på dig att det trots allt finns lite cash att tjäna på frilans också. Nu undrar jag, om man är OK på att skriva, alltid håller deadline och håller idéflödet uppe – hur lång tid tar det, ungefär, att bygga upp ett företag där jag är den som blir kontaktad, åtminstone då och då, och månadslönen kan börja jämföras med vad jag skulle få på en redaktion (23 000 – 25 000)?

SVAR: Hej! Tack för fina ord! Och grattis till sommarvikariatet! Oj, detta är en svår fråga, eftersom det beror så himla mycket på vem det är som frilansar.

Nu låter jag sådär hurtig men det är ju trots allt så att det mesta är möjligt (förutom att flyga utan hjälpmedel kanske). Och ger du dig fan på att du ska tjäna bra med pengar på att frilansa inom några månader så kommer du också att göra det, det är jag säker på. Men då krävs det väldigt hårt arbete för att ”lyckas” inom så kort tid.

Min erfarenhet är att man efter åtminstone två (ibland en) utomordentligt skrivna artiklar blir kontaktad av en tidning igen. Att däremot bli den som får skriva halva tidningen på frilans kan ta längre tid än så.

Ska jag försöka göra någon sorts uppskattning så tror jag att pitchar man intensivt nya artikelidéer, kontaktar nya tidningar varje vecka och gör detta i några månader har man redan då en bra bas med flera kunder.  Förutsatt att artiklarna är bra. Om det är så bra att du kan försörja dig på artiklarna redan då eller till och med tjäna helt okej är svårare att säga. Men jag har i alla fall aldrig hört talas om någon frilansjournalist som verkligen ligger i att sälja in artiklar men som ändå står utan jobb.

Sedan tar det kanske ytterligare några månader att bli den där ”extra redaktionsmedlemmen” för en eller två tidningar på frilans. Min erfarenhet är att det är då man kan komma upp i högre summor, från 50 000 kronor f-skatt och uppåt i månaden (motsvarar ca 35 000 kr i lön). Ska du upp i 70 000-100 000 kr f-skatt/månaden eller högre måste du dels ha ett gäng kunder som lägger ut jobb på dig och dessutom ständigt hålla ett jäkla tempo. För att hålla ett sådant högt tempo tror jag att det gäller att du valt ut några få tidningar att skriva för och sedan skriver MYCKET för dem. Detta eftersom du då ”kan” dem så pass väl att du kan skriva snabbt (och få mycket jobb). Detta kan ta minst ett år att åstadkomma, om inte mer.

Men om det är en sak som är säker så är det: En frilans som tjänar bra tjänar ofta mycket mer än en reporter på en tidning. Klicka här så kommer du till Driva Egets kalkyl där du kan räkna ut hur mycket du måste fakturera för att få lönen du vill ha.

MEN: Även om jag älskar att vara frilans tycker jag dock alltid att det är bra med en tid på en redaktion, så skulle du få ett jobb efter sommarvikariatet så behöver det ju inte vara något negativt att köra i ett år eller så. Då kan du nätverka som sjutton och lära dig massor, och sen säga upp dig. Och då har du redan ett gäng kunder. Men det där ska du bestämma själv helt och hållet, ofta säger magkänslan rätt. Och gillar man friheten i att vara egenföretagare är ett års anställning en lååång tid.

Lycka till – det kommer att gå super!