Frilansskolan del 23: Så säljer du artiklar vidare

Camilla Björkman

Publicerades: 24 juli, 2011

Jag har fått ganska många frågor om att sälja artiklar vidare. Här kommer därför lite tips plus mina erfarenheter av detta:

1. Du äger dina texter
Detta såvida du inte har skrivit på något dåligt avtal att uppdragsgivaren köper din artikel för all framtid. Du har alltså all rätt i världen att sälja din artikel vidare och du behöver heller inte meddela den första tidningen/sajten om att någon annan köpt din artikel. De har ingenting med det att göra. Läs mer om upphovsrätt här. Du ska däremot vänta med att sälja en artikel vidare till dess att den varit publicerad i den första tidningen, tycker jag. Jag tycker också att du bör säga till tidning/sajt nr 2 (dvs den du säljer vidare till) att artikeln varit publicerad tidigare. Jag skulle även anpassa priset efter detta och ge dem ett lite lägre pris, eftersom de får ”andra sucken”, så att säga. OBS! Detta gäller inte om den första artikeln gav dåligt betalt. Säg till exempel att du fått 1 500 kr eller något annat ruskigt dåligt för en artikel, då ska du i stället passa på att försöka höja priset. Säg typ ”ni kan få den för 3 000 kr eftersom den varit publicerad tidigare” (så verkar det som att den egentligen är dyrare). Men har du fått typ 10 000 kr för en artikel så tror jag det är bättre att säga att tidning nr 2 får den för ett lägre pris. Annars tjänar de ingenting på att köpa den utan kan lika gärna beställa nytt.

2. Inte alltid värt det
Min erfarenhet är att det inte alltid är värt det att sälja artiklar vidare. Dels måste du hitta en annan tidning som vill köpa din redan publicerade artikel, redan det kan vara lite trixigt eftersom många inte vill ha gammalt material. Sen tror jag också att det i många fall kräver att man skriver om artikeln lite, fixar till den och så, och ska man då ändå lägga ner tid på detta är det bättre att sälja in en ny artikel men med samma ämne och intervjuperson(er). Ett exempel är den här gamla godingen jag skrev i början av min karriär om min mamma och hennes sambo. Den hade jag kunnat försöka sälja vidare, men jag tror att det hade varit mer effektivt att kontakta till exempel en cykeltidning och säga ”jag har ett riktigt bra knäck om två personer som cyklade till Barcelona. Jag har skrivit om dem förut och tänkte att jag kunde utgå från det men göra en artikel med inriktad på själva cyklandet, packning, resvägar osv” (något i den stilen). Jag tror chansen är större att de köper ett sådant upplägg, och dessutom betalar för den tiden jag säkert ändå måste lägga ner för att skriva om.

3. Bra kombinationer av tidningar
Om man vill sälja artiklar vidare är följande kombinationer bra att testa:

  • Lokaltidning och branschtidning. Till exempel köpte jag en artikel till min tandvårdstidning (branschtidning) om en tandläkare som jobbar i Norge. Den hade varit publicerad i tandläkarens lokaltidning.
  • Månadstidning och lokaltidning. Jag intervjuade till exempel precis en psykolog och författare som forskar om stress till ett månadsmagasin. Denna kanske jag hade kunnat sälja vidare till hans egen lokaltidning, antingen där han är uppväxt eller där han bor nu. Fast då med mer lokal förankring.
  • Branschtidning och månadsmagasin. Samma sak här, fast jag skulle sälja den till typ ”stressforskarnas” branschtidning, om det finns en sådan. Fast då lägga till en mer vetenskaplig grund och en aktualitet.

4. Sälj in nytt i stället
Som ni ser ovan krävs det ofta lite omarbetning och därför tror jag att bästa strategin är att helt enkelt utgå från artikelns ämne och sedan sälja in en ny artikel. Det går snabbt att ringa upp en person du redan intervjuat och ställa lite extra frågor, och sedan utgå från din gamla text och göra en ny. Då får du fullt betalt och jag tror personligen chansen är större att tidningen nappar. Här kan du faktiskt också använda din tidigare artikel som säljargument. Säg att du skrivit en artikel om en strand i Mexiko till en tidning och vill sälja ytterligare artiklar om denna strand. Då kan du säga till tidning nr 2 något i stil med att ”jag har varit mycket på den här stranden och skrivit om den tidigare, och den är verkligen fantastisk!”. Då undviker du också att få dåligt samvete för att du inte rakt ut säger att du skrivit i stort sett samma artikel tidigare (om du nu skulle drabbas av det).

5. Satsa på tidningar med mindre budget
Vill du ändå sälja helt ”färdiga” artiklar är ett bra tips att satsa på tidningar med liten budget. Som ovan nämnda lokaltidningar men också små, nischade tidningar som inte har mycket pengar. Gärna sådana som ges ut av mindre förbund eller privatpersoner med enskild firma. De har inte alltid råd att beställa helt nytt material och kan vara glada att få en artikel lite billigare. På Sveriges Tidskrifters hemsida finns massor av tidningar att inspireras av.