• "Gör 2017 till ditt bästa år någonsin! 7 säkra tips för framgång"

  Ulla-Lisa Thordén

 • "Att sprida olika typer av innehåll är en central del inom Social Selling."

  Fredrik Steinholtz

 • "Fem råd för att få kunderna mer nöjda."

  Anders Andersson

 • Ulla-Lisa Thordén
 • Fredrik Steinholtz
 • Anders Andersson

8 nummer

545 kr

Prenumerera
 • Daniel Laurén

  Daniel Laurén

  Bloggare

  Daniel Laurén är serieentreprenör, som startar tjänsteföretag på löpande band, senast via sitt företag Area of Excellence. Här bloggar han för att dela med sig av sin erfarenhet av att starta företag, men också för att påverka politiker och beslutsfattare i frågor som rör företagande och entreprenörskap.

  • Håll kontakten
  • RSS

Förslaget om skattekredit för investeringar är värdelöst

BloggJag läste om Företagsskattekommiténs förslag till skattekredit genom ett slags oklart lån till investerare i småföretag.

Detta visar tydligt vilken extremt dålig insikt regeringens utredare har i småföretagens problematik och även investerarens.

Problemet med investeringar i små företag är att risken är extemt hög och kräver ofta ett personligt engagemang av investeraren i entreprenörens verksamhet. Den som investerar i dessa företag är ofta en så kallad affärsängel. Denna typ av ängel har ofta inga problem att få lån eller att finansiera sina investeringa. Problemet med att investera i små företag är i stället att risken är mycket hög och att det tar tid.

Därför drar många investerare sig för att investera i små företag, men inte är det för att finansiering saknas.  Staten borde ju då underlätta för dessa investeringar genom att ge en direkt rabatt på skatten. Det skulle premiera tillväxt bland små företag och underlätta deras finansiering genom tillgång på kapital. 

Det vill man dock inte från statens sida - utan tror att ett oklart lån skulle underlätta investeringar. Min fråga är helt enkelt:

Hur då? Varför skulle en affärsängel som går in i mindre bolag låna pengar för att göra en högriskinvestering?   De investerar nästan alltid med eget kapital och använder inte lånesnurror som de stora riskkapitalbolagen satt i system.

Det är deras egna pengar och de har ofta kunskap som är värdefull för entreprenören. Att ett lån skulle bidra till att underlätta detta är ju faktiskt inget annat än ett skämt.

Dela post
Kommentarer (2)
 • Hej Jessica,

  Nej men det är svårt för små nystartade företag att få kapital. Därav försöker regeringen stimulera företagande genom avdrag, dock gör dom för lite anser jag. Du kanske är av åsikten att det är lätt för små företag att finna finansiering?

  Daniel

  2012-03-05 14:00

  Svara

 • Måste man ha affärsänglar alltid är min fråga till dig. Nej! Det här är för att underlätta att slippa ha dem involverad antar jag och för det syftet är det ypperligt.

  jessica

  2012-03-05 14:00

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Stefan Löven – En företagarnas representant?

BloggIntresset för entreprenörskap och företagande växer i Sverige. Skatten på arbetande kapital är borta, momsen för restauranger sänks, utdelningsregler förbättras och bolagsskatter sänks. Det finns dock väldigt mycket att göra, som att att göra det enklare för företagare att anställa och att sänka risken för oss som driver bolag. Jag tyckte regeringen Persson tog ett steg i rätt riktning och Regeringen Reinfeldt tog vid och nu är vi på rätt riktning i Sverige. Sista utposten kommer dock vara att slutgiltigt tvätta bort Jante och göra det fint att driva bolag och tjäna pengar, det är fortfarande fult i Sverige. Idealet är anställd högt upp i stort företag.

Sossarna gör nu enligt min mening en katastrofal utnämning av Stefan Löven – Metallbossen, kommunalaren och storföretagarnas nemesis. Stefan Löven representerar för mig en svunnen tid då Sverige och världen såg fundamentalt annorlunda ut, en tid innan internet,  i ett sverige röstandes på Palme med barnen på Unga Örnar där föräldrarna jobbar på kommunen eller på SAAB.

Den tiden är förbi, folkhemmets tid är förbi, Saab är i konkurs och kommunalarbetarens reallöneutveckling är sämst av alla arbetsgrupper nästan. Tro mig jag är född in i detta. 

Att utse Löven som får materialisera allt det svunna kommer vara den slutgiltiga nådastöten för Socialdemokratin och ett hypereffektivt sätt att vända företagare och entreprenörer ryggen. Löven har hela sitt liv slagits mot storföretagen i sin kamp att stärka kollektivavtal, LAS och årliga minimilöneökningar där alla ska behandlas lika oavsett prestation. Den tiden är förbi och sossarnas tid är förbi. De nya arbetarna är vi som företagare, det är vi som anställer, det är vi som säljer, det är vi som driver Sveriges tillväxt inte SAAB.

Det är intressant att se men även tråkigt eftersom Sverige behöver en mer uppskruvad politiskt debatt kring hur vi skall anpassa oss och arbeta långsiktigt för att klara global konkurrens och bygga långsiktig hållbar tillväxt för våra barn och barnbarn. Det behövs inte mer debatt om vem som ska leda sossarna för dom finns inte om 10 år. Det behövs debatt om hur vi skall bygga det nya Sverige, inte om Löven eller Juholt detta var bara en del av den tragiska komedi som Sossarna på eget bevåg har iscensatt.

Dela post
Kommentarer (7)
 • Stefan, en Romer?

  oskar

  2012-10-07 14:00

  Svara

 • Trevligt med kommentarer tack!

  Jag har inget mot Stefan L. Han verkar vara en sympatisk och trevlig person. Vissa av er verkar dock avsky mig, undrar var vi träffats och vad jag gjort? Hasse du kanske ska säga ngt mer än att sänka min status hos dig. Storbolagen hyllar Stefan pga av att dom vill ha ordning i leden mellan arbetarna och ägarna. Där är Stefan stark som metallare.

  Dock behövs en ny politik för sossarna men det är positivt att det nu verkar finnas en opposition. Ser fram mot fler kommentarer!

  Ni som vill kalla mig korkad, dum idiot fortsätt ni är förlåtna.

  Men det bli så tråkig läsning för de andra om allt handlar om min person.

  Daniel

  2012-03-05 14:00

  Svara

 • Etik och företagande går hand i hand i den framtid som de med moral vill leva i. Men om de penninghungriga ska styra så är det accepteabelt med barnarbete säkerligen också snart. Om du ser hur moderaterna i alla tider gjort allt för att förbättra villkoren för människorna så förstår du att det som alliansen nu gjort för arbetsotrygghet på loppet av några år kanske Löfven kan restaurera så vårt samhälle inte blir som Malmö nu varit i ett års tid med allt mer ökad kriminialitet som en följd av en otrygg politik för oss medborgare.

  Jag svarade socialdemokraterna som så här: Ni har hittat en stjärna uppe på stjärnhimlen.

  2012-03-05 14:00

  Svara

 • Äntligen en insiktsfull analys! Din beskrivning och analys av dåtid, nutid och framtid är klockren. Den socialdemokratiska ideologin tillhör dåtiden, en tid då Sverige utvecklades från bondesamhälle, till industrisamhälle. I dåtidens industrisamhälle utgjorde den kollektiva samhällssynen en grundförutsättning för att hjulen skulle snurra. I postindustrisamhället utgör samma samhällssyn ett stopp för samhällets utveckling och överlevnad. LAS och kollektivavtal är orsaken till arbetslösheten. Lövén personifierar det sistnämnda.

  född fri

  2012-02-02 14:00

  Svara

 • Läs in flera

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Att driva eget eller drivas av det egna

BloggJag vill ställa frågan till alla er som driver företag och vill gärna ha ett ärligt svar. Mitt intryck är att många som driver företag gärna bedyrar det fantastiska i entreprenörskapet, friheten, ansvarat och lyckan när man skapar nöjda kunder åt sig själv i sitt företag. Det är sällan jag får höra om personer som pratar om hur brutalt det kan vara att driva eget företag, skulder, ägarbråk och kunder som är missnöjda. I många fall är företagandet en konsekvens av att sakna andra valmöjligheter. Det fanns helt enkelt ingen annan väg än att prova sina vingar som entreprenör, alternativet var arbetslöshet och inget ekonomiskt stöd. Detta val står många av våra invandrade svenskar för, därav driver många just egna bolag just för att valet att göra något annat saknades.

Jag tycker det är viktigt att reflektera över varför du driver företag och vad du vill uppnå med det. Det finns en risk att man som företagare blir slav i sitt företagande och drivs av företaget snarare än att företaget driver dig. Var står du någonstans i din karriär som entreprenör? Är du verkligen kapten på din skuta eller kör skutan dig? Det finns en bra film om detta med Dustin Hoffman som heter “Wag The Dog” se den gärna.

Jag kan ärligt säga att jag är stundtals i baksätet och har fullt upp med att försöka ta reda på var mitt företag är på väg och vad jag själv skall göra i företaget. Detta är särskilt svårt i företag som växer snabbt eftersom organisationsutvecklingen har en tendens att gå så mycket snabbare än vad du hade räknat med. VD rollen som var så självklar år ett kanske ställer helt andra krav år tre.

Här är det väldigt viktigt att navigera rätt och vara klar över vad din roll som företagare och entreprenör är och det börjar i vad DU vill och vilket liv DU vill leva. När man bara handlar dvs släcker bränder, arbetar på så finns sällan tid till reflektion. Jag har många personer i min bekantskapskrets som snarare är fast i sitt företagande och försakar familj och hälsa på bekostnad av långa arbetsdagar och ett nära maniskt förhållningssätt till sitt företag. Många av dessa företag går väldigt bra vilket ofta är en konsekvens av att man arbetar hårt och är högt engagerad, men det vinsterna i bolaget låter sig ofta mätas i snabba privata belöningar som dyra “korta” resor, dyra bilar, klockor i många fall även rent statushöjande åtgärder i bolaget som dyra nya lokaler på fina adresser etc.  Det är väldigt sällan jag hört någon säga; nu går det så bra att jag har råd att rekrytera in en extern VD. 

Vinst i företag är en konsekvens av att man gör något bra för sina kunder och att man driver en sund verksamhet. En osund verksamhet tjänar inte pengar det kan aldrig gå på lång sikt då hur fin produkt man än har. Se på SAAB t.ex. Vinsten skall sedan primärt återinvesteras eller behållas för sämre tider. Viss vinst kan om mycket annat är uppfyllt delas ut.

Därför vill jag utmana dig som driver bolag i att svara på frågan var du är någonstans på denna skala av att driva eller drivas av?

Ha en fortsatt trevlig helg!

Dela post
Kommentarer (2)
 • Skriv din kommentar

  Kommentar av

  2013-09-30 14:00

  Svara

 • Bra,mycket bra,just nu bor jag i Chile,den har ekonomy är ganska bra nu och investering pâ olika hall,ser ut sverige stoppade p.g.a politick eller bankerna system tror ej pà mäniskor jag vet ej vad händer dar i Sverige.

  Tack sa mycket

  Patrick

  2012-02-09 14:00

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Skaffa eget riskkapital genom dina kunder

BloggJag läser artikeln i SVD under Innovationsdelen att Sören har problem med att hitta finansiering till sina innovationer. Han menar att de flesta som sitter på kapital vill gå in i ett senare skede när produkten redan har kunder. Detta är ju helt sant varför skulle en investerare vilja ta risken att satsa i något som är väldigt svårt att räkna på. En investerare som jag skrivit om tidigare är som Triton kallblodiga kalkylnissar som som är finansiellt skickliga. Dom kommer inte investera i Sören om dom inte kan se en fantastisk uppsida till en mycket låg risk dessutom vill dom ofta gå in i större case. Så vad ska då Sören göra för att hitta finansiering? Det vanliga svaret är “Friends, Family and Fools”. Dvs de personer som kan tänkar haka på en sådan satsning av rent affektuella skäl troligen, men är det en bra väg? Svaret är givetvis nej. Sören skall och bör hitta kunder och är det så att hans produkt inte kan utvecklas så måste han hitta andra produkter eller tjänster som kan finansiera hans uppstart. 

Därav bör Sören fokusera på att hitta kassaflöde i närliggande affärsområden så att han får tillräckligt med kapital för att göra sin satsning. Det kan vara konsulting, utbildning någon annan enklare och mer lättsåld innovation.

Min poäng här är att riskkapital behövs inte, det behövs kunder!

http://www.svd.se/naringsliv/innovation/svart-att-hitta-kapital_6557927.svd

Dela post
Kommentarer (1)
 • Så urbota dumt den sista kommentaren..riskkapital behövs inte – det behövs kunder. Du vet tydligen inte att en del företag som varit allt för expansiva snabbt så har det gått under just av en sak och sak allena – bristen på kapital för ju större portfölj desto större omkostnader. Det är i synnerhet som mest vitalt för ett företag som tänkt sig att växa snabbt att verkligen har fokus på kassalikviditeten – för intäkter och kostnader går inte hand i hand i alla branscher…i vissa fall tar det upp till flera år innan de stora penningarna inkommer.

  2012-03-05 14:00

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Ägaransvar

BloggJag har precis som säkert  många av er andra följt Caremas behandling av äldre och den växande kritken mot riskkapitalisterna som inte ses med blida ögon. Det är väldigt enkelt att konstatera att det är fel det som Carema gör och döma ut en hel bransch som livnär sig på att stycka, sälja bolag som Carema. Man brukar i dessa kretsar prata om ägaransvar och senast ut var Pehr G Gyllenhammar ute och dömde ut ägare och chefer som dukar under för girigheten. Jag tycker dock att svaret är långt mycket mer komplext och även om jag håller med PG i hans artikel så är det lätt att vara efterklok. En fråga som jag alltid funderar över när jag startar bolag eller gör investeringar är varför äger jag dessa aktier egentligen.

I mitt fall slutar det alltid med att jag tror på personen bakom idén, eller att idén i sig är så bra att jag vill se om den fungerar eller att företaget kan bidra till att förbättra något på marknaden som inte fungerar och som jag tror på, man skall fylla ett hål. Det finns alltid sedan etiska överväganden innan investeringen där miljöförstöring, krig och annat samhällsförstörande inte kommer med på min lista av investeringar. För det är ett ansvar att äga aktier som står över ansvaret att tjäna pengar. Företag måste tjäna pengar annars går dom under, det förstår vemsomhelst. Att tjäna pengar är nästan alltid en konsekvens om att man gör något bra dvs genererar nytta för kunder, medarbetare. Men det behöver nödvändigtvis inte vara rätt ur ett samhälls eller medmänskligt perspektiv eftersom man kan försämra så mycket för andra.

I fallet Carema så profiterar riskkapitalisterna och ledningen på den åldrande befolkningen och anledningen till att dom gör det är för att det finns mycket pengar där helt enkelt. En bransch som avregleras innebär möjligheter för kapitalstarka finansiellt skickliga personer som kan då snabbt ta marknadsandelar och pressa priser, höja effektivitet. Dessa möjligheter finns överallt men frågan man måste ställa sig som ägare är följande:

Bara för att man kan tjäna mer pengar på ett ställe skall man då alltid göra investeringen. Att äga aktier i Triton kanske är något som de flesta av oss aldrig får erbjudande att göra pga av att fondens ägare utgörs av superrika personer som Kamprad mm. Kamprad har ett ägaransvar och han har uttalat sig, även han är ju gammal men kan ju omge sig av ett helt sjukhus för sig själv om han vill. Inte som Caremas vanvårdade gamlingar direkt.

Jag anser att majoriteten av aktörerena inom finansbranschen, i synnerhet riskkapitalbolagen tillför inget värde alls till samhället. Tjänsterna dom producerar bygger på finansiellt avancerade lösningar för att köpa, sälja och stycka bolag. Det är förvisso en affärsidé men när man köper säljer bolag som Carema så är det etiskt oförsvarbart.  Vanvård av äldre är förmodligen väldigt lönsamt och ju sämre du vårdar de gamla ju mer tjänar du på det såklart. Det är ju väldigt enkelt att räkna ut. Jag kan även rekommendera filmen inside job som jag tror är en stor anledning till varför Occupy Wallstreet har blivit stort. Människor är trötta på att finansbranschen kaptialiserar på samhället utan att tillföra värde. En person i filmen säger varför skall en finansiell ingenjör tjäna 100 ggr mer än en vanlig ingenjör. Den vanliga ingenjören bygger broar, den finasiella ingenjören bygger drömmar. Spekulation utan egen risk skapar faror i samhället det visar Lehman kraschen tydligt och Carema krisen. Det fonderna gör i konkurrens med varandra är att försvara sig genom att dom har som uppgift att maximera värdet för investerarna. Fint.. då kanske fonderna ska börja investera i privata legoarmeér och ockupera små länder samt förslava befolkningen. Det borde ju ge en maximal avkastning eller hur Triton….

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Keep it simple

BloggJag har fått eller kanske drabbats av en insikt under det senaste kvartalet. Det är något som jag redan visste men jag tror att jag tidigare undgått det enbart pga av tur och kanske brist på erfarenhet. Jag har under det senaste kvartalet precis som de flesta av oss fått se ett extremt snabbt fall i ekonomin och nr börjar det bli kännbart även för oss i Sverige. Under de första 2 kvartalen så hade vi en fantastiskt fin orderingång och vinst i bolaget helt enligt budget. Under Q3 har vi dock fått känna av konjunkturen vilket gjort att stora delar av vinsten är nu utraderad. Det är brutala fakta. Frågan är då, är det den sämre konjunkturen som är den största anledningen till detta. Det är väldigt lätta att skylla på det och konstatera jo men visst är det tuffare och bla bla.

Problemet är att det inte är sant. Det är vårt eget fel och ytterst mitt som VD, grundare och största ägare i verksamheten. Jag har tillsammans med kollegor i styrelsen och i bolaget reagerat för sent och framförallt så har jag inte styrt verksamheten på rätt nyckeltal. Tillväxt i form av headcount och antal kunder samt startade verksamhetsområden har fått styra. Naturligtvis har jag haft koll på vinsten men inte styrt tillräckligt hårt. Jag har helt enkelt sprungit för fort i expansion av verksamheten.

Vi har på 2 år gått från 0-17 anställda och omsättning ungefär detsamma i MSEK. Nu inser jag att det är för snabbt eftersom det äventyrar likviditeten, vinsten och då kanske hela bolagets framdrift. Nu är vi på bollen och arbetar hårt och målmedvetet med att komma tillbaka till rätt nyckeltal men det kommer smärta, det vet jag och det är onödigt. Så mitt råd är enkelt idag. Keep it simple och styr din verksamhet på 3 enkla nyckeltal som passar din verksamhet. T.ex orderinvärde per månad, vinstmarginal, och kassalikviditet t.ex. Kommentera gärna och kom med tips på dina 3 nyckeltal!

Dela post
Kommentarer (2)
 • Ok – låter konstigt för en ekonom – jag vet.

  Men jag styr mitt företag efter 3 lite annorlunda tal;

  Vilka kunder vill jag ha?

  Hur mycket fritid i förhållande till arbete är det?

  Hur mycket pengar BEHÖVER jag? (märk väl, behöver, inte vill)

  Resten ordnar sig så länge man kör lugnt och slår bort alla dumma ideer som tex avundsjuka på kollegors “framgång” och dyra fasta kostnader

  ee

  2012-01-24 14:00

  Svara

 • Hej,

  Bra filosofi tycker jag nyckeltalen skall ju styras av just vad ägarna vill med företaget i ditt fall verkar det ju vara solklart eftersom du förmodligen driver ditt bolag själv. Utmaningar uppstår när man får fler kravställare dvs anställda och andra ägare då ökar ansvaret som en naturlig konsekvens av detta.

  2012-01-26 14:00

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Vikten av konstant tillväxt och vinst

BloggJag läser just nu Jim Collins nya bok Great By Choice som behandlar hur företag lyckas nå framgång i turbulenta miljöer. Jom Collins som är forskare  och har skrivit den fantastiska boken Good to great har nu släppt en ny bok som behandlar just ämnet att nå framgång i miljöer där förutsättingarna hela tiden förändras. En väldigt intressant slutsats är att om man vill nå långsiktig framgång med sitt företagande så skall man växa med en konstant fart i såväl bra som dåliga tider, eller rättare sagt man ska bestämma sig för att ha en tillväxttakt som är uthållig. Han jämför här hur Amundsen kontra Scott tog sig till sydpolen där Amundsen valde att ta sig framåt 15-20 miles om dagen medan Scott satsade på att ta sig långt i bra väder och och vila i sitt tält i dåligt väder.

Scott och hela hans team frös dessvärre ihjäl på sin strapats mot att nå sydpolen medan Amundsen inte bara både nådde Sydpolen först utan tog sig hem säkert och exakt i tid.

Collins menar att forskningen visar att företag som bestämmer sig för att växa konstant gör att man bygger upp reserver i goda tider dvs kassa och överkapacitet medan man i dåliga tider kan använda reserverna och överkapaciteten till att växa och göra vinst ändå.

Medan bolag som satsar hårt på att vinstmaximera i goda tider tenderar att riska för mycket i dom dåliga och sannolikheten att man går under eller backar i omsättning och vinst är mycket större än i fallet om man växer konstant.

Tänk på det när du driver ditt bolag. Vad är mina mål? Är dom rimliga? Vilka risker vill jag ta och bestäm dig för vad som är dina 2 mil om dagen på vägen till sydpolen.

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Framgångsrika entreprenörer

BloggJag läste en väldigt intressent artikel om hur entreprenörers sätt att tänka och lösa problem skiljer sig från linjechefer. Kort sammanfattat så tänker bolagschefer mer akademiskt och använder sig av modeller och fokusgrupper. Entreprenörer däremot använder sig av verkligheten och provar sig fram gärna med kunder som sina testobjekt.

Jag vet inte om du som företagare tänker men jag vet hur jag tänker i fråga om problemlösning och satsningar som vi skall göra. Jag vill gärna testa ideer och människor på riktigt och sedan hantera den problem som uppstår men samtidigt försöka finansiera detta så snålt som möjligt. Det bästa sättet är att alltså att testa sälja något och få en kund eller en leverantör att tillsammans med dig dela risk och utveckla din produkt eller tjänst.

Artikeln jag läste finns att läsa i sin helhet här och den är väldigt intressant och jag tycker det finns mycket att lära av den. Som entreprenör har man sällan någon budget utan snarare sagt så har man alltid för höga kostnader och ofta en väldigt liten kassa. Därav gillar jag denna undersökning eftersom den stärker min tes om hur man skall gå tillväga när man startar en verksamhet. Läs här och kom gärna med din åsikt i denna fråga

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Fler nya företag är Sveriges räddning

BloggSverige har ett skuldberg som växer. För att få bukt med det måste det startas fler företag som anställer fler människor. Jag har sammanfattat det i fyra punkter nedan. Vad tycker du? Kommentera gärna.

1. Staten kan bidra genom att göra det extremt enkelt att starta företag och bidra med attraktiva bolagsskatter.

2. Staten måste köpa mer av entreprenörernas tjänster, och inte utestänga små nystartade företag från som man gör idag.

3. Kan dessa bolag sedan dela ut vinst så kan staten fortsätta uppmuntra med generösa utdelningsregler för att amortera privata skulder, och därmed minska skuldsättningsgraden radikalt samt generera kapital för att starta nya företag.

4. Luckra upp LAS. Idag stängs många ute från arbetsmarknaden på grund av att det är för hög risk att anställa både yngre, äldre och människor med fel bakgrund. LAS cementerar i synnerhet tjänstesektorn och är inte bra för någon part inte ens fackets medlemmar.

Sammanfattningsvis så är det enkelt:
Starta företag, anställ människor, tjäna pengar, dela ut pengar, amortera på skulder och starta sedan fler företag.

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Läs mer i tidningen Driva Eget
8 nr 545 kr

Nr 7/2017 – bara i papperstidningen:

TEMA: Väx utan att anställa
* Smarta samarbeten ger bättre affärer
* Franchise: Låt andra kopiera din idé

Följ Driva Eget
Följ oss på facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ @drivaeget
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på Google+
Sök allabolag.se
Dagens aktieindex
Läs mer i tidningen
8 nr 545 kr

TEMA: Väx utan att anställa
Smarta samarbeten ger bättre affärer
Franchise: Låt andra kopiera din idé

Dessutom:

 • Planera skatten efter 60
 • Våga vara personlig – få fler kunder
 • Redo för GDPR? Undvik böter