• "Gör 2017 till ditt bästa år någonsin! 7 säkra tips för framgång"

  Ulla-Lisa Thordén

 • "Att sprida olika typer av innehåll är en central del inom Social Selling."

  Fredrik Steinholtz

 • "Fem råd för att få kunderna mer nöjda."

  Anders Andersson

 • Ulla-Lisa Thordén
 • Fredrik Steinholtz
 • Anders Andersson

8 nummer

545 kr

Prenumerera

Kaffe på jobbet och jobba på kafé

Blogg 

Jag vet inte hur viktigt kaffe är för er, men för mig är det starten på varje bra morgon. Det blir liksom inte riktigt samma sak förrän man känner doften av bönorna medan kaffet bryggs. Jag går igenom min dag i huvudet och funderar på vilka möten jag har, hur det ser ut med “måste-göra” och “borde-göra” och räknar tiden däremellan som lyx. Kaffe är en essentiell del av dagen.

Men det är även kaféer. Ibland känner jag att jag behöver ombyte och passar på att jobba på ett kafé istället för på kontoret. Nu när jag flyttat till djupaste skogen blir det främst när jag är ute och reser. Men ett bra kafé är en riktigt trevlig arbetsplats. Du har tillgång till det där viktiga kaffet, ett litet fikabröd eller en lunchmacka och kan förhoppningsvis får lugn och ro att skriva.

Som egenföretagare med i första hand mig själv som anställd och med datorn som främsta arbetsverktyg är jag lättflyttad. Jag sitter just nu i ett spännande kaos av flyttkartonger. Igår jobbade jag i Malmö. På måndag i Göteborg och på torsdag i Stockholm. Men även för dig som inte vanligtvis sitter på kafé vill jag rekommendera att pröva någon gång. Passa på de gånger du måste göra datorjobb (om du har en laptop såklart) att sätta dig på ett kafé på din lokala ort – eller ännu hellre när du är ute och reser. Det kan kännas både mer kreativt och mer fokuserat än när man sitter där i den vanliga miljön och stirrar in i skärmen i väntan på inspiration. Se det som ett extra kontor. Coffee + office = Coffice-jobbandet är en perfekt miljö för omväxling.

Här är mina bästa tips på hur du får det mesta ur kaféjobbande:

 1. Internet. Om du inte har ditt eget portabla internet, välj ett kafé med bra wifi och pröva dig fram tills du är nöjd med uppkopplingen.
 2. Tänk på akustiken. En av utmaningarna med kaféer är att ljudnivån kan vara hög. Välj ställen som har en lite lugnare miljö, gärna med soffor och fåtöljer och undvik klinkersgolv, högt i tak och spring.
 3. Välj din plats noga – jag föredrar ett hörn, långt in där genomfartstrafiken är låg. Spring framför ögonen distraherar och sitter du vid dörren kan det dra en del. Du ska ju sitta länge.
 4. När du väljer plats finns det ytterligare en viktig faktor – el. Snoka rätt på var det finns eluttag. Kaféer som inte har ett enda kan du välja bort direkt om du inte har en massiv batteritid i din laptop.
 5. Köp något att dricka men bulla inte upp med allt du ska ha under dagen. Personalen blir oftast gladare om du köper vid lite fler tillfällen under dagen om du sitter där länge.
 6. Gå gärna till samma kafé, särskilt om det inte är en stor kedja utan ett mer individuellt kafé. Snart är du stammis och kommer ha fått nya vänner. Och går du dit med vänner när du inte jobbar kan du garanterat få bra service.
 7. Var inte rädd för att vara social när du sitter på kafé. Förra veckan jobbade jag i Malmö på Espresso House vid Davidshall och fick rycka in och förklara momsregelverket för två förvirrade entreprenörer. Ett kafé är ett så gott ställe att nätverka på som något annat.
 8. Om ljudmiljön stör dig – ta med hörlurar och kör igång valfri spellista.
 9. Planera vilka arbetsuppgifter du ska göra på kaféet i förväg så du kan bocka av dem efter hand. Då håller du lättare fokus.

Kaféer är bra för att skriva kreativt, för att sitta med planering, budget och annat skriva-tänka-fundera-arbete. De är mindre lämpliga för saker som bokföring (för det är ont om plats att sprida kvitton på) och de är oftast usla ställen att ha telefonmöten på. Vanliga möten däremot, fungerar såklart utmärkt.

Våga ta jobbet till kaffet en dag då och då!

Våga dig lite utanför din komfortzon och gå till ditt coffice nån gång då och då. Ombyte förnöjer och det är bra för din kreativitet.

Bild: CC-BY-NC Erik Parker

Dela post
Kommentarer (3)
 • Kollad lite på Hemingway:
  En bidragande orsak till att Hemingway satt på café i Paris och skrev var att det blev billigare att vara i värmen på caféet än att sitta hemma och elda hemma i kaminen…
  Stäng alltså av elementet och gå på café! (klimatvänligt också)

  Shimada

  2015-11-24 16:39

  Svara

 • Harry Potter-böckerna av J.K. Rowling lär delvis ha skrivits på ett café i Edinburgh. Även Hemingway lär ha gillat kaféer i sina skrivande stunder…

  Shimada

  2015-11-21 23:41

  Svara

 • Härligt att det finns en till som upptäckt magin som det innebär att jobba på café. Jag fick en gång epitetet “livsnjutare” slängt i ansiktet på mig som nästan ett skällsord, när jag försökte förklara för en kollega i Oslo att han borde ta tåget till Stockholm, eftersom det fanns ett så bra café vid stationen i Karlstad, där han ändå skulle byta. Tåg är för övrigt också en ypperlig arbetsplats, men det är det fler som upptäckt.
  Två noteringar i marginalen bara:
  - bra internet är inte alltid viktigt, det kan t o m vara så att jag inte vill ha tillgång till internet, för att kunna vara totalt fokuserad på det jag gör. Det gäller t ex när jag snabbt ska sy ihop ett blogginlägg till Driva Eget.
  - i den takt som automatiseringen av bokföringsbranschen nu går, räknar jag med att snart kunna göra huvuddelen av mitt arbete som bokförare från ett café i London eller Paris, lika väl som från mitt kontor i Jönköping. Jag ser verkligen fram emot detta och jobbar stenhårt på att förverkliga den drömmen.

  Henrik Hall

  2015-11-01 10:36

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Sjuklöneansvar en livsfarlig fälla

BloggSocialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) gick i förra veckan ut med regeringens nya förslag om att arbetsgivare även efter andra sjukveckan ska betala en del av kostnaden för den sjukskrivne. 25% av kostnaden ska arbetsgivaren stå för, är det tänkt. Strandhäll är inte orolig för att det ska drabba småföretagen, eftersom man skrivit in undantag för att det inte ska påverka dem.

Men med handen på hjärtat, ministern: förutom att ni innan valet lovade att man skulle minska sjuklöneansvaret och nu ska öka det istället, så måste det vara möjligt att se hur dåligt förslaget är.

Man har lagt undantag för långvarig influensa och benbrott, man har även lagt undantag för tidigare långtidssjukskrivna. Det innebär att man alltså är medveten om att det finns stora risker för den som varit sjuk att inte få en anställning och på så sätt öka utanförskapet.

Likaså kanske en småföretagare kommer vilja undra om en anställd håller med med klättring, fälttävlan eller kampsport där ju riskerna är ganska stora att en skada uppstår. Och vad händer om någon drabbas av en personlig kris och går in i väggen. Skilsmässa eller dödsfall i familjen. Det är en tragedi, men är det verkligen arbetsgivaren som ska ansvara för kostnaden då?

Ur mitt perspektiv, som skriver om och jobbar bland annat med konkursfrågor för småföretagare, finns det också andra aspekter. En av de tuffaste utmaningarna är just felrekryteringar. I små företag kan det vara förödande, inte minst i projektdrivna organisationer. Man kanske letar efter en specifik individ med rätt kompetens för ett projekt man är på väg att ro in, tar in det med vetskapen att man inte kan lösa det utan den individen och sedan sjukskrivs individen på lång tid och man har ett bindande åtagande att lösa en uppgift. Kostnaden för en sådan sits är långt större än bara kostnaden för extrapersonal.

Eller ta butiksexemplet med två ägare (låt oss säga herr och fru X) och två anställda som hjälper till att hålla butiken igång, där båda anställda blir långtidssjukskrivna. Helt plötsligt ska en halvtidslön extra finansieras för butiksägaren – och de flesta som drivit butik vet att en halvtidslön i marginal, det har i princip ingen mindre butik.

I slutändan kan förslaget inte bara riskera ökat utanförskap och svårigheter att få jobb för personer med en sjukhistorik eller riskprofil – det kan också leda till fler småföretagarkonkurser.

En bra riktlinje, ministern, är att om man måste behäfta ett lagförslag med en katalog av undantag för att kunna införa den – då är det inte ett bra förslag till att börja med.

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Våga fatta stora beslut

BloggJag borde skriva den här krönikan på en pall i ett rum fyllt med flyttlådor just nu och bara en naken glödlampa i taket. Men som flyttveteran har jag sedan länge gett upp det här med att packa själv och kan därför leva som vanligt i mitt hem ett par dagar till innan jag lämnar det stora huset i Skåne för ett mindre på det småländska höglandet.

Att byta karriär är svårt och alltid ett stort beslut. Du som läser Driva Eget har säkert redan tagit det största beslutet redan, att bli din egen, och då vet du vad jag pratar om. Men halvvägs in i ditt entreprenörskap kanske du också vill eller tvingas utveckla din verksamhet.

Jag har träffat många företagare som väljer att antingen lägga till ett nytt område i sin verksamhet, eller byta bort ett mot ett annat. Butiken som börjar med e-handel, hantverkaren som börjar sälja verktyg eller konsulten som lägger till eller byter ut ett affärsområde.

Ibland är det nödvändigt att våga förändra sin verksamhet för att överleva. I mitt fall handlar beslutet om att delvis byta karriär i första hand om temat för hela det senaste numret av papperstidningen Driva Eget – ”downshifting”. Jag skrattade gott när den kom i brevlådan och jag kunde sätta ett namn på mina ambitioner.

Det gäller bara, när man fattar stora beslut, att man tänkt igenom dem ordentligt, och sen inte är rädd att fatta följdbeslut. Det är en av många erfarenheter från min karriär, både som entreprenör och i styrelsearbete med börsnoterade bolag.

För såhär ser jag det: beslut är inte bara en kaosartad samling vägval – de hänger ihop. När det gäller entreprenörskap är det likadant. Om du ska starta upp en ny verksamhet och oroar dig för allt från lokal till inköp till marknadsstrategier kanske du är på fel väg.

Isolera det enskilt viktigaste beslutet och fokusera på risker och möjligheter med just detta stora beslut. Jag brukar säga att praktiska problem går alltid att lösa. Det handlar bara om genomförande och förmåga till anpassning.

Missförstå mig rätt: det är viktigt att tänka på val av leverantörer, lokaler och en massa annat som kan vara nödvändigt för just din verksamhet. Men låt inte de utmaningarna ta över. De är bara konsekvenser av ditt första beslut.

I mitt fall var det stora beslutet att byta bort affärsområdet it-utveckling till ett författarskap. Det stora beslutet var att förvandla skrivandet från hobby till affärsverksamhet. Då blev beslutet att sälja huset och flytta 35 mil faktiskt ett mindre beslut än man skulle kunna tro.

Om du står i tvivlets vägkorsning, fundera på vad det var för mål du hade när du började din resa så kanske det inte är så svårt att välja väg, även om den ser lite svår ut. Det löser sig – det viktiga är att du inte blir rädd för stora förändringar. Står du fast vid ditt mål kommer du ha det mycket lättare att fatta beslut.

Eller som det gamla visdomsordet säger: Även en sjumilafärd börjar med ett enda steg.

(Bild: flickr.com CC-BY Sacks08)

Dela post
Kommentarer (1)
 • Mycket välformulerat och klokt inlägg, Björn. Står själv mitt i detta nu (flyttar t o m också:)) och känner så väl igen det du skriver!

  Camilla Björkman

  2015-10-21 12:15

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Fredagsmys för företagare
Vad betyder fredag för småföretagaren

Blogg“Hurra, äntligen fredag!”

Posten dyker upp i mitt Facebookflöde och jag ler lite. Ja, det är ju extra kul när det är fredag. Snart helg. Nu lever jag ett mer normalt liv än jag gjorde när det var full fart på min egen nystartade firma, men jag minns fortfarande hur det var. Fredagar var absolut fantastiska dagar. Då jobbade man bara 8-10 timmar, till skillnad från 12-14 som var fallet måndag till torsdag. Men jag förstår att för lönearbetare är fredag fantastiskt. Det är dagen när alla måsten och alla krav från arbetsgivaren upphör. När vardagen tar slut och helgen börjar. En brytpunkt mellan krav och frihet.

För företagaren är det inte alltid så. Många driver firmor vars intensivaste tid är just helgerna. Andra måste jobba på lördagar också för att hinna med det där som puttades undan av alla möten. Så är fredagen inte då bara en vanlig vardagskväll för företagaren, slår det mig?

Nej, jag tror ändå det är något speciellt. Visst, söndag är ofta en arbetsdag för småföretagaren. Maildag och administration. Då gör många bokföring, eller ser till att komma ikapp med sådant man inte hunnit i veckorna. Men fredag, det var som om den spända fjädern man dragit upp äntligen skulle få släppa. Man kunde sänka de uppdragna axlarna och få släppa jobbet, andas en smula. Kunderna ringer inte en fredagkväll. Man är för trött för att göra något, men har inte heller något man måste göra. Trädgården eller båten eller huset eller vad det nu är som väntar under helgen, det tar man lördag morgon. Fredag kväll, då äter man något gott och lämnar sakta jobbet bakom sig, om så bara för en enda kväll.

Fredag är faktiskt en fin dag även för småföretagare. Så njut lite av tacomyset eller filmen ikväll!

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Det saknas en pusselbit i innovationssystemet

BloggNågon entreprenörsinriktning fanns inte på gymnasiet när jag gick i skolan. Kanske lika bra det, för på den tiden var jag blyg och tillbakadragen. Under universitetstiden fick jag förmånen att åka till Georgia i USA och studera engelska en termin. Terminen kom att bli en hel universitetsexamen till slut, och förändrade mitt liv. Men det är en annan historia.

Jag kom att tänka på den här tiden för snart 20 år sedan när jag skulle försöka formulera vad det är som fattas i svensk innovationspolitik. Vi har det senaste årtiondet gjort stora satsningar på att innovation och entreprenörskap ska finnas med redan på gymnasiet med både entreprenörsinriktningar och Ung Företagsamhets fantastiska arbete.

Vi har myndigheter för innovation (Vinnova) och tillväxt (Tillväxtverket), vi har regionalt stöd (Almi) och vi har lokala organisationer (som handelskammarna) som stödjer entreprenörskap, småföretagande och innovation. Allt detta har bidragit till att skapa större förutsättningar än någonsin för att få fler entreprenörer och fler företag. Pusslet över det svenska innovationslandskapet är komplett – nästan. Det saknas en pusselbit för att bilden ska bli komplett.

Jag bodde i en liten ort, mitt i lantliga Georgia. Den sortens plats som ibland förekommer i John Grishams romaner. Den slags konservativa miljö där sexualundervisningen bestod av ett enkelt råd: Don’t do it, it’s bad. Det var ofta den enda förmaning man skickade iväg sina tonårsdöttrar med när de för första gången lämnade familjehemmet och skulle komma till en collegemiljö. Det säger sig själv att så länge man kunde undvika situationer som innebar att man kanske kunde bli intim var fars råd enkla att följa. Men vad gjorde man när man var på festen och hamnade, lite lagom berusad, i det där sovrummet med den där personen man var lite kär i? När känslor man inte förstod rasade inom en och en lika hormonstinn människa mittemot inget hellre ville än att bli din. Vilken nytta hade man då av don’t do it?

Det svenska innovationssystemet har ungefär samma ingång till att utbilda om misslyckande och konkurs som den amerikanska södern hade till sexualundervisning i slutet av 90-talet. Don’t do it. Det är summan av råd vi vill ge unga spirande företagare, fulla av drömmar och förhoppningar. Misslyckas inte. Fokusera på framgång. Håll dig positiv. Lös problemen.

Våra unga entreprenörer förtjänar bättre. Vi företagare som har gått i konkurs har ett ansvar för att vara mentorer och guida yngre talanger så att de slipper gå igenom det, eller åtminstone, om olyckan är framme, kan ta sig genom svårigheterna med våra erfarenheter. 

Och systemet i sig skulle behöva den där sista pusselbiten, den som är lite skitig i kanterna och inte så vacker. Den som handlar om hur man misslyckas på ett bra sätt.

Bild:  CC-BY-NC-ND C Smith via Flickr

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Hållbart entreprenörskap enda vägen framåt

BloggSverige hamnar ofta högt i rankinglistor om entreprenörskap. Det är egentligen bara inom ett enda område vi ligger dåligt till, det som på engelska kallas för failure management. Vi hanterar problemen genom att inte prata om dem. Är det jantelagen som spökar för oss igen, eller finns det andra mekanismer bakom det faktum att vi i Sverige inte tar vara på misslyckat företagande särskilt bra?

Frågan söker mig, eftersom jag efter publiceringen av min bok Kraschen – en bok om kriser, konkurser och andra baksidor av entreprenörskap, spenderar mycket tid med att prata med entreprenörer, träffa studenter och forskare och diskutera med politiker om entreprenörskapet i Sverige. Då framträder två saker väldigt tydligt: (1) många av de som misslyckats och inte gett upp för gott har dragit nytta av erfarenheterna från att misslyckas när de fortsatt som entreprenörer och (2) väldigt få pratar om sina misslyckanden utan biter tyst ihop, oavsett om de gått vidare eller inte.

Vi har alltid varit en innovativ nation i modern tid. Lång är listan på de många uppfinnare som la grunden till det svenska välståndet under hela 1900-talet. Och när världen nu förändras igen, från industriellt till informationsdrivet, är det innovation och entreprenörskap som ska utgöra framtiden. Småföretagaren är nyckeln framåt.

Så långt är jag också med helt och hållet. I ett tidevarv där mer än hälften av dagens jobb är borta om 20 år, och där många av dem är ersatta av antingen automatiserade processer i datorer eller robotar, kommer vi möta nya utmaningar. Entreprenörskap ger mångfald och skapar förutsättningar för arbetstillfällen. Detta har regeringen, sittande och flera föregående, insett och skapat stora möjligheter för att starta upp företag. Stöd att starta upp, växa och hitta kapital finns (även om VC-marknaden är tungrodd). Men varför saknas helt hanteringen av misslyckanden?

Inte ett enda styrdokument, inte en enda myndighet, har på sitt ansvar att förvalta det enorma kompetenskapital som varje år förstörs när runt 7000 företag går i graven. I alla andra kontexter är kunskapsöverföring viktig: vid generationsskifte, vid ägarbyte, vid uppköp. Men när ett företag kraschar slänger vi glatt bort hela kunskapskapitalet. Vi vet inte ens hur stora värden det är som förstörs – det saknas statistik på området.

Inte heller finns det en plan för hur man ska återentreprenörisera misslyckade företagare. Är det jantelagen igen? Skyll dig själv, du ska inte tro att du är nåt? Jag vägrar tro det. Jag väljer att hoppas på att det är en ren miss, att man inte hunnit dit än, och att man glömt bort det från regeringens sida, och hoppas att åtgärder kommer inom kort.

För vi ska vara väldigt tydliga med detta – när vi nu redan på gymnasiet fostrar fler och fler entreprenörer, och varje högskola med självaktning har både inkubator och entreprenörsprogram, kommer volymen av människor som startar företag att öka – och därmed också mängden människor som går i konkurs redan vid ung ålder.

Ska vi tala om ett hållbart entreprenörskap behöver vi också prata om hur vi tar tillvara på de unika erfarenheter man får när man misslyckats. Och arbeta för att det ska bli okej att prata om när det går åt helvete.

(Foto: CC-BY Simon Cunningham)

Dela post
Kommentarer (1)
 • Det är ingen miss och det kommer inga åtgärder.

  Ron (GB)

  2015-04-30 11:51

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Följ Driva Eget
Följ oss på facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ @drivaeget
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på Google+
Sök allabolag.se
Dagens aktieindex
Läs mer i tidningen
8 nr 545 kr

TEMA: Väx utan att anställa
Smarta samarbeten ger bättre affärer
Franchise: Låt andra kopiera din idé

Dessutom:

 • Planera skatten efter 60
 • Våga vara personlig – få fler kunder
 • Redo för GDPR? Undvik böter