Tack Annie Lööf för den kohandeln

Anders Andersson

Publicerades: 14 september, 2012

I Driva Egets nummer som kom ut i förra veckan krävde jag att regeringen ska införa ett riskkapitalavdrag. I går kom besked om att det kommer ett sådant i höstbudgeten.

Bravo! Ibland blir man bönhörd direkt. 🙂

Jag kritiserade företagsskattekommittén som sa nej till avdraget och i stället kom med föreslag om skattekredit – helt verklighetsfrämmande, eftersom de som har råd att satsa inte behöver några krediter.

Näringsminister Annie Lööf kritiserade också kommitténs förslag, och det är troligen hon som fått igenom riskkapitalavdraget i utbyte mot att hon säger att hon gillar sänkta bolagsskatten. Sådan kohandel bakom kulisserna måste till för att skapa en enad Alliansfasad. Tack för den Annie Lööf.

Själv är jag ett levande exempel på att ett riskkapitalavdrag kan göra nytta:

Jag gick tidigare i år in som affärsängel i det nystartade lilla kemiföretaget Infiniton AB. Jag satsade lite pengar i ett så tidigt skede att det inte fanns någon kommersiell tillämpning utan bara en patenterad uppfinning med stor potential men också stor osäkerhet.

Jag tog risker med min insats. Men hade jag fått riskkapitalavdrag hade jag vågat riskera ett högre belopp.

Nu stimuleras jag av rikskapitalavdraget att satsa mer.  Men det finns ett stort problem  – jag och andra som vill satsa stimuleras att vänta med satsningen tills nya reglerna väntas träda i kraft den 1 september nästa år.

Det finns risk att företag som nu så väl behöver riskkapital måste vänta på pengar i ett år. Men det finns möjligheter att kringgå detta för den som vill satsa redan nu:

Låna ut pengar till företaget som du vill satsa på och skriv avtal om att insatsen ska förvandlas från lån till aktier i september nästa år.

Det ligger i både landets och företagens intresse att de nya reglerna ska tillåta detta.

Det gäller nu att riskkapitalavdraget blir en början på en bredare entreprenörssatsning. Ensam räcker den inte.

För småföretag som är igång och för de som funderar på att starta är det höga arbetsgivaravgifter och krav på att betala de anställdas sjuklön som avskräcker från investeringar som kan ge nya jobb.

Småföretag måste med skattehjälp motiveras att arbeta både med egen kraft och med hjälp av kapitalet i företaget. Nu uppmanar Anders Borg i stället till passivitet genom skattefördelar för den som är passiv med ett bolag i fem år. Läs om denna orimlighet i min ledare i senaste Driva Eget.

Den sänkta bolagsskatten får då inte småföretagen att växa. Visst är sänkningen bra för att få ett och annat storföretag att lägga sitt huvudkontor i Sverige.  Men Sveriges framtid hänger inte på storföretagen – utan på att många småföretag får ökad kraft att växa.

PS. Vill du får du gärna följa mig på twitter – @andersdriva eget