Reinfeldt, följ mitt niopunktsprogram

Anders Andersson

Publicerades: 1 december, 2010

Två och en halv månad har gått sedan valet och alla storstilade löften till småföretagarna. Men nästan inget har hänt.

Men nu Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson är det hög tid att börja inspireras av det niopunktsprogram som jag kom med i Driva Egets oktobernummer. Så här upprepar jag mitt förslag för att främja småföretagandet under mandatperioden.  

Alla är överens om att tillväxten i Sverige måste öka och jobben bli fler – och nästan alla menar att det är småföretagen som ska fixa det.
Men då måste det till verkliga krafttag. I regeringsförklaringen nu i oktober kom du Fredrik Reinfeldt med en färdriktning att gå vidare på när du sa så här:
”Grunden för arbete, tillväxt och välfärd läggs via fri företagsamhet.”

Självklart tänkte han då på oss småföretagare. Så min uppmaning är att regeringen lägger fram en fyraårsplan för småföretagandet. Här är mina nio förslag på vad som utöver skattesänkningar bör ingå i den.

1. Ändra attityden från början.
Satsa på entreprenörskap i skolan. I skolans yrkesvägledning måste alternativet att starta eget blir lika självklart som anställning.

2. Uppmuntra rätt personer att starta eget.
Jag håller med Mikael Espenkrona när han i Driva Egets oktobernummer skriver att entreprenörskap felaktigt ses som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Sanningen är ju att många arbetslösa inte alls passar som egenföretagare och att de ibland luras att ta emot bidrag för något de inte passar för. Driftiga anställda i storföretagen måste i stället uppmuntras att våga starta eget, kanske med de arbetslösa som personal.

3. Hjälp enmansföretagarna att anställa.
Det finns 600 000 enmansföretagare i Sverige, och jag är själv en sådan. Vi sysselsätter visserligen andra småföretagare i våra nätverk. Men de av oss som vill anställa måste få ordentliga morötter för att göra det. Slopa arbetsgivaravgifter för den först anställde under första anställningsåret.

4. Förenkla reglerna.
Maud Olofsson var på god väg med detta under förra mandatperioden. Men det gick på tok för sakta. Det gäller att ta alexanderhugg och strunta i millimeterrättvisan. Börja med att avskaffa de 3:12-regler som skulle skapa en skatterättvisa i fåmansbolag men som nu snärjts in till obegriplighet.

5. Hitta efterföljare till Rot och Rut.
Rut-avdraget som de rödgröna ville avskaffa är självfinansierande och hyllas av alla. Så det är bara att gå vidare med liknade avdrag för data- och TV-installation och mycket annat i hemmen som kan ge jobb åt nya företag.

6. Jämställ företagare med konsumenter
Se till så att lagen inte behandlar småförtagare sämre än privatpersoner. En del av konsumentlagarna måste modifieras också för de småföretagare som nu utnyttjas av fakturaskojare och andra som skor sig på kryphål i lagen. Läs om det här.

7. Jämställ aktiebolag med firmor
Maud Olofsson drev förra året igenom vissa förbättringar av trygghetslagarna, men endast för enskilda näringsidkare. Förbättra tryggheten också för bolagsägarna.

8. Försök få kapital till Sverige
Förmögenhetsskatten avskaffades för att kapital som förts från Sverige skulle komma tillbaka för svenska företagsinvesteringar. Men eftersom de rödgröna ville ha tillbaka förmögenhetsskatten vid en valseger har många förmögna inte vågat ta hit kapitalet.

Nu gäller det att en gång för alla undanröja risken för nya förmögenhetsskatt genom att avskaffa taxeringssystemet för villor. Se också till så att Skatteverket inte nu efteråt förmögenhetsbeskattar pengar som tidigare år skulle ha deklarerats i Sverige.
Inför riskkapitalavdrag för den som investerar i mindre företag.

9. Satsa på landsbygden.
Jordbruksdepartementet blir landsbygdsminister med nya regeringen. Se till så att detta betyder ökade satsningar för att få fler företag i glesbygden. Läs mer här.

Jag som är uppvuxen i ett småföretagarhem på den blekingska landsbygden vet att småföretag på landet är viktiga för hela Sverige.

ANDERS ANDERSSON, chefredaktör Driva Eget