Protestera – och flytta dina pengar från usla bankkonton

Anders Andersson

Publicerades: 17 september, 2015

Det är uppror mot storbankerna och deras fondbolag – och jag uppmanar dig att också reagera.

  • Författaren Joel Dahlberg kallar fondbolagens höga avgifter för lurendrejeri i sin nya bok Sammansvärjningen.
  • Organisationen Aktiespararna anklagar Swedbanks fondbolag Robur för att ha tagit 7 miljarder för mycket för en miljon sparare som fått betala för aktiv förvaltning trots att fonderna förvaltats som indexfonder. En grupptalan har lämnats till Allmänna reklamationsnämnden.
  • Kritiken mot bankernas rekordvinster växer. Vinstmarginalen hos fondbolagen ligger på nivåer som en småföretagare inte ens vågar drömma om, 20–40 procent enligt DI.
  • Allt fler vill flytta sina pengar från dåliga bankkonton när de ser att räntan nu sänkts till noll, som verkar ha blivit en psykologisk gräns. Detta har ökat protestviljan.

Jag är naturligtvis glad över alla dessa protestyttringar efter att i över 30 år slagits mot banker och avgifter i Expressen, Privata Affärer, Driva Eget, radio och TV.  Alla vi kritiker får inte ge upp, även om jag ser att det faktiskt blivit lite bättre med åren – nya uppstickare som oroar storbankerna, kundvänliga åtgärder från Finansinspektionen och ökad medvetenhet bland bankkunder.

Men fortfarande är huvudproblemet att vi har ett oligopol med fyra storbanker, som odlar en kultur av sammansvärjning som beskrivs i boken med detta namn. Problemet är också att det inte finns tillräckligt många protesterande bankkunder.

Alltför många har för mycket pengar på usla bankkonton. Många av dem är småföretagare som är så upptagna av att jobba att de inte hinner bry sig om de pengar som de drar in.

Men nollräntan och bankkritiken har nu fått fler att ta tag i sin situation. Häromdagen träffade jag en av dem, 65-åriga Karin. Hon hade dragit ihop två miljoner som fanns på olika bankkonton:

– Nu när bankräntan är noll och jag läser att indexfonder är de bästa fonderna vill jag ha hjälp med att hitta någon förvaltare som inte skor sig på mig, sa hon.

Men för henne är inte det viktigast att gå över till indexfonder eller att välja det ena eller andra fondbolaget. Det gäller i stället att få högre avkastning genom att sprida riskerna i olika placeringsformer på detta sätt för den del av pengarna som inte ska användas på fem år:

  • Öppna ett ISK-konto för de privata pengarna och en kapitalförsäkring för bolagets pengar – i Avanza eller Nordnet för den som på nätet vill byta fonder själv, i en vanlig bank för den som behöver personlig hjälp.
  • Sätt in kapitalet där och flytta det successivt under några månader till fonder med medelrisk enligt vårt förslag i diagrammet nedan. Trots höga avgifter rekommenderar jag hedgefonder eftersom dessa kan minska risken när de varken följer aktieutveckling eller ränteutveckling.
  • Välj i första hand indexfonder eller någon fond som under många år slagit index, exempelvis Didner & Gerges Sverigefond eller Spiltans investmentbolagsfond.

Så sprider du riskerna

Här är Driva Egets förslag på hur du nu bäst sprider riskerna i en långsiktig portfölj med medelrisk.

  • Är du passiv så välj fonder – främst en Sverigefond, en småbolagsfond, en globalfond och någon utlandsfond i en region som du tror på. Den aktive bör ha minst 5–6 olika svenska aktier i portföljen.
  • Välj hedgefonder som inte följer aktieindex och räntemarknaden för att på det sättet sprida riskerna ytterligare.
  • Se räntedelen som parkeringsplats i väntan på något bättre. Välj bra bankkonto på driva-eget.se/konto. Preferensaktier och företagsobligationsfond är räntealternativ.
  • Avstå från aktier och aktiefonder om du vill ha låg risk och ha enbart aktier och aktiefonder i en portfölj med hög risk.