Här på paradisön längtade jag efter nyhetspulsen

Anders Andersson

Publicerades: 10 december, 2014

 
DSC_5281Fram till Sveriges ödesdag den 3 december hade de flesta av oss utgått ifrån att det var den nya regeringens budget som gällde. Vi kritiserade de höjda sociala avgifterna för ungdomar och äldre, men tog för givet att det var det som skulle bli verklighet 2015.

Alliansen och regeringen hade samma budgetanslag när det gäller invandrarfrågor och det sa Sverigedemokraterna var det enda avgörande för vilken budget de skulle stödja. Så vi räknade med att de skulle lägga ned sina röster i riksdagens budgetomröstning.

Så när Driva Egets pressläggning närmade sig skrev vi våra artiklar och krönikor med denna utgångspunkt. Själv försvann jag på semester till Australien just när jag skrivit färdigt.

Men så på ödesdagen hände det som få kunnat förutse – Sverigedemokraterna röstade på Alliansens skuggbudget, inte för att de tyckte att den var bättre utan för att medvetet skapa politisk kaos. Direkt efter kom nästa sensation – i stället för att gå till talmannen och säga upp sig valde Stefan Löven att utlysa nyval, vilket inte hänt i Sverige sedan 1958.

Man kan tycka att skattepolitiken nu blir bättre med Alliansens budget, men det är skrämmande att det nu är maktspel och prestige som avgör politiken inte vad som anses vara bäst för medborgarna.

Under denna den mest dramatiska nyhetsdag på årtionden var jag själv mer nyhetsisolerad än vad jag någonsin varit. Jag var på ön Heron Island på Stora Barriärrevet, med en så seg internetlina att det tog en kvart att lyckas få fram en enkel nyhetssammanfattning över vad som hänt.DSC_4956

I stället för att njuta av denna paradisö kämpade jag under en hel förmiddag med att få läsa svenska nyheter och försöka förstå hur politikerna där hemma kunnat orsaka kaos.  Jag som är gammal nyhetsjournalist saknade plötsligt den nyhetspuls som jag förstod måste finnas på andra sidan jordklotet. Det var nästan så att jag längtade hem.

All denna dramatik inträffade dagen innan Driva Eget skulle skickas till tryckning. Jag lyckades få igenom ett meddelande till redaktionen om vad som måste ändras i mina artiklar och i min krönika. I min krönika ändrade jag till att pensionsförsäkringsavdraget för privatpersoner nu skulle sänkas från 12 000 kronor till 2 400 kronor 2015. Det var ju Alliansens budget som skulle gälla och inte vänsterregringens förslag om att sänka avdraget till 1 800 kronor.

Men dagarna efter när Driva Eget höll på att tryckas fick jag veta att riksdagen utan minsta publicitet helt oväntat hade klubbat igen sänkningen till 1 800 kronor dagarna innan ödesdagen. Det står alltså 2 400 kronor i stället för det rätta 1 800 kronor i den tidning som kommer ut i dagarna. Det beklagar jag, men hoppas på viss förståelse.

Huvudbudskapen i min krönika hoppas jag ändå gått fram:

Det som hänt visar också en osäkerhet över vad som gäller för nästa år. Spelreglerna kan ändras direkt av en ny regering efter nyvalet. Till hösten kan det komma nya regler som träder i kraft direkt.

Men låt inte detta avskräcka dig för att som vanligt se över din ekonomi och din skatt före årsskiftet. Trots alla dramatik gäller faktisk samma strategi som förra året. Med vänsterregringens budget hade pensionärer haft skattepengar att tjäna på att skatta av periodiseringsfonder för att slippa höjningen av de sociala avgifterna. Det kan du nu glömma.

Det viktigaste är att nu se över vilken inkomst du i år ska deklarera för. En av fördelarna med att vara företagare är nämligen att du själv kan reglera din lön, så att skatten blir den lägsta möjliga.

  • För dig som har aktiebolag gäller det att välja hur mycket som bolaget ska skatta av med bolagsskatt och hur mycket ägarna ska ha i lön och/eller utdelning. Det måste göras före årsskiftet.
  • För dig som har enskild firma eller handelsbolag blir årets inkomster minus kostnader ett överskott. Det som blir kvar inklusive löneuttag under året blir som blir ett överskott. Detta kan man minska genom avsättningar till periodiseringsfond eller expansionsfond. Det går då att i princip själv bestämma 2014 års inkomst i deklarationen i maj nästa år, men det kan finnas skäl att göra det redan före årsskiftet.

Hur man gör det på bästa sätt skriver jag om i nya numret av Driva Eget, men jag ger också årsskiftesråd på avdelningen Skatt här på sajten mest varje dag fram till jul.