• "Gör 2017 till ditt bästa år någonsin! 7 säkra tips för framgång"

  Ulla-Lisa Thordén

 • "Att sprida olika typer av innehåll är en central del inom Social Selling."

  Fredrik Steinholtz

 • "Fem råd för att få kunderna mer nöjda."

  Anders Andersson

 • Ulla-Lisa Thordén
 • Fredrik Steinholtz
 • Anders Andersson

8 nummer

545 kr

Prenumerera

Justitieministern är snart den enda som inte vill ändra lagen

BloggÄntligen gemensamma krafttag mot fakturaskojarna – en paneldebatt där jag satt med i panelen. Svensk Handel och Företagarna hade samlat alla berörda för att klara ut hur man kan stoppa på dessa skurkar som kränker oss och stjäl både tid och pengar.

Det kom många bra och konstruktiva förslag till hur man kan göra (läs om det här)
Och vi på Driva Eget är glada över att så många aktiverat sig sedan vi i juni startade får kampanj i ämnet (vi skriver om det i varje nummer, på sajten och här på Facebook).

Jan Olsson och Björn Seth från Stockholms bedrägerirotel berättade om sin hopplösa kamp. Där sitter de på sitt kontor i Stockholm och vet inget om vad andra polisen gör i de andra 21 distrikten. Samordning saknas fullständigt!

Skärpning rikspolischefen! Det här är ju inget lokalt problem! Se till så att poliserna i hela landet jobbar tillsammans med detta, precis som de äntligen gör med ligorna som reser runt i landet och rånar åldringar. Ändra på det nu! Det borde vara en självklarhet!

Alla de församlade verkade vara överens om att något måste göras – utom representanten från justiedepartementet, Gustav Gellerbrant (bilden), sakkunnig hos justitieminister Beatrice Ask.

- Ångerrätt för företag på samma sätt som för konsumenter är ingen bra väg att få stopp på detta. Kreditupplysningslagen behöver heller inte ändras, sa han.

- Men ni måste väl i alla fall utreda frågan, invände jag.

- Ingen anledning. Man måste ha en idé, en lösning man ska tro på, om man ska tillsätta en utredning, svarade Gellerbrant.

Han nonchalerar därmed fullständigt de 41 riksdagsmän från olika partier som i 20 olika motioner vill ändra lagen. De ska alltså inte ens få veta vad det är för typ av omöjligheter som Beatrice Ask och hennes medarbetare menar.
 

De borde inse att lagen inte kan vara likadan för oss enmansföretagare som för Ikea och Volvo. Om nu dagens regler skulle vara tillräckliga så får väl departementet se till så att polisen samordningsmuskler att tillämpa dem.

Möjligen kan detta hänga ihop med någon slags revirstrid mellan de tre departement som har hand frågor kring fakturaskojarna – finansdepartementet, justitiedepartementet och näringsdepartementet. Och då finns det samordningsproblem även där.

Men en del av justitieministerns moderata partikollegor tar frågan på större allvar. Flera har skrivit motioner och Magdalena Andersson (m) har föreslagit en hearing, och det sa civilutskottet ja till i går.

Det går också att plocka politiska poänger på fakturaskojarna. När Veronica Palm (s) här tog åt sig äran av att ha drivit frågan om hearing gick Magdalena Andersson direkt till motattack här.

Strunt samma om politikerna slåss om vem som är bäst på att stoppa bluffmakarna. Och om det är Driva Eget eller inte som har satt igång alla dessa aktiviteter är heller ingen viktig fråga.

Det enda viktiga är att vi alla med gemensamma krafter måste stoppa fakturaskojarna.

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
5 råd för att få kunderna mer nöjda

BloggKonsumenterna är på väg att ta över makten i många företag. Vad de tycker om service, priser och annat har blivit allt viktigare för dem som har konsumenter som kunder.

Internetsajter som Tripadviser och Reco har gjort affär av denna trend. På jämförelsesajter som Prisjakt och Pricerunner sätter också kunderna betyg på de butiker som finns där.

Med internet och sociala medier kan det gå att skapa företag för att samla upp konsumentsynpunkter och kanske få in pengar på att  förmedla bokningar till företagen som rekommenderas. Men för att en sådan sajt ska bli trovärdig måste sajtägaren värna om objektiviteten och inte favorisera dem som betalar högst bokningsprovision.

För de flesta företag kan det vara helt avgörande att ha nöjda kunder. Med de nya konsumentundersökningsföretagen har det blivit ännu viktigare än tidigare. Här är råd om hur du ska få dina kunder mer nöjda:

 1. Maximera servicen. Tänk mer på att vara trevlig än att sälja om du har en butik. Fråga kunderna hur du kan hjälpa dem och ta reda på så mycket som möjligt om dem. Då kommer försäljningen på ett naturligt sätt.
 2. Uppmuntra kunderna att komma tillbaka, kanske genom att ge dem bonuscheckar att utnyttja vid nästa besök.
 3. Gör dem till ambassadörer. Försök få dem att rekommendera dig till andra, kanske genom att ge dem något extra.
 4. Kommunicera med dem. Det går att göra med nyhetsbrev, men kunder kan bli irriterade om sådana kommer för ofta. Ett brev eller telefonsamtal kan vara effektivare.
 5. Försök få dem att skriva om dig på sociala medier. En kommentar från en kund på ditt företags Facebooksida är en fantastisk gratisreklam.
Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Så gör du affärer på husdjur

BloggVi lägger ned mer och mer pengar på våra husdjur. Den trenden går att ta fasta på i nya och gamla småföretag.

Många vill ge sina fyrbenta vänner träning, ny sorts mat, leksaker och till och med kläder. De vill pyssla om och vårda hundar och katter nästan som andra familjemedlemmar och bryr sig sällan om vad det kostar. Tänk på det när du funderar ut affärsidéer.

Här är några råd kring det:

 1. Gör affär av din hobby. Om du har hundar som ditt stora fritidsintresse kan du kanske göra ett litet företag kring det, exempelvis ett som trimmar eller tränar andras hundar. Men för att sådant ska räknas som företag och inte hobby måste verksamheten ha ”vinstsyfte”, vara ”varaktig” och ”självständig”. För att driva företag måste du ansöka om F-skattsedel och då på ett trovärdigt sätt kunna ange hur du ska tjäna pengar och få kunder.
 2. Samarbeta. Tänk efter var din målgrupp finns och hitta samarbeten med dem som har de kunder som du söker, kanske veterinärer, zoo-affärer eller hunddagis. Om du hjälper dem får du hjälp tillbaka.
 3. Ge gratishjälp. Dela med dig av dina kunskaper till kunderna på en hemsida eller i Facebookgrupper. Skriv då inte för säljande. Genom att ge råd skapar du trovärdighet som ger kunder på sikt.
 4. Sälj över nätet. Prylar och mat till smådjur är sådant som kan säljas över nätet. Det är enklare än många tror att starta en e-butik och lägga upp säkra och billiga betallösningar. För en traditionell butik kan merförsäljning över nätet vara ett bra sätt att öka lönsamheten.
Dela post
Kommentarer (1)
 • Det låter som en idé som kan överföras på fler hobby-områden och med litet startkapital.

  Shimada

  2016-05-29 12:53

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Tänk på det här inför exit av startup

BloggStartups är den nya tidens snabbväxande småföretag. De startas av driftiga entreprenörer, som drömmer om att bli sålda till storföretag. Men det finns mycket att tänka på innan man gör en sådan exit.

IT-företaget Expertmaker som sålts till jätten Ebay för ett stort belopp är en typisk startup som lyckats göra en exit. Allt fler funderar på att göra det, men långt ifrån alla klarar av det. Här är råd som minskar risken att ramla i de många fallgropar som finns:

 1. Tänk inte för mycket på exit. Fokusera på att utveckla företagets affärsidé istället.
 2. Hitta det unika i verksamheten. Det gäller att vara annorlunda och effektivare än andra i branschen för att företaget ska anses attraktivt på marknaden.
 3. Bevisa lönsamheten. Många internetföretag tänker bara på att växa och hitta nya besökare och medlemmar. Men det gäller också att visa hur företaget ska tjäna pengar. Gäller det produkter så räcker det inte med att tillverkningen fungerar i laboratoriemiljö. Tillverkningen måste också fungera kommersiellt och storskaligt.
 4. Var uthållig. Många försöker sälja sina företag alldeles för tidigt. Ofta är det bättre att först ta in riskkapital från nya ägare. Företaget kan då växa ordentligt och säljas för ett mycket högre pris.
 5. Se upp med avtalet. Tänk noga igenom konsekvenserna vid en försäljning och ta hjälp med att skriva avtal.
 6. Exit har inget egenvärde. Tänk efter om företaget överhuvudtaget ska säljas. Företagande handlar ju inte bara om pengar. Kanske är det roligare och mer utvecklande för grundare och personal att driva företaget vidare småskaligt.

 

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Så kan du som företagare hjälpa flyktingarna

BloggFlyktingströmmen till Sverige väcker starka känslor och skapar problem som kan vara svåra att lösa. Många av oss vill försöka hjälpa till. Engagemang i denna och andra viktiga samhällsfrågor har gjort att många vill använda sitt företag för att göra gott.

Det finns tyvärr företagare som hänsynslöst utnyttjar situationen och utan medkänsla tjänar pengar på flyktingarnas bekostnad. Å andra sidan finns det företagare som engagerar sig ideellt utan minsta tanke på pengar.

En balansgång mellan idealitet och affärer kan då vara det bästa. Den som av idealitet driver exempelvis ett privat flyktingboende kan behöva tänka på att dra in pengar för att kunna utvidga verksamheten och ge hjälp åt fler.

Här är några råd kring detta både för existerande småföretag och för dig som vill skapa ett nytt ­företag som hjälper andra:

 1. Bygg på medkänsla. Utan engagemang och ärlig vilja att hjälpa går det inte att driva den här typen av företag.
 2. Räkna affärsmässigt. I vilket företag du än driver måste du se till så att intäkter och bidrag blir större än kostnaderna för att kunna driva verksamheten långsiktigt. Sök alla bidrag som finns. Gör en budget, följ upp den och justera den.
 3. Anställ utlandsfödda som kommer till Sverige om du redan har ett företag. De har mycket att tillföra företaget.
 4. Hjälp utlandsfödda att starta företag. Många av dem som nu kommer till Sverige har ofta de rätta egenskaper som krävs för att starta eget. Hjälp dem att ta till vara sin entreprenörs­kraft.
 5. Involvera kunderna. Om du är engagerad och ger stöd genom ditt företag så låt dina kunder och leverantörer få veta det. Då kan du få fler att hjälpa till och dessutom stärka ditt före­tags image.
Dela post
Kommentarer (1)
 • Nyanlända kan ju inte språket. Hur ska de kunna utföra ett jobb lika bra som en svensk som kan såväl språk som sociala koder? Ifrågasätter inte din godhet bara relevansen!

  Lisen

  2017-05-13 07:41

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Nu är mina hånade råd viktigare än någonsin

BloggAktieåret har börjat med ovanligt tvära kast – ena dagen går kurserna ned med ett par procent, en annan dag upp ungefär lika mycket. Det visar att mina två hånade råd är viktigare än någonsin och att det råder stor osäkerhet kring hur aktiebörsen just nu styrs.

Detta kan ge dig lärdom om hur du bäst hanterar både företagets och dina egna pengar:

 • Aktiebörsen överreagerar alltid. Siffror om sämre tillväxt i Kina drog ned aktiekurserna där, vilket fick alla världens börser att rasa. Men försämringen var marginell – en tillväxttakt på 6,8 procent under det fjärde kvartalet jämfört med förväntade 6,9 procent.
 • Kursrörelser är svåra att förstå. Lägre oljepris sägs vara en av anledningarna till årets nedgång. Visst är det till stor nackdel för oljeproducenter och därmed för börserna i Ryssland och Norge. Men för många svenska börsföretag borde det väl vara en fördel med sänkta energikostnader.
 • Psykologin styr börsen. När aktiekurserna börjar gå ned blir många aktiesparare nervösa och säljer, vilket drar ned kurserna. Småspararna väntar i det längsta, ofta till dagen före vändningen uppåt.
 • På lång sikt är aktier bäst. Börskurserna har gått upp de senaste sju åren. Till slut kommer en större nedgång men ingen vet när. På riktigt lång sikt är ändå aktier alltid bättre än räntesparande. Aktiespararna måste ha betalt för att ta risker (riskpremie), annars skulle de inte köpa aktier och aktiefonder.
 • Skillnaden mellan aktier och banksparande är nu extremt stor. Sätter du pengarna på banken får du nästan ingen avkastning alls medan aktiekurserna ofta rör sig upp och ned med mer än 1 procent per dag.

Dessa sanningar kring dagens börsläge gör att mina två råd är viktigare än på länge. Jag har envist tjatat om dessa i över 25 år och ibland blivit hånad för att de låter så banala. Men jag hävdar att dessa två aktieråd är viktigare än alla andra:

1. Ha is i magen/sitt still i båten. Ingen klarar av att sälja och köpa vid rätt tidpunkt. Sälj därför inte mycket på en gång. Det betyder inte att du alltid ska ha lika mycket aktier och samma aktier hela tiden. Sälj en liten del när du är pessimist och öka aktieandelen försiktigt när du tycker att det ser extra bra ut på aktiemarknaden.

2. Lägg inte alla ägg i samma korg. Eftersom ingen vet vilka aktier och aktiefonder som kommer att gå bäst bör du ha många olika. Det sänker din risk – det du förlorar på gungorna tar du igen på karusellerna. Det är också därför du bör ha annat än aktierelaterade placeringar.

De flesta av oss vill ha högre avkastning än den usla bankräntan men tycker att osäkerheten kring aktier är väl stor efter den dramatiska starten på året. Det gäller då att hitta något med lägre risk att ha tillsammans med aktier och räntesparande.

Jag rekommenderar hedgefonder, trots att avgifterna är oförskämt höga. Om du då väljer en hedgefond som rör sig på annat sätt än aktieindex har du spritt riskerna väl.

Korta räntefonder är ointressanta med dagens låga ränta. Om du är beredd att ta en viss liten risk väljer du i stället företagsobligationsfonder eller preferensaktier.

Just nu rekommenderar jag en riskspridning enligt diagrammet här nedan. Ha mer aktier om du vill öka risken och mer räntebärande om du vill minska den.

När du har bestämt dig för en fördelning som motsvarar din risk kommer frågan om hur pengarna ska paketeras.

För de privata pengarna är det oftast både smidigare och mer lönsamt att ha aktier och aktiefonder på ett investeringssparkonto (ISK), trots att den årliga skatten i år stigit något.

Skärmavbild 2016-03-10 kl. 10.24.07

Dela post
Kommentarer (7)
 • Jag tycker ränteplaceringarna skall bort helt om du har minst ca 8 år tills pengarna skall realiseras, räntan är ingenting på korta räntefonder och långa som gått bra ett tag kommer att falla tillbaka, ligger bara rätt i löptiderna just nu. Minimum 50% aktiefonder och resten lång ränta ett tag till, men själv ligger jag ca 75% ungefär i PPM, Tjänstepension och privat, vidare lönar sig att hänga med, tex jag har tjänat många kr på att köra svenska småbolag 2013-2015 istället för tex Avanza Zero, ca 30% per år handlar det om där som ex, men nu är Sverigefonder med inriktning på stora bolag en bättre placering tex har OMX 30 tappat oförtjänt vilket dom kommer ta igen framöver. Inte ens B&P Multi hedge lyckas längre så hedge nej tack.

  Emma

  2016-03-20 18:50

  Svara

 • Hmmm…Det finns seriösa ädelmetallhandlare.Läs boken Investeringsguiden för guld&silver med Michael Maloney.Det borde alla göra.

  arne

  2016-03-16 09:05

  Svara

 • Aktieindexfonder har samma risk som andra aktiefonder, fast avgifterna är lägre. Avanza har noll i avgift

  Anders Anderson

  2016-03-15 16:51

  Svara

 • fysiskt guld och silver då?

  arne

  2016-03-12 19:58

  Svara

 • Läs in flera

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Sluta tjafsa – enas om en ny skattereform

BloggAll politisk diskussion handlar nu om terrorist­bekämpning och flyktingmottagande. Det är naturligt. Finansminister Magdalena Andersson kan nu med dessa ämnen som argument överge alla uppsatta mål – utgiftstaket för statens kostnader, överskottsmålet, finansieringsmålet om ”krona för krona” och målet om att ha Europas lägsta arbetslöshet 2020.

All kritik om att målen inte kan hållas kan regeringen avfärda med argument kring flyktingar och terrorister. Och de flesta av oss vill ju använda mer skattepengar både till att hjälpa flyktingar och bekämpa terrorister.

I detta extrema läge krävs breda politiska överenskommelser där konkreta ekonomiska mål sätts upp och följs upp. Migrationsöverenskommelsen med alla partier utom de två ytterlighetspartierna till höger och vänster var en bra början för nya samarbeten.

Ett sådant samarbetsklimat borde komma till stånd också på skatteområdet. Vi medborgare måste veta vilka spelregler som gäller och inte frukta att de ändras vart fjärde år. Det måste till krafttag i stället för småpet och tjafs:

 • Experterna påpekar hur viktigt det är att nu stegvis sänka ränteavdraget för att undvika en bostadsbubbla. Men politikerna vågar inte ta i frågan och inget händer.
 • Det lapptäcke som kallas 3:12-regler görs mer och mer komplicerat och är nu obegripligt för de flesta av de bolagsägare som berörs. Nu talas det om förslag till försämrade regler.

Det är i stället hög tid för en ny skattereform, som tydligen både folkpartiet och socialdemokraterna vill ha. Gick det att nå politisk enighet 1991 om en sådan så ska det väl kunna gå även 25 år senare.

 • Det gäller då att börja i rätt ände och vara överens om de grundläggande principerna:
 • Hur stort det totala skattetrycket ska vara.
 • Hur reglerna ska samordnas och göras likformiga med reglerna i andra EU-länder nu när pengar och arbete kan flyttas över gränserna i det nya globala samhället.
 • Hur fördelningen ska vara mellan skatt på arbete och moms.
 • Hur skattereglerna kan göras mer begripliga.
 • På vilket sätt skatterna ska styra våra beteenden. Om vi exempelvis vill öka rörligheten på bostadsmarknaden bör reavinstskatten mildras och fastighetsavgiften höjas.

För småföretagarna är det viktigt att skatten stimulerar till nya investeringar och anställningar. De som funderar på att gå från anställning till eget företag bör få en morot för att göra det.

Mot det kan man invända att den synpunkten kommer från ett särintresse (Driva Eget) och att man inte ska ta för stor hänsyn till sådana när regler görs om. Politikerna måste i stället slå fast vad som är bäst för samhället, och då förhoppningsvis inse att det är viktigt för Sverige med fler och starkare småföretag.

Naturligtvis är det svårt för partierna att kompromissa – och det måste vi kunna begära att våra politiker ska klara. De som inte klarar det bör vi välja bort vid nästa val.

Dela post
Kommentarer (1)
 • “Och de flesta av oss vill ju använda mer skattepengar både till att hjälpa flyktingar och bekämpa terrorister.”

  Jag tror de flesta småföretagare skulle säga NEJ till detta resonemang. Däremot om skattepengarna användes till infrastruktur, sjukvård och skola så är det en annan sak.

  Stefan

  2016-01-21 09:54

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Flyktingarnas entreprenörskraft måste tas till vara

BloggDet finns två grupper som har dessa egenskaper:

 • Att våga ta initiativ även om riskerna är stora.
 • Att vara stark och klara av svåra motgångar.
 • Att vara kreativ, envis och flexibel för att hitta nya lösningar.

Den första gruppen är landets duktiga entreprenörer – den andra är många av de flyktingar som nu i strid ström kommer till Sverige.

De som genomgått strapatserna vid flykten från Syrien, Irak eller Afghanistan har ofta genomgått ett fruktansvärt lidande och har ofta inte haft något val. Men de har också visat att de klarat av ett mycket svårt projekt som faktiskt har likheter med entreprenörskraft.

Den kraften måste uppmuntras när de äntligen är i säkerhet och kan vara redo för sitt nästa projekt – att starta eget i Sverige. Låt inte den kraften dämpas av byråkratiska regler och meningslös passiv väntan på en flyktingförläggning.

Att alla kommuner solidariskt ska ta emot flyktingar och att asylprocessen ska gå snabbare är självklarheter som borde införts för länge sedan. Det är också bra med signaler om att det inte är lättare att få stanna i Sverige än i något annat land.

Redan under den långa väntan på asyl borde svenskundervisningen sättas igång, och de flyktingar som är lärare borde få rätt att undervisa barnen på flyktingförläggningarna redan innan asyl beviljats.

Också hjälpen med att starta eget i Sverige borde ske så tidigt som möjligt. Stiftelsen IFS har resurser till det och har rådgivning på 30 språk i telefon och av rådgivare som tillsammans med Almi träffar dem som vill starta eget.

Statistik visar att 23 procent av de nyanlända har haft egna företag i sina hemländer. Över 20 procent av alla svenska nystartade företag startas av personer med utländsk bakgrund.

Var och en av oss kan bara titta oss omkring för att förstå hur viktiga dessa är för Sverige. Många gör jobb som ingen svensk vill ha. Svensk sjukvård klarar sig inte utan de utlandsfödda och en fjärdedel av landets läkare har utländsk bakgrund.

Dela post
Kommentarer (1)
 • Å så F skatt till alla

  Tony

  2015-12-09 15:25

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Varför stoppar regeringen vår givmildhet?

BloggAtt det finns en stor vilja att hjälpa dem som kommer i den stora flyktingströmmen har jag sett på nära håll. På bara ett par dagar byggde frivilliga krafter upp ett flyktingläger för 40 personer i en gammal industrilokal i Sickla utanför Stockholm.

Många ställde där upp med både pengar och eget arbete. Men denna ökande givmildhet motarbetas av regeringen med en försämring som ger märkliga signaler:

Dagens möjlighet för privatpersoner att skänka 2 000–6 000 kronor med skatteavdrag till välgörenhetsorganisationer med 90-konto försvinner den 1 januari.

Passa på innan dess och kombinera givmildhet med avdrag. Skänk 6 000 kronor. Tillbaka får du 1 500 kronor i sänkt skatt – men framför allt tacksamhet från dem som behöver pengarna bättre än du.

Läs även om hur ditt aktiebolag kan ge bort mycket mer med större skattesänkning: driva-eget.se/gava.

Läs också:
Regeringens skatteförändringar – så agerar du inför 2016

Kort fakta:
Gåvor
Skattereduktionen för gåvor från privatpersoner till ideell verksamhet till godkända välgörenhetsorganisationer slopas.

Åtgärd: Utnyttja möjligheten före årsskiftet innan den försvinner. Varje privatperson får ge bort 2 000–6 000 kronor under 2015 och får 25 procent i skattereduktion – alltså upp till 1 500 kronor i skattesänkning.

 

 

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Avtrappa ränteavdraget – men skräm inte villaägarna

BloggVillaägare och bostadsrättsinnehavare skräms upp med uppgifter om att ränteavdraget ska avskaffas. Men lugn, det kommer inte att bli så inom överskådlig framtid. Däremot borde det vara självklart att under några år trappa ned avdraget från 30 till 20 procent.

I DN i dag och i det utmärkta radioprogrammet Kaliber säger man att experterna kräver att ränteavdraget ska avskaffas. Det är fel. Att avskaffa det helt är politiskt omöjligt – och är heller inte vad experterna menar.

I stället handlar det om att minska avdraget med kanske två procent per år tills det är ner på 15-20 procent. Jag förstår inte varför politikerna inter vågar göra det. Det finns en rad fördelar:

 • Det skulle på ett effektivt sätt kyla ned bostadsmarknaden och minska risken för en bostadsbubbla, precis som alla vill.
 • Det får effekt direkt. En lag om avtrappad ränta kan knappast träda i kraft förrän tidigast 2017. Men redan när beslutet har fattats bör bomarknaden lugna ner sig, eftersom alla vet att det framöver kommer att kosta lite mer att ha lån. Besked om framtida amorteringskrav hart motsatt effekt – många skyndar sig att köpa bostad eftersom amorteringskravet inte gäller lån som tagits innan reglerna ändrats.
 • Nu när räntan är rekordlåg och konjunkturen är på väg upp är det bästa möjliga tillfälle att göra avtrappningen.
 • Det skulle minska också skatten på kapitalinkomster till en internationell nivå. Dagens kapitalskatt på 30 procent är högre än i de flesta länder och gör att många svenskar flyttar kapital till andra länder. Att kapitalinkomster och kapitalutgifter ska ha samma skattesatser känns självklart.

Men frågan om sänkningen av kapitalskatten i samma takt som avdraget trappas ned verkar  inte övriga media förstå. Jag har nämligen inte hört att någon ställt frågor om detta till politiker och experter.

I stället har jag hört radioprogrammet Kaliber antyda att det finns planer på att ränteavdraget ska avskaffas direkt. Och i morse läste jag i DN att experterna vill avskaffa ränteavdraget – men det är avtrappning det handlar om.

Dela post
Kommentarer (2)
 • Tack för bra kommentar.
  Jo, visst blir det mindre skatt på kapitalinkomster i dag än tidigare, också därför att räntan är lägre . Men då kostar det ju också mindre för staten och sänka skatten. Det har ändå rätt stor betydelse för dem som har mycket pengar och funderar på att flytta kapital utomlands,

  Anders Andersson

  2015-10-28 16:32

  Svara

 • Hur många betalar skatt på kapital idag? Vi som är småföretagare och tar utdelning från AB gör det, och när vi säljer verksamheten kan en del hamna där om man har tur, finns det några fler? Aktier och fonder äger man i ISK, dit även utdelningarna på dem hamnar. Pensionssparande har sina egna schablonskatter, kvar blir skatt på räntan på bankkonton, kan inte vara något stort positivt netto där idag!

  Martin Nilsson

  2015-10-28 09:59

  Svara

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Vilken risk vågar du ta när du väljer affärsidé?

BloggHäromdagen träffade jag en ung entusiastisk läsare som just kommit hem från USA och funderade på att förverkliga en av dessa två affärsidéer:

 • Ett kafé med en ny sorts kakor som är populära i New York. 
 • En innovativ app som ska koppla ihop människor i en stor yrkesgrupp på ett nytt sätt.

– Vilken idé tycker du är bäst? frågade han mig.

Jag svarade att jag tycker att idéerna inte går att jämföra och att han först måste bestämma vilken typ av företag han vill starta och fundera över vilken typ av entreprenör han egentligen är.

För ett traditionellt kafé är risken låg och entreprenörens fingertoppskänsla, energi och kompetens  är avgörande för hur det ska gå.

De nya kakorna kan ju testas på kunderna. Blir de omtyckta kan de profilera kaféet, kanske säljas på andra sätt och i bästa fall skapa en ny trend, som cupcakes. Misslyckas kaklanseringen är det bara att driva kaféet vidare med annan inriktning.

Startkapitalet är begränsat och det kan gå att få finansiering av en bank eller en släkting utan att lämna ifrån sig ägarandelar. Redan första året kan det bli vinst. Men detta är en lågmarginalbransch där många går på knäna.

Ett internetföretag är något helt annat, med höga risker, men också chanser till stor rikedom. I denna hajpade värld kan en bra unik idé med en genomarbetad affärsplan räcka för att få finansiering. Men då handlar det inte om banklån utan om riskkapital som tas in i utbyte mot aktier.

Datautveckling och att bygga upp ett nytt varumärke är dyrt. Det tar lång tid innan kunderna kommer, och när de väl gör det ger de oftast inga intäkter.

Så småningom tar pengarna slut och nya måste tas in genom nyemissioner. Grundare som då inte kan ställa upp med finansiering blir av med både ägarandelar och inflytande.

Allt brukar gå ut på att öka antalet internetbesökare. Huvudägarna fokuserar då på att sälja hela företaget eller notera det på någon mindre lista. I prospekten som då skrivs brukar optimismen och fantasin flöda, och som investerare bör man se upp för orealistiskt höga värderingar.

Ibland handlar det mest om att dra in storkovan och få någon annan att sitta med Svarte Peter. Men det finns också exempel på nätidéer där intäkterna plötsligt tagit enorm fart.

I internetbranschen är nu frågan hur länge aktieägarna har tålamod att vänta på ökade intäkter. Håller de utmålade intäktsmodellerna?

Inte ens en gigant som Spotify, som startades för nio år sedan, går bra. Förlusten var förra året 1,5 miljarder kronor med en omsättning på 10 miljarder.

Det finns de som talar om att en ny IT-bubbla är på väg och att vi inte lärt oss tillräckligt av den vi hade för 15 år sedan.

För läsaren med de två affärsidéerna står valet mellan dessa alternativ: 

 • Låg risk och begränsade möjligheter.
 • Hög risk med enorma möjligheter. 
Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Läs mer i tidningen Driva Eget
8 nr 545 kr

Nr 7/2017 – bara i papperstidningen:

TEMA: Väx utan att anställa
* Smarta samarbeten ger bättre affärer
* Franchise: Låt andra kopiera din idé

Protestera – och flytta dina pengar från usla bankkonton

BloggDet är uppror mot storbankerna och deras fondbolag – och jag uppmanar dig att också reagera.

 • Författaren Joel Dahlberg kallar fondbolagens höga avgifter för lurendrejeri i sin nya bok Sammansvärjningen.
 • Organisationen Aktiespararna anklagar Swedbanks fondbolag Robur för att ha tagit 7 miljarder för mycket för en miljon sparare som fått betala för aktiv förvaltning trots att fonderna förvaltats som indexfonder. En grupptalan har lämnats till Allmänna reklamationsnämnden.
 • Kritiken mot bankernas rekordvinster växer. Vinstmarginalen hos fondbolagen ligger på nivåer som en småföretagare inte ens vågar drömma om, 20–40 procent enligt DI.
 • Allt fler vill flytta sina pengar från dåliga bankkonton när de ser att räntan nu sänkts till noll, som verkar ha blivit en psykologisk gräns. Detta har ökat protestviljan.

Jag är naturligtvis glad över alla dessa protestyttringar efter att i över 30 år slagits mot banker och avgifter i Expressen, Privata Affärer, Driva Eget, radio och TV.  Alla vi kritiker får inte ge upp, även om jag ser att det faktiskt blivit lite bättre med åren – nya uppstickare som oroar storbankerna, kundvänliga åtgärder från Finansinspektionen och ökad medvetenhet bland bankkunder.

Men fortfarande är huvudproblemet att vi har ett oligopol med fyra storbanker, som odlar en kultur av sammansvärjning som beskrivs i boken med detta namn. Problemet är också att det inte finns tillräckligt många protesterande bankkunder.

Alltför många har för mycket pengar på usla bankkonton. Många av dem är småföretagare som är så upptagna av att jobba att de inte hinner bry sig om de pengar som de drar in.

Men nollräntan och bankkritiken har nu fått fler att ta tag i sin situation. Häromdagen träffade jag en av dem, 65-åriga Karin. Hon hade dragit ihop två miljoner som fanns på olika bankkonton:

– Nu när bankräntan är noll och jag läser att indexfonder är de bästa fonderna vill jag ha hjälp med att hitta någon förvaltare som inte skor sig på mig, sa hon.

Men för henne är inte det viktigast att gå över till indexfonder eller att välja det ena eller andra fondbolaget. Det gäller i stället att få högre avkastning genom att sprida riskerna i olika placeringsformer på detta sätt för den del av pengarna som inte ska användas på fem år:

 • Öppna ett ISK-konto för de privata pengarna och en kapitalförsäkring för bolagets pengar – i Avanza eller Nordnet för den som på nätet vill byta fonder själv, i en vanlig bank för den som behöver personlig hjälp.
 • Sätt in kapitalet där och flytta det successivt under några månader till fonder med medelrisk enligt vårt förslag i diagrammet nedan. Trots höga avgifter rekommenderar jag hedgefonder eftersom dessa kan minska risken när de varken följer aktieutveckling eller ränteutveckling.
 • Välj i första hand indexfonder eller någon fond som under många år slagit index, exempelvis Didner & Gerges Sverigefond eller Spiltans investmentbolagsfond.

Så sprider du riskerna

Här är Driva Egets förslag på hur du nu bäst sprider riskerna i en långsiktig portfölj med medelrisk.

 • Är du passiv så välj fonder – främst en Sverigefond, en småbolagsfond, en globalfond och någon utlandsfond i en region som du tror på. Den aktive bör ha minst 5–6 olika svenska aktier i portföljen.
 • Välj hedgefonder som inte följer aktieindex och räntemarknaden för att på det sättet sprida riskerna ytterligare.
 • Se räntedelen som parkeringsplats i väntan på något bättre. Välj bra bankkonto på driva-eget.se/konto. Preferensaktier och företagsobligationsfond är räntealternativ.
 • Avstå från aktier och aktiefonder om du vill ha låg risk och ha enbart aktier och aktiefonder i en portfölj med hög risk.
Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Entreprenören Björn i Nepal behöver din hjälp

BloggHar du också funderat över hur pengar bäst kommer till användning? Det har jag.

Om du som jag slitit hårt under ett långt yrkesliv har det rimligen blivit en slant över. Kanske har du som jag gjort en och annan bra affär och följt råden från mig och andra om hur man sänker skatten och placerar pengarna på bästa sätt.

När man då skaffat sig och familjen det man behöver och har en ordentlig buffert för resor och annat skoj kan det ju ändå bli pengar över. En del av dessa tycker jag att man ska ge till dem som behöver dem bättre.

Jag har då sökt efter välgörenhetsorganisationer där pengarna går till något jag verkligen vill stödja och där avbränningarna är minsta möjliga. Hittills har jag då koncentrerat mig på Hand in Hand, Läkare utan gränser och stiftelsen Soptippen, där jag sitter i styrelsen.

Men jag har nu också engagerat mig för jordbävningskatastrofen i Nepal. Det har jag och Driva Eget gjort genom en person som jag verkligen litar på – Björn Söderberg, en social entreprenör med företag i Nepals huvudstad Katmandu och som med hjälp av sina föräldrar i Växjö driver välgörenhetsorganisationen Tuki Nepal .

Björn Söderberg leder återuppbyggnadsarbetet efter jordbävningen i Nepal. Foto: Jonas Gratzer.

Björn Söderberg leder återuppbyggnadsarbetet efter jordbävningen i Nepal. Foto: Jonas Gratzer.

Jag lärde känna honom för åtta år sedan när jag skrev om hans enorma entreprenörskraft. Redan som 16-åring startade han sitt första företag. Några år senare åkte han till Nepal. När han så pappersskräpet på gatorna startade han ett litet företag för pappersåtervinning. Sedan dess har han startat fler företag i Nepal, alltid med miljötänk och socialt engagemang.

Nu fokuserar han på att på att hjälpa folk i Nepal att få tak över huvudet sedan deras hus förstörts. Han planerar att starta ett företag för att bygga stålskelett för hus som byborna själva ska bygga vidare på. Först av allt ska han bygga upp den förstörda skolan i byn Jyamrung. Jag har skrivit om det här och i senaste numret av Driva Eget.

Titta på denna film så förstår du hur engagerad Björn är.

Men för att klara hjälparbetet behöver svenskar med pengar över skänka en del till välgörenhetsorganisationen. De vill Driva Eget slå ett slag för. Vi är tacksamma om  svenska entreprenörer hjälper entreprenören Björn att hjälpa.

I denna blogg  Björn berätta hur pengarna används – och han garanterar med sin heder att allt som skänkts går direkt de behövande.

Som en grundplåt har jag satt in 50 000 kronor och många läsare har följt efter. Driva Eget och Björn Söderberg tackar på förhand för ditt bidrag på postgirokonto 5698-1673.

Sär här ser de tre barnens skola ut i dag. Den måste snabbt byggas upp – och det kan göras med pengar som du kan bidra med. Foto: privat

Sär här ser de tre barnens skola ut i dag. Den måste snabbt byggas upp – och det kan göras med pengar som du kan bidra med. Foto: privat

Dela post
Kommentarer (0)

Vill du att en profilbild syns till din kommentar? Registrera din e-postadress på www.gravatar.com så hämtas bilden därifrån automatiskt.

Kommentera
Följ Driva Eget
Följ oss på facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ @drivaeget
Följ oss på LinkedIn
Följ oss på Google+
Sök allabolag.se
Dagens aktieindex
Läs mer i tidningen
8 nr 545 kr

TEMA: Väx utan att anställa
Smarta samarbeten ger bättre affärer
Franchise: Låt andra kopiera din idé

Dessutom:

 • Planera skatten efter 60
 • Våga vara personlig – få fler kunder
 • Redo för GDPR? Undvik böter