Justitieministern är snart den enda som inte vill ändra lagen

Anders Andersson

Publicerades: 9 december, 2011

Äntligen gemensamma krafttag mot fakturaskojarna – en paneldebatt där jag satt med i panelen. Svensk Handel och Företagarna hade samlat alla berörda för att klara ut hur man kan stoppa på dessa skurkar som kränker oss och stjäl både tid och pengar.

Det kom många bra och konstruktiva förslag till hur man kan göra (läs om det här)
Och vi på Driva Eget är glada över att så många aktiverat sig sedan vi i juni startade får kampanj i ämnet (vi skriver om det i varje nummer, på sajten och här på Facebook).

Jan Olsson och Björn Seth från Stockholms bedrägerirotel berättade om sin hopplösa kamp. Där sitter de på sitt kontor i Stockholm och vet inget om vad andra polisen gör i de andra 21 distrikten. Samordning saknas fullständigt!

Skärpning rikspolischefen! Det här är ju inget lokalt problem! Se till så att poliserna i hela landet jobbar tillsammans med detta, precis som de äntligen gör med ligorna som reser runt i landet och rånar åldringar. Ändra på det nu! Det borde vara en självklarhet!

Alla de församlade verkade vara överens om att något måste göras – utom representanten från justiedepartementet, Gustav Gellerbrant (bilden), sakkunnig hos justitieminister Beatrice Ask.

– Ångerrätt för företag på samma sätt som för konsumenter är ingen bra väg att få stopp på detta. Kreditupplysningslagen behöver heller inte ändras, sa han.

– Men ni måste väl i alla fall utreda frågan, invände jag.

– Ingen anledning. Man måste ha en idé, en lösning man ska tro på, om man ska tillsätta en utredning, svarade Gellerbrant.

Han nonchalerar därmed fullständigt de 41 riksdagsmän från olika partier som i 20 olika motioner vill ändra lagen. De ska alltså inte ens få veta vad det är för typ av omöjligheter som Beatrice Ask och hennes medarbetare menar.
 

De borde inse att lagen inte kan vara likadan för oss enmansföretagare som för Ikea och Volvo. Om nu dagens regler skulle vara tillräckliga så får väl departementet se till så att polisen samordningsmuskler att tillämpa dem.

Möjligen kan detta hänga ihop med någon slags revirstrid mellan de tre departement som har hand frågor kring fakturaskojarna – finansdepartementet, justitiedepartementet och näringsdepartementet. Och då finns det samordningsproblem även där.

Men en del av justitieministerns moderata partikollegor tar frågan på större allvar. Flera har skrivit motioner och Magdalena Andersson (m) har föreslagit en hearing, och det sa civilutskottet ja till i går.

Det går också att plocka politiska poänger på fakturaskojarna. När Veronica Palm (s) här tog åt sig äran av att ha drivit frågan om hearing gick Magdalena Andersson direkt till motattack här.

Strunt samma om politikerna slåss om vem som är bäst på att stoppa bluffmakarna. Och om det är Driva Eget eller inte som har satt igång alla dessa aktiviteter är heller ingen viktig fråga.

Det enda viktiga är att vi alla med gemensamma krafter måste stoppa fakturaskojarna.