Häng med på den nya digitala revolutionen

Anders Andersson

Publicerades: 20 mars, 2014

Full av energi efter gårdagens Driva Eget-dag hamnade jag i dag på ett ännu större event – Webbdagarna i Stockholm för 1 500 svenskar som håller på med internet.

Den energin avtog när jag först hörde dystra framtidsbilder av Stefan Hyttfors (bilden) och senare fick höra att jag behöver en digital gaffel.

– Det mest av vad vi håller på med är snart för gammalt. Vi är på väg in i en digital revolution i ett nytt nätverkssamhälle, sa Hyttfors.

Han dömde ut dagens politiska debatt som rena sandlådan:

– Det spelar ingen roll vad vi röstar på i årets val. Politikerna vill bara pressa tillbaka utvecklingen och behålla allt som det är. De förstår inte att allt är på väg att bli fullständigt globalt och lagarna i varje enskilt land saknar betydelse. Pengarna hamnar ändå till slut i något skatteparadis.

Dagens trender om att handla på nätet och vara interaktiv genom att dela bilder och inlägg på Facebook är snart gamla trender, menade han och pekade ut den nya:

Att använda nätet till att lösa problem i enorma globala nätverk.

Han tog sajten www.taskrabit.com som exempel. Människorna i fem städer i USA har direkt kontakt med varandra. I stället för att anlita hantverkare ber de varandra om hjälp.

På en annan populär sajt bokar man bostad i privata hem. Tjänsten är så populär i USA att hotellkedjorna anlitar lobbyfirmor för att motarbeta den.

Crowdfunding och Bitcoin är bara början på denna digitala revolution menar han.

– Pengar håller oss i ett järngrepp. Det måste bli slut på det. Annars finns det risk för att denna generation lämnar efter sig något som var sämre än det vi tog över.

Han uppmanade oss att gå ut i världen, delta i det gränslösa samarbetet och inte vara rädd för tekniska förändringar som ändrar vårt beteende.

– Den som är bäst på relationer och skapar förnyelse vinner, sa han.

Men av näste talare fick vi lära oss att det ut i världen ser väldigt annorlunda ut beroende på var man är.

Tomas Bennish (bilden), som sa att han samlat 40 000 visitkort på gammaldags sätt, kom med drastiska exempel på hur olika det kan vara i olika delar av världen:

  • I Afrika har mobilen gjort bankerna överflödiga med system med att skicka pengar till vem som helst. Med appen Icow kan fattiga bönder lära sig att öka mjölkproduktionen.
  • Det populäraste i mobiltelefonerna i NepaI är en app med ficklampa som säger hur länge de ständigt nya strömavbrotten varar.
  • I Indien har man fler Linkedinmedlemmar än i hela USA. Där producerar man nu läsplattor för 129 kronor styck.
  • Den senaste trenden i Japan är att skicka dofter med mobilen. Mobiltelefonerna ser där märkligare ut än någon annanstans i världen.
  • I USA har det blivit allt populärare att ha datakraft i en mängd nya prylar som vi inte visste fanns.

Han gav två kul exempel:

  • En hunddator med bildskärm för hundar som är ensamma hemma. Dit kan hunden gå och kommunicera med husse. Husse kan då kolla sin hund, säga något lugnande och låta lite hundgodis ramla ut ur hunddatorn.
  • Den digitala gaffeln Hapifork för dig som äter för snabbt. Gaffeln styrs via mobilen och lyser grönt när det är dags för nästa tag på tallriken. Min fru säger att jag behöver en sådan…