Efter den missen är det bara att byta bankrådgivare

Anders Andersson

Publicerades: 7 september, 2011

I dag fick jag ett nytt bevis på att bankernas rådgivare ibland inte tänker på kundernas bästa.

Jag träffade en 62-åring som arbetat utomlands i många år och som i början av det här året flyttat hem till Sverige och startat eget i konsultbranschen. Han hade fått ihop fem miljoner efter alla års utlandsslit och de skulle placeras med hjälp av en svensk bank. Så han blev private banking-kund på Nordea, och fick en rådgivare som han har träffat några gånger och lagt fram sin ekonomi för.

Han har startat ett aktiebolag, men ännu inte tagit ut någon lön. Han lever på kapitalet, och har inte rört de pensionsförsäkringar som han också har. En hel del av pengarna går också åt till att betala 50 000 kr ränta på lånen till villan som köptes i samband med flytten till Sverige.

– Jag har berättat för rådgivaren om mina pensionsförsäkringar och mina låneräntor, men rådgivaren har mest talat om i vilka fonder som jag bör placera mina pengar, säger han när vi träffas.

Och för det tar rådgivaren 7 000 kr om året i arvode.

En återvändande utlandssvensk som varit borta från svenska nyheter och inte haft anledning att bry sig om svenska skatteregler behöver verkligen en bra rådgivare.

Men råden från Nordea som han fått är helt ofullständig och ger en falsk trygghet.

Driva Eget gav honom i stället dessa råd :

  • Börja omedelbart att skaffa en inkomst genom att ta ut från pensionsförsäkringarna. Om du inte gör det missar du ränteavdraget och betalar 15 000 kr i skatt i onödan. Dessutom missar du grundavdraget.
  • En 62-åring med aktiebolag ska också passa på att ta ut pension i stället för lön från bolaget. Strategin är att börja med lön först från och med året då man fyller 66 år. Med dagens regler ger jobbskatteavdraget då 20 000 i skattereduktion på de första 100 000 kronorna i lön och dessutom sociala avgifter på bara 10,21 procent.
  • Försök sedan ta ut så mycket i lön så länge pengarna räcker. Tänk också på att det går att ta ut upp till ca 130 000 kr i aktieutdelning per år med en skatt på 20 procent (41 procent om man först tar hänsyn till att pengarna beskattas med bolagsskatt).
  • Fundera över om inte en stor del sparpengarna ska användas till att betala av på villalånet. I dagens skakiga börsläge kan man knappast räkna med en säker avkastning som överstiger låneräntan.

Så gav jag honom också ett annat viktigt råd.

  • Byt rådgivare! Och pruta bort arvodet. Med så stora tillgångar ska ingen bank behöva ta något arvode alls.