Bloggar, tidningar – och framtiden i mediebranschen

Camilla Björkman

Publicerades: 25 maj, 2014

Jag älskar bloggar, läser ett stadigt antal om 10 stycken om dagen. Själv startade jag min första blogg för tio år sedan, och min frilansblogg kom till för tre år sedan. Sedan jag började på Driva Eget har det dock blivit betydligt mindre av den varan på grund av tidsbrist, vilket är synd. Att blogga är underbart!

En utveckling jag följt med intresse är bloggarnas resa från hobby till business. Det finns några som verkar gå i spetsen för att bloggbranschen ska bli mer professionell, till exempel Frida Ramstedt med inredningsbloggen Trendenser. Bra! Ju fler som förstår vikten av att ta betalt på den digitala marknaden, desto bättre för alla medier.

Men hur är det egentligen, håller bloggar på att konkurrera ut tidningar? Är tidningarna på väg att försvinna? Det frågar sig Bloggkommentatorerna i helgen – och refererar till Fridas inlägg om att annonsera på bloggar. Där visar hon att antal unika besökare för ett par inredningsbloggar är mycket högre än upplagan hos några av Sveriges mest kända inredningstidningar.

Jag tycker förstås att frågan är viktig, men för att kunna svara på den vill jag först jämföra rätt saker. Visst har stora bloggare ofta mer besök än många tidningar har upplaga. Men så är bloggen också gratis, medan tidningarnas kunder har tagit ett aktivt beslut att betala för produkten. Det är som att jämföra två restauranger där den ena delar ut maten gratis och den andra tar betalt för den. Vem kommer att ha flest gäster? Självklart den första – förutsatt att maten är god. Men är det samma typ av gäster? Och hur äter de maten? Sådana faktorer kommer att spela in när annonsörerna ska betala för att synas på matförpackningarna.

Ett mer relevant sätt att jämföra de två medierna vore i så fall att fråga: hur många läsare skulle tidningen ha om den var gratis? Eller: hur många läsare skulle bloggen ha om den liksom tidningen kostade pengar? Det talas mycket om konvertering i vår bransch (alltså hur många som kan tänka sig att gå från gratis till att betala) och en siffra man ofta hör är mellan 0,5 till några procent (läs gärna en ny rapport om det här). Lägg den siffran på en sajt eller på en blogg och statistiken ser väldigt annorlunda ut.

Det betyder förstås inte att det skulle vara sämre att annonsera på en blogg. Annonsören får ju draghjälp av bloggarens personliga varumärke och – om bloggen är stor – de når många. Även det visar hur svårt det är att jämföra medierna rakt av, bara med hjälp av upplaga och unika besökare.

I vilket fall som helst.

Alla är vi nog överens om att papperstidningarna på sikt kommer att övergå till digitala sajter och tjänster. Men idag är de fortfarande väldigt uppskattade och behövda, annars skulle de inte fortsätta köpas. Driva Eget har till exempel en trogen och nischad målgrupp som älskar tidningen – samtidigt som vi har en delvis annorlunda målgrupp på nätet som vill ha andra typer av artiklar och läsupplevelser. Och de är delvis andra typer av konsumenter jämfört med vår ”fanclub” som köper tidningen.

Den intressanta frågan – tycker jag – är inte papprets vara eller icke vara. Utan snarare: vad händer med journalistiken? Här är jag inte ett dugg osäker: självklart kommer den att finnas kvar! Beviset ser jag precis överallt. Aldrig förr har vi konsumerat så mycket medier och journalistik som vi gör idag. Och ju mer information som flödar mot oss, desto större växer sig behovet efter oberoende skribenter och journalister som sorterar i mängden.

Däremot kommer inte plattformarna att vara desamma. Vi journalister vet att vårt jobb handlar väldigt lite om att skriva – och väldigt mycket om annat. Till exempel: vinkla, rapportera oberoende, granskande och med källkritik, och så vidare. Det är ett hantverk som fungerar precis lika bra i en papperstidning, i en radiokanal eller i en podcast, på en tv-skärm, i en blogg, på en sajt eller på en scen.

Med det sagt har journalister mycket att lära sig av bloggarna – som skapar sig en egen publik, bygger upp stora plattformar och blir riktiga maktfaktorer i vårt samhälle. Och bloggarna har mycket att lära sig av journalisterna vad gäller oberoende innehåll och källkritik. Och att som Frida Ramstedt tänka som en företagare!

Slutligen: är det något jag själv lärt mig som företagare är det detta: var GLAD för att dina konkurrenter/kollegor i branschen kan sälja och ta bra betalt. Det höjer nämligen även ditt eget pris.

Trevlig söndag!