”Vi behöver bli bättre på att förädla idéer”
Stefan löfven talade i almedalen:

”Vi behöver bli bättre på att förädla idéer”

En nyföretagargaranti där staten går in som säkerhet gentemot banken, kortare betaltider och en statlig företagarförmedling. Det vill Stefan Löfven göra för att stärka småföretagen, sa han i sitt tal på Socialdemokraternas dag i Almedalen.

När Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven talade i Almedalen handlade en del om entreprenörskap och småföretagande.

Han sa bland annat att Sverige måste bli bättre på att förädla idéer. För att göra det vill han öka grundforskningen, den företagsnära forskningen och offentlig upphandling av innovationer så att fler idéer föds.

– Men det räcker inte. Vi vill stärka den näringspolitiska samverkan mellan företag, forskare, fackförbund och förtroendevalda, så att fler idéer utvecklas till nya, bättre varor eller tjänster, sa han.

Han talade också om en ny strategi för svensk export, för att varor och tjänster ska nå nya globala marknader. Och för entreprenörer som inte har pengar att förverkliga sin idé ska det finnas en nyföretagargaranti, där staten går in och garanterar entreprenörens säkerhet gentemot banken.

– Det är idén i ditt huvud, snarare än pengarna i din plånbok, som ska avgöra om du kan lyckas i Sverige, sa Stefan Löfven.

För småföretagen vill han införa kortare betaltider och införa en statlig företagarförmedling som ska lösa generationsväxlingen inom företag. Han vill också införa en ny arbetsförmedling ”som företag verkligen vill vända sig till” och förbättra infrastrukturen för att fler ska kunna ta sig till jobbet. Liksom avskaffa den andra sjuklöneveckan.

– Det skulle både få fler små företag att våga anställa – och ge fler personer som tidigare varit sjukskrivna större chanser att börja jobba igen.

Han talade också om att fackföreningar ska både organisera löntagare för bättre villkor men också erkänna ägarnas rätt att leda företagen och göra vinst.

– Stater ska erkänna dem båda som sociala partners, och tillhandahålla god utbildning, infrastruktur och välfärd. Runt om oss finns många länder som är redo att ta det steg Sverige tagit. För arbetsrätt, för utveckling, för välfärd.


Nyhetsbrev