<![CDATA[]]>

”Tillväxtverkets pengar måste omfördelas”

Camilla Björkman

Publicerades: 7 augusti, 2012

Tillväxtverket går på dyra vinprovningar och äter lyxmiddag på Grand Hotel. Men till NyföretagarCentrum, Sveriges största starta-eget-organisation, ger de bara 2,5 miljoner om året. Nu vill vd Harry Goldman se en omfördelning av pengarna.

På måndagen stod det klart att Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet får sparken. Detta efter att myndigheten sedan 2010 spenderat totalt 16,5 miljoner på intern representation, seminarier och konferenser.

Samtidigt får en av Sveriges största företagarorganisationer, NyföretagarCentrum, nöja sig med 2,5 miljoner kronor om året från Tillväxtverket.

– De har miljarder i sin kassa men slänger ändå bara till oss några korvören, konstaterar Harry Goldman, vd för den ideella organisationen.

Han menar att det stora problemet inte är lyxnotor på Grand Hotel, utan om de miljarder som Tillväxtverket hanterar. I stället för att prioritera nyföretagande och rådgivning går pengarna till aktiviteter som inte alltid ger resultat.

– De har inte förstått vad det handlar om. Det går inte att bygga ett hus från toppen – man måste börja bygga nedifrån.

Kritiken mot Tillväxtverket efter DNs avslöjande om myndighetens slöseri med restaurangnotor på hundratusentals kronor, slottsvistelser, spahelger och vinprovningar är förödande och flera av verkets oavlönade småföretagarambassadörer har hoppat av sina uppdrag. Harry Goldman är inte förvånad över regeringens beslut att sparka generaldirektören Christina Lugnet.

– En myndighet måste hantera sina medel. Vi har haft Tillväxtverkets internrevisorer här som vänt på alla papper och inte hittat någonting. De kunde ha granskat sig själva lite bättre i stället.

Att Tillväxtverkets personal behöver dyra konferenser och vinprovningar förstår han inte heller:

– När vi har våra stora konferenser har vi en tipspromenad. Den kostar inte mycket.

Nu hoppas han på en omfördelning av Tillväxtverkets pengar och att myndigheten börjar ta nyföretagande på allvar.

– Jag hoppas att den nya generaldirektören bjuder in oss och lyssnar på vad vi har att säga.