"Sossarna föklarar krig mot småföretagen"

Anders Andersson

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 15 augusti, 2014

 ”En krigsförklaring mot landets småföretagare.”Företagarorganisationerna är ursinniga över Socialdemokraternas förslag att ta bort undantagen i turordningsreglerna.

Turordningsreglerna om att de sist anställda ska gå först när ett företag drar ned är en het politisk fråga. Miljöpartiet och Alliansen har därför drivit igenom att företag på högst tio anställda får undanta två anställda från turordningsreglerna.

När Socialdemokraternas Ylva Johansson nu vill ta bort den regeln vid en socialdemokratisk valseger blir både Småföretagarnas riksförbund och Företagarna besvikna och ursinniga.

– Det är en ren krigsförklaring mot landets småföretagare. Att ändra spelreglerna på detta sätt måste vara bland det tokigaste man kan företa sig om man vill sänka arbetslösheten till lägst i Europa. Det visar hur lite s-politikerna förstår om hur det är att driva företag, skriver Småföretagarnas riksförbund i ett pressmeddelande.

Förbundet, som kallar turordningsreglerna för en ”stupstock”, påpekar att alla politiska partier är ensa om att fyra av fem nya jobb under de senaste åren har tillkommit hos de små företagen:

– De riktigt små företagen med mycket få anställda har genom undantagsreglerna hjälpligt kunnat behålla nödvändig kompetens vid neddragningar av verksamheten i kristider. Men med detta förslag riskerar många av dem att slås ut om de mest kompetenta anställda måste gå först.

Också organisationen Företagarna reagerar starkt på Ylva Johanssons besked:

Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist framhåller att detta underminerar Socialdemokraternas egen politik:

– Socialdemokraterna går till val på fler trygga anställningar. Men förslaget om att slopa undantagen kommer att tvinga företag att söka andra lösningar. Istället för fler heltidsjobb blir det fler visstidsanställningar, timanställningar och vikariat.

Bakgrunden till undantaget är att det tidigare varit svårt att upprätta avtalsturordningar i förhandlingar med fackliga organisationer på små arbetsplatser. Många småföretag saknar kollektivavtal och även bland dem som har det saknas i allmänhet en lokal facklig representation.

– Ett slopat undantag innebär att det blir svårare för småföretag att behålla nyckelkompetens vid neddragningar. Det leder till att man blir mer försiktig med investeringar och expansion. I praktiken betyder det färre nya jobb, mindre skatteintäkter och högre arbetslöshet, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

Liksom Småföretagarnas riksförbund är hon besviken på Socialdemokraterna:

– Vi har haft en bra dialog med Socialdemokraterna, trots olika uppfattningar om vissa skatter. Men med det här förslaget visar man tydligt att det alltför ofta saknas en förståelse för småföretagares vardag och vad som krävs för fler nya jobb i landets småföretag, säger Elisabeth Thand Ringqvist.