Småföretagare kräver: Låt RUT få stanna!
Hushållsnära tjänster viktig fråga inför valet:

Småföretagare kräver: Låt RUT få stanna!

Näst efter Sven Otto Littorin-skandalen var avdraget för hushållsnära tjänster (RUT) en viktig fråga i Almedalen. En ny rapport visar att antal köp av hushållsnära tjänster har ökat med över 100 procent jämfört med förra året – och småföretagare kräver nu att avdraget ska få stanna.

En ny rapport från branschorganisation för tjänsteföretag, Almega, presenterades igår och innehåller attityder och fakta kring hushållsnära tjänster.

– Vår nya rapport om hemservicebranschen visar att efterfrågan ökar stabilt. Över 200 000 personer har köpt hushållsnära tjänster sedan den 1 juli 2009. Det är en ökning med över 100 procent i jämförelse med 2008. Det tillkommer 20 000 nya kunder varje månad och svenskarna köper hushållsnära tjänster för närmare 190 miljoner kronor i månaden, säger Ulf Lindberg, Almegas näringspolitiska chef och tillägger:

– Med närmare 11 000 sysselsatta är branschen en samhällsekonomisk vinst eftersom de ökande intäkterna till statskassan överstiger kostnaden.

Men alla är inte överens om att systemet är bra. Den borgerliga alliansen vill ha kvar det, medan den rödgröna oppositionen vill plocka bort skattelättnaden helt.

Detta upprör nu många småföretagare i branschen, som kan tänka sig att rösta efter det parti som vill ha kvar RUT. En av dem är Åsa Malmborg som driver företaget Flitiga Liza i Halmstad med åtta anställda. Egentligen vill hon anställa fler – men vågar inte. Nu har hon startat ett upprop på Internet, www.rutupproret.se, för att behålla RUT-avdraget.

– Eftersom jag och mina anställda håller på med RUT-avdraget är det viktigt att vi försöker göra så gott vi kan för att det ska få vara kvar även efter valet i september, säger hon till Driva Eget.

Vad tycker du om RUT-avdraget och vad betyder det för dig? Diskutera i vårt forum.


Nyhetsbrev