Så ska Reinfeldt få fler företagare
Almedalsveckan 2010:

Så ska Reinfeldt få fler företagare

Almedalsveckan är nu i full rullning. Först ut av partiledarna var statsminister Fredrik Reinfeldt som igår söndag höll sitt valtal. Men vad partiet vill göra för småföretagare tog han inte med. Här är därför beskeden om småföretagare som Reinfeldt inte gav i sitt tal.

Fredrik Reinfeldt var först ut som talare bland partiledarna när Almedalsveckan drog igång i går på söndagen. Att döma av publiken gjorde stadsministern succé. Huvuddragen i hans tal var:

  • Alliansens framgångssaga. Hur de tog över Sverige i början av en ekonomisk kris, men genom att hålla hårt i skattepengarna sänkte statsskulden och har gjort att Sverige har bäst ordning på ekonomin i Europa.
  • Konkurrenternas skattepolitik. Reinfeldt sågade att de Rödgröna vill göra skattehöjningar med bland annat införande av pensionärs- och ungdomsskatt, skatt på företagen och återförande av fastighetsskatten.
  • Jobbmarknaden – hur den ska stärkas. Hur ungdomar, genom bland annat praktiska utbildningar och lärlingsprogram, ska komma in på arbetsmarknaden.

Däremot fick Reinfeldt inte med de åtgärder som partiet gör och planerar att göra för småföretagare. De kommer här i stället, efter en sammanställning som Driva Eget har gjort bland Sveriges partier.

1. På vilket sätt vill partiet få fler att starta eget?

– Vi gör omfattande reformer inom trygghetssystemen. Fler kommer då att våga gå från vara anställda till att bli företagare. Om ekonomin tillåter kommer vi att förbättra tillgången på riskkapital.

2. På vilket sätt vill partiet få småföretagen att växa?
– Får Alliansen förnyat förtroende kommer vi att fortsätta att sänka företagens regelbörda och därmed skapa incitament för företag att växa och nyanställa.

3. Vad anser partiet om arbetsgivaravgifternas storlek i dag?

– Vi tittar kontinuerligt över de kostnader som kan uppfattas som hinder för företag att anställa och växa.

4. Vilka skatter och övriga villkor för småföretagare vill partiet förändra under kommande mandatperiod?

– Vi tittar bland annat på möjligheten till fler jobbskatteavdrag, förlängning av provanställning och en översyn av bolagsskatten.

Här kan du se hela Reinfeldts tal.

Driva Eget fortsätter att rapportera om partiledarnas löften till småföretagarna. Ikväll måndag är det Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly som talar.


Nyhetsbrev