<![CDATA[Foto: Victor Svedberg]]>

Regeringen inför traineejobb – även för privata företag

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 14 april, 2015

Regeringen vill införa yrkeskontrakt och traineejobb – inom både välfärdssektorn och privat arbetsmarknad, för att få unga i arbete. Samtidigt säger mer än var tredje företagare att de höjda arbetsgivaravgifterna kommer få dem att anställa färre unga, och mer än var sjunde tvingas säga upp personal.

Regeringen vill lägga 380 miljoner kronor under 2015 och sedan 800 miljoner per år på traineeplatser och utbildningskontrakt för unga mellan 20 och 24 år.

Den nyheten i vårbudgeten presenterade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) på en presskonferens idag.
– Traineejobben är viktiga för att motverka ungdomsarbetslösheten. Reformen har utformats för att vara tillgänglig på hela arbetsmarknaden, säger Ylva Johansson.

  • Traineejobben är en anställning på 50 procent i kombination med en yrkesutbildning på 50%.
  • De kommer att införas i flera branscher från den 1 augusti.
  •  Lönesubventionen uppgår till cirka 85 procent för traineejobb inom välfärdssektorn och cirka 50 procent för traineejobb på hela arbetsmarknaden för yrken där det råder brist.
  •  För traineejobben inom välfärdssektorn ges även ett handledarstöd på maximalt 2 200 kr i månaden.
  • Ylva Johansson nämnde som bristyrken undersköterskor, murare, bagare, plåtslagare och fordonsmekaniker.

För unga som inte gått klart gymnasiet vill regeringen införa ett så kallat utbildningskontrakt för att de ska påbörja eller återuppta sina studier och uppnå en gymnasieutbildning.

I år menar regeringen att satsningen kommer att ge 590 ungdomar traineejobb och cirka 3000 unga utbildningskontrakt. Nästa år bedöms antalen stiga till 7.100 respektive 7.700, och 2017 till knappt 11.000 respektive 7.700.

Totalt vill regeringen lägga 515 miljoner kronor på jobb till unga i år, knappt 1,6 miljarder kronor 2016 och knappt 2 miljarder kronor 2017.

Samtidigt höjer regeringen ungdomsarbetsgivaravgifterna. Något som mött stark kritik.

Hela 39 procent av företagen säger att de höjda arbetsgivaravgifterna gör att de kommer att ge äldre och mer erfarna företräde vid anställningar, visar ny statistik från Svenskt näringsliv.

Dessutom säger 15 procent av dessa företag att de kommer att säga upp unga medarbetare som anställdes med den halverade arbetsgivaravgiften.
– Det här minskar konkurrenskraften för unga och oerfarna, säger Svenskt Nöringslivs vice VD Christer Ågren till DI.