<![CDATA[Foto: Socialdemokraterna.se]]>

Regeringen satsar miljoner på företagande

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 13 april, 2015

Regeringen vill satsa miljoner på statligt riskkapital, export och innovation, avslöjade de idag på en pressträff på Rosenbad. Samtidigt kritiseras de för att öka kostnaderna från företagen.

En ny, näringspolitisk satsning kommer att vara en del av den vårbudgeten som presenteras på onsdag, berättade statsminister Stefan Löfven (S) och näringsminister Mikael Damberg (S) idag.

Regeringen vill satsa 226 miljoner kronor under 2015 och minst 315 miljoner kronor per år under perioden 2016 till 2019 på svensk export och innovationsklimat.

– Det är inte vanligt i en vårändringbudget att det tillförs så mycket pengar i näringspolitik. Det är högst ovanligt. Men nu vill vi visa att det är allvar, sa statsminister Stefan Löfven på pressträffen.

Redan i år vill regeringen ge 71 miljoner kronor till det statliga riskkapitalet. En siffra som kommer att växa till upp till 110 miljoner kronor per år. Satsningen sker genom att förstärka Almi företagspartners verksamhet.

– Framförallt små och medelstora företag har svårt att få tag på kapital idag för att göra de investeringar och nysatsningar som man vill göra. En väl fungerande kapitalförsörjning understöder både innovation och tillväxt, sa Mikael Damberg.

Regeringen har sedan tidigare inrättat ett nationellt innovationsråd. Nu föreslås 50 miljoner kronor till rådets innovationsfrämjande insatser i år.

Dessutom ska 100 miljoner kronor per år avsättas för samverkansprogram inom ”life science” mellan 2016 och 2019.

När Driva Eget tidigare i år mötte Mikael Damberg pratade han om att stärka exportklimatet. Nu föreslås en satsning på 75 miljoner till handels- och exportfrämjande insatser i år samt 105 miljoner kronor 2016.

Dessutom föreslår regeringen att 30 miljoner kronor ska användas för att marknadsföra Sverige som turistmål.

Samtidigt höjer regeringen flera skatter för småföretagare, bland annat höjs ungdomsarbetsgivaravgifterna samtidigt som Rut- och Rot-avdraget sänkas. Detta möter kritik från näringslivet, bland annat från Christer Ågren, vice vd i Svenskt Näringsliv:

– Satsningarna – vars effekter är högst oklara – är småpengar i jämförelse med den kostnadschock man nu skickar på företagen, säger han till Dagens Industri.

Men Mikel Damberg försvarar höjningen:

– Om man ska orka med att göra de här stora investeringarna vi gör nu, så måste man finansiera dem. Det vi gör är att ta bort en del skatteundantag som den borgerliga regeringen genomförde och som inte fungerade och hade den effekt som man hoppades på, säger han till Di.

De förslagna satsningarna kommer att gälla om regeringens förslag på vårbudget röstas igenom på onsdag. Vårbudgeten omfattas av regeringspartiernas decemberöverenskommelse med de borgerliga oppositionspartierna, men exakt vad som ska höra till vårbudgeten kan komma att bli en politisk stridsfråga.

Så här ser regeringens förslag på näringspolitisk satsning ut:

Vad tycker du? kommentera gärna!