<![CDATA[Stefan Löfven, partiordförande för Sveriges socialdemokratiska arbetareparti. Fotograf: Anders Löwdin.]]>

Jobbfrågan fortsatt stor konflikt i svensk politik

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 12 oktober, 2015

Efter att DÖ föll på fredagen räknade många med att söndagens partiledardebatt i SVT skulle bli hätsk. Den hetaste frågan var flyktingpolitiken där Anna Kinberg Batra och Ebba Busch Thor gick hårt åt regeringens lösningar inom jobbpolitiken.

Under partiledardebatten i SVT Agenda på söndagen sträcktes många händer över blockgränserna. Enligt statsminister Stefan Löfven finns det två alternativ för blocken och ”det är att antingen samarbeta med Sverigedemokraterna, vilket alla partier sagt att de inte vill, eller ett gränsöverskridande samarbete”.

 Debatten blev stundtals hätsk när flyktingpolitiken kom på tal. Allianspartierna och regeringen var överens om att det krävs mer arbete kring mottagandet av flyktingar. Den stora skillnaden mellan blocken är inte helt oväntat hur man sedan vill lösa migrations- och jobbfrågan.

Under söndagen presenterade även Stefan Löfven en satsning för hur nyanlända snabbare ska få arbete, det skriver Dagens Industri. Förslaget innebär i korta drag att företag som tar emot 100 nyanlända under en treårsperiod ska få en gräddfil hos Arbetsförmedlingen. Förslaget får dock direkt kritik av Centerpartiets ekonomiskpolitisk talesperson Emil Källström.

– Den viktigaste integrationsåtgärden är att få de små och växande företagen att expandera och skapa de jobb och lärlingsplatser som skapar vägar in i det svenska samhället. Då går Stefan Löfven ut med förslag som är anpassade bara för storföretagen, samtidigt som han höjer skatter och regleringar för jobbskaparna, säger Emil Källström i ett pressmeddelande.

Folkpartiets partiledare Jan Björklund uppmanade Stefan Löfven att bygga om sin regering och utesluta Miljöpartiet för att möjliggöra samarbeten. Jan Björklund har också sagt att hans parti precis som de andra allianspartierna kommer att rösta för sin egen budget, och säga nej till misstroendevotum.