”Jag kommer att slåss till sista blodsdroppen”
Maud olofsson talade i almedalen:

”Jag kommer att slåss till sista blodsdroppen”

Publikens jubel steg när Maud Olofsson (C) talade i Almedalen igår. I talet berättade hon om sin entreprenör till son och hur regelverket måste ändras för småföretagen.

Den senaste tiden har det sett mindre glatt ut för Centerpartiet, som har visat upp låga opinionssiffor. Men igår när Maud Olofsson talade i Almedalen steg jublet. Efter att Fredrik Reinfeldt (M) och Lars Ohly (V) i sina tal valt att nästintill ignorera Sveriges småföretagare och Jan Björklund (F) bara nämnt dem i förbifarten, la Maud Olofsson allt krut på dem.

Hon började med att berätta vad regeringen har gjort sedan Alliansen kom till makten. Idag jobbar 125 000 fler personer jämfört med 2006, sa hon och konstaterade:

– Vi har gjort det enklare, roligare och lönsammare att vara företagare, och antalet nystartade företag bland kvinnor är rekordhögt, säger hon.

Hon poängterade även hur viktiga entreprenörerna är för Sverige, och blev personlig när hon berättade om sin egen son Jan. Som liten var han besatt av projekt och väntade vid sina föräldrars säng för att sätta igång att jobba.

– Skulle han duka av bordet fanns tusen olika möjligheter att göra det på. Man kunde bära tallrikarna baklänges, man kunde stapla dem så högt som möjligt, man kunde kasta dem till diskbänken och se om de fastnade på diskbänken, sa Maud Olofsson och avslutade med:

– Vi blev ganska trötta på påhittigheten men så en dag läste jag en bok där det stod beskrivet just detta beteende och artikeln avslutades med: Grattis du har fått en entreprenör.

Nästa punkt handlade om hur ungdomarna skulle få en chans att komma in på arbetsmarknaden, genom att stärka kopplingen mellan arbetslivet och skolan. Bland annat genom lärlingsplatser och en reformering av lagen om anställningsskydd (LAS).

– Vi måste modernisera LAS så att ungdomarna kan få en chans att visa upp sig. Vi måste se att både kompetens och anställningsår kan få spela roll och att regelverken måste anpassas mer efter de små företagen, sa hon och fortsatte:

– Jag kommer att slåss tillsammans med hela Centerpartiet till sista blodsdroppen för att ni ska ha en chans att komma in på arbetsmarknaden.

Då steg jublet i publiken. Och idag får Maud Olofsson högsta betyg av bland annat Företagarförbundet.

– Centerpartiet är helt klart ett företagarvänligt parti, trots att de inte lyckats uppnå regelförenklingsarbetet uppsatta mål på 25 procent. Men RUT-avdraget, halverad arbetsgivaravgift för ungdomar under 26 år, en modernisering av LAS och halverad tjänstemoms är bra insatser och ambitioner för ett gott företagsklimat. Många småföretag har kunnat födas och växa med Mauds företagarpolitik, säger Camilla Littorin, förbundssekreterare på Företagarförbundet.

Det enda molnet för Maud på Almedalens annars så blå himmel är hennes förslag att halvera momsen för luncher och hårklippning. Det skulle kosta sju miljarder, vilket motsätter sig Fredrik Reinfeldts (M) löfte några dagar tidigare att det inte blir några skattesänkningar nästa år om han får bestämma.


Nyhetsbrev