<![CDATA[]]>

De är Sveriges hetaste teknikföretag

Redaktionen

Publicerades: 31 mars, 2011

En uppblåsbar cykelhjälm, en säker betalningslösning för mobilen och små högtalare med ett imponerande ljud – det är några av de innovationer som får pris när Sveriges 33 hetaste teknikföretag utsetts.

Det är tidningarna Ny Teknik och Affärsvärlden Sverige som för tredje året i rad listar Sveriges mest lovande, unga teknikföretag. Främst verkar bolagen inom it, bio- och medicin.

– Bolagen på listan har alla stora internationella expansionsplaner. De har också förmåga att attrahera kapital. Under förra året och hittills i år har de tillsammans lockat till sig cirka 670 miljoner kronor i riskkapital, säger Jon Åsberg, chefredaktör för Affärsvärlden.

Han tror att många av företagen inte kommer att ha några problem med att köpas upp.

Under förra året gjordes flera uppköp av företag som tidigare tagit plats på 33-listan. Till exempel köptes företaget Polar Rose av Apple.

Här är 15 av de hetaste företagen, i bokstavsordning:

1. Accumulate
Med sin lösning lovar Accumulate att det blir säkert att använda mobilen för att överföra pengar till semestrande sonen, betala för restaurangbesöket och göra bankaffärer.

2. Actiwave
Actiwave har fått en rivstart med sina nätta högtalare, som låter som bjässar. Se bild till höger.

3. Algoryx Simulations
Storföretag använder Algoryx programvaror för att trimma sin produktion och sina produkter. De används även I skolor för att vässa eleverna i fysik. Gemensam nämnare är en fysikmotor, med rötter på Umeå universitet, som ger blixtsnabba datorsimuleringar som följer fysikens lagar.

4. Atlas Antibodies
På KTH skapar forskare världens största atlas över människans proteiner. Avknoppningsbolaget Atlas Antibodies gör affär av resultatet. Målet är blodtest som avslöjar sjukdomar i ett tidigt skede.

5. Applied Nano Surfaces
ANS har på kort tid skaffat en rad namnkunniga kunder som Volvo, Scania och Atlas Copco. De lockas av ytbeläggningstekniken, som spar energi genom att minska friktionen i mekaniska system. Nu startar bolaget skarp produktion. Strax före jul stärktes ägarskaran med Fouriertransform.

6. Bambuser
Bambuser har under det senaste året fått genombrott på två sätt. I Nordafrika och Mellanöstern användes tjänsten brett för att sprida information i realtid under oroligheterna. På hemmaplan har avtal knutits med medieföretag som SVT, TV4, NRK och YLE. Förbättrade mobilnät och spridning av avancerade mobiler hjälper Bambuser.

7. C3 Technologies
C3 växer snabbt med detaljerade 3d-kartor som skapas automatiskt. Det senaste året har företaget fått order på över 150 miljoner kronor på tekniken, som ursprungligen utvecklades för Saabs målsökande robotar. Fem gulasidor-bolag i sju länder finns nu bland kunderna. En av dem är Eniro. Under våren planeras en stor global lansering. Nu gäller det för C3 att behålla försprånget framför Microsoft och Google. Se bild till höger.

8. Coresonic
I januari fick Coresonic en stor genombrottsorder från Mediatek, näst störst i världen på kretsar för mobiltelefoner. Bolagets konkurrenter i Silicon Valley är väletablerade, så resan har varit tuff. Med Linköpingsföretagets patenterade design kan programmerbara signalprocessorer göras mindre och energisnålare. Lockande egenskaper för halvledartillverkare.

9. Flatfrog Laboratories Flatfrog har lockat till sig närmare 200 miljoner kronor från internationella investerare till sina stora, tunna pekskärmar som klarar många fingrar samtidigt. Första produkten, en 32-tummare, ska levereras under året. I början av nästa år ska den vara redo för volymproduktion. Konkurrensen är dock tuff från jättar som Microsoft och Samsung.Se bild till höger.

10. Glo
206 nya riskmiljoner, en första pilotfabrik i Danmark, en andra i Silicon Valley. Glo glöder, men företaget är inte ensamt om att utveckla energisnåla lysdioder för den heta belysningsmarknaden. Trumfkortet är att Glo tillverkar dem betydligt billigare genom att noggrant styra hur nanotrådar växer på kiselskivor.

11. Hövding 
En diskret krage som förvandlas till en skyddande hjälm vid en olycka. Malmöbolaget Hövding har utvecklat en airbag för cyklister. Nu slåss återförsäljare i hela Europa om kontrakt. Se bild till höger.

12. Keybroker
Nu är det Keybrokers tjänst för Facebook-annonsering som växer snabbast, men huvudprodukt är fortfarande programvara för sökordsannonsering. Förra året ökade omsättningen med 65 procent och bolaget redovisade vinst för första gången. Keybroker räknar i år med att dubbla antalet anställda och planerar för emissioner på minst 50 miljoner kronor. Pengarna ska användas till expansion och en ny produktavdelning.

13. Lumenradio Kronprinsessans bröllop, Dramaten och världens äldsta bro. Tre år efter starten har Lumenradio kammat hem en rad prestigeprojekt till sin störningssäkra radiostyrning av belysning. Kunderna finns i över trettio länder. Nu gäller det att lyckas även inom den stora marknaden för allmänbelysning. I år lanseras de första produkterna i samarbete med internationella belysningsföretag. Se bild till höger.

14. Magnetic Components
Energieffektivisering är nyckelord. Magcomp, med rötter på Lunds tekniska högskola, har utvecklat ett nytt sätt att gjuta magnetiska komponenter, som därmed kan göras mer energisnåla. Företaget siktar i första hand på kraftinduktorer, induktionsvärmare och elmotorer. Besparingar på upp till 50 procent gör att potentialen är enorm.

15. Malvacom
Malvacom ser till att det blir lättare och går snabbare att använda datatunga appar i mobilen. Det blir viktigare ju fler företagstjänster som lanseras som applikationer. Den patentsökta programvaran optimerar datatrafiken mellan internet och mobilen. Grundarna har lång erfarenhet av mobilbranschen sedan sin tid i ledningen av programvaruföretaget UIQ.

Klicka här för att komma till hela listan.