nocontent

Aktieoptimisten Malmqvist:

"Aktieuppgången fortsätter 2013"

Aktieuppgången under årets första börsvecka är bara början på ett bra börsår tror optimisten Peter Malmqvist. Men det finns orosmoln. Se här vad som talar för och emot en fortsatt kursuppgång.

Aktieanalytiker Peter Malmqvist har varit aktieoptimist i flera år, även om börsåret 2013:

– Det blir då den globala ekonomin och den låga räntan som styr börsen mycket mer än bolagens resultatrapporter.

Aktieåret började bra när aktieindex steg med drygt 2 procent undert årets första dag. Läs här om hur president Obama och uppgörelsen i USA fick aktiekurserna att lyfta. 

Malmqvist trodde redan för en månad sedan på en uppgörelse och har sedan dess rekommenderart USA-fonder. Han menar att tillväxt i USA och Kina kommer att ge en stark aktiebörs 2013 både i Sverige och utomlands:

– Alla siffror från USA pekar åt rätt håll.

Han har sett hur rapporterna från många svenska bolag varit sämre än väntat för tredje kvartalet, men tror att börsen 2013 inte styrs av bolagsrapporterna utan av det som hönder u i omvärlden.

I decembernumret av Dríva Eget utvecklar han sina resonemang. Det gör också pessimisten Ragnhild Wiborg, på nedlagda fonden Consepio. Hon har varit aktiepessimist i många år och tror inte heller på 2013:

– Stora åtstramningar i många länder kommer att dämpa tillväxten 2013. Kinas tillväxt avtar också. Skattehöjningar och åtstramningar i USA drar ned kurserna.

Men hon tror inte på något kursras och menar att det ser ut att ha lugnat ned sig i Sydeuropa. Hon tror att index 2013 kommer att pendla kring nollstrecket.

Här är argumenten för och emot en aktieuppgång 2013.

+ Låg ränta.
Fortsatt låg svensk ränta gör att aktier med hög direktavkastning attraktiva. Räntan är sjunkande nu också i Sydeuropa. Låg inflationsrisk.

+ Låg aktievärdering
Trots att aktieindex under årets första elva månader stigit med över 8 procent anses många svenska aktier som lågt värderade i förhållande till vinsten.

+ Minskad oro i Sydeuropa
Risken för kollaps i Grekland är inte över. Men denna oro har minskat betydligt i november och fonder med italienska aktier kan vara köpvärda.

– Svaga rapporter
Rapporterna från många svenska bolag blev en besvikelse för tredje kvartalet, och många bolag ser dystert på 2013. Varsel, vinstvarningar, hög arbetslöshet och stark krona sätter också ned investeringshumöret.

- Osäkert i Asien
Japans ekonomi går mycket dåligt. Pessimisterna är också oroliga för att Kinnas tillväxttakt ska dras ned.

- Dåligt aktieintresse
Intresset för att investera i aktier minskar och många oroas över att inga nya bolag tar sig in på Stockholmsbörsen. En del av placerarnas kapital flyttas till företagsobligationer som är en ny växande marknad.

+ - USA
De flesta siffror från USA pekar uppåt och marknaden gläds över Obamas seger i presidentvalet. Men han har svag handlingskraft utan majoritet i kongressen. Skattehöjningar och åtstramningar kan också dra ned börskurserna.
 

Anmäl fel

3 januari 2013
UtskriftsvyPENGAR
Draknästet skjuts upp på obestämd framtid

ENTREPRENÖRS-TV FÅR VÄNTA…

Draknästet skjuts upp på obestämd framtid

Nu är det klart att Draknästet som skulle ha haft premiär nu i förra veckan på TV8 flyttas fram – men när det ska sändas kan MTG som står bakom programmet inte svara på.

Läs vidare ...

Missa inte nästa Driva Eget-event i Stockholm

Placera dina pengar rätt

Hur placerar du bäst och säkrast både företagets och dina egna pengar? Peter Malmqvist, Anders Andersson och andra experter ger svar på Driva Egets placeringskväll den 13 maj i Stockholm.

Läs vidare ...

Nytt högkostnadsskydd kan halvera din sjuklönekostnad

Centerns Annie Lööf föreslår ett nytt högkostnadsskydd för företagare som ska gälla redan från de första dagarna när medarbetarna är sjuka. För ett litet företag med fem anställda kan sjuklönekostnaden halveras. Socialdemokraternas Magdalena Andersson är positiv till förslaget, men vill helst ta bort andra sjuklöneveckan.

Läs vidare ...

TA ETT NYTT GREPP OM EKONOMIN:

Så ser du över din prissättning

Har ditt pris släpat efter så att du jobbar för mycket till för lite pengar? Ta ett nytt grepp om dina priser och paketera om ditt erbjudande med fem tips.

Läs vidare ...

GÖR FÖRETAGARLIVET ENKLARE:

6 tips för lättare bokföring

Säg bokföring och många företagare får ångest. Men det behöver inte vara så knepigt. Civilekonomen Peter Reivall ger här sex praktiska tips så att din bokföring blir lättare.

Läs vidare ...

Ny rapport avslöjar:

Egenskapen som får affärsänglarna att vilja investera i dig

Det finns en enda egenskap som får affärsänglarna att vilja investera i dig, mer än något annat. Det visar en ny rapport från Connect Sverige. Läs här vilken det är.

Läs vidare ...

ANDERS ANDERSSON TIPSAR:

4 steg för att få grepp om din ekonomi

Ta grepp om företagets ekonomi. Det måste du även om någon annan sköter bokföringen. I fyra enkla steg får du här hjälp med att få koll på företagets utgifter, inkomster och skatter.

Läs vidare ...

LÄSARFRÅGA:

”Hur påverkar F-skatt min föräldrapeng?”

Signaturen Linda är förälder och på gång att starta företag. "Hur påverkar detta min föräldrapeng – och framtida föräldrapeng?" frågar hon sig. Här ser du vad du behöver se upp med!

Läs vidare ...

Så har de lyckats:

Växla upp företagets lönsamhet - som Petra och Paula

Frisör- och skönhetsbranschen är tuff men Petra Pihlgren och Paula Ekwall Larsson har jobbat hårt med att bygga upp en lönsam salong. För att lyckas har de höjt priset och mätt lönsamheten – ned på minsta kvadratmeter.

Läs vidare ...
Dags att se över dina PPM-fonder

I FEBRUARI ÄNDRADES REGLERNA:

Dags att se över dina PPM-fonder

700 000 svenskar tar hjälp av rådgivare för att själva slippa byta fonder i premiepensionssystemet. Men snart är den möjligheten förbi. Från och med den 20 februari är det nya regler. Påverkas du?

Läs vidare ...

HAR DU SATT UNDAN TILLRÄCKLIGT I PENSION?

Så mycket har andra egenföretagare i beräknad pension

Pensionen är många företagares huvudbry. Sätter jag av tillräckligt? Eller hur mycket mer bör gå till min framtida pension?

Spana in här hur den genomsnittliga egenföretagaren har det!

Läs vidare ...

DÅLIGT MED KAPITAL?

4 nya sätt att fixa finansiering

Blivit avvisad av banken? Här är fyra nya sätt att skaffa kapital, där du inte behöver få okej från en bankman.

Läs vidare ...

Gå webbkurs med Peter Reivall:

Lär dig bokföring med vår webbkurs

Brottas du med debet och kredit? Behöver du en grundkurs i bokföring? Då ska du gå vår nya webbkurs med Peter Reivall.

Läs vidare ...

"ATT VÄLJA BORT KAN SPARA DIG MYCKET PENGAR"

Tre tips för dig som gör pensionsval

Pensionen brukar skapa huvudbry för många – även för småföretagare. Det är lätt att tacka ja när banken eller försäkringsbolaget lägger fram sin lösning för dig. Men är det självklart att du som småföretagare ska ha en avsättning till en pensionsförsäkring?

– Nej! är Pensionos Nicklas Hellbergs tydliga svar.

Läs vidare ...
Så slipper du konkurs – de hjälper dig med rekonstruktion

PETER SMEDMAN OCH STEN-ANDERS FELLMAN HJÄLPER MED REKONSTRUKTION:

Så slipper du konkurs – de hjälper dig med rekonstruktion

Konkurs är som ett rött skynke för varje företagare. Men det finns alternativ.

Peter Smedman och Sten-Anders Fellman tipsar om det du behöver göra främst: Söka hjälp i tid.

Läs vidare ...

Så blir det när regeringen höjer brytpunkten:

Höj din lön med 22 700 kr nästa år

Många småföretagare som själva kan reglera sin lön brukar lägga den där den statliga skatten börjar att tas ut. Om du gör så kan du nästa år höja din årslön med 22 700 kr, sedan de fyra partiledaren i regeringen i dag höjt brytpunkten.

Läs vidare ...

EFTER OBAMAS KTH-BESÖK:

Regeringen satsar 700 miljoner på svenska miljöteknikföretag

I förra veckan gästade USA:s president Barack Obama Kungliga Tekniska högskolan. Ämnet för besöket: Förnyelsebar energi och miljöteknik.

I samband med det berättar regeringen att de satsar 700 miljoner kronor på svensk miljöteknik – och på små och medelstora miljöteknikföretag.

Läs vidare ...

ANDERS ANDERSSON TIPSAR:

5 enkla steg för en smart budget

Gör en budget för att få grepp om företagets ekonomi. Det är lättare än du tror – med hjälp av Driva Egets mall.

Läs vidare ...

Money, money, money...

Så mycket utdelning blev det för Abba-Björns företag

Musikaler, fastigheter, produktioner... Det rullar in miljoner till Björn Ulvaeus från ABBA. Se här hur mycket utdelning hans bolag gav i fjol.

Läs vidare ...

Äldre artiklar

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Nästa »
Driva Eget bloggar Följ dem här.
Utskriftsvy

Fler artiklar om ekonomisk politik

Positiva tongångar stärker småföretagarna

Efter riksbankschefens räntebesked:

Positiva tongångar stärker småföretagarna

Riksbankschef Stefan Ingves tror att ekonomin i år blir starkare än väntat. Därför lämnades reporäntan oförändrad i dag. Bra utvecklingen i USA och Asien och positiva stämningar på börsen kan förbättra läget för Sverige - och därmed också för svenska småföretagare.

Läs vidare ...

Glädjeskutt när USA klarade "stupet"

Obama rivstartade börsåret

USA kunde undvika ”stupet” – och både president Barack Obama och världens aktiebörser är lättade. Men att demokrater och republikaner till slut kunde enas om ett sparpaket löser inte problemen på sikt.

Läs vidare ...

Socialdemokraternas höstbudget:

Svenskt Näringsliv sågar höjda arbetsgivaravgifter

Efter att Socialdemokraterna under gårdagen la fram sitt förslag att fördubbla arbetsgivaravgifterna får de skarp kritik av Svenskt Näringsliv. De menar att en eventuell höjning kan leda till 30 000 förlorade ungdomsjobb.

Läs vidare ...

Höjd ränta höjer förmånsvärdet 2014

Se här hur hög skatten blir på din tjänstebil

Ange bilmärke och du får direkt veta förmånsvärde.  Läs vidare ...

KOLL PÅ KALENDERN?

Få gratis påminnelser genom vår kalender

Prenumerera gratis på mejlpåminnelser här.  Läs vidare ...

Haka på nya trenden

Fem sajter som hjälper dig med crowdsourcing

Här hittar du fem bra sajter som hjälper dig.  Läs vidare ...

NATIONELLA FINALEN AV EY Entrepreneur Of The Year:

Erik Arpi blev Entrepreneur of the year

Erik Arpi från Aktiebolaget Pictura blev Sveriges främsta entreprenör.  Läs vidare ...
Nyhetsbrev
Abonnera på vårt nyhetsbrev! Kommer varje onsdag. Gratis.
Moms
Slipp fundera över momsen! Här får du snabbt svar vad saker kostar exklusive eller inklusive moms.
Dagens aktieindex Mest lästa
Kalkyl
Se här hur mycket du ska betala i skatt Här får du hjälp att räkna ut skatten.
Missa inte ...
Skatteknep Läckbergs okända skatteknep.
Patent Steg för steg hur du ansöker om patent.
Starta eget-kurs Vår webbkurs hjälper dig att ta din idé till ett färdigt företag.
Bluffakturor Konkreta råd till dig som drabbats av fakturaskojare.
E-handel Välj rätt e-butik i vår lista med 25 företag.
Boka möten 7 steg till fler och bättre möten
Starta eget Råd till dig som vill starta företag.
Bli mer lönsam Ta grepp om företagets ekonomi med vår webbkurs.
Kulturtips ... från The Fantastic Four!
Marknadsföring Enkla och billiga knep att marknadsföra ditt företag
Utdelning Se i vår kalkyl hur mycket du kan ta ut.
Klagomål 8 sätt att hantera kunder som klagar
Starta-eget-bidrag Så här får du pengar att starta.
Effektivitet Knepen för att få en effektivare arbetsdag.
Bokföring Lär dig bokföra på sju minuter.
Prissättning Så ser du över din prissättning
Pension Pensionsförsäkring eller nya okända alternativ? Se vad som är bäst för dig.
Camilla reder ut Camilla Björkman svarar på allt du vill veta om din start.
Bokföring Sex tips för lättare bokföring.
Sjukpenning Så olika är reglerna om du blir sjuk
Mobilmarknadsföring 7 snabba – så kommer du igång med mobilmarknadsföring
Jobba mindre Så når du målet att jobba mindre
Lyckat ledarskap Sex råd från Percy Barnevik
Sänk skatten Serie i tre delar: Sänk din skatt med rätt strategi
Skatteflyktsklausulen Så kan den paragrafen stoppa skatteplanering
Starta företag Så här registrerar du ditt företag på en kvart.
F-skattsedel Läs hur du registrerar dig för F-skatt
Tjänstebil Tjänstebil eller privatbil - vad är bäst för dig?
Lönsamhet Anders Anderssons bästa råd för att öka din lömnsamhet
Frilansjournalist Följ Camilla Björkmans frilansskola - och öka lönsamheten.
Moms Nätets snabbaste sätt att förändra från inklusive moms till exklusive moms.
Aktiebolag Bilda aktiebolag med Driva Egets expertråd.
Starta webbutik 8 råd – så kommer du igång
Försäljning Alla råd du behöver för att sälja mer.
Inför ledighet Kom-ihåg-lista inför semestern.
Kontor Här är avdragen som gäller för ditt kontor.
Enskild firma Allt du behöver veta för att starta en enskild firma.
E-handelsskola Driva Egets skola i fyra webb-tv-avsnitt.
Säljmisstag 8 vanliga säljmisstag företagare gör
Sponsring Läs när du kan dra av för sponsring - t ex till barnens sportklubb.
Fakturaskojare Lär dig gå till motangrepp mot deras fräcka metoder
Affärsidé Experternas råd hur du knäcker den bästa idén.
Starta café Allt du behöver för ett lönsamt café
Utdelning
Dubbla din utdelning ... med hjälp av vår kalkyl!
Nya numret
Fakturering
Använd vår kalkyl Så mycket ska du fakturera för att få lönen du behöver.
Butik
Läs mer/köp
Bidrag
Se bidragen som kan hjälpa ditt företag Senast i vår matiga lista är Tillväxtverkets affärsutvecklingscheckar.
Blogg
Läsarfråga: ”Hur gör ni blivande föräldrar med aktiebolag?”
Sänk kostnaderna
Tjänstebil
Tjänstebil eller privatbil – vad är bäst för dig? Se här hur du ska tänka när du väljer.
Företag till salu
Län: Jönköping Omsättning: 10-20 Mkr
Län: Västra Götaland Omsättning: 5-10 Mkr
Län: Östergötland Omsättning: 0-2 Mkr
Län: Stockholm Omsättning: 5-10 Mkr
Län: Västra Götaland Omsättning: 0-2 Mkr